(©Reuters)
(©Reuters)

UEFA potvrdila novi format LŠ: 36 timova, 225 utakmica, moguć i fajnal-for

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.04.21. | 18:28

UEFA rekla zbogom grupnoj fazi, igraće se i četvrtkom...

Dan nakon što je 12 odmetnika objavilo osnivanje Superlige, Uefa je potvrdila da će Liga šampiona od 2024. godine preći na novi format takmičenja. Dok svet podrhtava zbog stvaranja takmičenja za one najbogatije, Evropska fudbalska federacija priprema se za reorganizaciju takmičenja koje okuplja najveće klubove na Starom kontinentu.

Od sezone 2024/25, Liga šampiona više se neće igrati u prepoznatljivom sistemu sa grupama i 32 tima. Doći će do proširenja takmičenja kao što je i najavljivano, a umesto dosadašnja 32 tima u Ligi šampiona će se nadmetati 36 ekipa. Grupna faza se ukida, igraće se u ligaškom sistemu, a svaki tim će odigrati 10 utakmica protiv različitih ekipa (pet kod kuće i pet na strani).

Izabrane vesti

Timovi će na žrebu biti podeljeni u četiri divizije, a oni najkvalitetniji iz prvog šešira će igrati dva meče protiv rivala iz prve divizije, po tri puta će ukrstiti koplja sa ekipama iz drugog i trećeg šešira, a dva puta će deliti megdan sa timovima iz četvrtog, najslabijeg ranga.

Prolaz u nokaut fazu Lige šampiona izboriće osam timova koji osvoje najveći broj bodova, a timovi koji budu plasirani od 9. do 24. mesta će u dvomeču baraža odlučivati o tome ko ide u osminu finala, a ko se priključuje 12 najslabije plasiranih klubova i pakuje kofere.

Prohodnost u Ligu šampiona će se i dalje ostvarivati kroz nacionalne šampionate. Od 36 klubova će njih 32 na taj način izboriti učešće u elitnom takmičenju Starog kontinenta, dok će se četiri mesta popuniti na poseban način. Jedno mesto dobiće trećeplasirani tim iz zemlje koja drži petu poziciju na Uefa rang-listi (u ovom trenutku to je Francuska). Jedno mesto dobiće šampion sa najvećim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema zagarantovano mesto u Ligi šampiona, a preostala dva mesta rezervisana su za klubove sa najvišim koeficijentom u poslednjih pet sezona koji se nisu plasirali u Ligu šampiona, ali jesu u kvalifikacije za ovo takmičenje, Ligu Evrope ili Ligu Konferencije.

U reformisanoj Ligi šampiona će se odigrati čak 180 utakmica umesto dosadašnjih 96 u uvodnoj fazi takmičenja (neverovatnih 225 utakmica od početka do finala), a do promene termina neće doći. Liga šampiona će se igrati utorkom i sredom, a takođe će postojati i bonus nedelje kada će i četvrtak biti rezervisan za elitno takmičenje. Do preklapanja sa Ligom Evrope i Ligom Konferencije neće doći pošto se drugo i treće takmičenje po snazi te nedelje neće igrati.

Pandermija virusa korona pokazala je čelnicima Uefe da završnica Lige šampiona može da se održi u drugačijem formatu. Prošle sezone je Liga šampiona dobila na dinamičnosti igranjem samo jedne utakmice u nokaut fazi i organizovanjem završnice u jednom gradu, pa će se u narednom periodu analizirati da li bi dvomeče u polufinalu mogao da zameni fajnal-for.



tagovi

Liga šampionaUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara