Zidan otišao, strategija ostaje: Perez ne odustaje od stvaranja Mbape-Haland tandema, Jović višak

Vreme čitanja: 6min | čet. 27.05.21. | 14:53

Prvi čovek Blankosa kreće u akciju već ovog leta

Danima se najavljivalo, danas je i potvrđeno. Zinedin Zidan je napustio klupu madridskog Reala. Po drugi put je Francuz digao sidro, bio je rešen da ide posle sezone bez trofeja i na kraju je istrajao u svojoj nameri. Na prvom čoveku kluba Florentinu Perezu je da sada pronađe novog trenera, a potom i da krene u stvaranje novih Galaktikosa. Deo plana je napravljen još leta 2017. godine, a do korekcija je došlo posle dominacije Erlinga Halanda. Perez želi da upari Norvežanina sa najboljim igračem francuske Lige 1 ove sezone i jednim od najubojitijih napadača sveta: Kilijanom Mbapeom.

Misija Mbape počela je 2017. godine. Imao je tada mladi Francuz na stolu ponudu madridskog Reala, koji ipak nije mogao da garantuje veliku ulogu 18-godišnjaku, posebno jer je u svojim redovima imao čuveni Bi-Bi-Si trio (Bejl, Benzema, Kristijano Ronaldo). Tako se Mbape odlučio za PSŽ, koji je bio rešen da odmah da veliku odgovornost i od starta mu da veliku ulogu u ekipi. Real ipak nije odustao. Preko njegovog idola Zidana, ali i drugim putevima, Blankosi su održavali kontakt sa hitronogim napadačem i njegovom porodicom i polako stvarali strateguju kako bi u zvanične preogovore o saradnji krenuli godinu dana pre isteka njegovog ugovora sa Svecima. Došao je i taj trenutak.

Izabrane vesti

Nedavno okončana sezona bila je razočaravajuća za Parižane. U Ligi 1 je na presto seo Lil i tako prekinuo dominaciju kluba sa Parka Prinčeva, koji je u prethodnih osam godina šest puta uzimao trofej. U Ligi šampiona stali su u polufinalu, ali je godina ipak bila plodonosna za mladog golgetera. Upisivao se u listu strelaca u domaćem prvenstvu u 27 navrata, zabeležio je i sedam dodavanja, te je proglašen i igračem sezone. Po preuzimanju individualne nagrade govorio je o svojim ambicijama.

"Svi znaju šta me vezuje za ovaj klub. Uvek sam bio zahvalan predsedniku i svim trenerima. Bio sam u mestu na kojem sam mogao da pokažem šta znam i oko mene je napravljen dobar projekat. Volim fudbal, živim za njega, tako da je pitanje sportskog projekta od najveće važnosti za mene. Želim da osetim da sam u timu u kojem mogu da napravim velike stvari. Razgovaram sa klubom, videćemo šta će se desiti. Uprkos svemu, presrećan sam zbog četiri izvanredne godine koje sam proživeo ovde. Svi znaju kakav odnos imam sa klubom, gradom i ovom zemljom. Stvari će biti odrađene onako okako treba da budu, na ovaj ili onaj način".

Subota, 21.00: (2,00) Mančester Siti (3,35) Čelsi (3,90)

Utisak je da je Mbape spreman za odlazak, ali i da ne otpisuje mogućnost ostanka u klubu. Sada je na potezu madridski Real. Kraljevski klub će u skorijoj budućnosti izvesno stupiti u kontakt sa sportskim direktorom Parižana Leonardom, kako bi razgovarali o sudbini 22-godišnjeg fudbalera, kojem ugovor sa PSŽ-om ističe za godinu dana. Svesni su u glavnom gradu Španije da pregovori neće biti jednostavni, što je posebno bilo jasno posle izjave predsednika Nasera Al Kelaifija.

"Kilijan je igrač PSŽ-a i to će i ostati. Ne brinem zbog njegoove budućnosti uopšte. On je Francuz i Parižanin, ima ugovor i želi da ostane. Imamo ambiciozan projekat koji će od leta imati i finansijsku potporu".

Svesni su u Realu i da bi PSŽ mogao da traži čak 180.000.000 evra za njegove usluge. Ta cena bi poslala jasnu poruku zainteresovanim stranama, jer je mala verovatnoća u doba finanijske krize iko može da je priušti. Na Perezu će u tom slučaju biti da odluči koliko duboko je spreman da zavuče ruku u džep.

Zbog svega navedenog, utisak je da će Mbape ostati još makar jednu sezonu na Parku Prinčeva. Izvori blisku klubu tvrde da uprava neće uzeti u razmatranje rastanak ovog leta, pa makar i po cenu da ih narednog napusti kao slobodan igrač. Svesni su da će sa Mbapeom u svojim redovima imati daleko veće šanse da se u nastupajućoj sezoni domognu toliko željenog trofeja u Ligi šampiona. Veruju da će ga ubediti da produži saradnju, ali Real zna kako da im pokvari planove. Ukoliko ne uspeju da presele Francuza u svoje redove ovog leta, kao slobodnom igraču će mu ponuditi između 30.000.000 i 40.000.000 evra na ime potpisivanja ugovora.

Ipak, kako bi ostvario sve ciljeve, Real najpre mora da prikupi novac. Plan je da se od prodaje igrača zaradi od 130.000.000 do 150.000.000 miliona evra. Nadaju se u klubu da bi najveći deo te sume u kasu mogao da donese Rafael Varan. Poput njegovog sunarodnika iz PSŽ-a i štoperu Madriđana ističe ugovor leta 2022. godine. Odbio je da produži ugovor, u više navrata isticao da mora da razmisli o svojoj sudbini, sva je prilika da se sprema za odlazak posle trofejima protkane dekade na Bernabeu. Nadaju se u upravi Reala da bi mogli da zarade i do 70.000.000 evra, zasad je Mančester junajted navodno spreman da ponudi 46.000.000. Kao zamena je već angažovan David Alaba iz Bajerna, koji stiže kao slobodan igrač.

Nadaju se lepo prihodu i od prodaje Luke Jovića. Srbin je iz Ajntrahta stigao u klub za 60.000.000 evra, nije opravdao očekivanja, u januaru se vratio u Frankfurt, koji bi da ga zadrži. To zadovoljstvo bi moglo da ih košta 25.000.000 evra, koliko se Kraljevski klub nada da će prihodovati i od prodaje Danija Sebaljosa. Španac će se vratiti sa pozajmice u Arsenalu, samo da bi bio prodat. Od odlaska Marijana Dijaza se ne očekuje značajan profit, zadovoljili bi se na Bernabeu i sa 15.000.000 evra, koliko bi trebalo da im pripadne i od Rome za otkup ugovora Borha Majorala. Španac je oduševio u dresu Vučice, postigao 17 golova, a i novi trener Žoze Murinjo je voljan da ga zadrži.

Čak bi i Eden Azar mogao da napusti klub. Belgijanac je razočarao, plaćen je preko 100.000.000 evra, ali su ga povrede dovele u situaciju da bude prozvan jednim od najvećih promašaja u istoriji Real Madrida. Sve ponude veće od 50.000.000 evra za bivšeg igrača Čelsija biće uzete u razmatranje. Nije siguran ni Asensio, navodno su u klubu svesni da bi talentovani reprezentativac Španije mogao da im donese solidan prihod, pa razmišljaju i o njegovoj sudbini. Uprava će imati i zadatak da pronađe način za raskid ugovora sa Geretom Bejlom, Marselom i Iskom, kojima skupo plaćena saradnja sa Blankosima ističe naredne godine.

Real se dakle sprema za ozbiljan šoping ovog leta, a ukoliko ne uspe da postigne dogovor sa Pari Sen Žermenom, okrenuće se Erlingu Halandu. Plan Madriđana je da od leta 2022. godine ima obojicu napadača u svojim redovima. Ideja je bila da se Francuz angažuje ovog leta, ali pošto se stiče utisak da PSŽ neće popustiti, u glavnom gradu Španije se spremaju za drugačiji scenario.

Dortmund tvrdi da Haland ostaje u klubu i naredne sezone, prvi plan Reala je bio da ga leta 2022. godine angažuje za 75.000.000 evra. Saznali su Blankosi početkom aprila iz prve ruke da će toliko za godinu dana iznositi njegova otpusna klauzula. Imali su sastanak sa njegovim agentom Minom Rajolom i ocem Alfe Ingeom Halandom, kada su takođe obavešteni o želji mladog fudbalera da jednog dana ponese dres Kraljevskog kluba. Ovog leta cena će biti dvostruko veća, ali će Real biti spreman da je plati, jer će Mbapea za godinu dana moći da angažuje kao slobodnog igrača. Matematika je napravljena, jedino bi priču mogao da pokvari Mino Rajola, koji je navodno tražio platu od 30.000.000 evra za svog klijenta i proviziju od 40.000.000 evra, koju bi podelio sa ocem sjajnog strelca.

Dakle, na potezu je Florentino Perez. Kako stoje stvari, ovog leta bi u klub mogao da stigne Erling Halanda (za oko 140.000.000 evra, Perez računa i na dobre odnose sa predsednikom Milionera Rajnhardom Raubalom), a potom bi narednog u napadu Blankosa trebalo da mu se priključi Kilijan Mbape. Paklen plan su skovali Madriđani, a uskoro bi trebalo da krenu i sa njegovim sprovođenjem u delo.


tagovi

letnji prelazni rok 2021Kilijan EmbapeErling HalandLuka JovićRafael VaranFlorentino PerezZinedin Zidan

Obaveštavaj me

Real Madrid
PSŽ
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara