Majkl Emenalo (©Reuters)
Majkl Emenalo (©Reuters)

Njukasl sad traži sportskog direktora: Overmars odbio, čeka se čovek koji je rekonstruisao Čelsi

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.11.21. | 18:00

Nigerijac Majkl Emenalo pred dogovorom sa Svrakama

Edi Hau je novi trener, igrački kadar biće osvežen verovatno već tokom januara, ali "bombe" se očekuju u letnjem prelaznom roku, a u međuvremenu, rukovodstvo Njukasla dalo se u potragu za sportskim direktorom kluba.

Po saznanjima uglednog engleskog Telegrafa, u završnoj fazi su pregovori sa Majklom Emenalom (56) Reč je o čoveku koji je rekonstruisao Čelsi, prvenstveno Akademiju londonskog kluba, promovisao filozofiju brojnih pozajmica mladih igrača i zalagao se za pravilo da svako ko konkuriše za prvotimca Plavaca mora da ima bar 45 utakmica seniorskog fudbala iza sebe. Ta ideja i dalje je na snazi, što je aktuelnom evropskom prvaku podarilo igrače poput Mejsona Maunta, Kaluma Hadson-Odoija i Risa Džejmsa, a donela je i finansijsku korist, jer mladi fudbaleri ne košatu mnogo, a nekoliko godina provedenih u Čelsiju, makar i samo na papiru, značajno im podižu cenu.

Izabrane vesti

Ono što je verovatno najbitnije običnom ljubitelju fudbala, Emenalo je u Čelsi doveo Romelua Lukakua, Huana Matu, Kevina De Brujnea, Tiboa Kurtou, Mohameda Salaha i Edena Azara.

Nekadašnji levi bek, čija je karijera trajala od 1985. do 2000. godine, a među najpoznatijim klubovima za koje je igrao su Makabi Tel Aviv, španska Ljeida i engleski Nots Kaunti, u Čelsi je stigao 2007. godine na poziv tadašnjeg Avrama Granta, koji ga je prethodno trenirao u Makabiju. Nigerijac je prvo bio šef skauting službe, zatim je novembra 2010. promovisan u asistenta u stručnom štabu Karla Ančelotija, a onda leta 2011. u sportskog direktora.

Juna 2013. Emenalo je predložio klupskom rukovodstvu da njegov ugovor bude raskinut da bi Čelsi vratio Žozea Murinja, ali je takav predlog odbijen. Smatrao je Nigerijac da bi Portugalcu mogao da smeta njegov uticaj na odluke oko transfera, što je bio slučaj sa Horheom Valdanom u Real Madridu, pa je ponudio da se povuče kako bi poštedeo Plavce problema. Ponuda nije prihvaćena i ostao je na funkciji do novembra 2017, kada je definitivno podneo ostavku, a ubrzo zatim počeo da radi u Monaku. Bio je jedini član Čelsijevog klupskog rukovodstva sa igračkim iskustvom, jedini sportista među biznismenima, zbog čega ga je Roma Abramovič posebno cenio.

Po pisanju Independenta, toliko da je pod njegovim uticajem otpustio Murinja 17. decembra 2015. Istog dana Emenalo je dao intervju u kom je stao u odbranu igrača koje je Portugalac prethodno označio kao krivce za loše rezultate.

"Ne znam šta to znači 'izgubiti svlačionicu'. Zaista ne znam. Ja kao igrač nikada nisam izlazio na teren razmišljajući 'nema šanse da pobedimo s ovim trenerom'. Ovo je ista grupa igrača koja je prošle sezone osvojila prvenstvo i Liga kup. Uradili su to krvareći za dres ovog kluba. Uradili su to sledeći uputstva i zahteve trenera. Dok su mnogi sentimentalni prema pojedincu koji je mnogo toga doneo klubu, činjenica je da se Čelsi nalazi u problemu", pričao je Emenalo tada.

Na ove izjave osvrnuo se Independent, istakavši značaj sportskog direktora Čelsija.

"Činjenica da je Emenalo dao intervju i bio toliko slobodan u kritikovanju Murinja govore o njegovom autoritetu i poverenju koje ima u Čelsiju. Kao sportski direktor kluba, koji nadgleda transfere na svim nivoima i uvo Romana Abramoviča, on je trenutno jedan od najmoćnijih ljudi u svetskom fudbalu".

NEDELJA, 15.00: (1.70) HRVATSKA (3.80) RUSIJA (5.70)

Tokom svog boravka na Stamford Bridžu, Plavci su osvojili tri titule, četiri FA kupa, jedan Liga kup, kao i Ligu šampiona 2012, a Ligu Evrope 2013.

U Monaku se nije dugo zadržao zbog turbulentnog perioda u kom se klub nalazio tih godina. Pokušao je sa Tijerijem Anrijem kao trenerom da vrati klub u vrh francuskog i evropskog fudbala, ali nije uspeo. Razišli su se 2019, a od tada je bez angažmana.

Nije Emenalo bio prvi izbor novih vlasnika Njukasla. Želeli su Ajaksu da "ukradu" Marka Overmarsa, ali su od Holanđanina, po saznanjima Atletika dobili negativan odgovor jer želi da do kraja odradi važeći ugovor sa Kopljanicima (2024), pa su se okrenuli Nigerijcu.

Telegraf piše da su obe strane želele da se pregovori obave u tajnosti, međutim, vest je procurila u javnost pošto je Emenalo primećen u Džedi, gde je tokom prošle nedelje imao sastanke sa gazdama Svraka. U prilog mu ide to što je navodno veliki poštovalac Edija Haua, pa se očekuje da saradnja uskoro bude i ozvaničena.

Tokom igračke karijere Majkl Emenalo bio je član nigerijske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine. Upravo je u SAD počeo da se ozbiljnije bavi fudbalom, pošto je igrao za ekipu Bostonovog koledža, ali i paralelno sticao obrazovanje.

"Bio je jedan od najboljih đaka našeg univerziteta. Kada je završio sa koledž fudbalom, seli smo i sagledali koje su mu opcije. U SAD tada nije postojala profesionalna liga, ali je imao ponudu iz Belgije koju je prihvatio (Molenbek iz Brisela). Mogao je i da studira prava, tadakođe. Bio je akademski nadaren", pričao je njegov trener s bostonskog univerziteta, Nil Roberts.

Igrački se nije proslavio, ali iskoristio je znanje...


tagovi

NjukaslMajkl EmenalotransferiPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara