Foto: AFP
Foto: AFP

Divizija Vestern: Denver ima ekipu za titulu, Minesota se kocka sa zanimljivim eksperimentom

Vreme čitanja: 7min | sub. 15.10.22. | 13:32

Bitna godina za Alekseja Pokuševskog u Oklahomi, Portland vukao dobre poteze, dok Juta kreće od nule

Prethodna tri dana analizirali smo sve šta su napravili NBA klubovi u tri divizije Istočne konferencije (Atlantik, Central, Jugoistok). a sada selimo na Zapad i to prvo na Vestern diviziju, ljubiteljima košarke u Srbiji možda i najzanimljiviju.

DENVER NAGETS

Izabrane vesti

Novi ugovori: Nikola Jokić (5 godina/264.00.000 dolara), Kentavius Kaldvel Poup (2 godine/30.200.000 dolara), Vlatko Čančar (3 godine/6.800.000 dolara), Dejvon Rid (2 godine/4.000.000 dolara)

Došli: Kentavius Kaldvel Poup (trejd/Vošington), Brus Braun (2 godine/13.000.000 dolara), Deandre Džordan (1 godina/2.900.000 dolara), Iš Smit (trejd/Vošington), Kristijan Braun (draft/21.pik), Pejton Votson (draft/30.pik), Ismael Kamagate (draft/46.pik)

Otišli: Monte Moris (Vošington), Vil Barton (Vošington), Džamajkl Grin (Oklahoma), Demarkus Kazins, Ostin Rivers (Minesota), Bin Forbs (Minesota), Fakundo Kampaco (Dalas), Markus Hauard (Baskonia)

Nikola Jokić (©AFP)Nikola Jokić (©AFP)

Pisali smo dosta o Denveru kada smo najavljivali ono šta čeka srpske NBA košarkaše u ovoj sezoni, ali nije naodmet sve to ponoviti. Nagetsi su napravili odličan posao ovog leta i s pravom se od njih očekuje da ove godine budu jedni od izazivača za osvajanje Zapada, ali i cele lige.

Ono šta je najvažnije za Denver je činjenica da su se Džamal Mari i Majkl Porter oporavili od teških povreda pa će Nikola Jokić napokon da zaigra sa svoja dva najbolja saigrača. No, da ne bi zavisilo sve samo o formi povratnika, uprava se pobrinula da dovede nekoliko dobrih pojačanja.

Pre svih tu je Kentavius Kaldvel Poup koji bi mogao da bude odlično pojačanje na poziciji 'dvojke'. On je baš ono šta Denveru treba - odličan šuter i dobar odbrambeni igrač. Uz njega za fazu odbrane doveden je i Brus Braun koji je svojom borbenošću oduševio zadnjih nekoliko godina u Bruklinu. Deandre Džordan je tu da menja Jokića, a Iš Smit da nadoknadi gubitak Monte Morisa koji je 'žrtvovan' da bi iz Vošingtona došao Kaldvel Poup.

Denver ima odličnu ekipu koja je dobro posložena i prilično duboka. Imaju igrače za različite vrste igre i različite zadatke, a imaju i Jokića. Dva puta zaredom najkorisnijeg igrača lige.

MINESOTA TIMBERVULVS

Novi ugovori: Karl Entoni Tauns (4 godine/224.000.000 dolara), Tajren Prins (2 godine/16.000.000 dolara), Nejtan Najt (2 godine/3.800.000 dolara)

Došli: Rudi Gober (trejd/Juta), Kajl Anderson (2 godine/18.000.000 dolara), Ostin Rivers (1 godina/2.900.000 dolara), Brin Forbs (1 godina/2.300.000 dolara), Vendel Mur (draft/26.pik), Džoš Majnot (draft/45.pik), Mateo Spanjolo (draft/50.pik)

Otišli: Džered Vanderbilt (Juta), Malik Bisli (Juta), Patrik Beverli (Juta), Leandro Bolmaro (Juta), Džoš Okogi (Finiks), Greg Monro

Rudi Gober, Danđelo Rasel i Brin Forbs (©AFP)Rudi Gober, Danđelo Rasel i Brin Forbs (©AFP)

Četiri pika prve runde, poneka zamena pikova i pet igrača od kojih je jedan upravo bio izabran na ovogodišnjem draftu. To je cena koju je Minesota platila u jednom od najluđih trejdova zadnjih godina. Kada je Juta odlučila trejdati Donovana Mičela i Rudija Gobera nije bilo puno onih koji su mislili da će Vukovi uzeti Francuza. No, to se dogodilo.

Minesota je bila hit prošle sezone. Pod vodstvom trenera Krisa Finča ostvarili su duplo veći broj pobeda nego godinu ranije i kroz plej-in turnir se plasirali u plej-of gde su odmah ispali od Memfisa. To je upravi dalo za razmišljanje kako u rukama imaju dobru ekipu koju se isplati odmah pojačati i krenuli su u tom smeru. Doveli su Gobera te će tako igrati s pravim tornjevima pod košem - Francuz će da igra klasičnog centra dok če Karl Entoni Tauns da ode na poziciju 'četvorke'.

Iako u modernoj verziji košarke ova ideja zvuči jako čudno, sve to bi i moglo da uspe jer Tauns voli da igra na spoljnim pozicijama, a Minesota ima i sjajnog Entonija Edvardsa, ali i ostatak ekipe je dobro posložen. Da bi nadoknadili odlazak velikog broja igrača doveli su šutere Ostina Riversa i Brina Firbsa, a pravo pojačanje bi mogao da bude Kajl Anderson koji će s klupe menjati ritam igre.

Minesota je svakako ekipa koju će biti zanimljivo gledati u ovoj sezoni. Ako eksperiment s dva tornja uspe, možda će i druge ekipe da naprave nešto slično.

OKLAHOMA SITI TANDER

Novi ugovori: Lugenc Dort (5 godina/83.000.000 dolara), Kenrih Vilijams (4 godine/27.000.000 dolara), Majk Muskala (1 godina/2.600.000 dolara)

Došli: Čet Holmgren (draft/2.pik), Usman Dieng (draft/11.pik), Džejlen Vilijams (draft/12.pik), Džejlin Vilijams (draft/34.pik), Džamajkl Grin (trejd/Denver), Moris Harkles (trajd/Atlanta), Sterling Braun (trejd/Hjuston), Trej Burk (trejd/Hjuston), Markis Kris (trejd/Hjuston), Dejvid Nvaba (trejd/Hjuston)

Otišli: Vit Krejči (Atlanta), Derik Fejvors (Hjuston), Moris Harkles (Hjuston), Taj Džerom (Hjuston), Teo Maledon (Hjuston), Džamajkl Grin (Golden Stejt)

Do kada će se Oklahoma 'boriti' za što bolji pik na draftu? Pitanje je to na koje tražimo odgovor poslednjih sezona, a ono šta je jasno da će i ova sezona biti posvećena tome. Možda bi stvar bila drukčija da se njihov ovogodišnji drugi pik na draftu, Čet Holmgren, nije povredio ovog leta pa će da propusti celu sezonu. S njim bi možda bilo drukčije.

Holmgren je doveden da na centarskoj poziciji bude na neki način protivteza dobro pokrivenim bekovskim pozicijama gde Oklahoma ima Šej Gildžes-Aleksandra i Džoša Gidija i da je to počelo da funkcioniše već ove sezone možda bi Tander doveo i ponekog veterana. Ovako od toga neće biti ništa - još jednu sezonu će Oklahoma potrošiti u razvoju mladih igrača kojih imaju jako puno. Samo su ove godine, osim Holmgrena, na draftu uzeli još tri mlada igrača.

Sve u svemu, Oklahoma ide u još jednu sezonu u kojoj će imati puno više poraza nego pobeda. Moraju se nadati da Šeju to neće dosaditi i zatražiti trejd, a nama će Oklahoma biti zanimljiva zbog Pokuševskog. Prve dve godine u NBA ligi nisu dale pravi odgovor koja je njegova uloga na ovoj razini košarke. Možda treća hoće.

PORTLAND TREJL BLEJZERS

Novi ugovori: Demijan Lilard (2 godine/121.700.000 dolara), Anferni Sajmons (4 godine/100.000.000 dolara), Jusuf Nurkić (4 godine/70.000.000 dolara), Dru Jubenks (1 godina/2.000.000 dolara)

Došli: Džerami Grent (trajd/Ditroit), Geri Pejton (3 godine/26.000.000 dolara), Šejdon Šarp (draft/7.pik), Džabari Voker (draft/57.pik)

Otišli: Džo Ingls (Milvoki), Erik Bledso

Demijan Lilard (©Reuters)Demijan Lilard (©Reuters)

Portland ovog leta nije pravio puno poteza, ali svi su bili jako dobri. Prvo su odradili trejd s Detroitom u kojem su dobili Džerami Grenta koji će im dobro doći da rastereti bekovsku liniji Lilard-Sajmons. Blejzersi su imali problema u primanju lakih poena s visokih pozicija, a sada imaju čoveka koji bi im tu mogao da pomogne, naravno ako se uklopi u igru koju će i dalje da diktiraju Lilard i Sajmons.

Doveden je i Geri Pejton kao prava odbrambena napast koji je u Golden Stejtu prošle sezone osvojio titulu i pokazao da jabuka ne pada daleko od stabla barem kada je odbrana u pitanju. O napadu nećemo pričati - tu je tata ipak bio puno bolji. Na draftu je doveden i zanimljivi bek Šejdon Šarp.

Uprava je dala nove ugovore Lilardu, Sajmonsu, Nurkiću i Dru Jubenksu koji je solidna zamena na centarskim pozicijama, a iako Blejzersi nisu više u statusu pravih izazivača za sam vrh Zapada, mogli bi biti jako zanimljivi za gledanje. Trener Čonsi Bilaps je dosta toga dobrog posložio prošle sezone, sada nas zanima može li ekipa pod njim i dalje napredovati.

JUTA DŽEZ

Novi ugovori: Kolin Sekston (4 godine/72.000.000 dolara)

Došli: Simone Fontekio (2 godine/6.300.000 dolara), Lauri Markanen (trejd/Klivlend), Džered Vanderbilt (trejd/Minesota), Kolin Sekston (trejd/Klivlend), Keli Olinik (trejd/Ditroit), Tejlen Horton-Taker (trejd/Lejkers), Očai Agbadži (trejd/Klivlend), Voker Kesler (trejd/Minesota), Malik Bizli (trejd/Minesota), Patrik Beverli (trejd/Minesota), Leandro Bolmaro (trejd/Minesota), Sejben Li (trejd/Ditroit), Stenli Džonson (trejd/Lejkers)

Otišli: Donovan Mičel (Klivlend), Rudi Gober (Minesota), Bojan Bogdanović (Ditroit), Rojs O'Nil (Bruklin), Huančo Hernangomez (Toronto), Danuel Haus (Filadelfija), Patrik Beverli (Lejkers), Trent Forest (Atlanta), Erik Paskal (Minesota), Hasan Vajtsajd

Nema više Jute kakvu smo poznavali zadnjih nekoliko godina. Glavni čovek kluba Deni Ejndž napravio je pravu čistku u klubu te odradio trejdove u kojima je u Klivlend i Minesotu poslao dve najveće zvezde - Donovana Mičela i Rudija Gobera. Zauzvrat je dobio toliku količinu pikova da je Juta počela da preti Oklahomi u broju budućih pikova prve runde. Da bi promena smera ekipe bila kompletna, otišli su i Bojan Bogdanović te Rojs O'Nil, a čekamo samo da vidimo šta će da se dogodi s Majkom Konlijem, Rudijem Gejom i Džordanom Klarksonom. Začudilo bi nas da oni ostanu u Solt Lejk Sitiju do kraja sezone.

Juta je dovela veliki broj igrača koji su definitivno zanimljivi, pre svih Laurija Markanena i Džereda Vanderbilta, a tu su i neki igrači koji su zadnjih par godina malo pali u formi i kroz Jutu će tražiti povratak na stare slave. Ova ekipa sigurno neće biti u bilo kakvoj borbi za dobar rezultat - jedina borba koja Džez zanima ove sezone je borba za prvo mesto na draftu sledeće godine i Viktora Vembenjamu.




Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Denver NagetsOklahoma Siti TanderJuta DžezMinesota TimbervulvsPortland Trejlblejzers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara