Detalj sa prvog meča Vest Hema i AZ Alkmara (©AFP)
Detalj sa prvog meča Vest Hema i AZ Alkmara (©AFP)

Pet puta više Engleza od dozvoljenog broja došlo u Holandiju da gleda Vest Hemov napad na treće evropsko finale

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.05.23. | 12:40

Čekićari protiv AZ-a u Alkmaru (četvrtak, 21) brane prednost od 2:1 iz prvog meča polufinala Lige konferencije

Frka u najavi. Kako javljaju britanski mediji, oko 5.000 navijača Vest Hema je otputovalo ovog četvrtka u Alkmar, na revanš meč Čekićara u polufinalu Lige konferencije protiv AZ-a, iako su Holanđani dali engleskim navijačima samo 975 ulaznica. Londonski klub posle pobede sa 2:1 pre nedelju dana ima priliku da se plasira u svoje prvo finale u UEFA takmičenju posle 47 godina, zbog čega ne čudi tolika euforija među njegovim navijačima.

Ipak, poznato je koliko su Englezi skloni incidentima kada napuste svoje ostrvo, ali isto i da AZ-ovi navijači nisu radi da prepuste bilo kojoj navijačkoj grupi da divlja po Alkmaru. Zbog svega toga, oglasila se i holandska policija, koja je upozorila Vest Hemove pristalice da ne prilaze stadionu AFAS ako nemaju ulaznicu, jer se to neće dobro završiti po njih.

Izabrane vesti

Holanđani su, naravno, nervozni posle neuspeha u Londonu. Vodio je AZ na poluvremenu golom Tidžanija Rejndersa, ali su u nastavku, u razmaku od samo devet minuta Mohamed Said Benrama (iz penala) i Majkl Antonio golovima doneli preokret. Sada Čekićari mogu da odigraju takozvanu „čekalicu“, domaćin je taj koji mora da juri gol zaostatka.

Vest Hem je svoj najveći međunarodni uspeh napravio u sezoni 1964/1965, kada je pobedom nad Minhenom 1860 u finalu osvojio Kup pobednika kupova. Finale tog takmičenja je igrao još jednom, 1976, a tada ga je Anderleht savladao sa 4:2. Posle toga tim iz istočnog dela Londona više nije igrao tako veliku ulogu na međunarodnoj sceni, sve do danas.

21.00: (2,70) AZ Alkmar (3,35) Vest Hem (2,80)

Moramo da napomenemo da čak i ukoliko tim Dejvida Mojesa uspe da odbrani prednost iz prvog meča, a potom u finalu 7. juna u Pragu savlada boljeg iz dvomeča Bazela i Fjorentine, i dalje neće moći da kaže da mu je to najveći klupski uspeh. Liga konferencije je u Evropi treće klupsko takmičenje po rangu, a dok je postojao Kup pobednika kupova je bio drugi rang, ispred Kupa UEFA, današnje Lige Evrope. Naravno, to ne znači da je osvajanje najmlađeg takmičenja UEFA za potcenjivanje, naprotiv.

Vest Hemu bi samo taj trofej popravio utisak za ovu sezonu, ali i sledeću. U Premijer ligi ne može do Evrope, tek je 15. i, usled četiri poraza u poslednjih pet kola, još uvek nije obezbedio opstanak. Važan meč u borbi za ostvarenje tog cilja očekuje ga u nedelju, kada će dočekati Lids.

AZ Alkmar je u poslednje vreme odigrao nekoliko baš dobrih utakmica, ne samo protiv nas. Beleže veoma dobre rezultate u holandskoj ligi, tako je godinama u nazad. Biće otvorena utakmica. Pokazali su koliko mogu kada su sa loptom, ali i mi još uvek nemamo nijedan poraz u Evropi na gostovanjima. Kada se sve to sabere, čeka nas dobra utakmica“, kazao je Mojes.

Škot je dodao i da će Majkl Antonio, koji nije igrao za vikend protiv Brentforda u prvenstvu, kao i Vladimiri Kufal, koji je propustio poslednje tri utakmice, najverovatnije da dobiju određenu minutažu u Alkmaru. Obojica su se oporavila od povreda dovoljno da konkurišu za ovaj meč.

Što se tiče četvrtoplasiranog tima Eredivizije, on se bori za svoj prvi evropski trofej. AZ je 1981. godine igrao finale Kupa UEFA, ali tada je izgubio do Ipsviča sa ukupnih 5:4. U novijoj prošlosti, 2012. i 2014. godine, AZ je stizao do četvrtfinala Lige Evrope.

AZ je do sada kroz istoriju odigrao 15 mečeva protiv klubova iz Engleske, a samo je dvaput trijumfovao. Pored one nedovolje pobede nad Ipsvičom u finalu, slavio je još samo 2007. godine u Kupu UEFA. Savladao je Njukasl sa 2:0, što mu je bilo dovoljno za prolazak dalje na pravilo gola u gostima, jer je na Ostrvu bilo 4:2 za Svrake. AZ ima negativan odnos sa Ipsvičom, Lidsom, Evertonom, Arsenalom i Mančester Junajtedom, dok je njegov jedini okršaj sa Midlzbroom završen 0:0. Sada je na redu Vest Hem…

Ovde se pravilo gola u gostima naravno ne važi, eventualna pobeda domaćina sa 3:2 ili 4:3 ne bi odvela Čekićare dalje. Onda bi se igrali produžeci, baš kao i u slučaju da bude 1:0 za AZ.

Holandski predstavnik je već jednom morao da prolazi kroz dramu produžetaka, u četvrtfinalu. Izgubio je u Briselu od Anderlehta sa 2:0, isti rezultat u korist AZ-a je stajao na semaforu u revanšu, a posle dodatnih 30 minuta on se nije promenio. Izvodili su se jedanaesterci, gde je tim Paskala Jansena bio koncentrisaniji.

Imali smo u prvom meču prednost od 1:0 i kontrolisali smo igru. Šteta što smo primili posle toga dva gola, pogotovo na taj način. Upozoravali su nas na njihove prekide, znali smo da su dobri. Na evropskim utakmicama primiti jedan gol tako se dešava, ali dva… Pogotovo u ovoj fazi je neprihvatljivo“, rekao je Jansen.

LIGA KONFERENCIJE – POLUFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

21.00: (2,70) AZ Alkmar (3,35) Vest Hem (2,80) – prvi meč 1:2

21.00: (5,80) Bazel (4,10) Fjorentina (1,65) – prvi meč 2:1

***Kvote su podložne promenama

sdasdasd




tagovi

Vest HemAZ AlkmarLiga konferencijeDejvid Mojes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara