Pep Gvardiola u Beogradu (©AFP)
Pep Gvardiola u Beogradu (©AFP)

Gvardiola sa lažnom kopijom za istoriju i pet velikih pehara

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.12.23. | 12:44

Klupski fudbal dobija 31. svetskog šampiona posle sudara Mančester Sitija i Fluminensea u Džedi

Uložili su Građani tokom prethodnih 15 godina basnoslovnu sumu novca kako bi došli u poziciju da igraju utakmicu vrednu zvanja planetarnog prvaka. Sve što je šeik Mansur deceniju i po gradio u plavom delu Mančestera moglo bi da bude zaokruženo u finalnom duelu Svetskog klupskog prvenstva u Džedi protiv Fluminensea (19.00).

Mančester Siti bi eventualnom pobedom u petak uveče u Saudijskoj Arabiji mogao istovremeno da postane vladar pet velikih trofeja - Premijer lige, Lige šampiona, FA kupa, UEFA Superkupa i Svetskog klupskog prvenstva. Podvig vredan divljenja, još kako.

Izabrane vesti

Uprkos učinku od jedne pobede u poslednjih šest utakmica Premijer lige, Siti je veliki favorit za pobedu nad Fluminenseom, i nastavak tradicije evropskih predstavnika koji su neporaženi u 21 utakmici Svetskog klupskog prvenstva od 2012. godine.

19.00: (1,35) Mančester Siti (5,50) Fluminense (10,0)

Gvardiola bi, takođe, u slučaju da njegovi puleni nastave žetvu trofeja, ušao u istoriju kao prvi trener koji je pobedio u takmičenju sa tri različita kluba, pošto je već tri puta osvojio Svetsko klupsko prvenstvo tokom perioda u Barseloni i Bajernu iz Minhena.

Tim španskog stručnjaka, prema očekivanjima, rutinski je trijumfovao u polufinalnom susretu protiv Urave sa 3:0, a sada ga u završnoj borbi za pehar čeka tim totalno drugačije koncepcije. Ljubiteljima fudbala širom sveta biće izuzetno interesantno da vide mašineriju posloženu do najsitnijih detalja kako pokušava da slomi otpor ekipe čija je "anarhična" igra zaštitni znak.


*** PRELAZZI: NJIMA TO ZNAČI VIŠE

*** MOZZART DAJE NAJVEĆE NA SVETU NA LACIO I MANČESTER SITI

Fernando Diniz je napravio jedinstven sistem u svetu vrhunskog fudbala, u kom protivnici nikada ne znaju kako će ih Fluzao napasti, budući da se najveći deo igre svodi na improvizaciju. Četvorostrukog pobednika brazilske Serije A vodi privremeni selektor Brazila Diniz, a verovatno će u odbrani da startuje bivši kapiten Real Madrida

Marselo (35).

Takođe je uzbudljivo da se Pep Gvardiola "Original" sastaje sa "brazilskim Gvardiolom". Iako je Diniz, koji trenutno brine o Selesau, dobio ovaj nadimak u medijima, on se brani od toga i tvrdi da je njegova ideja igre zapravo potpuno suprotna u odnosu na njegovog katalonskog kolegu.

Velikan iz Rio de Žaneira početkom decembra ostvario je najveći uspeh u klupskoj istoriji dugoj 121 godinu – osvojio trofej u Kopa Libertadores. Dodatnu razdraganost navijačima dala je činjenica da je najvažniji pehar u južnoameričkom klupskom fudbalu osvojen, ni manje ni više, nego na legendarnoj Marakani, protiv giganta Boke Juniors.

Došao je Fluminense u Saudijsku Arabiju da dobije polufinale, a onda pokuša da se porve sa moćnim Sitijem za krov sveta. Prošli su Trikolori prvu prepreku u vidu neugodnog egipatskog Al Ahlija, pobedili sa 2:0 golovima Arijasa i Kenedija, a sada im preostaje da odigraju "muški", pa šta bude.

Imaće Fluminense priliku da postane prvi neevropski klupski prvak sveta posle 11 godina i uspeha Korintijansa 2012. Možda bi baš iz te utakmice brazilski tim mogao da traži ohrabrenje pred meč sa Građanima, budući da je i tada Korintijans trofej osvojio pobedom nad engleskim klubom u finalu, Čelsijem.

Do sada je Interkontinentalni kup i Svetsko klupsko prvenstvo osvajalo 30 klubova, a pobednik ovog sukoba biće 31. U meču za treće mesto sastaju se japanska Urava i egipatski Al Ahli (15.30).

FIFA SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - FINALE (DŽEDA)

Petak

19.00: (1,35) Mančester Siti (5,50) Fluminense (10,0)

FIFA SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO - ZA 3. MESTO (DŽEDA)

Petak

15.30: (2,95) Urava (3,75) Al Ahli Kairo (2,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

fifa svetsko prvenstvo klubovaFIFA Klupsko svetsko prvenstvoMančester SitiFluminensePep GvardiolaFernando Diniz

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara