Edi Hau (Reuters)
Edi Hau (Reuters)

Spremite se za Njukaslove milione u januaru: Hau dobio posao jer se ne plaši ispadanja

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.11.21. | 19:39

Suvlasnica Svraka Amanda Stejvli najavila značajne aktivnosti kluba u zimskom prelaznom roku

Želela je nova uprava Njukasla Erika Ten Haga, Unaja Emerija, Stivena Džerarda, Paula Fonseku, pre nego što je potpisala Edija Haua do 2024. godine. Na kraju nisu angažovali veliko trenersko ime, ali stigao je jedan od talentovanijih engleskih stručnjaka, a pre svega čovek koji ima petogodišnje premijerligaško iskustvo i koji je iz sezone u sezonu uspevao da drži Bornmut daleko od zone ispadanja.

Možda je Edi zaista pravi čovek za jedan jedini cilj koji Svrake imaju do kraja sezone - preživljavanje u eliti. Preporuke odlične, iako je u sezoni 2019/20 sa Trešnjicama ispao iz Premijer lige. Tada ga je, doduše, samo bod delio od opstanka. Stiven Džerard je odjavio Njukasl, ali mesec dana kasnije preuzeo Aston Vilu koja uprkos kvalitetnijem igračkom kadru, na tabeli ne stoji mnogo bolje. Klubu sa Sent Džejmsis parka se žurilo, izgleda da dobro znaju zašto su se odlučili baš za Haua.

Izabrane vesti

"Želeli smo da ekipu damo u ruke nekome ko se ne plaši ispadanja. Bili smo oduševljeni činjenicom da je godinama unazad vršio ogroman uticaj na ekipu Bornmuta i to sa ograničenim resursima. Lako je osvajati trofeje kada imate gomilu novca, razvijenu infrastrukturu i ljudstvo", rekla je Amanda Stejvli, suvlasnica kluba i jedna od ključnih oposrednica u preuzimanju Njukasla od strane saudijskog konzorcijuma na čelu sa Mohamedom bin Salmanom.

Da Edi Hau nije imao resurse na Vitalitiju, je tvrdnja koja nema potporu jer je od sezone 2015/16 do takmičarske 2019/20, kada se ekipa vratila u Čempionšip na transfere potrošeno čak 274.160.000 evra, dok se u klupsku kasu slilo 79.100.000 evra. Problem je bilo preplaćivanje pojedinih fudbalera i sijaest akvizicija koje nisu opravdale očekivanja poput Benika Afobea (13.300.000), Džordona Ajba (18.000.000), Hefersona Lerme (28.000.000), Dominika Solankea (21.000.000) koji je praslab za premijerligaški fudbal, zatim Filipa Bilinga (16.500.000), Arnoa Danžume (16.500.000) koji sada blista u Viljarealu...

Kako je Njukasl dolaskom saudijskog princa na kormilo kluba postao tri puta bogatiji od svih premijerligaša zajedno, jasno je da će Edi Hau moći da se nada skupocenim pojačanjima, izvesno igračima kakve do sada nije imao prilike da trenira. A novogodišnji pokloni stići će u januaru.

"Pripremamo se za zimski prelazni rok. Nije to vreme u koje bismo u normalnim uslovima investirali novac i dovodili fudbalere, jer su uslovi na polovini sezone često lošiji nego na leto. Ali trenutno nam je predstojeći prelazni rok jako važan", rekala je Stivlijeva i nastavila: "Bilo bi najlakše da smo odložili kupovinu kluba, sačekali period posle Božića videli kako klub stoji nakon prelaznog toka i tek onda razmišljali šta ćemo. To bi bila sigurna opklada, ali mi smo odlučili da rizikujemo."

Do sada se na spisku potencijalni pojačanja Njukasla obrelo bar desetak, 15 imena. Kao najpompeznije iskočilo je ime Mark-Andre Ter-Štegena i suma od 55.000.000 evra, ali još dva golmana - Tomas Strakoša iz Lacija, odnosno Brajtonov Robert Sančez. Od defanzivaca spekulisalo se o Bajernovom Niklasu Zileu, zatim Kiranu Tripijeu, Filu Džonsu, Vesliju Fofani iz Lestera. Govorkalo se i o Aleksandreu Lakazetu koji od januara ulazi u poslednjih šest meseci ugovora, odnosno Edenu Azaru koji ne uspeva da uhvati ritam u Real Madridu.

Po završetku reprezentativne pauze, Njukasl do kraja meseca očekuju dueli sa Brajtonom, Arsenalom i Noričem i upravo bi u toj mini seriji utakmica trebalo skinuti teške okove jedinog kluba koji ove sezone ne zna za pobedu u Premijer ligi. A onda Svrake čeka pakleni decembar, ako izuzmemo Barnli, slede utakmice sa Lesterom, Liverpulom Sitijem i Junajtedom.

Za mesec dana biće mnogo jasnije u kakvom će raspoloženju Edi Hau i Njukasl iščekivati novogodišnje poklone.


tagovi

Amanda StejvliEdi HauNjukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara