Danijel Avramovski, Luka Cucin i Nermin Haskić (©MN Press, ©Shutterstock)
Danijel Avramovski, Luka Cucin i Nermin Haskić (©MN Press, ©Shutterstock)

Promenada u Premijer ligi BiH: Renovirani Sarajevo i Borac, Zrinjski još jači, Tuzla dovela kapitalca

Vreme čitanja: 6min | pet. 25.02.22. | 09:43

Irfan Hadžić pojačao lidera šampionata, Emilio Nsue u Tuzla Sitiju, Avramovski u Sarajevu, Luka Cucin u Banjaluci, Nermin Haskić u Velež...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Prolećni deo prvenstva u Premijer ligi Bosne i Hercegovine startuje danas. Aktivno je bilo i na pauzi između dva dela takmičenja. Klubovi nisu mirovali, jer premijerligaške obaveze ne trpe skroman igrački kadar.

Izabrane vesti

Iako je mostarski Zrinjski jednom nogom na korak do titule zbog prevelike razlike i u bodovima, ali i u kvalitetu, borba za opstanak i izlazak na evropsku scenu je aktuelna. Kao i obično, nekome je igrački kadar već popunjen, pa i nije bilo potrebe za prevelikim rezovima, dok su neki klubovi dobrano morali da odreše kesu. Najaktivniji su definitivno bili Sarajevo, Borac i Leotar.

ZRINJSKI

Vodeća ekipa premijerligaškog karavana nije bila baš toliko aktivna tokom pauze. Odmah na startu doveli su primarnu metu, napadača Irfana Hadžića. Provereno premijerligaško ime, koje će biti od velikog značaja u napadu. U tandemu sa Nemanjom Bilbijom predstavljati strah i trepet za protivničke odbrane. Biće to i lep zalog za budućnost, budući da je Zrinjski nadomak osvajanja titule i izlasku Evropu. Stigao je i desni bek Gregor Gulišija, i to iz redova francuskog Lila, dok je dres sa lentom zadužio i levi bek Dejan Trajkovski, koji je u karijeri igrao za Maribor, Domžale, Tvente, Puškaš Akademiju i Spartak iz Trnave. Tri ciljana pojačanja. Dovoljno da se ostane glavni favorit za šampionsku titulu, ali isto tako da se dodatno pojača kadar za evropske prepreke.

TUZLA SITI

Tim Husrefa Musemića je od početka vodio trku za prvo mesto, ali kako je vreme odmicalo, posustao je za zahuktalim Zrinjskim, pa su se Tuzlaci morali zadovoljiti drugim mestom. Činjenica je da nisu puno menjali, ali isto tako doveli su najzvučnije pojačanje, ne samo u ovoj sezoni Premijer lige, nego i u bližoj prošlosti. Naime, u nastavku sezone dres Tuzla Sitija nosiće Emilio Nsue, igrač koji je u karijeri upisao preko 100 utakmica u španskoj Primeri, igrao u engleskom Čempionšipu, Grčkoj, Kipru.. Definitivno, ime koje će obeležiti ovaj prelazni rok. Stigli su još Adrian Mendeš iz Orašja, Dario Fereira iz Veleža i mladi napadač Eldin Mehmedović iz Gradine. U nastavku sezone, dres Tuzla Sitija neće nositi Goran Brkić, Vojo Ubiparip, Samir Efendić i Boban Đerić.

BORAC

Aktuelni šampion Bosne i Hercegovine loše je otvorio sezonu. Ipak, pred kraj jesenjeg dela, stvari su se uspele konsolidovati, te se primaknuti gornjem delu tabele. Došli su Obren Cvijanović iz Veleža, Goran Brkić iz Tuzla Sitija, Toni Jović iz španskog Agiljasa, Ferhad Ajaz iz švedskog Degerforša, Luka Cucin iz Vojvodine. Dok crveno plavi dres na proleće neće nositi Goran Zakarić, Nikola Lakić, Nikola Dujaković, Ante Živković, Marko Jovanović, Amar Tahrić.

BIVŠI IGRAČ CRVENE ZVEZDE STIGAO NA KOŠEVO

SARAJEVO

Bordo tim odavno nije bio ovako aktivan na tržištu kao ove zime. Ne toliko dobri rezultati u prvom delu, primorali su upravu kluba da se posegne za pojačanjima, a sudeći po imenima koja su pristigla, ambicije su očigledno velike.

Zajedno sa trenerom Aleksandrom Vasoskim, stigao je njegov zemljak Danijel Avramovski, nekadašnji fudbaler Crvene Zvezde. Tu je ofanzivac Hamza Čataković, omladinac Sarajeva koji je igrao u Slovačkoj i Češkoj. Takođe, tu je i Asmir Suljić, igrač koji je kao vrlo mlad iz Sarajeva otišao u inostranstvo gde je nastupao desetak godina. Stigao je i Adnan Šećerović iz jermenskog Jerevana, a još jedan povratnik u klub je defanzivac Nihad Mujakić.

Kada je reč o odlascima, igrači koje neće nastupati u prolećnom delu nisu imali zapaženije nastupe u prvom delu sezone osim Numana Kurdića koji je pojačao Šerif iz Tiraspolja.

ŠIROKI BRIJEG

Tim sa Pecare doveo je četvorica fudbalera, a to su Marko Žulj iz subotičkog Spartaka, Moris Valinčić iz hrvatskog niželigaša Neretvanca, Petar Bosančić iz ukrajinskog Mariupola i napadač Vinko Rozić iz zagrebačkog Dinama. Dres Širokog u drugoj polusezoni neće nositi Valentino Vujinović, Jure Obšivač i Toni Kolega.

ŽELJEZNIČAR

Kao što se i očekivalo, u Željezničaru je tokom pauze bilo prometno u oba pravca. Loša finansijska situacija u kojoj se našao tim sa Grbavice, dovela je do toga da se igrači ne zadržavaju puno u klubu, a isto tako ne dozvoljava se luksuz dovođenja nekih proverenih imena.

Novi trener Edis Mulalić okupio je uglavnom mlade snage koje će zajedno sa iskusnim igračima, pokušati da prvenstveno klub postave na stabilne noge, kako bi se apetiti za boljim rezultatima mogli povećati. Stigli su Benjamin Šehić iz tešanjskog Toška, Marin Galić iz poljskog Zaglebja, Edin Cocalić iz grčkog Panetolikosa, Ševkija Resić iz prvoligaša federacije BiH, Vis Sim Bau i napadač Aleksandar Vučenović iz finske Hake.

Klub su napustili napadač Luka Juričić, vezisti Mustafa Mujezinović, Petar Bojo, Damir Hrelja, Bruno Zdunić, Mate Crnčević i defanzivac Vedran Vrhovac.

SLOBODA TUZLA

Mirno je bilo i u starijem tuzlanskom premijerligašu. Crveno-crni deo Tuzle nije bio toliko prometan, a jedan od razloga može biti i taj što je Sloboda u jesenjem delu osvojila dovoljan broj bodova da se ne brine puno oko opstanka, dok izlazak u Evropu nije realan cilj. Definitivno, najzvučnije je ime napadača Nedima Hadžića, koji je provereno premijerligaško ime, posle neuspele avanture u Slaven Belupu. Stigao je i vezista Nemanja Dragutinović iz kragujevačkog Radničkog. Kada je reč o odlascima izdvaja se prelazak kapitena Amara Beganovića u slovenačku Muru. Otišli su i Miloš Zličić i Eldar Hasanović.

HASKIĆ ZA JAČI VELEŽ, PROMETNO U TREBINJU

VELEŽ MOSTAR

Posle sjajne prošle sezone i izlaska na evropsku scenu, jesenji deo sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nije prošao baš najbolje za Velež. Uspeo je nekako mostarski tim da se iščupa s dna tabele, ali njihov cilj i dalje ostaje plasman u Evropu. Samim tim, posegli su za pojačanjima, a sudeći po imenima koja su obukla dres Veleža, očito je da se Rođeni ne šale. Definitivno, u centru pažnje je dolazak napadača Nermina Haskića. Provereno ime koje je svoju klasu dokazalo u Superligi Srbije kada je blistao u dresu Radničkog iz Niša. Da će biti veliko pojačanje pokazao je već u pripremnim utakmicama, gde je u nekoliko navrata tresao protivničke mreže. Stigao je i golman Marko Jovičić, dok su klub napustili Luka Kačavenda, Dario Ferejra, Obren Cvijanović, Faris Zubanović i Melvin Osmić.

RUDAR PRIJEDOR

Jedan od onih klubova koji nisu mnogo menjali tokom pauze, definitivno je i prijedorski Rudar. Stigli su golman Nikola Lakić iz banjalučkog Borca i vezista Nermin Hodžić iz slovenačkih Domžala. Otišli su Kenan Topolović, Andrija Rajović i Stefan Gavranović.

POSUŠJE

Posušju preostaje grčevita borba za opstanak, pa se pažljivo birao igrački kadar za narednu sezonu. Stigao je golman Dinko Horkaš, napadači Anes Mašić i Dario Pavković i vezista Leo Janković. Sa Mokrog Doca otišli su Dario Blagojević, Slavko Brekalo, Filip Nenadić i Marko Galić.

LEOTAR TREBINJE

Prvi deo polusezone Leotar je završio na poziciji koja vodi u niži rang. Povratničku sezonu u društvu najboljih, Leotar ne želi da ispusti. Najbolji pokazatelj tome je što je u klubu sa Polica bilo jako prometno, i to u oba pravca. Gledajući klubove iz donjeg dela tabele, definitivno Leotar prednjači u rotacijama. Dovedena su proverena imena poput bivšeg igrača Sarajeva Miloša Stanojevića, zatim Miljana Govedarice iz ukrajinskog Krivbasa, Filipa Arežine iz Zrinjskog, Nikole Dujakovića iz Borca. Stigao je i napadač Mario Krstovski iz Zrinjskog, a tu su još Dušan Puletić iz Kolubare, Anđelo Guzijan iz prnjavorskog Ljubića, Stefan Santrač iz TSC iz Bačke Topole, defanzivac Rašid Čičba iz Krasnodara, Marko Čubrilo iz novosadske Mladosti. Klub su napustili Asim Zec, Dejan Bosančić, Anel Ramić, Dejan Maksimović i Nikola Prebiračević.

RADNIK BIJELJINA

Poslednjeplasirani tim Premijer lige posle jesenjeg dela nalazi se u jako teškoj situaciji. Zaostatak od četiri boda nije nenadoknadiv, ali s obzirom na situaciju koja vlada u bijeljinskom premijerligašu, zadatak je težak. U prolećnom delu plavo beli dres nosiće Anes Vazda i Sadik Škrijelj koji su stigli iz Zrinjskog, golman Azir Muminović iz Tuzla Sitija, Ante Živković iz Borca, Aleksa Urošević iz subotičkog Spartaka. Otišao je najbolji strelac Bojan Marković, kao i Amar Tahri. Otišao je najbolji strelac Bojan Marković, kao i Amar Tahrić i Azur Aljkanović.

PREMIJER LIGA BIH – 20. KOLO

Petak

16.00: (2,40) Široki Brijeg (3,10) Borac B. (2,95)

16.00: (1,92) Velež (3,30) Željezničar (3,90)

Subota

13.00: (3,20) Leotar (3,10) Sarajevo (2,25)

13.00: (2,95) Sloboda T. (2,95) Tuzla Siti (2,50)

Nedelja

13.00: (2,50) Radnik B. (3,00) Posušje (2,90)

13.00: (6,25) Rudar P. (3,80) Zrinjski (1,52)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bosna i HercegovinaBiH 1Premijer liga BiHFK SarajevoVeležTuzla SitiLeotarŠiroki Brijeg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara