Stefan Mitrović (©Reuters)
Stefan Mitrović (©Reuters)

Patriota Stefan Mitrović: Nije bilo prijatno, imao sam velikih problema

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.03.21. | 13:53

“Velika je glupost uskratiti fudbaleru da igra za svoju zemlju“, dodaje fudbaler Strazbura

Pre jedno godinu dana mislili smo da će do sada sve već biti gotovo. Međutim, korona virus i dalje ne popušta i nismo još ni blizu povratku u stanje normale. Pred start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine to su na svojoj koži najbolje osetili srpski reprezentativci koji igraju u Francuskoj: Stefan Mitrović, Predrag Rajković i Mihailo Ristić. Razlog? Francuzi su želeli da zabrane svim fudbalerima Lige 1 da tokom reprezentativnih akcija putuju u države van Evropske unije.

Igrači su pak imali drugačije planove. Stefan Mitrović, koga su navijači ljudski zavoleli još kad je onomad skinuo sa drona zastavu velike Albanije dok je letela Beogradom, opet je dokazao da u njegov patriotizam ne treba sumnjati.

Izabrane vesti

Nije bilo baš najprijatnije. Imao sam ozbiljnih problema u klubu. Vodili smo dosta razgovora tokom nedelje. Na sreću svih, došli smo do dogovora i promenili odluku koja je bila jedino dobra za francuske fudbalere, a diskriminacija za sve ostale. Bili bismo ovde i da su nam zabranili. Velika glupost je uskratiti igraču da igra za svoju zemlju. To je najveća čast. Reprezentacija je iznad svega, više puta sam to govorio“, rekao je Mitrović na konferenciji za novinare pred meč sa Republikom Irskom, a potom i Portugalijom i Azerbejdžanom.

Ipak, jedno je patriotizam, fudbal nešto sasvim drugo. Svestan je i Mitrović da je trenutni status Orlova u narodu u senci zbog bledog izdanja protiv Škotske u odlučujućem meču za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Očekujem novu energiju (sa Draganom Stojkovićem za kormilo, prim. aut.). Selektor je čovek koji uliva veliko poverenje svih nas u reprezentaciji. Očekujemo da nametne svoj autoritet i sa novom energijom da napadnemo Mundijal i da promenimo neko mišljenje koje smo nametnuli o sebi“.

(1,75) Srbija (3,45) Republika Irska (5,20)

I to, posle dugo vremena, bez Aleksandra Kolarova, Nemanje Matića i Luke Milivojevića, koji su godinama činili kostur ekipe.

Aleksandar Kolarov je neko ko je dugo bio ovde, dugo je bio vođa ekipe. Ne treba trošiti reči o njegovim fudbalskim i ljudskim kvalitetima. Međutim, ovo je odluka selektora i treba da podržimo momke koji su tu. Što se tiče Milivojevića i Matića, treba da poštujemo njihovu odluke. Svako ima pravo na izbor“, rekao je Mitrović podsetivši da su Nemanja i Luka sami izabrali da prekinu reprezentativne karijere.

Nazad na teren ipak. Jedno od osnovnih pitanja koje se nameće pred debi legendarnog Piksija jeste i formacija. Da li će Stojković, kao i prethodnik Ljubiša Tumbaković, zadržati formaciju sa trojicom štopera ili će se vratiti na četiri pozadi? I šta o tome misle igrači?

U klubu igram i jednu i drugu formaciju, selektor će izabrati šta je najbolje za ekipu, kako možemo najbolje da odgovorimo zadacima kad se pogleda kvalitet svih igrača. Sadašnji fudbal zahteva da svi mogu da odigraju kvalitetno u obe formacije“, smiren je Mitrović.

Takav je i kad se priča o kvalitetu poslednje linije, iako se mnogi pribojavaju da bez Kolarova neće imati ko da iznese loptu napred što je doduše sam selektor demantovao podsetivši da ne mogu ni štoperi sve sami, već da neko treba da se vrati nazad i pomogne.

Definitivno smo imali problema u defanzivi u poslednjih par godina. Ali u poslednjih par utakmica smo mnogo bolje izgledali što se tiče defanzivnog bloka. Odbranu igra cela ekipa, to je i selektor rekao, ne treba svaljivati svu krivicu samo na defanzivce“.

Problem je međutim što je ta jedna loša partija bila baš ona najvažnija, protiv Škotske...

Videli smo koliko je mala nijansa između uspeha i neuspeha. U Norveškoj smo postavili model kako bi trebalo da igramo. Bili smo baš ishvaljeni. Posle mesec dana je došla Škotska, dali smo neki maksimum, ali neke sitnice su odlučile. Nismo bili koncentrisani u odlučujućim situacijama. Ostaje žal, to nam daje još veću motivaciju. Da napravimo uspeh“.

Kad je reč o narednim rivalima, Mitrović procenjuje da će nam protiv Iraca najveći problem zadavati prekidi. A protiv Portugalije? To se već zna – Kristijano Ronaldo.

Imao sam prilike da igram protiv njega u Španiji, mada je prošlo dosta vremena. Pravi primer profesionalca, kako jedan fudbaler treba da se ophodi prema fudbalu. Sad je već u ozbiljnim godinama, ali to ne menja ništa, on ostaje najveća opasnost. Uvek je čast odmeriti snage protiv takvih igrača“.



tagovi

Stefan MitrovićFSSfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara