Pogled na stadion i kompleks Atanasio Žirardot u Medeljinu (©Shutterstock)
Pogled na stadion i kompleks Atanasio Žirardot u Medeljinu (©Shutterstock)

Vuletić čuva pehar u Medeljinu

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.02.21. | 23:14

Independijente brani trofej u Kupu Kolumbije, dok Deportes Tolima želi drugi put da stigne do krune u ovom takmičenju, prve posle sedam godina. Navijački orkestar od 30 članova bodriće crveno-plave na stadionu Atanasio Žirardot

Medeljin je noćas (02.00) poprište finala 16. izdanja Kupa Kolumbije u kom se sastaju domaći Deportivo Independijente i Deportes Tolima. Da li će popularni crveno-plavi sa Paise odbraniti pehar iz predhodnog izdanja ovog takmičenja ili će se Los Piahosi još jednom da krunišu zvanjem osvajača kupa, drugi put, posle 2014 godine? Odgovor na ova pitanja dobićemo kada se lopta bude zakotrljala na stadionu Atanasio Žirardot na aveniji Sentral u Medeljinu.

Pre samo četiri dana ove dve ekipe sastale su se u okviru petog kola kolumbijskog šampionata. Deportes Tolima je slavila sa 2:1, golovima Andersona Plate i Hamintona Kampaza. Ovim je tim iz Ibagea prekinuo niz bez pobede nad Independijenteom, koji je trajao od novembra 2018. godine. Za ekipu koju predvodi Ernan Darijo Gomez bio je to drugi poraz u novoj sezoni, koja je na gostovanje došla s kombinovanim timom i sa nekoliko omladinaca, odmarajući prvotimce upravo za večerašnje veliko finale Kupa.

Izabrane vesti

Ernan Tores Oliveiros, šef stručnog štaba Deportes Tolime, želi ponovo da pobedi svog imenjaka koji predvodi tim iz Medeljina. Ovoga puta u njihovoj kući, aludirajući, ne na susret od pre par dana, već na obračun iz decembra 2012. godine, kada su se ovi stručnjaci sukobili u finalu formata Klausura.

Tada je Ernant Tores, vodio Miljonarios do pobede nad DIM-om, kojim je komandovao u svom prvom mandatu Ernan Gomez, prekinuvši tako 24 godine dug period bez osvojene titule za tim Milionera iz Bogote.

"Biće to vrlo teška utakmica. Ponovo ću se suočiti sa starim poznanikom i odličnim trenerom, koji vodi sjajan tim kao što je Medeljin. Predhodna utakmica bila je za bodove u ligi i oni su došli sa kombinovanim sastavom. Noćas je ulog daleko veći i nema sumnje da će nastupiti sa prvim timom. To je disciplinovana ekipa, sa puno tehnički potkovanih igrača, koji igraju na posed lopte, ali i sa igračima koji u svakom trenutku mogu stvoriti opasnost po protivnički gol”, istakao je Ernant Tores.

Obe ekipe pored naslova u nacionalnoj ligi poseduju i trofej Kupa Kolumbije. Deportivo Independijente spada u grupu G7 velike sedmorke kolumbijskog fudbala i u njegovom posedu nalaze se šest pehara namenjene prvaku ove južnoameričke države. Takođe DIM, kako glasi skraćenica i jedan od popularnijih nadimaka ovog kluba, u noćašnjem finalu imaće ulogu branioca trofeja, kojeg je po drugi pout u klupskoj istoriji osvojio u predhodnom izdanju 2019. godine, pobedivši Deportivo Kali. Prvi put trofej kupa osvojio je još davne 1981. godine, i tada su u finalu bili bolji od Zelenog tima iz Kalija.

Havijer Rejna (©Reuters)Havijer Rejna (©Reuters)

Udarna igla ekipe sa Atanasio Žirardota, Agustin Vuletić, uvršćen je u startnu postavu. Argentinski internacionalac je i na predhodnom susretu postigao gol, s bele tačke, u porazu svoje ekipe, ali tek pošto je u 60 minutu ušao u igru sa klupe. Uprkos porazu u Ibagueu, mladi Huan Pablo Galjego bio je jedan od najboljih igrača Independijentea. Dvadesetogodišnjaku je ovo bio prvi nastup za A tim, pošto ga je Ernan Gomez prekomandovao iz omladinskog pogona. Prema procenama, mladi veznjak je napravio više od 85 odsto tačnih pasova na svom debiju i pokazao zavidan nivo fudbalske inteligencije. Galjego je prve korake napravio u školi fudbala Ferovibulasu u rođenom Medeljinu, odakle je prešao u Orlando Siti, a potom i u španski Leganes. Početkom ove godine vratio se u rodni grad i zaigrao u klubu za koji je od malena navijao.

"Ernan Tores je veoma vredan i požrtvovan čovek, vrlo ozbiljan i vezan za svoj stil igre. Jedan je od najboljih trenera u kolumbijskom fudbalu i želim mu sve najbolje jer je sjajan prijatelj. U finale ulazimo maksimalno požrtvovano, želimo da uspostavimo svoj stil igre uz pomoć inteligencije koju poseduju naši igrači. Kao što svi znaju, pamte se samo dobijena finala”, reči su koje je Ernan Gomez izneo na konferenciji za medije uoči finala.

Deportes Tolima, za razliku od večerašnje rivala, poseduje dve titule šampiona države. Njegovi naslovi su relativno skorijeg datuma. Prvi put kada je tim iz Ibagea postao šampion 2003. godine, u polufinalnoj grupi završili su kao prvoplasirani zahvaljujući Medeljinu, koji je u poslednjem kolu savladao Junior i tako omogućio Piahosima da zaigraju u finalu, koje su iskoristili pobedivši Deportivom iz Kalija. Drugi put naslov šampiona poneli su u Aperturi 2018. Tad su polufinalu bili bolji upravo protiv plavo-crvenih sa Paise, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Kasnije u finalu savladali su i drugi tim iz Medeljina, Atletiko Nasional. Iste sezone samo u formatu Klausura, ponovo su se sastali u polufinalu, samo je ovoga puta uspešniji bio DIM ukupnim rezultatom 4:2 (2:2, 2:0). Međutim, u finalu su poraženi od Juniora iz Barankilje rezultatom 5:4.

Prvi i za sada jedini trofej Kupa Kolumbije, Deportes Tolima je osvojio 2014. godine. Prošavši grupu kao prvoplasirani, pored Kindija, Onse Kaldasa i Atletiko Uile, u eliminacionoj fazi za redom je eliminisao obe ekipe iz Medeljina, prvo Independijente u osmini, a potom i Nasional u četvrtfinalu. U polufinalu savladali su Patriotas, dok su u finalu bili uspešniji od Independijentea iz Santa Fea.

Kako su još uvek na snazi mere zaštite zbog pandemije korona virusa, čime je zabranjeno prisustvo publike na stadionima, za veliko finale, gradonačelnik Medeljina, Danijel Kintero, napravio je mali izuzetak. Na tribinama Atanasio Žirardota biće 30 domaćih pristalica. Ali to nisu obični navijači, već članovi grupe “La Murga del Indigente” koji čine orkestar koji će muzikom i pesmom bodriti svoj tim.

U svim takmičenjima uključujući okršaje u Kopa Sudamerikane 2006. godine, Deportivo Independijente i Deportes Tolima sastali su se ukupno 210 puta, od kojih su 92 trijumfa pripala klubu iz Medeljina, 58 pobeda za Paihose, a 60 puta susret je završen bez pobednika.

KOLUMBIJA, KUP – FINALE (MEDELJIN)

Petak

02.00: (2,85) Independijente Medeljin (2,80) Deportes Tolima (2,70)

***kvota su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Independijente MedeljinDeportes TolimaKolumbijaKup Kolumbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara