Depaj, Auero, Grizman, Kamavinga, Alaba (AFP, Reuters, Shutterstock)
Depaj, Auero, Grizman, Kamavinga, Alaba (AFP, Reuters, Shutterstock)

Rezzime prelaznog roka u Španiji: Mesi otišao, Mbape nije došao, Grizman se vratio

Vreme čitanja: 26min | sre. 01.09.21. | 17:58

Na sjajne transfere Davida Alabe i Eduarda Kamavinge, Real Madridu falio završni udarac, Depaj i Aguero premalo da zamene Mesija, Atletiko najviše spiskao i dobio novu napadačku širinu, Viljareal drugi trošadžija Primere

Kada se na kraju letnjeg prelaznog roka u španskoj Primeri podvuče crta i shvati da su odlasci zasenili dolaske dolazimo do zaključka da klima nije idealna. Kako nadomestiti rupu koja nastane kada vas napusti jedan od najboljih igrača svih vremena. Zapitao se Đoan Laporta, ali nije imao resurse da na odlazak Lionela Mesija adekvatno odgovori. Real Madrid je ostao bez štoperskog tandema Ramos - Varan koji mu je doneo tolike titule prvaka Evrope. Atletiko je kada se sagleda čitava slika možda napravio i najbolji posao, ali o tome će se sa sigurnošću pričati tek od polusezone. Da Real i Barsa ne žive kao nekada vidi se i po tome što je VIljareal posle Atletika spiskao najviše novca ovog leta, uz ogradu da je Kraljevski klub lako mogao da zaseni čitavu Evropu da je Pari Sen Žermen pristao da mu proda Kilijana Mbapea. Pa da počnemo.

BARSELONA

Izabrane vesti

KAKO JE PROPALA BARSELONA?


Kao zver nemoćna nakon što je upala u jamu. Iskopao ju je doskorašnji predsednik Đozep Marija Bartomeu povlačeći najgore moguće poteze. Jeste ako biti general posle bitke, ali Bartomeu je po funkciji morao da zna kuda vodi njegovo rovarenje. Do ambisa. Razbacivanje milionima nakon Nejmarovog odlaska u Pari Sen Žermen obilo se Kataloncima o glavu sa četiri godine zakašnjenja. Đoan Laporta je na Kamp Nou okačio znak: totalna rasprodaja!

Antiklimaks za navijače nakon što je novi predsednik slavodobitno objavio da je Lionel Mesi pristao na skraćenje ugovora kako bi ostao u klubu. Barselona nije imala para ni za toliko, a kako su svi znali u kolikim su problemima Kataloncima nemilosrdno su ih čerupali.

Možda i najbolji primer je Atletiko. Mudro je još početkom prelaznog roka odbio trampu Antoan Grizman za Žoaoa Feliksa. Poslednjeg dana prelaznog roka uzeo ga je na pozajmicu vrednu 10.000.000 evra sa mogućim otkupom ugovora za još 40.000.000. Dve godine ranije Barselona ga je platila 120.000.000 evra. Da je Barsa bila malo skromnija možda je mogla da Grizmana odmah prosledi u Madrid i tako oslobodi budžet za Mesijevu platu. Ovako, izgubila je i Mesija i Grizmana i sa njima 58 golova koliko su njih dvojica zajedno dali prošle sezone: 47 odsto od ukupno 122 pogodaka celog tima.

Ali Barselona nije imala izbora. Ne pošto je početkom leta bila previše ambiciozna, možda još nesvesna težine situacije. Sa odlascima Mesija i Grizmana klub je uštedeo oko 150.000.000 evra na platama. Bruto.

Uspela je Barselona i da Emersona proda Totenhemu za 25.000.000 plus 5.000.000 evra, ali neće taj plus biti toliki jer dobar deo novca ide Betisu. Žunior Firpo je za 15.000.000 otišao u Lids, Žan Kler Todibo za 8.500.000 u Nicu, Karles Alenja za za 5.000.000 u Hetafe. Nema nikakve sumnje, finansijska slika na stadionu Kamp Nou je sada mnogo zdravija.

Daleko od toga da je idealna. Jesu Đordi Alba i Đerar Pike prihvatili smanjenje plata – učiniće to verovatno i Serhio Buskets i Serđi Roberto – ali oni koji su najviše smetali budžetu (čitaj: trošili, a nisu toliko doprinosili) i dalje su tu. Navijači su već izviždali Samjuela Umtitija, tu je i Miralem Pjanić, Filipe Kutinjo, pa i Usman Dembele. Trinkao je na pozajmici u Vulverhemptonu. Sve bi njih dali Katalonci samo da su mogli da zadrže Mesija.

Umesto Mesija Memfis Depaj. I dobar početak za Holanđanina. Ali on nije Mesi. Umesto Grizmana Luk de Jong. Neko je duhovito primetio da će napadačka trojka Barse za sledeću sezonu biti: Depaj, De Jong, Martin Brajtvejt. Serhio Aguero se povredio odmah nakon što je došao. Novo lice je i Erik Garsija, davnašnja želja Blaugrane.

Nije to više ona Barselona pred kojom ti se tresu noge.

Došli: Emerson Rojal (Betis, 9.000.000) , Memfis Depaj (Lion, bez obeštećenja), Serhio Aguero (Mančester siti, bez obeštećenja), Erik Garsija (Mančester siti, bez obeštećenja), Jusuf Demir (Rapid Beč, pozajmica, 500.000)

Otišli: Lionel Mesi (PSŽ, bez obeštećenja), Žunior Firpo (Lids, 15.000.000), Žan-Kler Todibo (Nica, 8.500.000), Karlos Alenja (Hetafe, 5.000.000), Rej Manaj (Specija, pozajmica, 300.000), Huan Miranda (Betis, bez obeštećenja), Mateus Fernandez (Palmeiras, bez obeštećenja), Monću (Granada, bez obeštećenja), Trinkao (Vulverhempton, pozajmica), Antoan Grizman (Atletiko Madrid, pozajmica, 10.000.000 + 40.000.000)

ATLETIKO MADRID

twitter©atletienglishtwitter©atletienglish


GRIZMAN I KUNJA JEFTINIJI OD VLAHOVIĆA

Imao je Atletiko Madrid poslednjih prelaznih rokova i velikih pogodaka, ali i promašaja istih razmera. Trošilo se u nekoliko navrata i više od 100.000.000 po roku, a lični rekord je pao pre dve godine sa potrošnjom od 245.000.000. Tada je Žoao Feliks plaćen skoro 130.000.000 koje još nije opravdao, a Jorgandžije su ovog leta pokazale da sa novcem ekvivalentnim polovini Feliksovog transfera mogu da stvore potpuno novu dimenziju napadačke širine, a u isto vreme unesu dozu lepršavosti na sredini terena.

Počelo je potpisom Rodriga de Paula koji je posle nekoliko sezona prožetih pričama i seljakanjima u italijanske velikane konačno napravio iskorak u karijeri – 35.000.000 za igrača koji ima punih 27 godina nije veliki novac. Samo da ga Dijego Simeone ne pretvori u pretorijanca i ne ubije njegovu kreativnost.

Krenuo je Atletiko sredino avgusta sigurnim koracima po špica i ponudio Fiorentini početnih 60.000.000 za Dušana Vlahovića. Kada je video da bi želja prvog čoveka Viole Roka Komisa da ga zadrži na Frankiju još godinu dana mogla da preovlada i zaseni ozbiljan novac, Atletiko se na vreme povukao iz pregovora i krenuo po alternativu – Mateusa Kunju.

Brazilac je čitavnog leta bio na izlaznim vratima Herte, Zenit ga je takođe želeo početkom avgusta, ali je madridski klub nedelju dana pre kraja prelaznog roka doveo napadača na Vanda Metropolitano i prošao duplo jeftinije u odnosnu na ono što je nudio za Vlahovića.

Šlag na tortu stigao je u poslednjim sekundama prelaznog roka ili je možda precizije reći nakon što se letnje pijaca završila. Krčkao se povratak Antoana Grizmana iz Barselone 31. avgusta, promocija novog-starog špica bila je viđena, a onda šok. Proglašeno je zatvaranje, a od zvanične objave Atletika da se Francuz vratio ni traga ni glasa.

Da bi se povratak Grizmana obistinio, morao je da bude završen transfer Saula Nigeza iz Atletika u Čelsi. I kao što to u skladu sa Marfijevim zakonom obično biva, sistem za registraciju igrača u Španiji je zakazao. Čitava transfer pijaca stala je u tih pola sata, kada se čekala velika vest iz Londona. Pojedini mediji čak su i proglasili čitav posao neuspešnim. Ali kako je greška bila sistemska, a papirologija od strane klubova predata na vreme, regulativa nije pravila problem zbog pola sata zakašnjenja. Saul je potpisao za Čelsi, samim tim i Grizman se vratio Simeoneu.

Možemo samo da konstatujemo da je šampion Španije nasamario Katalonce po principu prodaj papreno, vrati jeftino - pre dve godine prodao reprezentativca Francuske za 120.000.000, a sada ga vratio na pozajmicu sa obaveznim i otkupom po formuli 10.000.000 evra odmah plus 40.000.000 na kraju sezone. Napravio je Atletiko i rotaciju na poziciji zamene neprikosnovenom Janu Oblaku. Poslao je Iva Grbića na pozajmicu u Lil, a na identičan način iz Monaka doveo Benžamana Lakomta.

S obzirom na činjenicu da Real Madrid nije doveo Kilijana Mbapea, Atletiko ima puno pravo da veruje u odbranu titule.

Došli: Rodrigo de Paul (Udineze, 35.000.000), Mateus Kunja (Herta, 30.000.000), Maros Paulo (Fluminense, bez obeštećenja), Benžaman Lakomt (Monako, pozajmica), Antoan Grizman (Barselona, pozajmica, 10.000.000 + 40.000.000)

Otišli: Saul Nigez (Čelsi, pozajmica, 5.000.000), Nikolas Ibanjez (Pačuka, 3.000.000), Vitolo (Hetafe, pozajmica), Manu Sančez (Osasuna, pozajmica), Ivo Grbić (Lil, pozajmica), Markos Paulu (Famalikao, pozajmica), Neuen Perez (Udineze, pozajmica), Santijago Arijas (Granada, pozajmica), Aksel Verner (slobodan igrač)

REAL MADRID

REALOVO POKAZIVANJE MIŠIĆA I NAJVEĆI TRANSFER KOJI SE NIJE DOGODIO

Kilijan Mbape (Reuters)Kilijan Mbape (Reuters)

Da je stigao Kilijan Mbape, sigurno bismo sada pričali o pobednicima prelaznog roka. Ovako, čini se da Real ipak nije napravio kvalitativni iskorak u odnosu na prošlu sezonu, mada je izvesno napravio temelj na kome će narednog leta sazidati jednu sasvim novu generaciju, predvođenu baš Mbapeom.

Čini se ipak da je gazda Florentino Perez ovo leto iskoristio da „fleksuje“, odnosno da se šepuri kao bodibilder na takmičenju. I da pokaže svima da je Kraljevski klub i dalje najveći. Udario je – na najveće.

Prvo na Bajern kome je uzeo Davida Alabu ponudivši mu platu koju Bavarci nisu mogli ili bolje rečeno nisu hteli da mu daju. A kad se učinilo da će se Perez naći u obrnutoj situaciji, odnosno da će biti u ulogi žrtve posle odlaska Serhija Ramosa na Park prinčeva, katarski vlasnici Pari Sen Žermena dobili su strahovit odgovor. Perez je krenuo po Mbapea, bez sumnje najvrednijeg fudbalera današnjice, ubedio ga da ne produži ugovor sa Svecima i stavio šeike pred svršen čin: izgubiti najboljeg bez centa obeštećenja ili priznati poraz u klinču sa Realom?

Nahranjeni sujetom, Naser Al Kelaifi i njegovi nalogodavci izabrali su da Mbapea zadrže i pokušaju da ga ubede da u oktobru ipak potpiše novi ugovor, mada je do sada odbijao svaki predlog Svetaca, pa i onaj da mu daju platu veću no što Lionel Mesi ima u Parizu.

Ima i oni koji misle da je Perez sve ovo samo iscenirao kako bi Mbapea na leto doveo kao slobodnog igrača. Sportski direktor Leonardo je uostalom otvoreno rekao: ako su ga zaista hteli zašto su čekali poslednju nedelju prelaznog roka? Neki francuski mediji izvori tvrdili su i da Real nema onih 200.000.000 evra koliko je na kraju nudio PSŽ-u samo za obeštećenje. Španci su odgovarali da je Real imao čak 207.000.000 na raspolaganju odmah. Florentino zna sa parama, a poslednje velike izdatke imao je kada je na leto 2019. doveo Edena Azara, Luku Jovića, Edera Militaa...

Ovog leta je uspeo i da, godina dana pre isteka roka, proda nezadovoljnog Rafaela Varana Mančester junajtedu za 40.000.000 evra, da Arsenalu uzme 35.000.000 na Martinu Edegardu na koga se i inače nije računalo.

A onda je još jednom ošamario PSŽ otevši mu Eduarda Kamavingu iz Rena u transferu vrednom 31.000.000 evra. Neće to ni osetiti Perez.

Problem je samo što i sa Alabom i Kamavingom, a bez Ramosa i Varana, Real više ne izgleda tako dominantan. Bar ne u poređenju sa šampionima iz Atletika. I bar dok ne dođe Mbape.

Došli: David Alaba (Bajern, bez obeštećenja), Eduardo Kamavinga (Ren, 31.000.000)

Otišli: Rafael Varan (Mančester junajted 40.000.000), Martin Edegard (Arsenal, 35.000.000), Braim Dijaz (Milan, pozajmica, 3.000.000), Serhio Ramos (PSŽ, bez obeštećenja), Takefusa Kubo (Majorka, pozajmica), Alvaro Odriozola (Fjorentina, pozajmica)

SEVILJA

Jedna od većih pitanja ovog leta bilo je da li će Žil Kunde otići u Čelsi. Jedna od prvih opcija bila je trampa koja je podrazumevala Kurta Zumu i novac na Ramon Sančez Pishuanu. Zumi se ostajalo na Ostrvu, a Vest Hem je počeo da kvari posao Plavcima. Savilja je već razmišljala o životu posle Kundea i pregovarala sa Žeromom Boatengom. Tokom avgusta pregovori su u jednom momentu stagnirali, a zatim su nastavljeni i delovalo je da je posao na pomolu. Sevilja je navodno usmeno obećala Čelsiju da pristaje na 50.000.000 evra, a par dana kasnije okrenula kurs za 180 stepeni sa pričom da ga ne pušta ispod 65.000.000. To je Plavcima ovog leta bilo previše.

Kada je reč o dolascima, Sevilja se vodila mantrom “kupuj raznovrsno“ I popunila igrački kadar u svim linijama, maltene i na svim pozicijama. Marka Dmitrovića dogovorila još u jeku prošle sezone kada je bilo jasno da srpski golman neće produžiti ugovor sa Eibarom, odnosno da mu aktuelni ističe za manje od šest meseci.

Bekovske pozicije su ojačane fudbalerima iz dijametralno suprotnih fudbalskih sredina. Jedan od najvećih izuma Marsela Galjarda, Gonzalo Montijel je konačano napustio River Plejt i doneo mu 11.000.000 čiste zarade, a na levi bok je stigao Ludvig Augustison iz Verdera.

Cenovno se izdvojio špic Rafa Mir za kojeg je Vulverhemptonu plaćeno 16.000.000 evra, kako bi pojačao konkurenciju u napadu i ne dozvolio En Nesiriju da se opusti. Tomas Dilejni biće sinonim za iskustvo na sredini terena nakon što ga je Sevilja posle pola decenije igranja fudbala u Bundesligi privolela da se preseli na Pirineje. To je poslednji fudbaler za kojeg je Sevilja izdojila novac. Sa 6.000.000 evra zaokružena je ukupna potrošnja od 38.500.000 ovoga, dok je u klub pristiglo 10.000.000 evra manje.

Erik Lamela (AFP)Erik Lamela (AFP)

Najveći deo ulaznog kolača pokrio je odlazak supertalentovanog Brajana Hila u Totenhem. Sparsi su dali 25.000.000 za, prema mišljenu španskih medija, trećeg najtalentovanijeg fudbalera domaćeg fudbala u ovom trenutku. Procena je da su ispred jedino Barselonina deca Pedri i Ansu Fati. Uglavnom, osim pomenute sume, na Ramon Sančez Pishuan stigao je i Erik Lamela, bez konkurencije najzvučnije ime koje je Monći doveo u Andaluziju ovog leta.

Uspeo je sportski direktor Andalužana i da se oslobodi Luka de Jonga kojem je prethodno propao povratak u Holandiju, ali je sticajem okolnosti iskusni napadač postao fudbaler Barselone. Da li zbog dolaska Dilejnija, ili je nešto drugo posredi tek Sevilja je poslednjeg dana prelaznog roka pokušvala da se reši Nemanje Gudelja i da isposluje dolazak Miralema Pjanića. Čak je u jednom momentu razmišljala da pokuša sa trampom De Jong – Pjanić. Kao što znate, ništa od toga se nije dogodilo.

Došli: Rafa Mir (Vulverhempton, 16.000.000), Gonzalo Montijel (River Plejt, 11.000.000), Tomas Dilejni (Borusija Dortmund, 6.000.000), Ludvig Augustinson (Verder Bremen, 5.500.000), Marko Dmitrović (Eibar, bez obeštećenja), Erik Lamela (Totenhem, trampa)

Otišli: Brajan Hil (Totenhem, trampa, 25.000.000 + Lamela), Giljerme Arana (Atletiko Mineiro, 2.500.000), Serhi Gomez (Espanjol, 1.000.000), Tomas Vačlik (Olimpijakos, bez obeštećenja), Franko Vaskez (Parma, bez obeštećenja), Huan Sorijano (Tenerife, bez obeštećenja), Aleiš Vidal (Espanjol, bez obeštećenja), Huan Berokal (Sporting Hihon, bez obeštećenja), Roni Lopes (Olimpijakos, bez obeštećenja), Serhio Eskudero (slobodan igrač), Alehandro Poco (Almerija, pozajmica), Luk de Jong (Barselona, pozajmica)

Real Sosijedad

Veruju u Real Sosijedadu u okosnicu tima koja im je ostala iz prošle sezone. Zato se na Anoeti nije mnogo kupovalo, a posledica toga je najskromniji prelazni rok kluba iz San Sebastijana još od 2012. godine. U klupsku kasu nije ušao ni evro, ali nije potrošeno više od 3.500.000. Nema zvaničnih podataka koliko je Brajtonu plaćeno za Metjua Rajana, ali suma sigurno ne prelazi 1.100.000 evra. Tako su Belo-plavi dobili vrlo kvalitetnog golmana maltene za “dž“. Drugo pojačanje sa Ostrva bio je Dijego Riko iz Bornmuta, a prelazni rok je zaokružen pozajmicom Aleksandera Serlota koji je posle samo jedne sezone u Donjoj Saksoniji, zakazao u RB Lajpcigu. Posledica tog transfera bilo je slanje Vilijana Žozea na novu pozajmciu. Prošle sezone se nije naigrao u Vulverhemptonu, u aktuelnoj će imati šansu da oživi karijeru kod Manuela Pelegrinija u Betisu.

Došli:Aleksander Serlot (RB Lajpcig, pozajmica, 2.000.000), Dijego Riko (Bornmaut, 500.000), Metju Rajan (Brajton, ?)

Otišli: Martin Merkelanc (Rajo Valjekano, pozajmica), Kevin Rodrigez (Rajo Valjekano, pozajmica), Vilijan Žoze (Betis, pozajmica), Hon Bautista (Leganes, pozajmica), Modibo Sagnan (Tondela, pozajmica), Migel Anhel Moja (slobodan igrač)

VILJAREAL

Saigrači grle Danžumu (Reuters)Saigrači grle Danžumu (Reuters)

Verovali ili ne, Viljareal je posle Atletiko Madirda drugi najveći potrošač u Primeri ovog leta. Pritom na Vilarealovih 54.500.000 rashoda, razlika u odnosu na Jorgandžije samo 10.500.000 evra.

Da izuzmemo odmah transfer veziste Manua Morlanesa koji je kupljen od Almerije i odmah joj vraćen na pozajmicu, Žuta podmornica je umala tri ozbiljna ulova. Kapitalac je naravno Arno Danžuma koji je več na startu primere pokazao da bi uz Đerara Morena mogao da bude jedna od glavnih napadačkih poluga Unaja Emerija. Sa njegovim potpisom pao je i klupski rekord u visini transfera – 23.500.000 evra, 500.000 više u odnosu na doskorašnjeg lidera Paka Alkasera. Ofanzivna linija tima oplemenjena je sa Bulaj Dijom iz Remsa, dok je još 15.000.000 izdvojeno na otkup štopera Huana Fojta iz Totenhema.

Očigledno da Viljarealu pare nisu problem, pošto je od prodaje igrača zarađeno svega 8.250.000 evra, ubedljivo najmanje u poslednjih 15 godina.

Došli:Arnaut Dandžuma (Bornmut, 23.500.000), Huan Fojt (Totenhem, 15.000.000), Bulaj Dia (Rems, 12.000.000), Manu Morlanes (Almerija, 4.000.000), Aisa Mandi (Betis, bez obeštečenja)

Otišli: Manu Morlanes (Almerija, 3.000.000), Ramiro Funes Mori (Al Nasr, 2.500.000), Mario Gonzales (Braga, 1.500.000), Erik Frankesa (Levante, 750.000), Migelon (Espanjol, 500.000), Haume Kosta (Majorka, bez obeštećenja), Karlos Baka (Granada, bez obeštećenja), Andrei Ratiju (Ueska, bez obeštećenja), Sofijan Hakla (Leven, bez obeštećenja), Ćavi Kintilja (Leganes, pozajmica), Ivan Martin (Alaves, pozajmica), Fer Ninjo (Majorka, pozajmica), Havi Ontiveros (Osasuna, pozajmica), Horhe Kuenka (Hetafe, pozajmica)

VALENSIJA

Mere štednje u Valensiji bile su aktuelne i ovog leta. Izdaci od 11.200.000 evra su tek neznatno bolji od nule koja je krajem prošlog leta stajala pored kolone “troškovi za transfere“. Slepi miševi će očigledno morati da se uzdaju u trenera Horhea Bordalasa i njegovu sposobnost da sa limitiranim igračkim kadrom pokuša da se bori za mesta koja vode u Evropu.

Dva dana pre kraja prelaznog roka sporazumno je raskinuta saradnja sa južnokoreancem Kang-in Lijem, prethodno je od zvučnijih imena otišao Kevin Gameiro. Doduše, dve sezone unazad bilo je jasno da Gameiro koji je dobro zagazio u četvrtu deceniju života, nema obećavajuću budućnost na Mestalji. Mesto nastalo njegovim odlaskom u Strazbur, popunio je Markos Andre za kojeg je veliko pitanje da li je učinkom u prošloj sezoni za Valjadolid zavredio da bude plaćen 8.500.000 evra.

Ispada da je najveće pojačanje Valensija dobila poslednjeg dana letnje pijace kada je na pozajmicu iz Lidsa stigao krilni fudbaler Elder Košta. Ispostavlja se da ga je na Mestalju pogurao Danijel Džejms koji je za nešto manje od 30.000.000 evra došao na Eland roud. Marselo Bijelsa je dobio svog ljubimca u kutiji sa mašnicom, a Košta odrešene ruke da promeni sredinu.

Došli: Markos Andre (Valjadolid, 8.500.000), Dimitri Folkije (2.500.000), Gijorgi Mamardašvili (Dinamo Tbilisi, pozajmica, 200.000), Omar Alderete (Herta, pozajmica), Elder Košta (Lids, pozajmica), Ugo Duro (Hetafe, pozajmica)

Otišli: Havi Himenez (Albasete, bez obeštećenja), Kevin Gameiro (Strazbur, bez obeštećenja), Kang-in Li (Majorka, bez obeštećenja), Horhe Saenz (Maritimo, pozajmica), Ruben Sobrino (Kadiz), Elijakim Mangala (slobodan igrač)

ATLETIK BILBAO

Prelazni rokovi Atletika često ne privlače previše pažnje. To, razume se, diktiraju tradicija i politika kluba da za Bilbao igraju samo Baski. Najupečatljivije što se na San Mamesu dogodilo ovog leta je promocija Nika Vilijamsa u prvi tim i činjenica da je na startu sezone zaigrao u timu sa starijim bratom Injakijem. Od odlazaka u oči upada sporazumni raskid saradnje sa Kenanom Kodrom koji je istog dana poptisao ugovor sa Fehervarom, odnosno pozajmica štopera Unaija Lopeza u Rajo Valjekano.

Došli: Aleš Peća (Real Sosijeda B, slobodan igrač)

Otišli: Kenan Kodro (Fehervar, bez obeštećenja), Injigo Visente (Mirandes, pozajmica), Imanol Garsija de Albeniz (Mirandes, pozajmica), Unai Lopez (Rajo Valjekano, pozajmica), Jago Erein (slobodan igrač), Ibai Gomez (slobodan igrač), Injigo Kordoba (Go Ahed Igls, pozajmica)

BETIS

Umeo je Betis prethodnih godina da troši desetine miliona evra na pojačanja i da u isto vreme pokriva troškove skupim prodajama. Do poslednjeg dana, španski klub nije mogao da se pohvali niti jednim zvučnijim imenom. U redu. posle četiri sezone u Fjorentini na stadion Benito Viljamarin vratio se Herman Pecelja. To nije mala stvar i da nije bilo tog transfera vrednog 3.500.000 evra, Zeleni ne bi potrošili ni centa.

Međutim, prava euforija u klubu i oko njega nastala sa dolaskom Arsenalovog Ektora Beljerina na pozajmicu. Prethodno je bilo potrebno pripremiti teren. Poslednje dana prelaznog roka klub je raskinuo saradnju sa štoperom Sidnejiem, međutim, to nije bilo dovoljno, iako se Brazilac odrekao čak polovine plate koja bi mu sledovala da je ostao. Čekalo se zatvaranje finansijske konstrukcije kako bi se ispoštovala pravila La Lige koja ne dozvoljavaju nijednom klub da mu novac namenjen za plate igrača optereti više od 70 odsto budžeta. Golman Đoel Robles i vezista Viljam Karvaljo nisu pristali na smanjenje primanja i ušlo se u neizvesnu zavrešnicu. Na kraju je Betis žrtvovao Jasina Fekira, rođenog brata mnogo poznatijeg Nabila posali su na pozajmicu u drugi tim zeleno-belih, Alžirac je pristao na žrtvu i tako otvorio mesto Beljerinu.

Došlo je do izvesne rotacije u špicu pošto je na pozajmicu u Espanjol poslat Loren Moron, dok je kao zamena stigao Vilijan Žoze iz Real Sosijedada.

Bilo je i prihoda. Već prvog jula na račun je leglo 9.000.000 evra, kada je Barselona odlučila da u svoje redove vrati desnog beka Emersona Rojala, a dva meseca kasnije kada su se Katalonci opredelili da ga prodaju Totenhemu zarada na Brazilcu se uvećela. Betis je uživao pravo na 20 posto novca od naredne prodaje, a kako je suma bila 30.000.000, Betisu je automatski pripalo šest.

Došli: Herman Pecela (Fjorentina, 3.500.000), Huan Miranda (Barselona, bez obeštećenja), Jusuf Sabali (Bordo, bez obeštećenja), Rui Silva (Granada, slobodan igrač), Vilijan Žoze (Real Sosijedad, pozajmica), Ektor Beljerin (Arsenal, pozajmica)

Otišli: Emerson Rojal (Barselona, 9.000.000), Aisa Mandi (Viljareal, bez obeštećenja), Dani Martin (Malaga, pozajmica), Loren Moron (Espanjol, pozajmica), Sidnei (Slobodan igrač)

HETAFE

Hetafe je 31. avgusta napravio rekordnu prodaju u klupskoj istoriji. Mark Kukurelja se preselio u Brajton za 18.000.000 evra, ali je istog dana stigla i zamena u vidu Đonatana Silve iz Leganesa (2.500.000). Skoro dva meseca ranije madridski klub je napravio veliku pobedu na domaćoj transfer sceni potpisavši Barseloninog vezistu Karlosa Alenju. Doduše bio je u blagoj prednosti budući da je Alenja drugi deo sezone tu igrao na pozajmici, ali je u jednom trenutku opasno zapretila Valensija, tačnije njen trener Hoze Bordalas pod čijim se protektoratom prethodnih meseci očistila rđa sa Alenjinih motora.

Mladi reprezentativac Španije je odbrao Hetafe, a početkom avgusta na pozajmicu iz Ueske stigao je još jedan fudbaler koji je nekada nosio epitet Barseloninog deteta – Sandro Ramirez. Najviše novca ovog leta Hetafe je spiskao na Jakuba Jankta. Uplata od 6.000.000 evra na račun Sampdorije bila je dovoljna da reprezentativac Češke posle pet godina napusti Seriju A. Ne treba zaboraviti da se Hetafe za sitan novac (1.000.000) domogao Stefana Mitrovića koji će mu biti jedan od stubova odbrane.

Došli: Jakub Jankto (Sampdorija, 6.000.000), Karlos Alenja (Barselona, 6.000.000), Đonatan Silva (Leganes, 2.500.000), Stefan Mitrović (Strazbur, 1.000.000), Sandro Ramirez (Ueska, pozajmica, 1.000.000), Dario Poveda (Atletiko Madird B, bez obeštećenja), Dijego Konde (Atletiko Madird B, bez obeštećenja), Vitolo (Atletiko Madrid, pozajmica), Hose Masijas (Čivas, pozajmica), Horhe Kuenka (Viljareal, pozajmica), Florentino (Benfika, pozajmica),

Otišli: Mark Kukureljka (Brajton, 18.000.000), Amat Endijaj (Majorka, 3.000.000), Francisko Portiljo (Almerija, bez obeštećenja), Anhel Rodrigez (Majorka, bez obeštećenja), Ćabi Ećeita (Eibar, bez obeštećenja), Džek Harper (Rasing, pozajmica), Migel Rubio (Burgos, pozajmica), Ignasi Migel (Ueska, pozajmica), Ugo Duro (Valensija, pozajmica)

SELTA

Na postojeću igračku građu Selta je ovog leta izvodila radove isključivo na levom boku. Ništa pompezno. Stigli su bek i krilo, obojica u vrednosti od 4.000.000 evra. Franko Servi je pojačanje iz Benfike i došao je kao velika želja trenera Eduarda Kudeta koji ga je u periodu od 2014. do 2016. godine trenira u Rosario Sentralu. Ostaje da se vidi jedino da li će deliti minutažu sa vremešnim Nolitom (34) ili će ga možda u potpunosti istisnuti iz postave. Drugo veće pojačanje je Havi Galan koji je prošle sezone standardno nastupao za Uesku, ali nije uspeo da joj pomogne da izbegne selidbu u Segundu.

Došli:Franko Servi (Benfika, 4.000.000), Havi Galan (Ueska, 4.000.000), Tijago Galjardo (Internasional, pozajmica, 600.000), Matijas Dituro (Universidad Katolika, pozajmica), Heison Muriljo (Sampdorija, pozajmica)

Otišli: Alvaro Vadiljo (Espanjol, 1.800.000), Hozabed Sančez (Malaga, bez obeštećenja), Huan Ernandez (Alkorkon, bez obeštećenja), David Kostas (Real Ovijedo, bez obeštećenja), David Hunka (Đirona, bez obeštećenja), Ivan Viljar (Leganes, pozajmica), Gabrijel Fernandez (Huarez, pozajmica), Serhio Karijera (Mirandes, pozajmica), Emre Mor (Karagumruk, pozajmica), Serhio Alvarez (kraj karijere), Fakundo Fereira (slobodan igrač)

LEVANTE

Nema manjeg tima španske Primere kojem ne bi dobro došlo iskustvo i golgeterski instinkt Roberta Soldada. Svesni toga bili su i u Levanteu i znali su čime da privuku nekadašnjeg reprezentativca Španije. Bitno je da su more, sunce, plaže, lep grad... I eto Soldada. Naravno, kako da uživa ako nema para, pa je tako klub iz Valensije na simbolično obeštećenje od 500.000 evra, morao da mu spremi dvogodišnji ugovor i platu od 2.000.000 evra po sezoni. Nije mali rizik dati takve uslove čoveku koji gazi 37. godinu života.

Kada je reč o odlascima, najzvučnije ime je Ruben Rokina koji se bez obeštećenja preselio upravo u Granadu iz koje je došao Soldado. Desnokrilni fudbaler ima veliko iskustvo u šanskoj eliti sa preko 170 odigranih utakmica.

Došli: Erik Frankesa (Viljareal, 750.000), Roberto Soldado (Granada, 500.000), Rober Brag (Himnastik, bez obeštećenja)

Otišli: Tonjo Garsija (Eibar, bez obeštećenja), Šeik Dukure (Leganes, bez obeštećenja), Ruben Rokina (Granada, bez obeštećenja), Rober Brag (Mirandes, pozajmica), Arturo Molina (slobodna igrač), Serhio Leon (Valjadolid, bez obeštećenja)

RAJO VALJEKANO

(Star Sport)(Star Sport)

Velika želja, pardon, prvi pik povratnika u Primeru za poziciju špica bio je Uroš Đurđević. Nekadašnji fudbaler Partizana ipak neće zaigrati u elitnom rrangu jer Sporting Hihon nije bio zadovoljan ponudom, niti je imao vremena da pronađe adekvatnu zamenu. Umesto reprezentativca Crne Gore, Rajo bi mogao da dobije svojevremeno jednu od najboljih devetki Evrope.

Čelnici kluba pokušavaju da ubede Radamela Falkaa koji je juče sporazumno raskinuo saradnju sa Galatasarajem i slobodan je agent. Tigar ima ponudu da potpiše dvogodišnji ugovor, a u slučaju da je prihvati postaće saigrač srpskog internacionalca Nikole Maraša.

Angažmanom Srbina iz Almerije, Rajo je rešio goruću poziciju i pronašao igrača koji će činiti štoperski par sa Alehandrom Katenom, a u slučaju da defanzivac ispuni kriterijume u novoj sredini biće aktivirana klauzula po kojoj će Almeriji pripasti 2.000.000 evra, dok će Maraš automatski potpisati četvorogodišnji ugovor.

Ako Falkao ne potpiše, najzvučnije pojačanje Raja ostaće Unai Lopez. Vezista Atletik Bilbaa koji je stigao na jednogodišnju pozajmiciu i čija se vrednost procenjuje na 12.000.000 evra. Klub je ovog leta na tržištu igrača prihodovao jedino prodajom Luisa Advinkule Boki Juniors za 2.200.000 evra. Kao njegova zamena posle isteka ugovora sa Alemerijom stigao je Ivan Baliju.

Došli: Fran Garsija (Real Madrid Kastilja, 2.000.000), Rendi Nteka (Fuenlabrada, 1.300.000), Pate Sis (Fuenlabrada, 1.000.000), Ivan Baliu (Almerija, bez obeštećenja), Martin Merkelanc (Real Sosijedad, pozajmica), Kevin Rodrigez (Real Sosijedad, pozajmica), Unai Lopez (Atletik Bilbao, pozajmica), Nikola Maraš (Almerija, pozajmica), Serđi Gvaridola (Valjadolid, pozajmica)

Otišli: Luis Advinkula (Boka Juniors, 2.200.000), Emilijano Velaskez (Santos, bez obeštećenja), Migel Anhel Gerero (Ibica, bez obeštećenja), Adri Karasko (Salamanka, bez obeštećenja), Joni Montijel (Real Ovijedo, pozajmica), Migel Anhel Moro (Fuenlabrada, pozajmica), Leonardo Uljoa (slobodan igrač), Martin Paskval (Viljareal B, pozajmica), Alberto Garsija (kraj karijere)

OSASUNA

Primera je proživela jedan od najmanje pompeznih prelaznih rokova poslednjih godina kada se podvuče crta i sumira šta je sve dovedeno. Ipak, pojedini klubovi su obarali lične rekorde, a među njima je i Osasuna koja je debelo premašila dosadašnju najskuplju kupovinu.

Ruben Garsija je prednjačio sa tričavih 3.500.000 plaćenih Levanteu pre dve godine. Novi lider je Ante Budimir koji je plaćen 8.000.000, ali on nije jedini špic koji je stigao na El Sadar i koji bi mogao da garantuje dvocifren broj golova. Tu je i Kike Garsija kojem je istekao ugovor sa Eibarom.

Osasuna je takođe iskoristila činjenicu da Dijego Simeone još nema poverenja u mladog Manua Sančeza te da će se i ove sezone na levom boku oslanjati na proverene snage u vidu Renana Lodija i Janika Karaska. Pritom su Rohiljosi pokupili i levokrilnog fudbalera Viljareala Havija Ontiverosa (23) koji na kontu već ima 84 nastupa u elitnom rangu španskog fudbala.

Došli:Ante Budimir (Majorka, 8.000.000), Jonas Ramaljo (Đirona, 700.000), Kike Garsija (Eibar, bez obeštećenja), Kote (Eibar, bez obeštećenja), Manu Sančez (Atletiko Madrid, pozajmica), Havi Ontiveros (Viljareal, pozajmica), Hesus Areso (Atletik Bilbao B, bez obeštećenja)

Otišli: Ruben Martinez (AEK Larnaka, bez obeštećenja), Brandon Tomas (Malaga, bez obeštećenja), Erik Galjego (Tenerife, bez obeštećenja), Fakundo Ronkalja (Aris Limasol, bez obeštećenja), Kike Saverio (Poneferadina, pozajmica), Mark Kardona (Go Ahed Igls, pozajmica), Adrijan Lopez (slobodan igrač)

ELČE

Ovaj prelazni rok u Elčeu će se pamtiti kao najizdašniji u klupskoj istoriji. Godinama navijači ovog kluba nisu mogli ni da sanjaju o milionskim pojačanjima, ali se sve promenilo 2019. godine kada je jedan od najuticajnijih argentinskih medanžera Kristijan Bragarnik postao većinski vlasnik. U isto vreme Dario Benedeto je kupio manjinski paket akcija, a ovog leta obradovao Franjiverdose dolaskom na stadion Manuel Martinez Valero. To je bila Elčeova bomba – pozajmica Pipe sa pravom otkupa. Naravno, kada je vlasnik kluba mendažer koji dominira argentinskim tržištem, ne čudi što je iz Boke juniors stigao Ivan Markone drugo najskuplje pojačanje u istoriji kluba (4.000.000), a sa nekadašnjim fudbalerom Rivera Lukasom Bojeom koji je stigao iz Torina, popunjena je i treća pozicija na pomenutoj listi (2.000.000). Još jedan vrlo zanimljiv transfer predstavlja Hoan Mohika, levi bek za kojeg se duže vreme interesovala Crvena zvezda. Na kraju je Kolumbijac ipak završio na jugoistoku Španije.

Došli: Ivan Markone (Boka Juniors, 4.000.000), Lukas Boje (Torino, 2.000.000), Hoan Mohika (1.200.000), Enco Roko (Karagumruk, bez obeštećenja), Pedro Bigas (Eibar, bez obeštećenja), Omar Maskarel (Šalke, bez obeštećenja), Lukas Perez (Alaves, bez obeštećenja), Đerar Gumbau (Đirona, bez obeštećenja), Kiko Kasilja (Lids, pozajmica), Dario Benedeto (Marselj, pozajmica)

Otišli: Dani Kalvo (Real Ovijedo, bez obeštećenja), Ramon Folh (Sabadelj, bez obeštećenja), Migel Sifuentes (Ibica, bez obeštećenja), Omenuke Mfulu (Las Palmas, bez obeštećenja), Luismi (Real Ovijedo, bez obeštećenja), Manu Husto (Rasing, pozajmica), Nino (kraj karijere), Viktor Rodrigez (slobodan igrač)

GRANADA

Pametno poslovanje u skladu sa mogućnostima. Zaradili su simboličnih 500.000 evra odlaskom Roberta Soldada, a Karlosa Baku potpisali bez obeštećenja. Pala je rotacija špiceva, a Granada je znala šta radi jer je Kolumbijac dve godine mlađi u odnosu na Španca. Palo je sijaset “besplatih potpisa“, od nekadašnjeg člana La Masije Monćua, do vrlo kvalitetnog reprezentativca Perua Luisa Abrama.

Klub iz Andaluzije je u sezonu ušao bez prošlogodišnjeg standardnog čuvara mreže Ruija Silve koji se posle isteka ugovora preselio u Betis, ali je ekspresno odgovorio sa čovekom na kojeg Ruben Amorim nije računao u Sportingu. Luis Maksimilijano je posle transfera vrednog 4.500.000 evra postao peta najskuplja akvizicija u istoriji Granade, naravno golman za kojeg je ovaj klub izdvojio najviše novca.

Došli: Luis Maksimilijano (Sporting, 4.500.000), Karlos Baka (Viljareal, bez obeštećenja), Monću (Barselona, bez obeštećenja), Ruben Hokina (Levante, bez obeštećenja), Luis Abram (Velez, bez obeštećenja), Santijago Arijas (Atletiko Madird, pozajmica), Alfa Dionku (Mančester siti U23, bez obeštećenja), Serhio Eskudero (Sevilja, bez obeštećenja)

Otišli: Dimitri Folkije (Valensija, 2.500.000), Roberto Soldado (Levante, 500.000), Rui Silva (Betis, bez obeštećenja), Fede Viko (Leganes, bez obeštećenja), Antonjin (Malaga, pozajmica), Adrijan Marin (Famalikao, pozajmica), Ričard Sančez (Lugo, pozajmica), Alfa Dionku (San Fernando, pozajmica)

ESPANJOL

Espanjolova bomba eksplodirala je u poslednjim časovima pred zatvaranje transfer pijace. Za Janhela Ereru u timu Mančester sitija logično nema mesta, klubu iz Barselone bi mogao da poveže konce na sredini terena. Kolumbijac je predstavljen kao osmo pojačanje, a prethodili su mu dolasci nekolicine vrlo zanimljivih fdubalera. Počev od Aleiša Vidala kojeg je Barselona svojevremeno platila 17.900.000 evra – doduše njegova karijera je od tada išla silaznom putanjom.

Shvatili su u Espanjolu da najbolji stelac iz prošle sezone Raul de Tomas neće moći da izgura sezonu na prošlogodišnjem nivou bez adekvatne podrške. U cilju da se to predupredi, potpisana su dvojica napadača – Lendri Dimata iz Anderlehta, odnosno Betisov Loren Moron. Momentalni doprinos od dolaska u Kataloniju počeo je da daje Serhi Gomez koji nije želeo da bude bek-ap opcija u Sevilji.

Došli:Lendri Dimata (Anderleht, 2.200.000), Alvaro Vadiljo (Selta, 1.800.000), Serhi Gomez (Sevilja, 1.000.000), Migelon (Viljareal, 500.000), Aleiš Vidal (Sevilja, bez obeštećenja), Manu Morlanes (Vilareal, pozajmica), Loren Moron (Betis, pozajmica), Janhel Erera (Mančester siti, pozajmica)

Otišli: Luis Lopez (Saragosa, bez obeštećenja), Huan Kamilo Besera (Ponferadina, pozajmica), Viktor Gomez (Malaga, pozajmica), Matijas Vargas (Adana, pozajmica), Pol Lozano (Đirona, pozajmica)

MAJORKA

Prodajom Anta Budimira Majorka je pokrila maltene sve ostale troškove koji se tiču ulaznih transfera. Centralno pitanje nakon odlaska hrvatskog internacionalca u Osasunu bilo je ko će nadomestiti njegov dvocifreni golgeterski učinak iz prethodne sezone. Odgovor je pao poslednjeg dana prelaznog roka kada je za 4.500.000 evra iz Šalkea doveden Amerikanac Metju Hop. Deluje da je sportski sektor gađao špica sa identičnim karakteristikama, odnosno istančanim smislom za skok igru, pa će iz tog razloga napad Majorke ponovo predvoditi igrač visok 190 centimetara.

Mnogo u Majorci očekuju od azijskog dvojica Takefusa Kubo – Kang-in Li. Japanac je posle neuspešne prošlogodišnje pozajmice u Viljarealu ni na nebu ni na zemlji, ali Majorka ga je i dovela verujući da će oživeti karijeru. Sa druge strane, Južnokoreanac je bio velika želja Brage, ali su jedanog od najvećih talenata Valensije poslednjih godina ipak više privukla Balearska ostrva.

Za kraj, čisto da nepromakne detalj da je nekadašnji fudbaler radnika iz Surdulice Igor Zlatanović konačno napustio Španiju. Od dolaska na Pirineje Majorka ga je seljakala po pozajmicama, pa se u izraelski Makabi iz Netanje preselio bez ijednog nastupa za Pirate.

Došli: Amat Endijaj (Hetafe, 3.000.000), Metju Hop (Šalke, 3.000.000), Dominik Greif (Slovan Bratislava, 2.500.000), Pablo Mafeo (Štutgart, pozajmica, 500.000), Anhel Rodriges (Hetafe, bez obeštećenja), Haume Kosta (Viljareal, bez obeštećenja), Kang-in Li (Valensija, bez obeštećenja), Takefusa Kubo (Real Madrid, pozajmica), Rodrigo Batalja (Sporting Lisabon, pozajmica), Fer Ninjo (Viljareal, pozajmica)

Otišli: Ante Budimir (Osasuna, 8.000.000), Migel Parera (Rasing, bez obeštećenja), Igor Zlatanović (Makabi Netanja, bez obeštećenja), Enco Lombardo (Ueska, bez obeštećenja), Fran Gamez (Saragosa, bez obeštećenja), Pablo Valkarse (Burgos, bez obeštećenja), Josep Senje (Lugo, bez obeštećenja), Aleks Alegrija (Burgos, pozajmica), Stoičkov (Eibar, ?), Brajan Kufre (Malaga, pozajmica), Aleks Lopez (slobodan igrač), Aleksandar Trajkovski (Olborg, pozajmica)

ALAVES

Sportski sektor Alavesa je imao pune ruke posla da kombinacijom potpisa slobodnih agenata i pozajmica napravi tim koji će za cilj imati opstanak u Primeri. Fokus je u najvećoj meri usmeren na premijer ligu što se da videti posle dolazaka Florana Ležena iz Njukasla, odnosno Crvenog Fakunda Pelistirja i Čelsijevog Meta Mijazge. Kupljen je jedino Mamadu Sila za 1.150.000 evra i ako ponovi paritje iz prošlog izdanja Segunde gde je nastupao za Đironu, neće biti rđe na napadačkoj oštrici Alavesa.

Kako je vlasnik Alavesa u isto vreme i vlasnik Istre, najzanimljivija priča kluba iz Vitorije stiže nam iz Hrvatske. Napadač Ramon Mijerez je u sezoni 2018/19 igrao za Istru kao pozajmljeni igrač argentinskog Tigrea. Gazdi Alavesa se dopalo to što je video, te je pre dve godine pazario Mijereza za 2.230.000 evra. Pozajmica u Tenerife nije bila uspešna, ali je zato eksplodirao u narednoj u Osijeku.

Tamo je u prvenstvu spakovao 22 gola na 31 utakmici, a Osijek odlučio da ga kupi i posegnuo za novcem koji, poređenja radi debelo prevazilazi mogućnosti Crvene zvezde i Partizana. Na račun Alavesa leglo je 2.500.000 evra i sa prodajom štopera Olivera Verdona, španski klub je ovog leta prihodovao 3.500.000 evra. Tri puta veću sumu od one koju je izdvojio na pojačanja.

Došli: Mamadu Sila (Đirona, 1.150.000), Toni Moja (Atletiko Madrid B, bez obeštećenja), Taiči Hara (Istra, bez obeštećenja), Migel de la Fuente (Valjadolid B, bez obeštećenja), Manu Garsija (Sporting Hihon, pozajmica), Ivan Martin (Viljareal, pozajmica), Floran Ležen (Njukasl, ?), Mamadu Loum (Porto, pozajmica), Fakundo Pelistri (Mančester junajted, pozajmica), Mat Mijazga (Čelsi, pozajmica)

Otišli: Ramon Mijerez (Osijek, 2.500.000), Olivije Verdon (Ludogorec, 1.000.000), Rafa Navaro (Istra, bez obeštećenja), Havi Munjoz (Eibar, bez obeštećenja), Rafa Paez (Mar Menor, bez obeštećenja), Manu Garsija (Aris Limasol, bez obeštećenja), Lukas Perez (Elče, bez obeštećenja), Hose Luis Rodrigez (Sporting Hihon, bez obeštećenja), Borha Sains (Saragosa, pozajmica), Abdalahi Mahmud (Istra, pozajmica), Taiči Hara (Sint Trojden, pozajmica), Karlos Isak (Real Ovijedo, pozajmica), Hota Peleteiro (slobodan igrač), Burgui (slobodan igrač), Rodrigo Eli (slobodan igrač), Fabris Ondoa (slobodan igrač)

KADIZ

Sve ozbiljnija pojačanja ovog leta za koja je izdvojen novac, Kadiz je pokupio na tlu Južne Amerike. Na Zelenom kontinentu pronašao je levog beka Santijaga Arsamendiju, defanzivnog vezistu Tomasa Alarkona i golmana Heremijasa Ledezmu projektovanog za startnu postavu. Sa desnim krilom Alvarom Himenezom iz Albasetea troškovi su porasli na 6.600.000 evra. Nije to preveliki novac ako se zna da je Kadiz prošlog leta pred povratničku sezonu u Primeri potrošio nešto više od 10.000.000. Ono što nije baš idealno je činjenica da nije bilo upliva novca od prodaja fudbalera već da su sva 12-orica koja su napustila Andaluziju to uglavnom činila nakon isteka ugovora ili putem pozajmica.

Došli: Santijago Arsamendija (Sero Portenjo, 2.100.000), Tomas Alarkon (O Higins, 2.000.000), Heremijas Ledezma (Rosario Sentral, 1.800.000), Alvaro Himenez (Albasete, 700.000), Varazdat Harojan (Astana, bez obeštećenja), Martin Kalderon (Real Madrid Kastilja, bez obeštećenja), Milutin Osmajić (Sutjeska, ?), Viktor Ćust (Ream Madrid Kastilja, pozajmica), Florin Andone (Brajton, pozajmica), Ruben Sobrino (Valensija)

Otišli: Dani Sotres (Leonesa, bez obeštećenja), Žan-Pjer Riner (Volos, bez obeštećenja), Kaje Kintana (Šljonsk, bez obeštećenja), Serhi Gonzales (Tenerife, bez obeštećenja), Hoze Matos (Burgos, bez obeštećenja), Aerhio Gonzales (Tenerife, bez obeštećenja), Hoze Matos (Burgos, bez obeštećenja), Gaspar Panadero (Karabag, bez obeštećenja), Pedro Alsala (Kartahena, bez obeštećenja), Alvaro Himenez (Saragosa, pozajmica), Nano Mesa (Saragosa, pozajmica), Augusto Fernandez (kraj karijere), David Majoral (Lugo, pozajmica), Horhe Pombo (Real Ovijedo, pozajmica)


tagovi

letnji prelazni rok 2021Atletiko MadridReal MadridPrimeraBarselonaSevilja

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara