Foto: Reuters, twitter.com/westham
Foto: Reuters, twitter.com/westham

Zuma u Vest Hemu, Čelsi u debelom plusu: Pokriveni troškovi šopinga u Milanu, ostalo još 44.490.000 evra

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.08.21. | 07:30

Biće i za Žila Kundea

Kupiš napadača svetske klase za 115.000.000 evra, prodaš igrače za 159.490.000 evra, a tim ne trpi - samo je još jači. To je Čelsi uspeo da izvede ovog leta. Oslobodio se viška i zaradio više nego što je potrošio, pa je na par dana do kraja prelaznog roka 44.490.000 evra u plusu. Da dođe do ozbiljno pozitivnog bilansa pomogao mu je Vest Hem, koji je posle nešto dužih pregovora uspeo da se dogovori sa Kurtom Zumom. Za njegove uluge platio je Plavcima 35.000.000 evra. Čini se kao sjajan posao za sve uključene strane.

15.00: (1,52) Totenhem (4,10) Votford (6,75)

Izabrane vesti

Pre nekoliko dana na Stamford Bridž stigla je više nego korektna ponuda za usluge defanzivca koji je bio projektovan da napusti klub. Čekićari su istakli ozbiljnu nameru da angažuju momka koji je pre sedam godina u London stigao na zahtev Žozea Murinja. Pružili su rukovodioci Čelsija ruku svojim komšijama, ali se realizacija transfera otegla - Zuma je pravio problem oko ličnih uslova. Na kraju se ipak dogovorio sa Vest Hemom. Neće morati daleko da se seli, a sa novim klubom parafirao je četvorogodišnju saradnju. Postao je prvo pojačanje čete Dejvida Mojesa ovog leta. Verovatno ne i poslednje. Duel sa Kristal Palasom (2:2) samo je potvrdio da je ekipi potrebno osveženje, kako bi u kontinuitetu mogla da igra na visokom nivou.

Od kako je transfer Zume ozvaničen, Sevilja strepi. Svesna da će uskoro na Sančes Pishuan pristići nova ponuda za Žila Kundea. Ako već i nije. Prethodna od 50.000.000 evra je navodno odbijena. Francuz ima otpusnu klauzlu tešku 80.000.000 evra (prema pojedinim navodima čak i 90.000.000), ali se Plavci nadaju da bi mogli da se dogovore sa Andalužanima za manje.

Do kraja prelaznog roka plan Čelsija je da pojača i vezni red. Pokušaće da preseli Saula Njigeza iz madridskog Atletika na pozajmicu u London. Ukoliko uspe u svim namerama, kada se pogledaju i prodaje, čini se da će kompletirati prelazni rok iz snova.

Lukaku je plaćen 115.000.000 evra. Već posle 15 minuta na drugom debiju u klubu dokazao je da vredi. Upisao je prvi pogodak u plavom dresu, deset godina posle prvog nastupa. Protiv Liverpula nije imao puno prostora da se istakne, jer je njegova ekipa bila brojčano nadjačana tokom čitavog drugog poluvremena. Ipak se dobro rvao sa Virdžilom van Dajkom i Džoelom Matipom, uglavnom je dobijao vazdušne duele.

Ne moramo puno reči trošiti o Lukakuu. Najbolji strelac u istoriji belgijske reprezentacije spada u red najubojitijih golgetera na svetu. Pritom je u Italiji pod palicom Antonija Kontea dodatno sazreo, dodao još koji element svojoj igri. Napravili su Plavci odličan potez kada su ga vratili. Pa i za rekord kluba.

Kao što smo i napisali, već su nadoknadili potrošeno za njegovo angažovanje. Prodali su, čini se, većinu igrača koje su planirali. Uglavnom su dobili i željeni novac. Počelo je sa Fikajom Tomorijem - Milan je na račun kluba uplatio 29.200.000 evra. Dao je još 1.000.000 za Olivijea Žirua. Od pozajmica Mišija Batšuaija (Bešiktaš), Emersona (Lion) i Kenedija (Flamengo), klub je prihodovao 1.150.000 evra. A pritom se i rešio većeg dela njihovih primanja. Mladi Mark Guehi je pojačao Kristal Palas. Klub sa Selhrsta je za usluge igrača koji je minulu sezonu i po proveo na pozajmici u Svonsiju iskeširao 23.340.000 evra.

Valentino Livramento je završio u Sautemptonu za 5.900.000 evra, Ajk Ugbo u Genku za 3.500.000, dok je 18-godišnji Luis Bejt prodat Lidsu za 1.750.000 evra. Isti novac u kasu kluba doneo i je pri odlasku na Sent Mersi Dinel Simeu, dok je 250.000 evra manje Čelsi zaradio od prodaje 18-godišnjeg Majls Perta Herisa Brentfordu. Mladi Pjer Ekva je završio u U23 Vest Hema, a plaćen je 1.400.000 evra.

Viktor Mozes je prodat moskovskom Spartaku za 5.000.000 evra, Davide Zapakosta Atalanti za 9.000.000 evra. Odlučili su ipak na Bridžu da se rastanu sa Temijem Abrahamom, pustili su ga u Romu za 40.000.000 evra. Ukoliko pod Murinjovim vođstvom u naredne dve godine izraste u napadača najviše klase (što se donekle i očekuje), moći će da ga vrate za dvostruko veći novac. Kao šlag na tortu došao je Zumin transfer, a ni tu nije kraj.

Tijemu Bakajoko je na pragu Milana, mada od njegovog odlaska klub neće previše prihodovati ovog leta, s obzirom da se radi o pozajmici sa pravom otkupa. Bridž bi mogli da napuste i Itan Ampadu, kao i Malang Sar, ali teško da će se Plavci njih rešiti. Reč je o dvojici veoma perspektivnih defanzivaca, pa ukoliko budu odlazili, najverovatnije će to biti pozajmice ili prodaje sa povratnim klauzulama.

Mesta nema ni za Rosa Barklija, Denija Drinkvotera, Luisa Bejkera, Šarlija Musondu, a spekuliše se da bi klub mogao da napusti i Kalum Hadson Odoi. Za njegove usluge interesovanje je pokazao Dortmund, koji bi da ga dovede na pozajmicu, prenosi nemački Skaj. Dakle, uštedeće sasvim sigruno Čelsi još puno novca, a mogao bi lepo i da zaradi. A Tomas Tuhel će i dalje imati sjajnu ekipu na raspolaganju.


tagovi

ČelsiVest HemKurt Zumaletnji prelazni rok 2021Žil Kunde

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara