Milioni već utrošeni
Milioni već utrošeni

Najveći završeni poslovi: Sančo, Alaba, Depaj, Upamekano, Daka, Vajnaldum, Konate…

Vreme čitanja: 5min | pon. 05.07.21. | 09:38

Velikani uveliko rade

Pratili smo komentare i ne brinite, od tradicionalnog bloga “Transferi uživo” nismo odustali ni ovog leta. Od danas, pa sve do poslednjeg dana prelaznog roka, pomno ćemo pratiti dešavanja sa fudbalskog tržišta. Međutim, veliki je broj zvučnih transfera koji su završeni pre otvaranja pijace, te smo napravili retrospektivu svih poslova velikih klubova, za slučaj da vam je nešto promaklo.

Sa svih strana se u prethodnih godinu dana moglo čuti kako zbog korona-krize neće biti rasipanja, ali je sve, uglavnom, ostalo na rečima. Kao i obično, barem zasad, najizdašniji, mada ne i najvredniji, bili su engleski klubovi. Ostrvski prvoligaši su zasad (ne računajući otkupe igrača sa pozajmica) već izdvojili blizu 300.000.000 evra.

Izabrane vesti

Po količini uloženog novca prednjačili su Mančester Junajted i Lester, s tim da je klub sa Old Traforda do sada potrošenih 85.000.0000 uložio u jednog igrača – Džejdona Sanča (21). Posle jednogodišnje sapunice na relaciji Junajted – Dortmund, nemački klub je popustio i priznao da je nezadovoljan sumom koju je dobio (prošle godine tražio 120.000.000). Lester je dovođenjem Bubakarija Soumarea (22), defanzivnog veznog fudbalera Lila, kojeg je platio 20.000.000 evra, nastavio praksu uglavnom uspešne kupovine u Ligi 1 (Vesli Fofana, Juri Tiljemans, Rašid Gezal, Nampali Mendi, Ngolo Kante, Rijad Marez), ali je istovremeno mislio i na budućnost, jednom kada Džejmi Vardi više ne bude na dosadašnjem nivou, pošto je za 20.000.000 doveo Salcburgovog Patsona Daku (22).

Liverpul je sa 40.000.000 evra rešio problem na štoperskoj poziciji dovođenjem Ibrahima Konatea (22), Mančester Siti je s druge strane mislio na godine koje dolaze, te tako doveo trojicu Južnoamerikanaca za zbirno 20.000.000 (Metinjo, Kajki, Dario Sarmijento).Aston Vila je oborila klupski rekord (38.000.000) za Emilijana Buendiju (24), čime je otvorila vrata Džeku Grilišu da konačno napravi veliki transfer, dok je Norič na gubitak argentinskog krila odgovorio dovođenjem Milota Rašice (25) za 11.000.000. Vulverhempton je nastavio tradiciju dovođenja Portugalaca, od Barselone je na sezonu pozajmio Trinkaa (21) , uz opciju otkupa za 30.000.000. Pomalo ispod radara prošli su i dolasci najboljeg asistenta-defanzivca Lige 1 Romana Peroa (23) u Sautempton (13.000.000), štopera Stouka Nejtana Kolinsa (20) u Barnli (14.000.000) i centralnog veznog Nanta Imrana Louze (22) u Votford, za kojeg je francuski prvoligaš inkasirao 10.000.000.

Najbolje su, utisak je, ipak poslovali Barselona i Pari Sen Žermen, s tim da se od Parižana tek očekuje da ozvaniče brojne poslove. Katalonski klub je, u skladu sa finansijskom situacijom, dovodio slobodne agente. Memfisa Depaja (27) kao izričitu želju trenera Ronalda Kumana, Serhija Aguera (33) kako bi ubedio Lionela Mesija da produži ugovor, mada je Argentinac već pet dana bez kluba. Poslednji, takođe iz Mančester Sitija, stigao je Erik Garsija (20), koji se tako vratio u klub u kojem je ponikao. 

Na pragu Nou Kampa bio je i Žoržinjo Vajnaldum, pregovarala je Blaugrana sa vezistom Liverpula gotovo pola godine, ali se u samom finišu u priču uključio Pari Sen Žermen, prema pojedinim navodima ponudio Holanđaninu duplo veću platu od Barselone i završio prvo pojačanje za narednu sezonu. Mada, trebalo bi to da bude tek početak uzbudljivog prelaznog roka na Parku prinčeva, jer se očekuje da po završetku Evropskog prvenstva viceprvak Francuske ozvaniči i dolaske Đanluiđija Donarume, Ašrafa Hakimija i Serhija Ramosa. Kada govorimo o slobodnim agentima, još jedan fudbaler Milana, Hakan Čalhanoglu, završio je u redovima najvećeg rivala Intera za džabe.

Florentino Perez nije ispunio Ramosovu želju ponudivši mu ugovor na samo godinu dana, zbog čega je sada već bivši kapiten Blankosa odlučio da napusti klub, ali su u Madridu spremno dočekali odluku iskusnog Španca i nekoliko dana ranije ozvaničili dolazaka Davida Alabe iz Bajerna, takođe bez obeštećenja. Nisu ni Bavarci sedeli skršenih ruku, Alabinu zamenu pronašli su u liku Dajoa Upamekana i još jednom oslabili direktnog konkurenta u trci za titulu, ako ga uopšte imaju. Ujedno, nastavili domino efekat, jer je i Lajpcig bio primoran da zakrpi ogromnu rupu u srcu odbrane, s obzirom na to da je pored Upamekana klub napustio i gorepomenuti Konate. Tu prazninu trebalo bi da popuni Mohamed Simakan, jedno od četiri pojačanja, koje su Bikovi za 15.000.000 ispred nosa preoteli Milanu. Vredno su radili na Red Bul Areni kako bi novi trener Džesi Marš (Julijan Nagelsman prešao u Bajern) u novu sezonu ušao spreman. Drugi najefikasniji fudbaler Bundslige Andre Silva (25) napustio je Ajntraht za 23.000.000 evra, napadačku liniju pojačaće i talentovani produkt Ajaksove škole Brajan Brobi (19)  (stiže bez obeštećenja), a dres Lajpciga konačno će obući i Joško Gvardiol (19), otkupljen od zagrebačkog Dinama još krajem septembra prošle godine za oko 19.000.000. 

Kao u košnici je bilo i na Velodromu prethodnih dana. Marselj je na sebe preuzeo ogroman rizik time što je za Žersona (24), koji je jednom već podbacio u Evropi, platio 25.000.000 evra Flamengu, pa donekle i što je pozajmio (uz opciju otkupa za 8.000.000) u poslednje vreme često povređenog Džengiza Undera (23), dok se od Barseloninog đaka Konrada de la Fuentea (19) očekuje dosta. Od Dortmunda je otkupljen i Leonardo Balerdi (22), a u narednom periodu se očekuje da potpišu i Luan Peres (26), Mateo Genduzi (22), Pau Lopez (26) i Vilijam Saliba (20)… Klub je na kraju sezone napustio ponajbolji igrač tima Florijan Tovan i za džabe se preselio u meksički Tigres.

U Italiji je za sada najveći transfer ostvarila Fjorentina, koja je oborila rekord dovođenjem krilnog napadača Štutgarta Nikolasa Gonzaleza za 23.000.000, dok s druge strane, u Španiji, izuzev dva najveća kluba, za sada nema zvučnih transfera.

Bilo je zvučnih transfera i među stativama. Atalanta je za 20.000.000 kupila Udinezeovog Huana Musoa (27), Dortmund Gregora Kobela (23) od Štutgarta za 15.000.000, dok je Milan za dva miliona manje, kao zamenu za Donarumu, doveo Majka Menjana (26) iz Nice, a Marko Dmitrović (29) juče i zvanično poredstavljen kao novi čuvar mreže Sevilje.

Što se tiče klubova izvan Liga petica, valja istaći da je Šahtjor na Pedrinja (23), Marlona (25) i Lasinu Traorea (20) zbirno potrošio 40.000.000, a novac nije žalio ni Porto, koji je za Pepea (23), doskorašnje krilo Gremija, platio 15.000.000 evra.



tagovi

letnji prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Milan
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara