Fudbaleri Švajcarske (Reuters)
Fudbaleri Švajcarske (Reuters)

Vilotićev raport iz Švajcarske: Mogu i do četvrtfinala, Zakarija i Akandži za top klubove

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.06.21. | 09:48

Nekadašnji prvotimac Crvene zvezde nam skenira reprezentaciju Švajcarske

Reprezentacija Švajcarske je bila učesnik sedam od poslednjih osam velikih takmičenja. Na prethodna dva je prošla grupu i zaustavljena je oba puta u osmini finala. U Ligi nacija je čak uspela da se plasira na fajnal-for.

(3,60) Vels (2,95) Švajcarska (2,30)

Izabrane vesti

Rezultat je ono što izdvaja ovu selekciju Vladimira Petkovića koji je pre sedam godina nasledio Otmara Hicfelda ne klupi. U igri Švajcaraca niko ne uživa, ali ih respektuje. Kako prođu oni koji ih ne shvataju ozbiljno, najbolje znamo mi u Srbiji.

O šansama i kvalitetima reprezentacije Švajcarske, razgovarali smo sa Milanom Vilotićem. Bivši defanzivac Crvene zvezde je veći deo karijere proveo u Švajcarskoj nego u Srbiji. Igrao je četiri godine za Grashopers, tri godine za Jang Bojs i na kraju dve sezone za Sankt Galen. Za švajcarske klubove je ukupno upisao 187 mečeva pre nego što je prošlog leta završio igračku karijeru.

Ostao je da živi u Švajcarskoj i posvetio se studijama. Većini aktuelnih švajcarskih reprezentativaca je bio saigrač ili rival. Iako se poslednjih godinu dana distancirao od fudbala i nije pratio poslednje utakmice švajcarske selekcije, ispričao nam je neke zanimljive stvari o državnom timu ove zemlje.

Za početak, koji su dometi Švajcarske na Evropskom prvenstvu?

“Budući da su dugo na okupu i da je okosnica tima ista kao prethodnih godina, rekao bih da će ponoviti rezultate sa prethodnih takmičenja i proći grupu. To je neki realan cilj, a mislim da mogu da preskoče i tu stepenicu na kojoj su zastajali prethodnih godina i da zaigraju u četvrtfinalu. Naravno, zavisi mnogo i ko će im biti rival i kakav će biti rasplet u ostalim grupama. Sve preko četvrtfinala bi bio vanserijski rezultat”, rekao nam je Vilotić

Švajcarska je prethodnih godina pružala najbolje partije protiv najjačih, ali je isto tako zastajala protiv sebi ravnih poput Švedske ili Poljske.

“Oni vole da se odmeravaju protiv jačih. Nije da stanu pozadi i da čekaju kontre. Vole tada da pokažu šta mogu, da uđu jače u duel… Žele nešto da dokažu. Jako teško primaju golove kada povedu i dobro su organizovani”.

Ubrzo nam Vilotić otkriva i koji model su preuzeli Švajcarci.

“Oni kopiraju Nemačku i preuzeli su osnove sistema iz njihovog fudbala. Sve mlađe kategorije moraju da se drže tih nemačkih postulata i da igraju u istom sistemu. Isto važi i za mlađe selekcije u klubovima gde se praktikuje 80 odsto tih pravila i tek manji deo ostaje za improvizaciju i neku kreativnost. Zato im je toliko igrača i prošlo kroz nemačku Bundesligu. Švajcarska reprezentacija je uigran sistem u kojem se tačno zna šta ko radi i nema mesta za neke igrače poteza koji će igrati 10 minuta i onda nestati. Svi moraju da daju pun doprinos, niko nema kredit da igra svoju igru”.

Zomer, Šer, Rodrigez, Džaka, Šaćiri, Seferović… Kičma tima je već godinama tu. Što sprečava faktor iznenađenja. Ima li Švajcarska tajne adute?

“Ne mogu reći da tu sad ima nekih novih imena za koje se već ne zna. Manuel Akandži već duže vreme igra na visokom nivou u Dortmundu i možda bi ovog leta mogao da napravi transfer u neki od velikih engleskih klubova. Vezista Denis Zakarija iz Menhengladbaha je već sada igrač od 40.000.000 ili 50.000.000 za kojeg se interesuju top klubovi. Niko Elvedi je nekako tih i pouzdan igrač koji znači mnogo i na njega možete uvek da se oslonite. Mlado krilo Vargas mi je iznenađenje jer ga znam iz Lucerna i tada to nije bio igrač koji je odskakako. Na mala vrata je otišao u Bundesligu i tamo odigrao jako dobro. On može da bude faktor iznenađenja sa klupe. Fasnaht iz Jang Bojsa je specifičan igrač koji takođe menja sistem Švajcarske kada uđe. Sjajno se kreće, neumoran je u traženju prostora i brzo se oslobađa lopte kada je dobije. Sjajno igra glavom, pojavljuje se u završnici i vrlo je opasan u igri glavom. Odlično kupi otpatke i ume da bude jako opasan jer je konkretan pred protivničkim golom”.

Džaka i Šaćiri ipak ostaju prve zvezde.

“Ja iskreno očekujem da Džaka igra u trilingu vezista sa Zakarijom i Frojlerom iz Atalante. To je trkački jako moćan vezni red koji će dati slobodu Šaćiriju napred. Takođe, bitna stvar je što se neki švajcarski reprezentazivci na ovom prvenstvu bore za transfere. Šaćiri među prvima. Posle slabog perioda neigranja u Liverpulu, pokušaće da pokaže da je i dalje onaj stari i da obezbedi neki dobar ugovor. Džaka takođe. Zakariju već traže mnogi”.

Kakva su očekivanja u javnosti?

“Nisam toliko pratio medije da osetim neku euforiju ali znam da bi neki uspeh reprezentacije mnogo značio za švajcarski fudbal. Liga je poslednjih godina u padu pa samim tim izlazi i sve manji broj kvalitetnijih igrača za reprezentaciju. Ako bi reprezentacija uradila nešto veliko, bio bi to veliki podsticaj i za klupski fudbal u Švajcarskoj koji je u krizi", zaključio je Vilotić.



tagovi

EURO 2020Švajcarska 1reprezentacija ŠvajcarskeMilan Vilotić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara