Stanojević u Novom Sadu (© Star sport)
Stanojević u Novom Sadu (© Star sport)

Stanojević bi u rang Špica i Jokanovića, do kraja godine stiže Bobeka

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.04.21. | 11:16

Partizanov trener ima priliku da obogati trofejnu kolekciju i napreduje na večnoj listi trenera sa najviše utakmica za crno-bele

Biće posle deset godina Aleksandar Stanojević u prilici da obogati kolekciju trofeja. Plasmanom u finale Kupa Srbije šef stručnog štaba Partizana izborio je šansu da 25. maja napadne drugi po važnosti pehar u državi, a pod uslovom da savlada Crvenu zvezdu izbiće na deobu drugog mesta večne liste najtrofejnijih trenera u istoriji crno-belih.

Aktuelni strateg je u prvom mandatu prigrlio dve titule (2010, 2011) i jedan kup (2011), što je po broju znamenja bilo dovoljno da stane uz rame legendarnom Stjepanu Bobeku, osvajaču tri uzastopna prvenstva velike Jugoslavije (1961, 1962, 1963).

Izabrane vesti

Više puta na pobednička postolja od njih dvojice od postanka kluba iz Humske do danas pela su se samo trojica stratega.

Ljubiša Tumbaković je nenadmašan, sa devet odličja (šest titula, tri kupa) kategorija za sebe, dok po četiri pehara imaju Slaviša Jokanović (dve duple krune, 2008. i 2009) i Ilješ Špic (titule 1947, 1949, kupovi 1947, 1952). Ako bi Aleksandar Stanojević savladao večitog rivala – a još se ne zna na kom terenu će se igrati finale – poravnao bi se sa Jokanovićem i Špicom. U nekim budućim vremenima, možda, napao rekord Tumbakovića. Mada je to utopija za prilike u savremenom fudbalu, pošto je i sam Stanojević rekao da nije realno da ostane toliko dugo na klupi kao njegov nekadašnji učitelj, da bi uopšte došao u priliku da trajanjem osvaja pehare.

Zanimljivo, na klupskoj listi najtrofejnijhi trenera Partizana, iza Stanojevića su Nenad Bjeković (šampionski naslovi) i Marko Nikolić (titula i kup) sa po dva pehara u Partizanu, dok su svi ostali osvajali po jedan pehar.

Što se tiče broja utakmica, Stanojević je pobedom na „Karađorđu“ došao na „kotu 111“. U toj kategoriji je osmi na večnoj listi crno-belih, a projekcija izvedena na zvaničnom sajtu kluba pokazuje da bi do kraja kalendarske godine mogao da napreduje čak do treće pozicije i izjednači se sa Stjepanom Bobekom, vlasnikom 147 takmičarskih utakmica za crno-bele.

Da bi stigao Štefa, morao bi Stanojević posle preostalih šest kola Superlige i tog finala Kupa Srbije, da prođe tri kvalifikacione runde za plasman u Ligu konfederacija (šest mečeva) i vodi tim na šest mečeva grupne faze novoformiranog UEFA takmičenja, te da uz 15 kola narednog prvenstva prođe i prve rundu sledećeg izdanja kupa.

Dostižna meta. Ono što niko nije uradio više od pola veka, jer su bezmalo 52 godine prošle od poslednje Bobekove utakmice na klupi Partizana, 22. juna 1969. protiv Sarajeva na Koševu (0:0).



tagovi

FK PartizanAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara