Havijer Tebas, Foto: Reuters
Havijer Tebas, Foto: Reuters

Tebas: Superliga je pokušaj puča, ideja još nije mrtva

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.05.21. | 21:41

Predstavnici klubova istakli da neuspeli projekat mora da predstavlja pouku

Na sastanku predstavnika klubova najkvalitetnijih evropskih liga održanom danas, predstavnici najboljih klubova Starog kontinenta razgovarali su na temu brojnih gorućih tema. Fokus je bio na Superligi i poukama stečenim usled pokušaja 12 timova da organizuje odvojeno takmičenje.

Havijer Tebas, predsednik La lige, ovom prilikom uputio je kritike na račun Florentina Pereza, Đoana Laportu i Andreu Anjelija, prve ljude Reala, Barselone i Juventusa, "otpadnike koji nastavljaju da brane Superligu i uveravaju javnost da ideja nije umrla.

Izabrane vesti

Tebas je priznao da u evropskom profesionalnom fudbalu ima mnogo problema, od regulisanja statusa agenata, ekonomske neravnoteže takmičenja, principa solidarnosti između liga.

"Biće nam isto ako se ne odbranimo od opasnosti koje nam preti od velikih klubova i institucija. Koncept Superlige nije mrtav. Zbog toga je dovedena u pitanje ekonomska stabilnost evropskog fudbala. Takvu situaciju ne smemo da guramo ispod tepiha, jer su ugroženi osnovni principi evropskog fudbala: meritokratija, osnova takmičenja i ekonomska stabilnost", rekao je prvi čovek šampionata Španije.

On je potom dodao da su rezovi neizbežni.

"Neophodno je promeniti stvari, ali u suprotnom smeru, bez finansijskog pražnjenja nacionalnih liga. Modernizacija ne znači promenu formata takmičenja ili promenu njegove periodičnosti, već dovođenje evropskog fudbala u propast prebacivanjem novca iz nacionalnih liga u niz klubova. Nije rešenje u projektima poput Superlige ili klupskog svetskog kupa. Oni misle da smo naivni, da smo glupi. Ono što su pokušali da urade je puč protiv UEFA i evropskih takmičenja".

Takođe, Tebas je naglasio da eventualne kazne i suspenzija klubova koji promovišu ideju Superlige ne bi se negatovno odrazili na fudbal u Ligi šampiona.

"Liga šampiona je pet ili šest godina bez Mančester junajteda te takmičenje može da opstane i bez Barselone, Juventusa i Real Madrida. Oni nisu od suštinske važnosti, takođe La Liga može da preživi sezonu ili dve bez dva kluba u Evropi".

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin nadovezao se na reči Tebasa.

"Superliga je lekcija koja nas navodi na razmišljanje o budućnosti. Nakon pokušaja nekih secesionista koji su se odvojili od fudbalske zajednice u UEFA više cenimo važnost jedinstva u evropskom fudbalu i jači smo zahvaljujući svojoj različitosti, bogatiji i bolji za nju, jer smo različiti. Sve lige, klubovi i navijači su podjednako važni, a evropski fudbal je jači nego ikad", rekao je Čeferin.

Značaj jedinstva u borbi protiv Superlige istakli su Fernando Karo, predsednik Bajer Leverkuzena, Ričard Masters, izvršni direktor Premijer lige, Patrisija Rodrigez, članica rukovodstva Granade, i Luiđi di Servio predsednik italijanske Serije A. Takođe, tema sastanka bila su smanjenja troškova, ali i gust kalendar na koji je ukazao sportski direktor Sevilje istakavši da preveliki broj utakmica donosi povećanje rizika od povreda, ali i zasićenje igrača.


tagovi

Havijer Tebas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara