Igor Rakočević na utakmici sa Baskonijom (©Star Sport)
Igor Rakočević na utakmici sa Baskonijom (©Star Sport)

Igor Rakočević: Zvezda lako mogla da bude među pet-šest u Evroligi, Mitrović radi nešto što se retko viđa

Vreme čitanja: 5min | sub. 25.03.23. | 08:38

"Gledao sam Nikolu Topića nekoliko puta. Ima talenta i potencijala, poseduje košarkašku inteligenciju. Kao i pred svim velikim talentima, predstoji mu mukotrpan i veliki, naporan rad", kaže nekadašnji srpski as za Mozzart Sport

Kada se u istu jednačinu stave Crvena zvezda i Baskonija, mnogima je prva asocijacija - Igor Rakočević.

Nekada uzdanica oba evroligaša, danas rado viđen gost u dvorani Aleksandar Nikolić i Fernando Buesa, čovek koji je objedinio poslednja dva zlata reprezentacije Jugoslavije iz prvih redova ispratio je susret njegova dva nekadašnja kluba, koje u njegovom srcu nose posebno mesto. Posle trijumfa crveno-belih Rakočević je za Mozzart Sport govorio o meču, Dušku Ivanoviću, pojedincima iz redova oba kluba, završnici evroligaške sezone, kao i velikom talentu Crvene zvezde Nikoli Topiću.

Izabrane vesti

"Utakmica je bila dobra, kvalitetna, sa dosta kvalitetnih poteza. Gledao sam susret sa dosta emocija, s obzirom da je sa jedne strane bila Crvena zvezda, klub u kojem sam ponikao i odrastao, te odigrao svoju poslednju sezonu, dok je s druge strane bila Baskonija sa kojom sam imao najveće uspehe i u kojoj sam odigrao najbolje godine karijere", kaže Rakočević za Mozzart Sport i nastavlja:

"Zvezda je taktički jako dobro odradila meč, potpuno je neutralisala Hauarda koji je dobar strelac i može da postigne veliki broj poena u kratkom intervalu. Zaustavljanjem njega, ekipa je mnogo dobro funkcionisala u odbrani i pokazala odličnu igru. Kampaco, Nedović i Mitrović su već dosta puta ove sezone pokazali da donose kvalitetne odluke kada je to bitno i direktno uticali na Zvezda ubedljivo dobije utakmicu".

Crvena zvezda je došla u pomalo čudnu situaciju - da je dobila gotovo sve kandidate za četvrtfinale, a da je izgubila, da tako kažemo, neke utakmice koje nije trebalo... Kako vi ocenjujete dosadašnju Zvezdinu sezonu u Evroligi?

"Da, Zvezda je definitivno dosad pokazala dva lica u Evroligi. Jedno je fantastično, gde svaki rival može da se dobije, čak i u gostima. Drugo je lice donekle lice ekipe koja još nije dovoljno razvila hemiju. Tome je delimično doprinela i činjenica da je Kampaco počeo da igra evroligaške utakmice, što je promešalo hemiju i taktiku. Imamo igrača koji sada igra 30 minuta, neki manje. Prirodno je da se malo poremeti hemija i da se malo padne u formi".

Mnogi su navijači pomislili - eh, da je Kampaco mogao ranije da zaigra…

"Tako je, šteta je što Kampaco nije bio u prilici da ranije pomogne ekipi, jer bi sigurno bilo mnogo bolje. Ipak, Zvezda je imala odličnu rolu u Evroligi ove sezone. Tu je, recimo, i ona utakmica protiv Barselone gde je direktna sudijska greška odlučila da gosti kasnije pobede. Zvezda je vrlo, vrlo lako mogla da bude čak i među prvih pet-šest ekipa".

Kako gledate na dolazak Duška Ivanovića i posao koji je odradio dosad?

"Dobra odluka, on je prekaljeni trener sa mnogo osvojenih trofeja i velikim iskustvom u Evroligi. Veliki radnik, pravičan. Mnogi igrači, uključujući mene, i pogotovo na spoljnim pozicijama imali su prilike da odigraju najbolje sezone svojih karijera kod njega. I on je sam bio bek i veliki radnik. Ako igrač odradi sve na treningu i ispuni ono što od njega Duško traži, imaće veliku šansu da dobije priliku da pokaže sve svoje kvalitete. Biće i u izuzetnoj fizičkoj formi jer se jako i iscrpno radi što je nekim igračima, kao što sam i ja, izuzetno odgovaralo".

Dobro poznajete Ivanovićevu trenersku filozofiju, koliko se ono što danas traži od igrača razlikuje u odnosu na vreme kada ste zajedno radili u Baskoniji?

"Iskreno, ne znam kako je sada na treninzima i kakva je taktika, ali siguran sam da se jako kvalitetno radi, da je on pravičan i jako precizan, jasan i glasan sa svojim principima. Takođe, verujem da su to sve igrači prihvatili na pravi način i da je zato sve baš kako treba".

Rakočević uručuje Vildozi nagradu za MVP decembra u Evroligi (©Star Sport)Rakočević uručuje Vildozi nagradu za MVP decembra u Evroligi (©Star Sport)

Fakundo Kampaco i Luka Vildoza su dva verovatno najveća strana imena koja su igrala u srpskoj i regionalnoj košarci, pokazali su se i kao odlična pojačanja za Crvenu zvezdu. Kakav su utisak ostavili na vas?

"Kampaco je neko ko je već u nekoliko utakmica, tokom Kupa i u Evroligi, pokazao da može da bude pravi lider ekipe. Vildoza je igrač koji može da uđe u seriju i postigne dosta poena za kratko vreme. Biće im potrebno još malo vremena da se uigraju jer njih dvojica, plus Nedović su igrači koji vole da igraju sa loptom. Treba da nađu određeni balans, koliko minuta, koliko poseda, uz još neke košarkaške finese. Verujem da će, kako sezona bude išla prema kraju, igrati sve bolje i bolje".

Da li vam je možda neki igrač Crvene zvezde ostavio poseban utisak?

"Luka Mitrović uvek ima fantastične role u timu. Jako je bitan šraf za ekipu, ima izuzetan kvalitet da iz pik'n'rola, bez driblinga izuzetno brzo prebaci loptu na drugu stranu i otvori usamljenog šutera, što je danas retkost videti".

Baskonija u svojim redovima ima Markusa Hauarda i Darijusa Tompsona, bekove koji su svojim igrama doveli ekipu u dobru situaciju da se bori za četvrtfinale Evrolige, ali i praktično osvežili "scenu" igrača na spoljnim pozicijama u evropskoj košarci. Kako ste ih vi videli?

"Hauard je izraziti strelac, ali i igrač ritma. Ako mu se zatvori šut za tri poena i ako mu se taj segment zatvori, u velikom je problemu. S obzirom na svoju konstituciju, nije igrač koji može previše da doprinese u igri, recimo sa puno skokova ili asistencija zbog načina igre ili ukradenim loptama. Protiv Zvezde se to dobro videlo, ako mu se zabrani da šutira ima problem. Ali, kada uđe u seriju, onda je praktično nezaustavljiv. Tompsona sam, iskreno, prvi put gledao ove sezone na parketu. Vidi se da zna šta radi, da ima kontrolu utakmice i kada je izašao Baskonija je bila u problemu. Ni on nije imao svoje veče protiv Zvezde".

Evroliga ulazi u poslednja četiri kola, a kao što smo videli, vlada nikad veća neizvesnost…

"Apsolutno sam saglasan sa tim. Jako neizvesna sezona, nema nekog izrazitog favorita. Ne treba zaboraviti da ove sezone ne učestvuju ruski timovi. Sa njima bi se promenilo stanje na tabeli i šanse nekih drugih timova da se nađu u četvrtfinalu jer, verujem da bi bar dve ruske ekipe bile među osam najboljih. CSKA bi verovatno bio jedan od tri favorita. U neku ruku, ekipe koje su sa sredine tabele sada imaju dobru priliku za četvrtfinale".

Nikola Topić važi za trenutno najvećeg talenta Crvene zvezde, prvi je igrač OKK Beograda u kojem je trenutno na kaljenju. Da li ste imali prilike da ga gledate kako igra?

"Jesam, nekoliko puta. Ima talenta i potencijala, poseduje košarkašku inteligenciju. Kao i pred svim velikim talentima, predstoji mu mukotrpan i veliki, naporan rad. Dobiti šansu da zaigraš u nekoj evroligaškoj ekipi sa tako malo godina jako je teško. Moraće dobro da se potrudi. Želim mu svu sreću, igrao sam sa njegovim ocem, osvojili smo zajedno titulu u Crvenoj zvezdi. Drago mi je da njegov sin, kao i moj, igraju u Crvenoj zvezdi i nadam se da će imati svetlu budućnost", završava srpski as.



tagovi

Igor RakočevićKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara