Stanojević protiv Flore (© Star sport)
Stanojević protiv Flore (© Star sport)

Stanojević za dva meseca obara još jedan rekord: Postaje trener sa najviše evropskih mečeva Partizana

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.10.21. | 16:47

Dostigao je Ljubišu Tumbakovića, ispred je samo Vladimir Vermezović

Preuzeo je Parni valjak pred raspadom, opravio ga, stabilizovao, izveo na magistralu i nezdrživo grabi napred. Kakav posao obavlja Aleksandar Stanojević u poslednjih godinu dana u Partizanu potvrđuje podatak da je na pragu obaranja još jednog rekorda.

U četvrtak veče, tokom meča sa Florom (2:0) dostigao je Ljubišu Tumbakovića na drugom mestu večne liste trenera crno-belih po broju utakmica u evropskim kupovima. Obojica ih sada imaju po 28 i po mnogo čemu su slični. I Tumbaković i Stanojević su vodili tim u dva mandata, u biografiji imaju trofeje i pobede nad večitim rivalom, a na međunarodnoj sceni su skoro izjednačeni, sa po 12 trijumfa. Jedina je razlika što je Stanojević zabeležio remi više (6:5) i poraz manje (10:11) u odnosu na svog učitelja.

Izabrane vesti

Njih dvojica su na „koti dva“. Kad je klub iz Humske 1 u pitanju, u ovoj statističkoj kategoriji vodi Vladimir Vermezović, međutim, njegov rekord postavljen takođe u dva mandata (najpre od januara 2004. do oktobra 2005, potom od maja 2012. do aprila 2013) ozbiljno je ugrožen. Vermezović je 30 puta sastavljao tim crno-belih u UEFA takmičenjima, ali će uskoro doći do smene na vrhu. Stanojević će se 21. oktobra u Beogradu protiv Genta približiti prvom mestu, na gostovanju u Belgiji 4. novembra poravnati sa aktuelnim vlasnikom rekorda, a u Talinu, na drugom meču sa Florom (25. novembra), postati strateg koji je najviše puta vodio Partizan van granica Srbije.

Štaviše, kad na Topčidersko brdu bude došao Anortozis 9. decembra još više učvrstiti lidersku poziciju, a onda i dodatno u projektovanom dvomeču u 2022, jer je situacija posle dva kola Grupe B takva da se nazire plasman u nokaut rundu. Pitanje je samo da li sa prve pozicije (direktan prolaz u osminu finala) ili druge (duel sa nekim od trećeplasiranih timova Lige Evrope). Kakav trend vlada u ovdašnjem fudbalu, koliko se treneri kratko zadržavaju na klupama, čini se da bi teško neko mogao da ga stigne u skorije vreme. Od aktuelnih trenera pri vrhu liste Miroslav Đukić (20), Slaviša Jokanović, Miodrag Ješić (po 16), Savo Milošević (13), Marko Nikolić (12), a niko od njih ne „gori“ od želje da se vrati, pa da krene u poteru.

Najuspešnji treneri crno-belih (© FK Partizan)Najuspešnji treneri crno-belih (© FK Partizan)

Najznačajniji evropski rezultat Stanojević je sa Partizanom ostvario pre 11 godina kad je tadašnjeg prvaka Srbije uveo u Ligu šampiona, dok je ovog leta izborio plasman u Ligu konferencija, tek trećem po važnosti takmičenju UEFA.

Kad se vratio posle epizoda u Kini, Saudijskoj Arabiji, Grčkoj i Izraelu, Stanojević je najpre oborio lični rekord po broju uzastopnhih pobeda u svim takmičenjima (sad 19), potom Tumbakovićev ako se računaju samo uzastopni trijumfi u prvenstvu (17), a za dva meseca bi mogao i ovaj evropski rekord da padne.

U međuvremenu se probio na peto mesto večne liste trenera Partizana sa najviše mečeva u svim takmičenjima (136). Krenuo je van TOP 10, pošto je u prvom mandatu skupio 79 susreta, da bi tokom drugog obilazio, između ostalih, Marka Nikolića (92), Miroslava Đukića (102), Vladimira Vermezovića (116), Miloša Milutinovića (120) i Nenada Bjekovića (126). S obzirom na ritam od dva meča sedmično, činjenicu da uskoro kreće Kup Srbije, a crno-beli do kraja kalendarske 2021. imaju zakazanih 15 duela, izvesno je da će u prvom delu sezone Stanojević prestići Tomislava Kaloperovića (140) i Stjepana Bobeka (147) i popeti se na podijum kao sa broznanom medaljom oko vrata. Srebrna je rezervisana sa Ilješa Špica (206), a zlatna za neprikosnovenog Ljubišu Tumbakovića (405).


tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićVladimir Vermezović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara