Nejmar (©Reuters)
Nejmar (©Reuters)

Tite meša karte, "novi" Brazil udara na Peru u reprizi prošlog finala Kopa Amerike

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.06.21. | 23:10

Selektor Selesaa najavio bar šest novih igrača u startnoj postavi - Edersona, Tijaga Silvu, Fabinja, Evertona, Ribeira i Gabigola

Prošle nedelje počela je Kopa Amerika, a u premijernom kolu nije bilo iznenađenja u Grupi B. Domaćin 47. izdanja šampionata Zelenog kontinenta, Brazil, na startu je sigurnom igrom slomio otpor oslabljene Venecuele (3:0), selekcije koju je pokosio virus korona.

Nejmar i drugovi noćas (02.00) na Olimpijskom stadionu u Rio de Žaneiru Nilton Santos dočekuju Peru kome će ovo biti prvi meč na šampionatu. Biće to repriza finala Kopa Amerike pre dve godine kada je Selesao slavio na Marakani sa 3:1. Golove za šampiona postigli su Everton, Gabrijel Žesus i Rišarlison, dok je jedini gol za Peruance delo veterana Paola Gerera. Brazilci su stigli do krune posle 14 godina posta. Pre toga su Urugvajci bili na krovu kontinenta 2011. godine, a prethodna dva šampionata protekla su u dominaciji Čileanaca.

Izabrane vesti

Brazilci su favoriti za jubilarnu 10. titulu prvaka Južne Amerike. Svi najbolji igrači su na raspolaganju selektoru Titeu. U prvom meču protiv Venecuealanaca iskusni stručnjak igrao je sa trojicom napadača - Nejmarom, Rišarlisonom i Gabrijelom Žezusom. U nastavku je šansu dobio napadač Flamenga Gabrijel Barbosa Gabigol. As Liverpula Roberto Firmino je ceo meč presedeo na klupi za rezerve.

02.00: (1,25) Brazil (6,25) Peru (11,0)

Selektor Tite promešaće karte protiv Perua. Najavljeno je bar šest promena u odnosu na sastav kojije igrao u nedelju na otvaranju šampionata protiv Venecuele. Golman Mančester Sitija Ederson se vraća na gol umesto Alisona iz Liverpula. Tijago Silva se oporavio od povrede i biće u poslednjoj linii odbrane. Odmoriće Markinjos, strelac prvog gola na otvaranju Kopa Amerike. Fabinjo će zameniti Kazemira na sredini terena, a napadač Flamenga Gabrijel Barbosa Gabigol će biti starter umesto asa Evertona Rišarlisona. Everton bi mogao da zameni vezistu Liona Lukasa Paketu, dok su Nejmar i Gabrijel Žezus sigurni u napadu. Na poziciji zadnjeg veznog protiv Venecuele je igrao Fred iz Mančester junajteda, a šansu bi mogao da dobije Everton Ribeiro, igrač šampiona Brazila Flamenga.

U odsustvu prve zvezde Peruanca, Paola Gerere, u napadu se najviše očekuje od novopečenog reprezentativca Đanluka Lapadule, napadača italijanskog Beneventa. U sastavu argentinskog stručnjaka Rikarda Kareke su trojica fudbalera koja su pre dve godine igrala finale prethodnog Kopa Amerika. Tu su Zambrano, Edison Flores i Advinsula.

Jedan od najboljih igrača Perua, vezista Kristijan Kueva napravio je skandal prethodne nedelje. Bio je na proslavi, opustio se uz alkohol i cigarete. Nije poštovao Covid-19 protokol. Otputovao je saigračima u Rio, ali je pitanje da li će mu Kareka ukazati šansu od prvog minuta. Kueva je bio poznat po problematičnom ponašanju i dok je u Brazilu branio boje Sao Paula i Santosa. Trenutno je član saudijskog Al Fateha.

Brazil je u odličnpj formi. Osim pobede na startu Kopa Amerike protiv Venecuele, Selesao je slavio na svih šest utakmica u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru naredne godine. Vicešampion kontinenta je izgubio četiri od pet posledjnih mečeva, ali je pred start šampionata Južne Amerike trijumfovao u gostima protiv Ekvadora i zadržao šanse da se nađe na Svetskom prvenstvu.

Brazil i Peru su se sastali 19 puta u Kopa Amerika. Selesao je slavio 13 puta, Peruanci su tri puta pobedili, a isto toliklo mečeva je završeno remijem. Gol-razlika je 48:14. Osim Kopa Amerika sastali su se još 28 puta, a Peru je samo dva puta dobio, uz 20 poraza i šest remija. Ovi timovi su odigrali meč kvalifikacija za Mundijal u Kataru u oktobru prošle godine. Brazil je tada dobio u Limi sa 4:2. I tradicija govori u prilog da bi sve osim pobede Nejmara i drugova bilo veliko iznenađenje.

Podstimo, po četiri najbolje selekcije iz obe grupe izboriće plasman u četvrtfinale. Samo poslednje selekcija završiće takmičenje već u grupnoj fazi.

Pogledajte novu epizodu podkasta u kojoj je gost bio nekadašnji reprezentativac naše zemlje Rade Bogdanović...


tagovi

Južna Amerikareprezentacija PeruaFudbalska reprezentacija BrazilaTiteKopa Amerika 2021Kopa AmerikaNejmarĐanluka Lapadula

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara