Pedro Martins, Andrija Živković, Ivan Jovanović i Vladan Milojević (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Pedro Martins, Andrija Živković, Ivan Jovanović i Vladan Milojević (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Počinje Superliga Grčke: Milojević i Jovanović u nemogućoj misiji – napad na nedodirljivi Olimpijakos

Vreme čitanja: 8min | sub. 11.09.21. | 09:24

Dvojica srpskih stručnjaka na kormilima atinskih velikana. Crveno-beli iz Pireja apsolutni favorit za novu krunu. PAOK Andrije Živkovića vratio na klupu Rumuna Razvana Lučeskog

Konačno, Grci kreću! Superliga Helena trebalo je da počne pre tri nedelje, ali šest timova nije imalo ugovor o TV pravima. Odlučeno je da se liga odloži za tri nedelje. Sve je rešeno, lopta će danas početi da se kotrlja na terenima širom zemlje. Olimpijakos brani krunu koju je na impresivan način osvojio prošle sezone, sa 26 bodova više u odnosu na najbližeg pratioca, PAOK.

Liga broji 14 klubova. Novi član elite je Jonikos koji se vraća u elitu posle 14 godina, dok je AEL završio četvorogodišnje bitisanje u najboljoj ligi Helena. Sistem takmičenja se nije menjao. Igraće se dvokružni sistem sa 26 kola, svako sa svakim kod kuće i u gostima, a šest najboljih ekipa igraće dodatnih 10 kola plej-of za šampiona, a ostalih osam plej-aut. Aris počinje prvenstvo sa minusom od šest bodova zbog kazne od strane Fudbalskog savez Grčke.

Izabrane vesti

DEVETORICA SRBA, TROJICA TRENERA I ŠESTORICA FUDBALERA

Od sedam inostranih trenera čak trojica su Srbi, a dvojica su na klupama velikana. AEK vodi nekadašnji uspešni trener Crvene zvezde Vladan Milojević, dok je na kormilu Panatinaikosa iskusni Ivan Jovanović, stručnjak koji je najviše uspeha imao na klupi kiparskog APOEL-a koga je doveo do četvrtfinala Lige šampiona. Trener Asterasa je Milan Rastavac, nekadašnji pomoćnik Mladena Krstajića u reprezentacije Srbije i bivši trener niškog Radničkog. Od stranih stručnjaka, četvrtu sezonu trener Olimpijakos je Portugalac Pedro Martins. PAOK je vratio Rumuna Razvana Lučeskog koji je poslednjih godina predvodio Al Hilal, šampiona Saudijske Arabije. Španci Anhel Lopez i Giljermo Abaskal Perez su na klupama Atromitosa, odnosno Volosa. U novu sezonu osam klubova je promenilo trenere.

Milan Rastavac (©MN Press)Milan Rastavac (©MN Press)

Osim trojice srpskih stručnjaka u ligi će igrati šestorica naših fudbalera. Andrija Živković će drugu godinu zaredom da brani boje PAOK-a. Njegov saigrač je Živko Živković, nekadašnji čuvar mreže Partizana. U Olimpijakosu je ostao samo Svetozar Marković posle povratka sa jednogodišnje pozajmice iz Partizana. Lazar Ranđelović je pozajmljen španskom drugoligašu Leganesu, dok je Nikola Čumić, za koga je intresovanje pokazala Crvena zvezda, ipak, završio u švajcarskom Lucernu.

17.15: (2,85) Panetolikos (2,90) Asteras Tripolis (2,60)

U Lamiji su nekadašnji golman Partizana Bojan Šaranov i krilni napadač, nekadašnji đak Crvene zvezde Lazar Romanić, dok je Đorđe Denić član Atromitosa.

Prema proceni portal Transfermarkt, najvrednije fudbalere ima šampion Olimpijakos – 113.450.000 evra, a zatim slede PAOK – 59.000.000, AEK 42.550.000, Panatinaikos 35.380.000… U tom parametru najskromnija je Lamija sa 6.950.000.

Svi klubovi imaju veliki broj stranca. Tako Olimpijakosa od 32 fudbalera ima 20 sa inostranim pasošima. PAOK ima čak 22 stranca, a Lamija jedina ima jednocifreni broj fudbalera van Grčke, samo sedam. Najbrojniji su Španci (30), a zatim slede Argentinci (28), Brazilci (17), Portugalci (11)…

OLIMPIJAKOS – LETNJI ŠOK OD LUDOGORECA, ALI NOVA KRUNA JE VIĐENA U PIREJU

Na papiru, crveno-beli iz Pireja su najjači tim u Grčkoj. Prošle sezone su se prošetali do krune sa čak 26 bodova više od PAOK-a. Ipak, solunskim crno-belima je pripao trofej kupa. Olimpijakos ima 46 titula. Cilj je ovog leta bila Liga šampiona, ali najjače takmičenje na tlu Evrope ove sezone nećemo gledati na Karaiskakiju. U trećem kolu kvalifikacija, atinski gigant je eliminisan od bugarskog Ludogoreca, pa će četa Pedra Martinsa morati da se zadovolji učešćem u Ligi Evrope.

Olimpijakos je jači nego prošle godine. Od bitnijih odlazaka, klub je napustio samo golman Žoze Sa koji je za 8.000.000 pojačao portugalsku koloniju u Engleskoj, Vulverhempton. Otišli su i neki igrači koji nisu bili standardni, kao što su srpski krilni napadačai Lazar Ranđelović i Nikola Čumić, Jasine Merija, Tijago Silva… Egipćanin Ahmed Hasan je u smiraj prelaznog roka za 500.000 evra pojačao tursku Konju. Prošle sezone je bio treći strelac tima sa 10 golova.

Jusef el Arabi (©Reuters)Jusef el Arabi (©Reuters)

Najveće pojačanje trebalo bi da bude dolazak Henrija Onjekurua iz Monaka, za koga je plaćeno 4.500.000 evra. Iskusni Španac Roni Lopez je stigao iz Sevije na pozajmicu, a iz Andaluzije je kao slobodan igrač došao češki čuvar mreže Tomaš Vaclik. Njemu je istekao ugovor sa španskim timom, a za njega nije bilo mesta na stadionu Sančez Pishuan posle dolaska srpskog čuvara mreže Marka Dmitrovića iz Elčea. Nekadašnji napadač Porta Tikinjo Soareš pojačao je konkurenciju u Pireju. Za mladog Poljaka Mihala Karbovnika Brajtonu je plaćeno obeštećenje od 1.000.000 evra, Pjer Kunde je stigao iz Majnca za 1.800.000, a Dimitrios Pinakas iz AEL-a za 1.500.000.

Ostao je Jusef el Arabi, prošle sezone sa 22 gola najbolji strelac šampionata Grčke. Tu je i grčki reprezentativac Jorgos Masaras koji je 13 puta zatresao mrežu u proteklom šampionatu Superlige Grčke. Pedro Martins ima iskusni tim, s “dubokim” rosterom, za iganje i u domaćim okvirima i Evropi. Očekuje da ne bude dominacija Olimpijakosa kao prošle sezone, ali će teško neko da skine crveno-bele s grčkog trona.

PAOK – ODLIČNA PRODAJA COLISA, ŽIVKOVIĆ PRVA ZVEZDA

Solunski crno-beli ovog leta uspeli su da se plasiraju u grupnu fazu Lige konferencije. Osvajanje Kupa Grčke i drugo mesto prošle sezone nije bilo dovoljno da Urugvajac Pablo Garsija (koji je nasledio Portugalca Abela Fereiru, sadašnjeg trenera šampion Južne Amerike Palmeirasa) zadrži mesto trenera. Na stadion Tumba vratio se Rumun Razvan Lučesku. Crno-beli su imali odlične prodaje ovog leta. Krilni napadač Kristos Colis pojačao je Norič u Premijer ligi za čak 11.000.000 evra, a povratnik u društvo najboljih u Engleskoj platio je PAOK-u za levog beka Dimitriosa Janulisa 7.500.000. On je prošle sezone igrao u redovima Kanarinaca kao pozajmljeni igrač. Klub su napustili neki igrači koji nisu imali toliki uticaj. Skroman prelazni rok na Tumbu što se tiče dolazaka. Obeštećenja su plaćena samo za Rumuna Aleksandrua Mitricu (500.000, Njujork Siti) i mladog Panajotisa Cimasa (Atromitos, 350.000). Stigli su brojni internacionalci kao slobodni igrači – Čuka Akpom (Midlzbro), Nelson Oliveira (AEK), Jasmin Kurtić (Parma), Lukas Tejlor (Dnjipro), Sidli (Dinamo Kijev).

Prva zvezda tima je srpski reprezentativac Andrija Živković koji je oživeo karijeru dolaskom prošle godine u Solun iz Benfike gde je dve sezone malo igrao. Levonogi krlini napadač postigao je 10 golova u šampionatu protekle sezone, samo jedan manje od prvog strelca tima, Poljaka Karola Sviderskog.

MILOJEVIĆ VRAĆA SJAJ ŽUTO-CRNIMA, ČAK 12 NOVAJLIJA, TU SU LE TALEK I CICAN STANKOVIĆ

Posle Crvene zvezde gde je imao fenomenlne rezultate za dve i po godine na kormilu i jednogodišnje avanture u saudijskom Al Ahliju iz Džede, Vladan Milojević se vratio u grčki fudbal. Nekadašnji trener Panionisa (trenirao tim iz Atine pre dolaska u Ljutice Bogdana 2017. godine), preuzeo je AEK, 12 puta šampiona Grčke. Prošle sezone promenjena su dvojica trenera. Milojević ima novi tim, tokom leta je pristiglo čak 12 fudbalera, a u Evropi je doživljen fijasko, ispadanje od mostarskog Veleža u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Damijen le Talek (©Reuters)Damijen le Talek (©Reuters)

Najzvučenije pojačanje za AEK je dolazak srpskog golmana sa austrijskim pasošem Cicana Stankovića iz Salcburga za 1.150.000. Milojević je u grčku prestonicu doveo i iskusnog Francuza Damijana le Taleka sa kojim je odlično sarađivao prve sezone u Crvenoj zvezdi. Obeštećenja su plaćena i za Argentinca Serhija Arauhaa iz Las Palmasa (1,460.000), Francuza Klemena Mišelina iz Lansa (1.000.000), Jorgosa Cavelasa iz Alanje (400.000) i Gerasimosa Mitoglua iz Volosa (300.000). Iskusni Nordin Amrabat je stigao kao slobodan igrač iz saudijskog Al Nasra. Klub je zaradio prodajama Jonuta Nedelsearua Krotoneu (1.250.000) i Danijela Verdea Speciji (600.000). Nenad Krstičić se posle godinu i po vratio na Marakanu, u Crvenu zvezdu. U klubu je Ognjen Vranješ, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i bivši štoper kluba iz Ljutice Bogdana.

Milojevićev početak u AEK-u je bio veoma loš, ispadanje od Veleža u Evropi. Olimpijakos je nedodirljiv, ali žuto-crnima, koji najviše pristalica imaju delu gradu pod nazivom Nova Filadelfija, očekuje borba sa PAOK-om, Arisom i Panatinaikosom za drugo mesto.

ŠTA MOŽE DA URADI JOVANOVIĆ SA POLJULJANIM GIGANTOM?

Iskusni srpski stručnjak Ivan Jovanović vratio se u grčki fudbal. Ovog leta je potpisao jednogodišnji ugovor sa Panatinaikosom, poljuljanim atinskim velikanom koji čeka na titulu od 2010. godine. Zeleni su prethodne decenije imali velikih finansijskih problema. Četiri godine je PAO bez Evrope. Prošle sezone su promenjena čak trojica trenera, pa je jasno da nekadašnjeg uspešnog trenera kiparskog APOEL-a čeka pakleno težak zadatak da izvuče giganta iz krize.

19.30: (1,50) Panatinaikos (3,80) Apolon (6,50)

Borba za titulu je nemoguća misija, a plasman u Evropu je realan. Prošle sezone peto mesto sigurno ne može da raduje milionsku armiju navijača Panatinaikosa. Uspeo je nekako Jovanović u smiraj prelaznog roka da dovede pojačanja Ramona Paskala Ludkvista iz Groningena, Mateusa Vitala iz Korintijansa i Sebastijana Palasiosa iz argentinskog Independijentea. U klubu je ostalo nesuđeno pojačanje Crvene zvezde, Italijan Federiko Makeda. Skroman igrački kadar Zelenih ne garantuje velike domete. Evropa bi bila “puna kapa”.

ARIS SE POJAČAO, ALI KREĆE SA -6

Konstantinos Mitroglu (©Reuters)Konstantinos Mitroglu (©Reuters)

Solunski žuto-crni su prošle sezone bili prijatno iznenađenje sezone. Bili su treći, izborili Evropu, ali nisu uspeli da se dokopaju Lige konferencije ovog leta. Očekuje se da i u ovom šampionatu Aris bude u vrhu, ali će imati težak zadatak da ponovi prošlosezonski uspeh. Startuje sa -6 bodova zbog kazne od strane Fudbalskog saveza Grčke. Trener Apostolos Mancios preporodio je drugi najpopularniji tim u Solunu. Ovo leta plaćeno je čak 3.500.000 evra obeštećenje za nekadašnjeg saigrača Alekandra Mitrovića u Fulamu, Abubakara Kamaru, Francuza, poreklom iz Mauritanije. U klub je stigao i poznati Paragvajac Huan Iturbe koji je branio boje meksičkog Unam Pumasa, Lumor je novajlija iz lisabonskog Sportinga, Brazilac Fabijano iz turskog Denizlija, Senegelac Badu Ndijaje iz Stouka, Jakub Brabec iz Plzenja, dok je Izet Hajrović novajlija iz zagrebačkog Dinama. U Arisu je ostao i Argentinac Mateo Garsija koji se nije proslavio u Crvenoj zvezdi. Vođa napada je nekadašnji grčki reprezentativac Konstantinos Mitroglu, koji je početkom godine pojačao solunski tim iz Marselja. Nekada je iskusni napadač branio boje Olimpijakosa, Fulama, Benfike, Galatasaraja, PSV Ajdhovena…

ASTERAS NAPADA EVROPU

Velikanima grčkog fudbala Olimpijakosa, Panatinaikosu, AEK-u, PAOK-u i Arisu, poslednjih godina uspevao je da pripreti Asteras koji već treću sezonu s klupe predvodi srpski stručnjak Mlan Rastavac. Prošle sezone šesto mesto, a ove novi napad na Evropu. Dovođeni su tokom leta prekaljeni internacionalci kao slobodni igrači, kao što su Asijer Benito, Piču Atijenca, David Karmona, Kevin Soni, Dani Santafe. Mladi Grk Focis Pseftis je pojačao mladi tim Milana, dok je Janis Kociras za 250.000 došao u Panatinaikos. Plasman među prvih šest i nastavak takmičenja u plej-of je cilj Asterasa u novoj sezoni. Ostalih osam klubova čeka borba za opstanak.

SUPERLIGA GRČKE – 1. KOLO

Subota

17.15: (2,85) Panetolikos (2,90) Asteras Tripolis (2,60)

19.30: (1,50) Panatinaikos (3,80) Apolon (6,50)

Nedelja

17.15: (2,05) Volos (3,05) Lamija (3,80)

18.00: (1,23) PAOK (5,50) Janjina (12,0)

19.30: (1,20) AEK (5,80) Jonikos (13,0)

19.30: (1,20) Olimpijakos (5,80) Atromitos (13,0)

Ponedeljak

18.30: (1,45) Aris (3,90) OFI (7,50)

***kvote su podložne promenama

TABELA SUPERLIGE GRČKE POSLE PRVOG DELA PROŠLE SEZONE

TABELA PLEJ-OFA

TABELA PLEJ-AUTA



tagovi

Grčka 1OlimpijakosPanatinaikosAEKAEK AtinaPAOKVladan MilojevićIvan JovanovićPedro MartinsAndrija ŽivkovićGrčkaGrčka Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara