Dijego Simeone (©Reuters)
Dijego Simeone (©Reuters)

Stotka za istoriju: Ispred Čola Simeonea samo ser Aleks Ferguson i Arsen Venger

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.11.23. | 11:49

Argentinac protiv Fajenorda postaje treći trener u istoriji koji je sa istim klubom stigao do trocifrenog broja utakmica u Ligi šampiona. Gvardiola, Lipi, Klop i Ančeloti u "prašini"

Čolo je postigao nezamislivo. Nemoguće. Dijego Simeone će u Roterdamu, u sudaru Atletika sa Fajenordom u sklopu 5. kola Grupe E, postati tek treći trener u istoriji koji je stigao do 100 utakmica Lige šampiona u istom klubu. Ime njegovih prethodnika je najbolja skala za merenje težine podviga. Na vrhu su ser Aleks Ferguson i Arsen Venger.

Dijego Simeone je sa Atletiko Madridom ostvario stabilnost i pozicioniran crveno-beli klub kao stalnog učesnika Lige šampiona. Sa Argentincem na klupi, Atleti igra 11. uzastopnu sezonu u vrhunskom evropskom takmičenju. Pre toga Kolčonjerosi su se kvalifikovali u kontinentalnu elitu samo osam puta u 109 godina pre Simeonea.

Izabrane vesti

Legendarni stručnjaci kao što su Pep Gvardiola, Jirgen Klop, Marčelo Lipi ili Karlo Ančeloti koji nisu dostigli ovu cifru u istom timu, samo pojačavaju važnost ovog dostignuća. Od Fergijevog Mančester Junajteda do Vengerovog Arsenala, preko Simeoneovog Atletika. Ovako nešto u mesecu decembru 2011. nisu mogli da zamisle ni najoptimističniji od svih navijača madridskih crveno-belih.

Na De Kujpu, dakle, nisu u pitanju samo kvalifikacije za osminu finala. Ako pobedi, Atletiko će da bude među 16 najboljih. Trocifrena cifra na kormilu jednog sastava u eliti imala su samo dva presedana u istoriji takmičenja. Ser Aleks Ferguson, vodio je Mančester Junajted 190 puta, dok je Arsen Venger predvodio Arsenal u 177 navrata. Gvardiola, koji je u Mančester Sitiju, sakupio je 79 utakmica, i on je sledeći kandidat da se u narednom periodu domogne magične brojke. Slede Lipi i Otmar Hicfild sa 76, Ančeloti 73, Mirčea Lučesku i Masimilijano Alegri 68, Klop 65...

21.00: (2,65) Fajenord (3,40) Atletiko Madrid (2,80)

Skor Atletika sa Čolom u Ligi šampiona govori sam za sebe - 47 pobeda, 27 remija i 25 poraza. Ukupno 149 postignutih golova i 103 primljena. Dva puta su Kolčonjerosi stigli do finala Lige šampiona, a jednom ispali u polufinalu. Izgubili su u Lisabonu i u Milanu na okrutan način, posle produžetaka u prvom, i penala u drugom. Sveukupno, Atletiko je osam puta dočekao proleće u Ligi šampiona, etabliravši se kao stalni učesnik.

Pored 99 utakmica Lige šampiona, Simeone je vodio Atletiko u 26 mečeva Liga Evrope, koju je osvojio 2012. i 2018., kao i dva Superkupa Evrope.

LEVERKUZEN, KOKE, OBLAK I GRIZMAN

Atletiko su Ligi šampiona susreo sa 33 različita rivala. Bajer iz Leverkuzena je sa osam sukoba najčešći rival Kolčonjerosima, iako se sa crveno-belima u šest utakmica sastajalo još pet ekipa: Porto, Čelsi, Real Madrid, Juventus i Bajern. Ukratko, krem Starog kontinenta.

Kada je reč o igračima, Koke je fudbaler sa najviše odigranih duela pod palicom Simeonea - 89. Na "pobedničkom postolju" ga prati Jan Oblak sa 78, dok je Saul Njigez na trećem mestu sa 68.

Među strelcima se pojavljuje i Saul, čijih 11 golova mu omogućava da bude drugi iznad Dijega Koste. Svetlosnim godinama daleko je Antoan Grizman, koji je sa 30 pogodaka najbolji strelac kojeg je Čolo imao na raspolaganju u evropskoj eliti.

Dijego Simeone je nedavno obnovio ugovor sa madridskim crveno-belima do 2027. Ovim tempom će nastaviti da povećava impresivnu statistiku. Čolo je već ubedljivo trener koji je najviše puta vodio Atletiko - 644 mečeva u svim takmičenjima. Takođe, je najuspešniji sa dve osvojene titule prvaka Španije, dve Lige Evrope, Kup kralja, dva Superkupa Evrope i Superkup Španije. Sve u jednoj fazi u klubu. Njegovo ime ostaje još više urezano u istoriji Lige šampiona danas.

POBEDA KOLČONJEROSA NAD FAJENORDOM ZA OSMINU FINALA

Grupa E ovogodišnje Lige šampiona jedna je od najizjednačenijih, a na dva kola do kraja - i za dva mesta za plasman u osminu finala - trebalo bi da se vodi veoma dramatična borba. U realnoj borbi ostaju tri tima, a sudar u Roterdamu može da bude presudan. Domaći Fajenord je do sada sakupio šest bodova i treći je, a potencijalna pobeda nad Atletikom bi mogla da mu pruži definitivnu sigurnost. Madridski klub trenutno vodi sa osam bodova, a u slučaju pobede osigurao bi mesto u narednoj rundi.

Tim iz Roterdama ima dve pobede i dva poraza. Pred svojim navijačima na stadionu De Kujp pobedili su škotski Seltik sa 2:0 i italijanski Lacio sa 3:1, ali nisu uzeli ništa u gostima posle poraza od predstojećeg izazivača od 2:3 i pre tri nedelje u važnom meču u Rimu kada je poražen 0:1. Ako sada izgubi, može da ostane bez šanse za proboj među 16 najboljih.

Izabranici trenera Dijega Simeonea još nisu izgubili nijednom, kada su, pored pomenute pobede nad Fajenordom, poslednji put deklasirali Seltik sa 6:0, sa istim protivnikom su prethodno remizirali u Glazgovu 2:2, kao i na italijanskom tlu sa Lacijom 1:1. Poraz u Holandiji bi ga doveo u veoma komplikovanu situaciju.

Ekipa koju vodi trener Arne Slot stabilizovala je nastup u Erediviziji, gde je trenutno slavila tri puta zaredom. Za vikend se radovala u gradskom derbiju protiv Ekscelziora sa 4:2 i zauzima drugo mesto sa 32 boda, sedam poena daleko od stopostotnog lidera PSV-a. Atletiko je u subotu savladao Majorku sa 1:0, a prethodno Viljareal sa 3:1 i trenutno je trećeplasiran u Primeri sa 31 bodom, četiri koraka udaljen od vodećeg Real Madrida.

Domaći strateg Slot ne može da koristi usluge Jahanbakša i Nijeuvkopa. Ponovo će se najviše osloniti na napadača Santijaga Himeneza, koji je protiv Ekscelziora postigao het-trik i sa 16 pogodaka u 13 prvenstvenih mečeva je najbolji strelac u holandskom vrhu.

"Atletiko je i dalje najveći favorit u grupi i ima izuzetno kvalitetan tim sa nekoliko svetskih zvezda. Pred nama je mnogo posla, ali želimo da pobedimo treći put kod kuće", rekao je 45-godišnji Slot.

Simeone neće moći da koristi Tomu Lemara i Vitola.

"Ovo je možda najvažniji meč u grupnoj fazi, ali mi smo spremni za to i idemo na tri boda. Fajenord je ofanzivno nastrojen protivnik i može da kazni svaku grešku. Biće bitka od početka do kraja", rekao je Argentinac pred veliki jubilej.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

GRUPA E

Utorak

18.45: (1,60) Lacio (3,90) Seltik (5,80)

21.00: (2,65) Fajenord (3,40) Atletiko Madrid (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dijego SimeoneLiga šampionaAtletiko MadridFajenord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara