Enriko Preciozi (©AFP)
Enriko Preciozi (©AFP)

Odlazak najvećeg lutkara Serije A: Dao 27.000.000 evra da spasi Đenovu, pa najvećem rivalu poklonio Evropu

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.09.21. | 15:19

Enriko Preciozi ide. I niko neće suzu da pusti

Posle više od 18 godina promena u fotelji. Enriko Preciozi, prenose Gazeta delo Sport i lokalni Il Sekolo, ide sa mesta predsednika Đenove pošto je nakon dugih pregovora uspeo da proda klub američkom investicionom fondu 777 Partners, koji inače ima i šest odsto Seviljinih akcija. Preciozi neće ostati ni manjinski deoničar, mada će u naredne tri godine, dok se nova uprava ne ustoliči kako valja, predstavljati klub u forumima Serije A i kontaktima sa navijačima.

Sami navijači neće puno da žale zbog njegovog odlaska, iako je Presiozi, kada je kupovao klub 2003. godine, svojim novcem pokrio dug kluba od u to vreme velikih 27.000.000 evra.

Izabrane vesti

Đenova je te 2003. godine trebalo da ispadne u treću ligu, ali je na kraju opstala zbog proširenja lige i već sledeće sezone osvojila prvo mesto u Seriji B samo da bi potom bila izbačena u Seriju C, jer je navodno namestila utakmicu sa Venecijom (3:2).

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

Iz treće lige je koju godinu kasnije krenuo uspon, bez obzira na to što su mnogi – recimo Ezekijel Laveci, Kristijan Abijati, Andre Ojer, pa i naš Marjan Marković – napustili klub pošto nisu hteli u Seriju C. Gazda je znao kako da reaguje. Na klupu je doveo Đan Pjera Gasperinija, sadašnjeg trenera Atalante. Đenova je bila spremna da napadne izgubljene visine. Već tada se videlo da Preciozi, sa svim svojim manama, ume da prepozna talenat. I kod trenera i kod igrača.

Đenova se naime kroz dve sezone, 2007. tačnije, a posle 12 godina lutanja po nižim ligama, vratila u Seriju A. I zatim postala poznata kao klub koji i nije previše zainteresovan za trofeje koliko za trgovanje igračima. Samo ovog leta, Đenovu je napustilo 39 igrača?! Skoro svi za džabe, ali je na prodaji Eldora Šomorudova Romi gazda kluba zaradio 17.500.000 evra i tim novcem finansirao sva pojačanja.

Preciozi jednostavno tako funkcioniše. Kao lutkar. Kupuje igrače „na kilo“, ali na nekolicini obrne veliku lovu. Valjda je tako naučio u biznisu. Bogatstvo je zaradio na proizvodnji igračaka i lutki, u jednom trenutku je samo LEGO u Evropi bio bitniji igrač od kompanije Đoki Preciozi.

Setimo se samo nekih primera. Kšištof Pjontek je recimo stigao iz Krakovije za 4.500.000 evra, otišao u Milan za 35.000.000. Dijega Milita je kupio u Saragosi za 13.000.000, prosledio Interu za 28.000.000. Kristijana Romera doveo iz Belgrana za 4.250.000 evra, a prodao Juventusu za 26.000.000.

Dobro je Preciozi zaradio i na Đovaniju Simoneu, Leonardu Pavoletiju, Armandu Icu, ranije Tijagu Moti, Kevin Princu Boatengu, Rodrigu Palasiju, Leonardu Bonučiju, da se podsetimo samo nekih čuvenih imena koja su igrala u crveno-plavom dresu na stadionu „Luiđi Feraris“. Marka Borijela je uzeo Milanu za 1.800.000 evra, vratio mu ga za godinu dana za 11.750.000.

U omladinskoj školi je napravio Pjetra Pelegrija, Stefana El Šaravija, Nikoloa Rovelu – na njima uzeo 59.000.000 evra – kroz mlađe kategorije Đenove su prošli i Domeniko Krišito, Matija Perin...

Problem je samo što je Preciozija profit, barem tako misle navijači, uvek zanimao više nego rezultat. Trudio se samo da ostane u društvu velikih kako bi mogao da im prodaje prodaje igrače za masnu zaradu. Čak je sebi dozvolio da 2015. godine, nakon izborenog učešća u Ligi Evrope, ostane bez izlaska na međunarodnu scenu jer se nije na vreme prijavio za Uefinu licencu.

Da sve bude još gore, u Ligu Evrope je tako otišao niko drugi do gradski rival Sampdorija. I to mu navijači nikad neće oprostiti.


tagovi

Enriko Preciozi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara