(©Starsport)
(©Starsport)

Najveći martovski dobitnici kvalifikacija: Mitrović, Žota i Čalhanoglu

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.04.21. | 10:16

Ofanzivci igrama za reprezentacije podigli formu pred važne izazove u klupskim dresovima

Reprezentativne obaveze, posebno one prolećne, u jeku borbi (bilo za trofeje, internacionalnu scenu ili opstanak) iz klupske perspektive su mač sa dve oštrice, uglavnom nužno zlo koje predstavlja pretnju od potencijalnih povreda igrača i dodatni umor usled već dovoljno gustog rasporeda, ipak nije mali broj klubova i igrača koji posle prethodne dve nedelje ima povoda za zadovoljstvo.

Različita gledišta selektora u odnosu na trenere, činjenica da pojedini igrači nemaju alternativu u nacionalnom dresu ili da jednostavno u tom trenutku nisu ipred konkurencije u klubu, neretko su povod da u reprezentaciji šansu dobiju igrači koji kubore sa formom, minutažom ili povredama. Ukazano poverenje i minutaža često su motiv i pokretač koji reprezentaciji može da donese benefit nakon čega zadovoljno trljaju ruke i igrači i klubovi.

Izabrane vesti

Idealan primer kada su u pitanju martovski dueli predstavlja slučaj Aleksandra Mitrovića, reprezentativca Srbije koji je poput feniksa, od tragičara finalnog duela baraža za Evropsko prvenstvo protiv Škotske izrastao u junaka prva tri kola borbe za put u Katar. Strelac pet golova u tri meča od novembra dobija šansu na kašičicu kod Skota Parkera što je uticalo da i u nacionalnom dresu premijeru u 2021. godini dočeka na klupi, ipak, maestralnom igrom protiv Republike Irske, na koju su se nadovezala odlična izdanja protiv Portugalije i Azerbejdžana, srpski golgeter stigao je do vrha liste strelaca u kvalifikacijama.

Učinak od pet golova u tri utakmice podsetio je na dane iz prethodne sezone kada je Mitrović vukao londonski klub nazad u elitu, a u kojoj meri je dragocen bio blesak u reprezentaciji na najbolji način oslikava podatak da je špic Fulama u klupskom dresu zbirno postigao pet golova u poslednjih 13 meseci. Mitrović je februar 2020. godine ukrasio golovima za bodove protiv Svonsija (1:0) i Derbi Kauntija (1:1), međutim potom je usledio post i tek tri gola u aktuelnoj sezoni (dva protiv Lidsa u prvenstvu i jedan Ipsviču u Liga kupu).

Izostanak golova, na koji su se nadovezali problemi sa Ahilovom tetivom i virus korona, izbacili su golgetera iz ritma pa su minute u špicu prethodnih nedelja ravnomerno deilili Kavaleiro, Maja i Lukmen. Ipak, kraj marta doneo je potpuno novo lice srpskog golgetera te Parker pred nedeljno gostovanje Aston Vili i predstojeće izazove u borbi za opstanak ne bi trebalo da ima previše dilema pri izboru napadača, s obzirom da se pomenuti trojac i nije proslavio.

Zapažen učinak u grupi Orlova prethodnih dana imao je i Diogo Žota koji je sa tri pogotka predvodio svoj nacionalni tim do sedam bodova i deobe liderske pozicije. Omaleni fudbalski arhitekta, prepoznatljiv po vrlo dobrom udarcu i sjajnom baratanju loptom, protiv Srbije se našao u naevakidašnjoj ulozi postigavši dva gola glavom, a učinak je ukrasio golom protiv Luksemburga koji je inicirao preokret.

Ofanzivac Liverpula igrama u reprezentativnom dresu nadovezao se na vrlo dobro izdanje protiv "svojih" Vulvsa u kojem je bio strelac gola vrednog tri boda. Igrama u drugoj polovini marta Portugalac je bez dileme izmamio osmeh Jirgena Klopa čiji tim poslednjih meseci kuburi sa foromom, a koji od početka decembra do kraja februara nije mogao da računa na igrača dovedenog prethodnog leta zbog povrede kolena.

Igrama u reprezentaciji Žota je potvrdio da su zdravstveni problemi iza njega i tako se nametnuo kao potencijalni adut Redsa za izlazak iz rezultatske krize pred nastavak borbe kako u Premijer ligi tako i u Ligi šampiona.

Hakan Čalhanoglu, Foto: ReutersHakan Čalhanoglu, Foto: Reuters

Sličnan scenario prethodnih nedelja prošli su i Hakan Čalhanoglu i Milan s obzirom na to da je turski reprezentativac od početka godine pravio dve pauze zbog korona virusa i povrede mišića. Ipak, poput Portugalca, ofanzivac Rosonera je na reprezentativno okupljanje otišao neposredno nakon vrlo dobre partije i gola u pobedi nad Fjorentinom (3:2). Susret sa Violom predstavljao je samo uvertiru u briljantne igre protiv Holandije, Norveške i Letonije u kojima je ofanzivac sa dva pogotka i tri asistencije bio među najzaslužnijima za sedam osvojenih bodova Turske u tri kola.

Buđenje Čalhanoglua dogodilo se u idealnom trenutku za Milan koji je u veoma uzbudljivoj trci za liderom Serije A Interom, a Stefano Pioli dobio je igrača u izvanrednoj formi baš pred najvažnije izazove.

Reprezentativne obaveze idealno su iskoristili i brojni drugi igrači koji se nalaze u drugom planu u klupskim redovima poput Erika Garsije ili Aleksandra Trajkovskog. Štoper Mančester Sitija koji je već mesecima otpisan u redovima Građana zbog činjenice da nije želeo da potpiše produžetak saradnje koja ističe na kraju sezone u dresu Crvene furije preuzeo je ulogu lidera defanzivne linije i začetnika većine akcija što se odrazilo na to da je posle tri kola igrač sa najviše dodavanja (327) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Garsija je uz to imao 95% tačnih dodavanja, uz 17 oduzetih lopti, a na tri utakmice napravio je samo jedan faul što dodatno potvrđuje dominaciju koju je uspostavio u svom šesnaestercu protiv Grčke, Gruzije i takozvanog Kosova.

Kad je u pitanju napadač Makedonije Aleksandar Trajkovski, tri gola u reprezentaciji došla su kao melem na ranu, s obzirom na to da je u dresu Majorke ove sezone upisao tek 116 minuta u Segundi, pa bi preko noći mogao da postane adut kluba u borbi sa Espanjolom i Almerijom na putu do Primere. Napadač je vrlo dobro iskoristio šansu u završnici meča sa Rumunijom i golom uspeo da oteža posao rivalu na putu do pobede (3:2), a dva gola protiv Lihtenštajna uticala su da se na Pirineje vrati u odličnoj formi.

Naspram pozitivnih primera naravno nalaze se i drugačija iskustva te će pojedini klubovi zbog umora ili povreda biti znatno oslabljeni u narednim danima, a svakako najveći udarac pretrpeo je Bajern usled povrede Roberta Levandovskog. Poljski golgeter doživeo je peh u utakmici protiv Andore koji će Bavarce koštati izostanka najboljeg igrača u važnim susretima sa Lajpcigom i Pari Sen Žermenom.

Naravno, odlične igre u reprezentativnom dresu nisu garancija da će igrači u istom stilu nastaviti i po povratku u klubove što je potvrdio Luka Jović prethodne jeseni nakon briljantnih izdanja protiv Škotske i Rusije, međutim izvesno je da će na igrače poput Mitrovića, Žote i Čalhanoglua biti usmerena posebna pažnja fudbalske javnosti u narednim utakmicama, za šta su zaslužne igre u reprezentaciji.


tagovi

Aleksandar MitrovićDiogo ŽotaHakan Čalhanoglufudbalska reprezentacija Srbijekvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara