Greg Popovič i Kevin Durent (Foto: AFP)
Greg Popovič i Kevin Durent (Foto: AFP)

Amerikanci protiv Australije traže iskljupljenje, Popoviću drago zbog poraza od Nigerije

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.07.21. | 23:15

"Posle četiri dana treninga bilo je puno stvari koje su mi se svidele. Nekako mi je drago što se to dogodilo, ali poraz neće imati nikakvo značenje ako ne izvučemo pouke iz njega", poručio je iskusni trener posle neočekivanog poraza od Nigerije

Selekcija Sjedinjenih Američkih Država je pripreme za Olimpijske igre počela porazom. I to ne od selekcija koje spadaju u sam krem evropske i svetske košarke, već od tima koji je na minulom Mundobasketu osvojio 17. mesto - Nigerije. Mnoge je šokirao taj poraz, ali je Nigerija još jednom dokazala da je spremna da napravi podvig i ostvari najbolji rezultat jedne afričke selekcije na Olimpijskim igrama. Amerikanci će imati priliku da se iskupe za poraz na startu priprema večeras (02.00), kada se u Las Vegasu budu sastali sa selekcijom Australije.

Amerikanci nisu još uvek u punom sastavu. Tri igrača koja su se našla na konačnom spisku još imaju obaveze u svojim klubovima: Džru Holidej i Kris Midlton brane boje Milvokija, Devin Buker Finiksa u NBA finalu. Umesto njih priliku su protiv Nigerije dobili talentovani košarkaš Klivlenda Darijsu Garland i mladi Sadik Bej iz Detroita.

Izabrane vesti

Nisu imali Amerikanci odgovor za rafalnu paljbu afričke selekcije, koja je zasula koš drim-tima sa 20 trojki. Jasno je da izabranici Grega Popovića nisu dovoljno uigrani, odradili su tek nekoliko zajedničkih treninga pred duel sa Nigerijom, pa su na kraju i pretrpeli poraz. Iskusni stručnjak ističe da mu je na neki način drago što su pripreme počele neuspehom, ali i da njegovi puleni moraju da izvuku lekcije iz susreta sa četom Majka Brauna.

"Posle četiri dana treninga bilo je puno stvari koje su mi se svidele. Nekako mi je drago što se to dogodilo, ali poraz neće imati nikakvo značenje ako ne izvučemo pouke iz njega, a mogao bi da bude najvažnija stvar za nas na ovom turniru. Da naučimo lekcije iz njega i shvatimo kako da nastavimo dalje. Pronaći ćemo način".

Protiv Nigerije je 11 igrača dobilo priliku da kroči na parket, a izdvojioli su se Kevin Durent sa 17, Džejson Tejtum sa 15 i Demijan Lilard sa 14 poena. Dvocifreni su bioli i Bem Adebajo sa 11, kao i Drejmond Grin i Zek Lavin sa po 10 postignutih poena.

Jedno je izvesno, Amerikanci sada spremniji i motivisaniji ulaze u duel sa Australijom, ali je isto tako jasno da ih na drugom kraju terena čeka još teži protivnik. Australija je dokazala kvalitet u susretu sa Argentinom, savladala je viceprvaka sveta poenima Petija Milsa sa zvukom sirene i dobrom raspoloženju čeka susret sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država.

Bumerse je protiv Gaučosa predvodio upravo Mils sa 17 poena, šuter Jute Džo Ingls je dodao pola koša manje, dok je bek Filadelfije Matis Tajbul ubacio 15 poena. Odličan je bio i iskusni Eron Bejns sa 14 poena i osam skokova.

Ima Australija veoma kvalitetan roster, nekoliko NBA igrača, a u 12 su i bivši košarkaš Partizana Džok Lendejl (šest poena i pet skokova protiv Argentine), kao i centar Crvene zvezde Duop Rit (četiri poena i tri skoka za četiri minuta).

Da će Amerikanci imati težak posao govori i činjenica da je Australija slavila u njihovom poslednjem međusobnom okršaju. Bila je bolja u prijateljskom susretu odigranom pre nešto manje od dve godine (98:94). Mils je taj susret okončao sa 30 poena, Ingls je postigao dvostruko manje, dok je Bejns brojao do 13. Okosnica te selekcije je i dalje tu.

Pre toga je u periodu od 1994. do 2019. godine selekcija SAD upisala osam pobeda na isto toliko mečeva sa Bumersima.

PRIPREME ZA OLIMPIJSKE IGRE

Utorak

Argentina - Nigerija (u toku)

02.00: (1,85) SAD (hendikep -15,5) Australija (1,85)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija AustralijeGreg PopovičKevin DurantPeti MilsDžejson TejtumDžo InglsEron BejnsDuop RitDžok Lendejl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara