Milan Ristić
Milan Ristić

Početak iz snova: Ristić s Hakom nanišanio Superligu Kine

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.05.21. | 07:29

Mladi srpski stručnjak odlično startovao u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu na klupi drugoligaša Mejdžoua. Klub iz provincije Guandong trenutno je najuspešniji u sve tri grupe Lige 1 sa 15 bodova iz šest utakmica

Ako se po jutru dan poznaje srpskog stručnjaka Milana Ristića čeka uspešna karijera u Kini. Mladi trener početkom godine dobio je prvi inostrani angažman, u redovima drugoligaša Mejdžoua Hake, tima iz provincije Guandong. Drugoligaški karavan u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu počeo je krajem aprila. Posle šest kola Ristićev tim je trenutno najuspešniji u ovom rangu takmičenja sa pet pobeda i jednim porazom. Za 540 minuta sezone, Haka je primila samo dva gola i po tome je najbolja u prvenstvu.

Kineska druga liga je u prvoj fazi podeljena u tri grupe sa po šest timova. Na kraju takmičenja, odnosno posle 34 kola, po dve najbolje ekipe izboriće plasman u Superligu Kine, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani tim da igraju plej-of za ulazak u elitni rang. Iz lige ispadaju dva najgora kluba.

Izabrane vesti

Ristić je jedini Srbin na klupi u dve najbolje kineske lige. Nekadašnji trener Teleoptika je stručnjak poznat po stvaranju igrača. Pre nego što su postali seniori s njim su radili Dušan Vlahović, Jovan Kokir, Armin Đerlek, Svetozar Marković, Zlatan Šehović, Arton Zekaj, Ivan Milosavljević... Pre angažmana u Kini vodio je Zemun u Prvoj ligi Srbije. Pretprošle sezone uspeo je da spase Zemunce ispadanja u treću ligu, a u jesenjem delu Prve lige Srbije zabeležio je četiri pobede, tri remija i deset poraza na klupi tima iz Gornje varoši. Zemun je bio ubedljivo najmlađi tim u šampionatu.

13.35: (2,10) Mejdžou Haka (3,05) Šanksi Čangan (3,60)

Ristićeva Haka prošle godine završila je na 10. mestu u drugoj ligi Kine. U pitanju je mlad klub, osnovan pre samo osam godina, a u drugoj ligi igra od 2017. Nikada nije stigla do najboljeg šampionata Kine, a kako je počelo novo prvenstvo Mejdžou je istakao kandidaturu za plasman u elitni rang.

Bivši trener Teleoptika i Zemuna je jedan od sedmorice inostranih trenera u drugoligaškoj konkurenciji u Kini. Osim Ristića stranci sedi i na klupama Džeđanga (Španac Đordi Vinjals), Čengdua (Korejac Seo Jung), Sudžoua (Englez Geri Vajt), Šanksi Atletika (Španac Oskar Kespedes), Vuhana Fri taunsa (Španac Albert Garsija) i Nanđinga (Italijan Fulvio Pea).

Mejdžou je postigao sedam golova ove sezone, a po dva su delo Lina Lua i Kseminga Lijanga. Ristić u timu ima četvoricu stranaca - Vasa Nunjeza, Meksikanca koji ima pasoš Hongkonga, Brazilca Igora Santorija, Gvinejca Lonsanu Dumbajaa i Nigerijca Čisona Egbučunama. Srpski stručnjak je početkom godine na klupi nasledio Brazilca Marsela Rospidea.

Današnji rival (13.35) Mejdžoua je Šanksi Čangan, tim koji je sakupio 13 bodova u šest kola i trenutno je treći u Grupi A. Mejdžou je dosad primio samo dva pogotka, a i naredni protivnik može da se pohvali da se njegova mreža ne trese često. Šanksi je primio samo tri pogotka na šest utakmica. Tim srpskog stručnjaka igra tvrde utakmice. Samo je na otvaranju sezone došlo tri ii više golova, a na prethodnih pet bilo je dva ili manje pogodaka.

10.00: (2,30) Zibo (3,10) Ksinđang (3,10)

Ova dva tima su krajem aprila odigrali meč drugog kola. Slavio je Mejdžou sa 1:0 golom Lina Lua. Tradicija je apsolutno na strani Ristićevog kluba koji je pobedio današnjeg protivnika u svih pet mečeva u prethodne dve godine uz gol-razliku 8:2. Na čak četiri utakmice mreža Hake se nije zatresla.

Šanksi ima trojicu stranaca u svojim redovima - Kamerunce Roberta Tambea i Raola Loea i Nigerijca Kingslija Onuegbua. Od ove sezone na kormilu tima je mladi 43-godišnji španski stručnjak Oskar Kespedes.

U najboljoj ligi Kine od naših pečalbara igra samo nekadašnji reprezentativac, štoper Jagoš Vuković koji brani boje Kingdaa, dok u drugoligaškoj konkurenciji Srbija ima trojicu fudbalera – Stefana Mihajlovića u Guidžou, Nikolu Đurđića u Džeđangu i Nemanju Vidića u Sičuanu.

U drugoligaškoj konkurenciji u Kini klubovi mogu da registruju maksimalno četiri stranca, a u protokolu na svakom meču mogu da budu trojica, od toga dvojica mogu da igraju u isto vreme. Najviše inostranih fudbalera dolazi iz Brazila, čak 11.

KINA 2, GRUPA A – 7. KOLO

Ponedeljak

10.00: (2,30) Zibo (3,10) Ksinđang (3,10)

13.35: (2,10) Mejdžou Haka (3,05) Šanksi Čangan (3,60)

Utorak

12.00: Sičuan - Džeđang

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kina 2KinaMilan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara