Hari Kejn i Aleksandar Pavlović (©AFP)
Hari Kejn i Aleksandar Pavlović (©AFP)

Obavezna pobeda, Kejnovo obaranje ličnog rekorda i Pavlović kao zvezda

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.03.24. | 12:47

Novopečeni nemački reprezentativac prethodnih dana postao je glavna tema u Bavarskoj. Majnc je platio ceh u prošlom kolu, neka se spremi Darmštat

Pobediti i nadati se da će Leverkuzen da kiksne nekoliko puta zaredom. Bajernu ne preostaje ništa drugo u završnoj fazi sezone nego da se moli za poraze Bajera, koji je lider Bundeslige sa 10 bodova prednosti u odnosu na minhenskog giganta. Naravno, četa Tomasa Tuhela ne sme da blokira, i duel na terenu novajlije iz Darmštata, koji je trenutno na poslednjem mestu na tabeli, predstavlja jasnu obavezu da se uzmu tri boda bez obzira na šanse za odbranu nemačkog trona.

Bila bi velika šteta, u svakom smislu, za bavarskog velikana da se u Hesenu dogodi nešto drugo osim njegove pobede. Bajern već proživljava bolnu sezonu punu permanentnih kritika, ismevanja i nepoverenja navijača. A, opet, ekipa je drugoplasirana u Bundesligi, stigla je u četvrtfinale Lige šampiona i još ima nade da kampanja ne bude sušna. Bajern je decenijama svojevrsna mašina za osvajanje trofeja, pa godina bez lovorika uvek pali alarm u klubu.

Izabrane vesti

Minhenske zvezde ove sezone ne sijaju kao prethodnih godina. Svaki neuspeh se tretira kao veliki događaj, koji treba odmah povezati sa negativnim komentarima. Trener Tuhel podnosi najveći teret, i već je rešio da sledeće godine neće biti kormilar Bavaraca.

"Mi smo u poziciji da sve možemo da izgubimo, dok Darmštat može da dobije sve. Ali nećemo kiksirati", rekao je samouvereno Tomas Tuhel.

U poslednje četiri utakmice, Bajern je delovao ubedljivo, pobedivši tri puta, uključujući jednu utakmicu u Ligi šampiona. Pre 11 dana preslišao je Lacio sa 3:0 u Minhenu nadomestivši poraz od 1:0 iz Rima, i našao se među osam najboljih na Starom kontinentu.

15.30: (17,0) Darmštat (9,00) Bajern (1,13)

Poslednji put u Bundesligi, minhenski sastav je sa guštom deklasirao Majnc sa 8:1. Neko je morao da plati ceh. Majnc je doslovno bio kolaterlana šteta.

"Prvi put u poslednje dve nedelje imao sam 20 igrača na treningu. Kada neko obuče ovaj dres, mora da ostavi sve na terenu i da ima samo jedan cilj ispred sebe - pobediti protivnika", dodao je Tuhel.

Hari Kejn je postigao het-trik nad Majncom, i tako stigao do impresivne brojke od 30 datih golova u Bunedsligi ove sezone na 25 mečeva. Naravno, vodeći je strelac takmičenja, sa prvim pratiocem Seruom Girasijem iz Štutgarta sa 21 golom. Kejna deli jedan pogodak od obaranja ličnog rekorda za najveći broj golova u sezoni, pošto njegov dosadašnji najbolji rezultat za Totenhem u Premijer ligi takođe iznosi 30 golova (Kejn daje gol - kvota 1,40).

Način igre i trijumf od 3:0 nad Lacijom u evropskoj eliti sugeriše da se Bajern oporavlja i da je najzad ostavio posrnuće iza sebe. Odlazeći trener Tuhel pronašao je defanzivnu čvrstinu u štoperskom paru Matijs de Liht - Erik Dajer, dok je Jozua Kimih poslednje četiri utakmice počeo na poziciji desnog beka. Tinejdžer Aleksandar Pavlović, novopočeni reprezentativac Nemačke, vraća se iz suspenzije, ali će možda morati da se zadovolji mestom na klupi posle dva gola i dve asistencije Leona Gorecke protiv Majnca.

Hari Kejn će u subotu biti u centru pažnje na stadionu Belenfaltor iz 1921. godine, dok će Leroj Sane biti nestrpljiv da prekine post u Bundesligi, pošto nije pogodio mrežu u 15 prethodnih prvenstvenih utakmica. Baš, od meča sa Darmštatom koji su Bavarci rešili u svoju korist sa 8:0. Ipak, ovih dana više se piše - kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji - o Aleksandru Pavloviću, koji igra odličnu sezonu u redovima minhenskog velikana.

Reklo bi da se je Pavlović najveći dobitak Bajerna u sezoni protkanoj neuspesima, jer devetnaestogodišnjak je ostavio trag i nagovestio da može da bude dugotrajni prvi igrač sredine terena. Njegovi podvizi su mu takođe doneli mesto u Manšaftu za ovomesečnu međunarodnu pauzu, pošto je vezista odlučio da prihvati poziv Julijana Nagelsmana pre reprezentacije Srbije.

U međuvremenu, Darmštat je zapravo u krizi, i može da drži predavanje Bavarcima kako je to kada ti se ruše snovi iz sedmice u sedmicu. Poslednju pobedu Ljiljani su zabeležili početkom oktobra prošle godine kada su savladali Verder i Augzburg. Delovalo je da bi Darmštat mogao da bude jak kandidat za opstanak, međutim spas u najjačem rangu je jedini i glavni prioritet tima. Trenutni ekipa ima samo 13 bodova posle 25 kola, i to je drugi najgori učinak u istoriji lige - otkako se za pobedu dobijaju tri poena - od Šalkeovih 10 osvojenih bodova tokom sezone 2020/2021.

BUNDESLIGA – 26. KOLO

Petak

Keln - RB Lajpcig 1:5 (1:1)

/Adamjan 18 - Simons 15, Openda 63, 67, Haidara 70, Poulsen 82 /

Subota

15.30: (17,0) Darmštat (9,00) Bajern (1,13)

15.30: (2,80) Hajdenhajm (3,45) Borusija Menhengladbah (2,65)

15.30: (1,85) Majnc (3,70) Bohum (4,70)

15.30: (2,10) Union Berlin (3,40) Verder (3,60)

15.30: (2,15) Volfzburg (3,50) Augzburg (3,60)

18.30: (3,90) Hofenhajm (3,70) Štutgart (1,90)

Nedelja

15.30: (6,00) Frajburg (4,00) Bajer Leverkuzen (1,57)

17.30: (1,65) Borusija Dortmund (4,00) Ajntraht Frankfurt (5,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBajern MinhenAleksandar PavlovićHari KejnDarmštat

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara