Bogatstvo novih vlasnika Njukasla u odnosu na ostatak Premijer lige
Bogatstvo novih vlasnika Njukasla u odnosu na ostatak Premijer lige

Zvanično: Njukasl dobio novog gazdu i postao tri puta bogatiji od svih premijerligaša zajedno!

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.10.21. | 19:25

Saga koja je trajala 18 meseci dobila epilog

Pre godinu i po dana su se pojavile prve informacije o želji princa Saudijske Arabije Muhameda bin Salamana da preuzme fudbalski klub Njukasl. Danas mu je ispunjena. Otklonjena je i poslednja prepreka, pa je za tili čas čitav posao završen. Klub sa Sent Džejms Parka dobio je nove, ambiciozne i prebogate vlasnike, koji planiraju da ga lansiraju u sam vrh evropskog fudbala. Po što kraćem postupku.

01.00: (7,00) Paragvaj (3,60) Argentina (1,65)

Izabrane vesti

O tome koliko su novi vlasnici Svraka na čelu sa princom Bin Salmanom imućni, najbolje govori i grafikon koji su napravili engleski mediji. Pogledom na naslovnu sliku lako ćete zaključiti da imaju značajno više novca od svih vlasnika klubova Premijer lige zajedno. Kao i da će Njukasl vrlo brzo postati velika sila na tržištu. Bogatstvo od danas prvog čoveka Njukasla procenjuje se na 320.000.000.000 evra.

Posao nije ranije završen jer je Premijer liga odbijala da dozvoli Saudijskoj Arabiji potpunu kontrolu nad klubom. Nastali su problemi oko nelegalnog prenošenja utakmica, pa se preuzimanju protivila medijska kuća Bein Sports koja zbog diplomatskih problem već četiri i po godine nema pravo da prenosi utakmice elitnog engleskog fudbala u pomenutoj državi. Otklonjen je i taj problema, a čelnici lige su dobili pravno uverenje da država neće biti većinski vlasnik, kako će 80 odsto novca za kupovinu kluba izdvojiti Javni investicioni fond (PIF), koji je navodno razdvojen od Saudijske Arabije. Prodaja kluba je i tako dobila odobrenje vlasnika i direktora Premijer lige.

Kako je potvrđeno, Njukasl je celokupno otkupljen za 300.000.000 funti (oko 350.000.000 evra). Navijači slave. Zato što će, kako stoje stvari, uskoro gledati svoje ljubimce u borbi za trofeje, ali i zbog činjenice da je posle 14 godina klub napustio kontroverzni Majk Ešli. Kako stoje stvari, "pedala" se sprema treneru Stivu Brusu.

Već se uveliko spekuliše koji trener će dobiti zadovoljstvo da kao na Football Manager-u sklapa ekipu po svom ukusu. Naravno, neće moći Njukasl odmah basnoslovno da troši novac, ali novi vlasnici planiraju odmah da ubrizgaju finansijsku injekciju u klub tešku 250.000.000 evra. Dobar deo pomenute sume otići će i na ojačavanje igračkog kadra, ostatak na infrastrukturu.

Kao jedan od kandidata da nasledi Brusa pominje se čak Antonio Konte. Ne treba zaboraviti da je bez kluba i Zinedin Zidan. Ipak, prema engleskim medijima i kladionicama favorit je šef struke Glazgov Redžersa, Liverpulova legenda Stiven Džerard, a u igri su i stručnjaci poput Frenka Lamparda, Roberta Martineza... Sprema se novi poredak u Premijer ligi, a glavnu reč će po svemu sudeći voditi Njukasl.

Legendarni Alan Širer nije krio oduševljenje, a jednom rečenicom je možda na najbolji način sumirao otvaranje novog poglavlja u istoriji kluba sa Sent Džejms Parka.

"Možemo da se usudimo da ponovo verujemo".



tagovi

NjukaslMajk EšliStiv Brus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara