Marselo (@MN Press)
Marselo (@MN Press)

PRELAZZI: Njima to znači više

Vreme čitanja: 5min | pet. 22.12.23. | 10:54

Večerašnji susret u Džedi (19.00) biće sukob interesa. Jednog iskrenog, pomalo dečačkog, jer i strast ima svoj interes, i obrnuto. I jednog mnogo proračunatijeg, onog koji želi da tu u komšiluku pokaže snagu

Ima u nedavno izašloj biografiji Bobija Firmina, jednoj od onih knjiga koje su vredne baš zato što su nenametljive, pitke i jednostavne – a ima li šta nenametljivije od Firminove asistencije, šta pitkije od njegovog driblinga – taj detalj iz decembra 2019.

Tada je tadašnji šampion Evrope, i u tom trenutku ubedljivi lider Premijer lige na putu do dugo čekane krune, igrao na Svetskom klupskom prvenstvu u Kataru.

Izabrane vesti

Delovalo je to na sve, piše Firmino, kao neki glupi intermeco, kao neka obaveza koju moraš da ispuniš, tipa pospremanje sobe iako znaš da ne dolaze gosti. U celom klubu mislili su da je FIFA Svetsko klupsko prvenstvo užasan smor, izvikani prijateljski turnir predaleko od Ostrva, nevažno takmičenje koje može da ih skrene sa koloseka bitnih stvari.

Čak je i Jirgen Klop, piše Firmino, bio nervozan i nimalo naložen. Nije ga zanimalo preterano ni da motiviše ekipu.

Ali, u toj ekipi bila su trojica momaka koji su mislili drugačije.

Roberto Firmino, Fabinjo i Alison Beker žudeli su za tim peharom. Pričali su prvo međusobno, pa onda drugovima u svlačionici, o tome koliko je to takmičenje zapravo veliko. O tome kako su kao klinci gledali Svetsko prvenstvo (i tako ga zvali!) i slušali priče o Interkontinentalnom kupu.

Na kraju su morali čak i Jirgenu Klopu da "crtaju" stvari, i to je dalo rezultate.

Na kraju je bilo kako fudbalski bogovi, a oni su mahom Brazilci – da, i baš zato najviše muče i na razna iskušenja stavljaju upravo tu naciju – zapovedaju. Firmino, Fabinjo i Alison nametnuli su narativ Klopu i ostalima u svlačionici, Liverpul se odjednom "primio", a Bobi Firmino je postigao odlučujuće pogotke prvo u polufinalu, a potom i u finalu, u produžecima.

Firmino na začelju reda čeka da primi medalju za klupskog prvaka sveta (@Reuters)Firmino na začelju reda čeka da primi medalju za klupskog prvaka sveta (@Reuters)

Taj deo biografije – a pogodilo se sve, eto, sa Bobijevim okretanjem veri, sa njegovim bataljivanjem alkohola i drugih poroka, što je i lajtmotiv te “lajt” autobiografije – završava se, eto, a valjda mi koji smo takođe odgajani na legendi o jednom Interkontinenalnom kupu, o jednom Tokiju, o jednom ranom jutru sa crvenim kartonom i sa gospodinom Popovićem na klupi koje ćemo mi, što smo imali sreću da budemo živi i svesni, pamtiti u naredna dva-tri života, taj deo biografije, dakle, završava se jednim čudnim priznanjem.

I valja ga se prisetiti baš danas, pred još jedno finale "Mundijala za klubove" koji niko – sem jedne nacije, i jednog tima, malo li je? – tako ne doživljava.

Firmino priča kako mu je to bila najveća pobeda za svih osam godina u crvenom dresu. Najveći trofej koji je osvojio, njemu značajniji čak i od Lige šampiona i od Premijer lige.

Tog dana postao sam, veli, svetski prvak – da, tako se to zove u Brazilu – i uradio ono što deca poput mene sanjaju.

Vidite, za Brazilce je to oduvek bilo nešto više.

Prilika da se pokaže strast. Prilika da se tim nadobudnim, bahatim, skupo plaćenim Evropljanima (i onima "našima" koji ponekad zaborave na korene) uruči podsetnik kako ta igra može da se igra. Prilika da musavi dečačići izađu pred radar čitave planete.

19.00: (1,35) Mančester Siti (5,50) Fluminense (10,0)

Tako je bilo u doba pre interneta, agenata, Jutjubova, kada smo na Interkontinenalnom kupu ili FIFA Svetskom prvenstvu saznavali neka nova imena i viđali neke nove poteze. Kada su vesti s fudbalskog kontinenta do ovog Starog putovale mnogo kraće. Kada nismo znali ni kako funkcioniše Kopa libertadores, a kamoli ko će ga ove godine osvojiti.

Tako je bilo, tako je i danas.

Zato će večerašnji susret u Džedi biti sukob interesa.

Jednog iskrenog, pomalo dečačkog, jer i strast ima svoj interes, i obrnuto.

GVARDIOLA SA LAŽNOM KOPIJOM ZA ISTORIJU I PET VELIKIH PEHARA

I jednog mnogo proračunatijeg, onog koji želi da tu u komšiluku pokaže snagu.

Zato će sve ovo što će se odigrati u Saudijskoj Arabiji značiti, i znači, više Fluminenseu, timu čijeg će najvećeg rivala Firmino oboriti na pleća tog decembra 2019, koji nam je poslužio kao šlagvort.

Mnogo više nego serijskim kolekcionarima srebrnine, koji to i ne kriju; Pep Gvardiola pričao je ovih dana o potrebi, ma neophodnosti da se udari još jedan "štrikl" na spisak koji mu je ispostavljen kada je došao. I to će današnje finale "klupskog Mundijala", poslednjeg kakvog pamtimo u našim životima, biti za Mančester siti, kao što bi bilo za svaki drugi engleski klub, pa i većinu evropskih. Sem možda za Real Madrid, koji uvek stvarno želi sve da osvoji.

Da je ovo neka druga knjiga, a ne biografija, možda neka sa odeljka (naučne) fantastike, onaj koji trofej želi više na kraju bi ga i podigao. Svet bi, makar na dan, bio trobojan kao Fluzao i živopisan kao Rio.

No u modernom fudbalu obično to nije scenario po kojem se igra, obično se ne meri ni toplota krvi ni otkucaji srca. Samo debljina buđelara i hladnokrvna egzekucija, za koju je Mančester siti sposoban i bez svog norveškog Terminatora.

Bilo bi, naravno, skroz ludački kada bi skupina (uskoro) penzionera, predvođena Marselom i Felipeom Melom, pojačana Andreom, momkom oko kojeg se odavno pletu mitovi mada ga je retko ko zaista video na delu, nešto uradila. Kada bi tim sa mitske Marakane, koji vodi – privremeni i ne toliko uspešni, no dobro sad – selektor Brazila učinio srećnim milione tamo kod kuće.

Njima bi to baš značilo.

I zato što je ovo poslednje takvo prvenstvo, a Brazilci su osvojili prvo. I zato što je protivnik Mančester siti, sve ono što brazilski fudbal nikada neće biti, nek' mu je milost i slava. I zato što oni to jako žele, dok drugi dolaze da to odrade, kao što je zamalo učinio Liverpul pre četiri godine.

Biće tu, u Džedi, sigurno i Firmino (mada je suštinski navijač Flamenga, kao i mnogi u njegovom Alagoasu), doći će Fabinjo, nije mu toliko daleko, i svi drugi saudijski Brazilci koji dobiju slobodan dan naići će da navijaju za svoje.

I ne samo za njih, nego i za snove, samo malo manje lepe onda kada se ne ostvare.

FIFA SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - FINALE (DŽEDA)

Petak

19.00: (1,35) Mančester Siti (5,50) Fluminense (10,0)

FIFA SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - ZA 3. MESTO (DŽEDA)

Petak

15.30: (2,95) Urava (3,75) Al Ahli Kairo (2,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrelazziMančester Sitififa svetsko prvenstvo klubovaFluminenseRoberto FirminoFIFA Klupsko svetsko prvenstvo

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara