Patrik Beverli i Kris Pol (©AFP)
Patrik Beverli i Kris Pol (©AFP)

Druga meč lopta za Finiks: Može li Vilijams ovog puta da dotera napad?

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.06.21. | 17:43

Klipersi strahovitom odbranom sveli Bukera i Pola na ispodprosečne procente šuta što je napravilo veliku razliku

Iščupali su se Klipersi sa ivice provalije i vratili seriju u Los Anđeles gde će Sansi imati drugu šansu da obezbede prvo finale NBA lige još od 1993. godine (TV Arenasport, 03.00).

Donela je rezultat ideja Tajrona Lua da raznovrsnom odbranom sa čestim rotacijama razbije napad Sansa, koji je u ozbiljnom padu. Uključujući prvu utakmicu finala Zapada ofanzivni rejting Sansa je 120, a u preostale četiri utakmice serije pao je na 106,8 što bi bio ekvivalent 28. najefikasnijeg napada u prvom delu sezone.

Izabrane vesti

03.00: (1,85) LA Klipers (12,5) Finiks (2,15)

Ekipa Montija Vilijamsa je u prošloj utakmici delovala zbunjeno, na momente potpuno izgubljeno u napadu i nije mogla da se nadigrava s odbranom Klipersa. Izbor zonske odbrane ispostavio se kao najbolji u datom trenutku, pogotovo kada u rotaciji nije bio Ivica Zubac. Kao i svaka zonska odbrana, tera protivnika da na komplikovaniji način nađe put do koša, što je za Sanse pre dve večeri bilo sasvim dovoljno.

Celo finale Zapada je na krv i nož, a sada se došlo u situaciju da Kris Pol i Devin Buker ne mogu da pronađu validna rešenja u napadu, niti da uspostave kontakt sa saigračima jer je lopta sporo kružila. Zbog toga su CP3 i Buker neretko tapkali loptu do besvesti, bez validnog rešenja i pogotovo bez dovoljno iskreiranih situacija za Deandea Ejtona. Da bi Finiks izgledao bolje Pol i Buker jednostavno moraju daleko bolje.

Klipersi su kvalitetnom odbranom zaustavili glavno napadačko oružje napadačkog dvojca Finiksa – šut s poludistance. Buker je tokom sezone šutirao 50 odsto s poludistance, zatim 48 odsto protiv Lejkersa, dok je protiv Denvera išao na 57 odsto! Za Pola je 53 odsto bilo u ligaškom delu, 40 odsto protiv Lejkersa i 60 odsto protiv Nagetsa. Poređenja radi, Buker je na 38, a Pol na 37 odsto protiv Klipersa! To se nadovezalo na povremeno lošu odbranu i veći broj izgubljenih lopti.

Zbog toga igrači Klipersa zaslužuju velike pohvale, jer je njihova monstruozna odbrana ta koja drži ekipu u životu kada nema prve zvezde – Kavaja Lenarda. On sigurno neće igrati ni šesti meč, dok je Zubac na spisku igrača koji su još neizvesni.

Dakle, ishod večerašnjeg susreta zavisiće od toga kako će izgledati napad Sansa i odbrana Klipersa. Ako tim iz Arizone bude samo malo iznad proseka, dobiće šesti meč. Ako Klipersi uspeju da zadrže nivo iz prethodnog susreta i nateraju glavne napadačke opcije Sansa da češće ulaze u nepovoljne mismeč situacije, gledaćemo majstoficu.

Zato očekujte novu šahovsku partiju Lua i Vilijamsa, možda čak i nešto slično četvrtom meču koji je završen evropskim rezultatom.



tagovi

Los Anđeles KlipersFiniks SansNBA plej-ofplej-of NBA ligeKris PolDevin BukerIvica ZubacPol DžordžPatrik Beverli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara