No tengo dinero

Vreme čitanja: 19min | pet. 11.08.23. | 12:24

Primera: Kako će Real bez Benzeme, a Barsa bez Dembelea? Žoao Feliks “na ledu” kod argentinskog stručnjaka. David Silva rekao zbogom...

(od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Prvenstvo Španije, kao i prošle godine, počinje 20 dana pre završetka prelaznog roka, što je samo po sebi problem da bi se napravila ispravna analiza. Sada je to, međutim, još vidljivije. Jer ako su se prošle godine Španci najviše plašili PSŽ-a, a tokom godine je tu ulogu preuzela Premijer Liga, na leto je iz sve snage tradiciju nastavila Saudijska Arabija. Činjenica je da postoji mnogo prostora za preokrete i da mnogi španski klubovi čekaju kraj letnje pijace da bi oformili svoje timove u celini.

Izabrane vesti

Englezi su odveli trenere kao što su Unaj Emeri, Đulen Lopetegi ili Andoni Iraola, a oni su počeli da traže „svoje“ igrače po Španiji, uz više nego povoljne transfere i znatno veće plate. Arapi su potom zadali udarac čak i moćnom Realu – Karim Benzema nije hteo da ostane i sačeka zamenika. Čini se da svi fudbaleri koji nešto vrede ili razgovaraju sa Saudijcima, ili njihovi menadžeri žele da se misli da razgovaraju sa Saudijcima. PSŽ je, naravno, još uvek u stanju da napravi štetu. Treba samo upitati Ćavija Ernandesa koji je silno verovao u Dembelea.

Odgovor koji La Liga pokušava da da je održivost. Jer, ne zaboravimo da se i u Španiji nekada nemilice trošilo. U vreme ogromnih dugova, za sponzore su odabrali banke. Sada su finansije, mada ne cvetaju, sanirane, pa će sponzor će u narednih pet sezona biti EA Sports, ogranak američke kompanije Electronic Arts poznat po igricama kao što su Fifa ili NBA Live. Druga liga dobije ime Liga Hypermotion, po tehnologiji koju koristi EA Sports.

KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA ŠPANIJE: REAL MADRID - 2.00, BARSELONA - 2,35, ATLETIKO - 10,0.

Havijer Tebas najavljuje revoluciju. Ne toliko finansijsku (30.000.000 evra za svaku od narednih pet godina sponzorstva), koliko promotivnu, jačanjem marke La Lige u „američkom“ smeru. Ideja je da se spoje fizički i virtuelni svet, da se fudbal približi svetu video igrica, a tako i mlađim gledaocima kojima je sve teže i teže da održe pažnju tokom 90 minuta. Najviše će se promene videti pri TV prenosu, sa kamerama koje traže nove perspektive, bliže igračima, ili nove načine prikazivanja, npr. filmske kamere u tunelima.

Drugi deo ove održive potrage za blagom su nemoguće svetske turneje koje svi veći klubovi sad već obavezno prave. To su najbolje osetili igrači Atletika, koji su, umesto trofeja Karansa, u manje od 10 dana obišli Koreju, Meksiko i SAD, uključujući i let u limbu od 14 sati koji je krenuo i stigao u isto vreme. Ali, turneja šampiona po Americi donosi svakom učesniku 3.500.000 evra po utakmici.

Konačno, kao i uvek, do poslednjeg trenutka izvode se finansijske mahinacije da bi se registrovali igrači do prvog kola. Ovaj put to, kao i prošle godine, može da se produži koju sedmicu. Sve u korist održivosti i finansijskog fer pleja koje bi mnogi već rado zaobišli u korist novca koji bi im ponovo doneo galaktičare ili ligu Ronalda i Mesija.

BARSELONA

Robert Levandovski (©Reuters)Robert Levandovski (©Reuters)

Osvajači poslednjeg prvenstva, koji imaju najveći problem sa uplivom novca i upisom igrača, primili su ovih dana i izdajnički udarac od Usmana Dembelea. Poverenje koje mu je, uprkos povredama i neujednačenoj igri, pružio Ćavi Ernandes, nije bilo dovoljno da ga zadrži, i Dembele bi u svakom trenutku trebao da postane pojačanje Pari Sen Žermena.

Stigao je, po sličnom principu kao Levandovski prošle godine, Ilkaj Gundogan, dugogodišnja osovina Mančester Sitija, koji je sa 32 godine takođe krenuo za morem i suncem. Ali, Gundoganu je problem sa registracijom već bio poznat, pa je u ugovor sa stavio klauzulu o raskidu, ako do ligaškog debija ne bude ispravno upisan.

Ovo će biti i prva godina bez predstavnika zlatnog doba Barselone. Povukao se Đerar Pike, otišli su Serhio Buskets i Đordi Alba. Nedostajaće, ali, s obzirom na situaciju, Đoan Laporta će vrlo rado potrošiti njihove ogromne honorare na drugom mestu. Sa druge strane, pristigao je konačno i Injigo Martines iz Bilbaa.

Pripreme su počeli porazom od Arsenala, koji je odigrao utakmicu kao da se radi o finalu Lige šampiona, a ne o letnjem turniru. Nakon toga se Barsa i te kako oporavila. Stradao je prvo Real Madrid, a potom i Milan. Da se može, može se, bar na fudbalskom planu. Na mladima i dalje svet ostaje. To se videlo u Americi, sa Ferminom Lopesom, Alehandrom Baldeom, pa čak i Ansu Fatijem, koji je proglašen za MVP-a utakmice protiv Italijana. A u istom ritmu je nastavljeno na turniru Đoan Gamper, gde je Barselona savladala Totenhem sa 4:2. Povratak Eza Abdea iz Osasune, i posebno šesnaestogodišnji dečak, Lamin Džamal, čije ime treba da pribeležimo, pokazuju da je Masija najveća vrednost katalonskog kluba.

Konačno, Gamper je bio premijera Barse na stadionu Monđuik, gde će od sada biti domaćin, sve dok se završe radovi na Kamp Nou.

REAL MADRID

Luka Modrić (©Reuters)Luka Modrić (©Reuters)

Florentino Peres u poslednje vreme sve rešava u julu. Ili možda ovaj put ne. Ali nakon prošle godine, više se niko ne usuđuje da sa sigurnošću tvrdi da stiže Kilijan Mbape. Što ne sprečava špansku štampu da se celo leto bavi samo Francuzom, njegovim komentarima, potezima i svim fotografijama na kojima nosi nešto belo. Zna se da se ništa ne zna, i tako može potrajati do 31. avgusta.

U međuvremenu, Karlo Ančeloti objašnjava svima koji pitaju i ne pitaju, da je rešenje za nedostatak špica promena sistema, i prelazak, verovatno sa 4-3-3 na 4-4-2. Nije se očekivalo da će Karim Benzema napustiti Real, bar ne ovo leto. I mnogi ne veruju da će Real ući u sezonu bez devetke, ili nekog ko bi tu ulogu mogao da obavlja. Hoselu, koji se vratio sa pozajmice iz Espanjola, nije dobio taj broj, niti se očekuje da će imati dovoljan protagonizam da ga zasluži.

---------

Sve utakmice Primere možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com uz besplatnu registraciju.

---------

Suprotno tome, sredina terena Madriđana je prepuna vanzemaljaca. Na samom početku prelaznog roka stigao je, kao što je obećano, Džud Belingem, čiji je jedini problem u principu bio taj što je Englez. I mladić se na ovom polju potrudio da se uklopi, pa čak i da počne da uči španski. Na fudbalskom planu nije nužno objašnjavati njegove kvalitete. Zatim, vratio se Braim Dias, i stigao je i mladi Turčin Arda Guler. I ne zaboravimo da Luka Modrić i Toni Kros i dalje imaju šta da kažu. A tu su i Kamavinga, Valverde i Čuameni.

Jedini problem - ne baš mali - jeste teška povreda Tiba Kurtoe, godinama već jednog od najpouzdanijih golmana sveta. Čeka se Bono da ga odmeni, ako ne - David De Hea.

Pripremna turneja je završena sa dve pobede (nad Milanom i Mančester Junajtedom) i dva poraza (od Barselone i Juventusa). A u prvom kolu već počinju žestoko – gostovanjem u Bilbau. Inače, u toku su završni radovi na novom Bernabeu, koji bi trebao da se predstavi u punom sjaju sredinom sezone.

ATLETIKO

Najveći problem uprave Atletika i Dijega Simeonea je i dalje Žoao Feliks. Sada je već savršeno jasno da problem nikada nije bio trener, nego stav i ponašanje mladog Portugalca, koje se ni najmanje nije promenilo ni sada. Prolazak kroz Čelsi je bio neprimetan i Poketino ga je bez razmišljanja vratio u Madrid. I tako je Feliks postao skupi višak na Metropolitanu.

Simeone nije ni pokušao da ga stavi u igru tokom priprema, na treninzima ima sporednu ulogu, ne razgovara ni sa kim, osim sa medijima kojima daje nesuvisle izjave kao npr. da je oduvek želeo da bude igrač Barselone. Ali, Menina čak i Saudijci traže samo na pozajmicu.

Šuška se da bi, nakon očekivanog povlačenja fonda Whale Fin, sledeći sponzor mogao biti Ryad Air. Možda su zbog toga predstavnici ove zemlje pitaju za skoro sve igrače crveno-belih, mada ipak, za sada nije otišao niko. Stigao je Sesar Aspilikueta da popuni već duže vreme problematično mesto desnog beka, zatim iz Selte Havi Galan za levu stranu terena, i u centru odbrane Čaglar Sojundžu koji već na prvi pogled deluje kao štoper kakav se dopada Simeoneu. Od odličnog trojca na stalnoj pozajmici: Samuel Lino, Rodrigo Rikelme po svemu sudeći ove godine ostaju, dok je Serhio Kameljo na pola puta prema Kadisu.

Sve u svemu, za sada su kolčonerosi srećni. U Meksiku je pao šampion Evrope, Mančester siti, ekipa hvata ritam, kombinacija Grizman – Depaj odlično funkcioniše i mogućnosti više nego dobre. Naravno, ako ne budu prisiljeni da prodaju nekog od važnih igrača.

REAL SOSIJEDAD

Letnji period u San Sebastijanu je obeležila povreda Maga iz Arginegina. Pokidan ukršteni ligament i jedna od najvećih legendi poslednjih decenija španskog fudbala, David Silva, bila je prisiljena da na nesrećan način ostavi fudbal, bez prilike za poslednji aplauz njegovim fenomenalnim potezima.

Tim Imanola Alguasila očekuje veoma zahtevna sezona. Prošlogodišnji uspeh i plasman u Ligu šampiona pruža puno iluzija, ali se Baski još uvek nisu značajno pokrenuli. Dosta igrača je otišlo – zbog završetka ugovora ili pozajmice, dok dolasci nisu brojni. Namera je da se znatno ojačaju pred predstojeću sezonu, međutim, u stvarnosti su se susreli sa dosta prepreka, kao što im se događa sa Donijem Van de Bekom ili Šarlisom de Ketelareom. Holanđanin iz Mančester Junajteda ipak je nešto bliži Realu, i došao bi im jako dobro da ojača sredinu terena gde su izgubili Asijera Iljaramendija, Andera Gevaru i samog Silvu.

Doni van de Bek (©Reuters)Doni van de Bek (©Reuters)

Real Sosijedad je takođe odradio turneju po Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama. Teško je ipak, na osnovu izjednačenja u susretu sa Atletikom i pobede nad Betisom odrediti kako će izgledati naredna sezona, jer je ostao bez čak devet igrača u odnosu na prošlu sezonu. Ipak, u očekivanju Lige šampiona, prodate su sve godišnje karte, i čak 3.000 sledbenika tima iz San Sebastijana je trenutno na listi čekanja.

VILJAREAL

Prošlogodišnji petoplasirani tim Primere pretrpeo je veliki udarac odlaskom Unaja Emerija u sred takmičenja. Ipak, pred kraj sezone, delovalo je da je Kike Setjen uspeo da uhvati uzda u ruke i da dovede Viljareal do pozicije koja ih vodi, kao što smo već navikli, u Evropu.

Trenutno možemo istaći dve stvari. S jedne strane, Žuta podmornica je bila veoma aktivna na letnjoj pijaci. Sa druge, na pripremama su pretrpeli ponižavajuće poraze, pa neki već sumnjaju da li Setjen treba da nastavi na klupi. Pokazali su se kao spori, predvidivi, nesposobni da izgrade igru. Izgubili su, sa velikom gol razlikom, od Hanovera, Sportinga i Njukastla i uspeli da izjednače tek sa Nicom i Fejenordom. U prvom kolu ih čeka nimalo jednostavan susret sa Betisom, i moraće radikalno da promene igru i što pre zaborave pripremni period.

Od prinova, tu je Aleksandar Serlot koji je stigao iz Real Sosijedada, Denis Suares iz Selte i Santi Komesanja iz Rajo Valjekana. Otišlo ih je možda još više. Između ostalog Pau Tores, koji nije mogao da odoli Emerijevom pozivu u Aston Vilu, Đovani Lo Selso koji je prešao u Totenhem i Niko Džekson – u Čelsi. Što se tiče trenera, za sada, bar dok ne počne sezona, na Seramici vlada mir, a pred prvo kolo može da odahne jer će moći da računa na povređene Raula Albiola, Alfonsa Pedrasu, Alberta Morena i Etjena Kapuea.

BETIS

Manuel Pelegrini (©Reuters)Manuel Pelegrini (©Reuters)

Andalužani su bili aktivni u svakom pogledu - šest pripremnih utakmica, među kojima i izgubljeni derbi protiv Sevilje u Meksiku. Pelegrini počinje četvrtu sezonu u Betisu sa jednom interesantnom novinom. Isko Alarkon – onaj isti kojeg je prošle godine Lopetegi odveo u Sevilju, i koji je navodno imao fizički obračun sa sportskim direktorom Mončijem, odlazi rivalu, da dodatno začini lokalne derbije. Pelegrini ga poznaje iz Malage, i kao i svojevremeno Lopetegi, veruje da sa adekvatnim pristupom, Iskov talenat može ponovo da zablista.

I premda u to veruje čini se samo Pelegrini, moraće da zablista, ako uzmemo u obzir da je Serhio Kanales napravio čudan potez otišavši u meksički Monterej, a da Nabil Fekir bar do oktobra ili novembra neće biti u mogućnosti da zaigra. Neobično će biti gledanje zelenih bez Hoakina koji se sa 41 godinom povukao na kraju prethodne sezone.

Stiže poneki stari znanac – Viktor Beljerin, zatim Aleks Koljado iz Barselone i Mark Bartra iz turskog Trabzonspora. Šuška se da bi i Dani Sebaljos mogao da se preseli na jug kao žrtva prekrcane sredine terena u Realu.

Ramon Planes, bivši tehnički sekretar Barselone, sada sportski direktor Betisa, još uvek treba da obavi više poteza. Luiz Felipe i Vilijan Hose bi mogli biti opcije za prodaju.

Na pripremama, slično kao i Viljareal, Betis je delovao uspavano i loše, a poseban problem mu je što golova nema.

OSASUNA

Tim iz Pamplone je pre par dana saznao svog mogućeg prvog rivala u Ligi konferencije, što je donekle poremetilo opšte slavlje, jer će verovatno morati da dočekaju belgijski Klub Briž.

Osasuna se celo leto borila protiv Uefinih sankcija i zabrane igranja u Evropi. Podsetimo, radi se o osudi zbog nameštanja utakmica od pre devet godina, za koju je klub trebao da bude kažnjen, jer se prvi put od tada plasirao u neko evropsko takmičenje. Ipak, dostavljanjem novih dokaza uspeli su da Uefi pokažu da problem nije bio klub, nego tadašnja korumpirana uprava, i konačna odluka, donesena pre samo par sedmica, bila je pozitivna.

S druge strane, budući da je donesena prilično kasno, sprečila je Osasunu da adekvatno planira sezonu – jer igrati ili ne igrati Ligu konferencije u jednom malom klubu znači mnogo toga, u pogledu primanja i fudbalera koji su raspoloženi da dođu ili ostanu. Ako uspe da prođe preliminarnu rundu, a to će znati tek 31. avgusta, može da računa na oko tri dodatna miliona. Ako imamo u vidu da prelazni rok završava 1. septembra, vreme će za pojačanja će se meriti u satima. Ipak, Osasuna je, kao i svi manji klubovi, navikla da čeka zadnji trenutak da bi sagledala sve izvodljive opcije na tržištu.

Za sada je pokreta bilo malo. Otišli su npr. Ez Abde – nazad u Barselonu i Manu Sančes u Atletiko. Od interesantnijih pojačanja, stigao je Johan Muhika na pozajmicu iz Viljareala.

ATLETIK BILBAO

Valverdeovi izabranici dočekuju u subotu Real Madrid, skoro bez novosti. Baski za sada nisu potrošili ni evro na letnjoj pijaci, a jedini bitan igrač koji ih je napustio je Injigo Martines – za kojeg se već od prošle godine znalo da kad tad odlazi u Barselonu. Trenutno sanjaju o povratku Ejmerika Laporta, koji se rastaje od Sitija.

Valverde je na pripremama isprobao 36 igrača, sedam njih na poziciji štopera. U napadu, je najefikasniji bio Havi Marton – jedini pridošlica, iz Real Sosijedada B, koji međutim još uvek nema broj, i ne zna se da li će ostati u timu. Bez obzira na probe, imajući u vidu nedovoljan budžet i dosadašnje aktivnosti, ove godine ćemo videti vrlo sličan Atletik kao i prošle.

Inače, nakon šest godina, umalo nisu zaigrali u Evropi. Da je Osasuna kažnjena, bili bi sledeći kandidat za Ligu konferencije. Međutim, moraće da se skoncentrišu na domaće prvenstvo, i naravno Kup kralja koji je uvek najvažniji cilj.

MAJORKA

Predrag Rajković ostao, Matija Nastasić otišao iz Majorke (©Reuters)Predrag Rajković ostao, Matija Nastasić otišao iz Majorke (©Reuters)

Majorka veterana Havijera Agirea završila je sezonu na iznenađujućem, ali više nego zasluženom devetom mestu. Biće teško ponoviti tako dobru sezonu, ali ne i nemoguće, jer su uspeli da zadrže većinu igrača, počevši od odličnog Rajkovića na golu, do efikasnog Murićija u napadu. Primećuje se da ekipa jasno zna šta trener od nje traži, i da ne štedi snagu. Agire je za sada napravio odličan posao.

Otišao je Kang In Li u PSŽ, za 20.000.000 evra, što je zaista uspešan transfer za Majorku, za igrača koji apriori nije delovao da može biti tako skupo prodat. Ako klub uspešno uloži stečeni novac, može pronaći vrlo interesantna pojačanja - kao što se već čini da je Kanađanin Larin, koji je postigao osam golova u toku pola sezone sa Valjadolidom. Uprava Majorke je veoma zainteresovana za veznog igrača Espanjola, Serđija Dardera. Matija Nastasić nije želeo da produži ugovor.

ĐIRONA

Nakon odlične sezone, Mičel Sančes ostaje na čelu tima, i Đirona će nastojati da sa konsoliduje na sredini tabele i poboljša koliko je god to moguće. Neće biti jednostavno, jer, bez obzira na to što koristi prednosti članstva u grupi Siti, odlazak Oriola Romeua u Barselonu i kraj pozajmica Rodriga Rikelmea (Atletiko) i Tatija Kasteljanosa (Nju Jork Siti) će se teško nadomestiti.

Za sada je pristiglo dosta novih lica, na primer, Ukrajinac Artem Dovbik, trenutno najskuplje pojačanje Đirone od 7.000.000 evra, i Pablo Tore, koji je prošle godine privukao pažnju u Barseloni, i koji će ove godine igrati kod katalonskog komšije na pozajmici. Nije isključeno da će pred kraj prelaznog roka doći i drugi, posebno fudbaleri na koje se ne računa u ostalim klubovima grupe Siti.

RAJO VALJEKANO

Radamel Falkao (©Reuters)Radamel Falkao (©Reuters)

Tokom dve sezone koje je Rajo Andonija Iraole proveo u Primeri, u madridskom kvartu Valjekasu je donekle vladalo primirje između navijača i uprave. Rajo se solidno držao na sredini tabele, i uz to je gledaocima priređivao zaista lep fudbal. I premda su Iraolu svi videli kao budućeg trenera Atletik Bilbaa, za sada je poslušao pesmu sirene iz Premijer lige i od ove sezone će biti trener Bornemuta. Rajo ga je zamenio, ako ništa, trenerom sličnog profila, Fransiskom Rodrigesom, koji je obećao hrabru i napadačku igru. Inače, poslednji tim koji je vodio je Elče, gde je nakon jedne dobre sezone (2021-2022), smenjen već na početku prethodne.

Otišlo je dosta važnih igrača kao što su Fran Garsija (Real), Santi Komesanja (Viljareal) ili Alehandro Katena (Osasuna). Ostaje da se vidi da li će njihove zamene (Pača Espino, Aridane Ernandes, Florijan Ležen) imati sličan učinak. Tu su i dalje Isi Palason, Raul de Tomas i sam Radamel Falkao.

SEVILJA

Hose Luis Mendilibar, nakon čuda koje je napravio za samo 2-3 meseca krajem prošle sezone, dobio je priliku da nastavi započeto. Ne može se reći isto za sportskog direktora Monćija, koji je otišao kod svog starog znanca, Unaja Emerija u Aston Vilu. Umesto njega, međutim, stiglo je veoma interesantno pojačanje – Viktor Orta, jedan od zaslužnih za povratak Lidsa u Premijer ligu 2020, sa Marselom Bijelsom na čelu.

22.00: (2,00) Sevilja (3,50) Valensija (4,20)

Upravo se Orta ovih dana obratio medijima i podvukao ono što uprave i treneri po celoj Španiji ponavljaju do iznemoglosti – kad prvenstvo počinje tri nedelje pred kraj prelaznog roka, neizvesnost je svakodnevnica. Takođe je normalno da postoji veliki broj igrača koji nisu registrovani – posebno tamo gde je stiglo već dosta igrača, kao što je slučaj sa Seviljom. Tu su Loic Bade iz Rena, Adria Pedrosa iz Barselone i poslednji Švajcarac Đibril Sou iz Ajntrahta.

Ono što je sigurno, bar po Ortinim rečima, je da se Serhio Ramos ne vraća. Nakon što je ostao bez kluba, Ramos se navodno svom silom trudi da se vrati u zavičaj, ali bez pozitivnog odgovora.

Sa druge strane, čini se da bi Sevilja morala da napravi i neku malo značajniju prodaju, pa mediji sve češće upućuju pitanja u vezi sa njenim najvrednijim fudbalerom, golmanom Jasinom Bonom. Otkada je stigao Mendilibar, počeli smo više viđati Marka Dmitrovića, premda je Marokanca ipak izveo na teren u ključnim utakmicama, i Marokanac je, kao i uvek, opravdao poverenje. Setimo se samo jedanaesteraca u finalu Lige Evrope. Sam Dmitrović, kao i Nemanja Gudelj, i dalje su tu.

SELTA

Rafa Benitez (©Reuters)Rafa Benitez (©Reuters)

Glavna novost u Selti ove godine je Rafa Benites, koji je pre 10-15 godina bio na samom vrhu Evrope, da bi potom skoro potpuno izgubio prestiž. Selta će biti prilika da se iskupi i revalorizuje, ako uspe da vrati klub na više pozicije na tabeli. Ima na raspolaganju dovoljan broj talenata u sastavu tima.

Klub iz Viga se konačno rešio dvojice komplikovanih igrača: Santi Mina, osuđen za seksualno zlostavljanje je otišao u Saudijsku Arabiju, a Denis Suares, kojeg je predsednik kluba osudio na neigranje zbog nedozvoljenog menadžerisanja, preselio se u Viljareal. Izgubili su i Uga Malja i beka Havija Galana (Atletiko).

Ako uspeju da zadrže veliku nadu kluba, Gabrija Veigu, i da dovedu fudbalere za koje su zainteresovani kao što je Džonatan Bamba (Lil) i Manu Sančes (Osasuna), mogli bismo videti Seltu u borbi za mesta koja vode u Evropu.

KADIS

Serhio Gonsales je ponovo dobio poverenje da pokuša još jednu sezonu održati klub u Primeri, a kao i uvek bez mogućnosti da napravi ulaganja. Recept će verovatno biti kao i prošle godine: red, rad i disciplina, odnosno požrtvovanost i presija na svim delovima terena.

Ostali su bez dva važna igrača: Pača Espina (Rajo) i Čoka Losana (Hetafe), a golman Konan Ledesma je jednom nogom napolju, pa će morati da naprave pametne poteze u preostalim danima prelaznog roka, da bi pronašli adekvatna i jeftina pojačanja. Za sada se zna da stiže iskusni Darvin Mačis.

HETAFE

Prošla sezona je bila prava agonija za Hetafe, ali su uspeli da se u poslednjem trenutku spasu ispadanja. Recept: vratiti Bordalasa, koji je zahvaljujući tim poslednjim kolima, obnovio ugovor na još dve sezone. Sada se sve već zna- tandem Hetafe - Bordalas je više nego oproban, i plavi će nastojati da se vrate na komotnija mesta na tabeli kao ona stara ekipa koja ne igra lepo, ali bi je svi rado izbegli.

Nemanja Maksimović i Stefan Mitrović po svoj prilici ostaju. Maksimoviću će to biti šesta sezona, i veoma je omiljen među publikom madridskog predgrađa. Mitrović je, navode španski mediji, odbio pozamašne ponude iz Turske, i veoma je srećan zbog Bordalasovog povratka.

Turčin Enes Unal se nakon teške povrede verovatno neće pojaviti do početka 2024., a to može biti popriličan problem za Hetafe koji inače nije golgeterski tim. Čoko Losano je doveden iz Kadisa da pokuša da reši taj problem.

VALENSIJA

Stadion Mestalja (©Reuters)Stadion Mestalja (©Reuters)

Super Deporte – list koji prati fudbal u regiji Valensije, pre nekoliko dana je izbacio naslovnicu sa četiri lica: Havi Grasija, Hose Bordalas, Đenaro Gatuzo i Ruben Baraha, i u isto doba godine, sa istim rečima – „neophodna su pojačanja“. Mediji se već šale sa činjenicom da je možda samo prvi prevaren, ostali su znali sa čime se suočavaju.

Na nekoliko dana pred prvu ligašku utakmicu protiv Sevilje, prosek godina u Valensiji je ispod 23, ako izuzmemo igrače koje Baraha ne želi, među kojima je nažalost i Uroš Račić. Otišla su šestorica, a došao je samo jedan. Slepe miševe koji su se prošle sezone jedva spasli, i koji su završili prvenstvo uz ogromno nezadovoljstvo i sukob navijača i uprave, izgleda da ne čeka ništa bolje. To se videlo i u prijateljskoj utakmici protiv Aston Vile, kada je Gabrijel Paulista stao usred akcije i obratio se navijačima koji su mu nešto (sigurno ne lepo) dobacivali.

Što se tiče odlazaka, Edinson Kavani se, nakon loše sezone, vratio u Južnu Ameriku da završi karijeru u Boku Juniors. A sa pozajmica su se u svoje matične klubove vratili bitni fudbaleri kao što su Samuel Lino, Niko Gonsales ili Džastin Klajvert. Takođe, Milanu je prodat mladi Junus Musa za čak 20.000.000 evra. Do 31. ćemo saznati šta planira vlasnik Valensije – ako išta planira. Za sada se spominje poneko ime, kao Martin Brejtvejt ili Rafa Mir, ali se nije dogodilo ništa konkretno.

ALMERIJA

Babićeva Almerija je završila sezonu na 17. mestu i još jednu godinu ćemo ih videti u Primeri. Trener, Rubi, je međutim na iznenađenje svih, odbio da ostane na čelu tima, pa će njegovo mesto zauzeti bivši šef stručnog štaba Majorke i Espanjola, Visente Moreno.

19.30: (2,55) Almerija (3,35) Rajo Valjekano (3,00)

Ovo leto je Almerija obavila najveću prodaju u svojoj istoriji. Bilal Ture je otišao u Atalantu u zamenu za tridesetak miliona. Sa druge strane, stigao je Senegalac Dion Lopi iz Remsa, i poslednje pojačanje, Serhio Aribas iz Reala, obojica u zamenu za oko 6.000.000.

Treba podsetiti da je vlasnik Almerije jedini arapski ulagač u španskom prvenstvu. Saudijac Turki al Šeik je ovih dana pomenut na Radio Marki kao neko ko bi vrlo rado dodao novac u blagajnu Almerije za skuplja pojačanja, ali to mu brani La Liga, jer mora da postoji ravnoteža prihoda i rashoda.

Bilo kako bilo, sezonske karte su rasprodate, navijači Almerije su zadovoljni u visokom društvu, nadajući se da će tu i da ostanu neko vreme.

GRANADA

Njegoš Petrović (desno), opet u Primeri (©Reuters)Njegoš Petrović (desno), opet u Primeri (©Reuters)

Samo je jednu sezonu Granada Njegoša Petrovića provela u drugoj ligi. Na čelu tima ostaje Pako Lopes, trener sa iskustvom u Primeri, gde je na primer, vodio Levante tri uzastopne sezone, i čije su ekipe zabavne i neustrašive. Sam Lopes je mnogo puta ponovio da ne treba zaboraviti da je fudbal prvenstveno igra.

Navijači andalužanskog tima, koji su nakon ne tako davne izvrsne sezone „Eurogranade“, preživeli jednu godinu u Segundi, sada su velikom brzinom i u rekordnim ciframa pokupovali sezonske karte. Cilj je, za sada, opstanak.

ALAVES

Ovih dana se za Alaves čulo zbog ružnog starta nad Simeoneovim sinom Đulijanom i teške povrede koja ga može koštati cele karijere. Simeone je nedavno stigao u Alaves kao i većina pojačanja - mahom mladih igrača na pozajmici iz Reala, Atletika, ili od baskijskih komšija, kao što je na primer Ander Gevara iz Real Sosijedada.

19.30: (2,20) Kadis (3,20) Alaves (3,80)

Kapiten Viktor Lagvardija se povukao, a još jedan od igrača koji će nedostajati – osim ako Atletik Bilbao ne odluči da ga ponovo pozajmi, je „trubač“ Asijer Viljalibre. Nikola Maraš, koji se oporavio od povrede meniskusa, od ove sezone je zvanično fudbaler Alavesa, za 1.500.000 evra koliko je koštao njegov transfer iz Almerije.

Na čelu tima će i dalje biti Luis Garsija Plasa, kojem je ovo već treći put da prelazi iz druge u prvu kategoriju. Možemo očekivati borbenu, direktnu i intenzivnu igru.

LAS PALMAS

Elitni fudbal se vraća i na Kanare. Las Palmas će nastojati da ostane u prvoj ligi oslanjajući se na dva talentovana ostrvska igrača – Džonatana Vijeru i Sandra. A za sada, glavno pojačanje je Munir El Hadadi, bivši igrač Sevilje i Hetafea, koji stiže po završetku ugovora.

Trener je i dalje Garsija Pimijenta – koji se do ponovnog dolaska Laporte nalazio na čelu Barselone B. To se itekako videlo u igri Las Palmasa sa šemom 4-3-3 i posedom lopte na protivničkoj polovini. Ipak, pitanje je da li će se u Primeri usuditi na ovaj sistem igre.

PRIMERA – 1. KOLO

Petak

19.30: (2,55) Almerija (3,35) Rajo Valjekano (3,00)

22.00: (2,00) Sevilja (3,50) Valensija (4,20)

Subota

17.00: (1,65) Sosijedad (4,00) Đirona (6,00)

19.30: (2,60) Las Palmas (4,00) Majorka (3,15)

21.30: (3,45) Atletik Bilbao (3,50) Real Madrid (2,20)

Nedelja

17.00: (2,15) Selta (3,30) Osasuna (3,90)

19.30: (1,85) Viljareal (3,70) Betis (4,70)

21.30: (7,00) Hetafe (3,90) Barselona (1,60)

Ponedeljak

19.30: (2,20) Kadis (3,20) Alaves (3,80)

21.30: (1,35) Atletiko Madrid (5,30) Granada (10,5)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE


PIŠE: Ognjenka MARIĆ


tagovi

ŠpanijaPrimeraReal MadridBarselonaKarlo AnćelotiĆaviDijego SimeoneAtletiko MadridSosijedadSeviljaNemanja GudeljMarko DmitrovićAlaves

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara