Karlo Matković (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)
Karlo Matković (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Karlo Matković: ABA liga pomalo bipolarna, čar u tome što se neko snađe ovde, neko ne

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.12.23. | 12:10

“Ne mogu da kažem da su porazi u Evrokupu zbog ritma sezone, ali ima do povreda, nova ekipa, nekima je prvi put da igraju u Evropi. Malo smo mladi, a tu imamo praktično 'veterane', imali smo i neke pehove, da smo gubili utakmice na jednu loptu“, rekao je centar Cedevite Olimpije za Mozzart Sport

Novembarsko MVP priznanje u Jadranskoj ligi pripalo je Karlu Matkoviću, iako je odigrao samo dve utakmice. To nikako ne umanjuje činjenicu da je mladi centar napravio veliki posao i bio najdominantnija figura u mesecu koji je Cedevita Olimpja završila bez poraza i sa pobedama nad Partizan Mozzart Betom i Budućnosti.

Matković je svoje MVP zvanje potkrepio sa 18,5 poena, osam skokova, 2,5 ukradene i 1,5 blokiranih lopti uz prosečni indeks 27, ostvarenim u trijumfima protiv Borca Mozzart i FMP iz Železnika. Ovu sezonu počeo je jako dobro uprkos kraćoj pauzi, trener Simone Pjaniđani dao mu je ulogu prvog centra i sve to služi kao dodatni vetar u leđa, posle dosta problema sa povredama.

Izabrane vesti

“Pola prošle sezone sam bio povređen, tako da nisam mogao previše da osetim kvalitet lige tada. Sada je malo drugačije, kada sam prvi centar i kada više vremena provodim na terenu. Sada osećam kvalitet igrača i takmičenja, nikog ne potcenjujem. ABA liga je uvek bila čvrsta da se igra, zanimljiva, dobra košarka... S obzirom na moju prošlu godinu, ne mogu reći ni da je ista liga, ali ni da nije. Jaka, čvrsta liga, strancima ume da bude baš nezgodna dok se ne naviknu. Bude nekima baš teško da se snađu, nekima ne. To je čar ABA lige“, priča Matković za Mozzart Sport.

Kako ti se čini ABA liga posle ovih desetak kola?

“Pomalo bipolarno, svako može da dobije svakog. Svi imaju uspone i padove. Dođe ti Partizan i dobiješ, pa ti dođe Hamburg i izgubiš, svako može da dobije svakog, takva je ABA liga. Meni je okej. Mi se trudimo da igramo bržu košarku, vidimo da može. Igra se ubrzava, nije da nije zabavno. Svako može da pruži otpor favoritima, Igokea igra jako dobro, Milosavljević i Jeremić rade dobar posao, ima zanimljivih timova ove godine“.

Uspeli ste da dobijete Partizan Mozzart Bet i Budućnost, a onda i da izgubite od Zadra kod kuće...

Uvek neugodan Zadar“, smeška se Matković i dodaje:

“Nedostajalo nam je malo i energije, iscrpljenost, pa onda i Evrokup koji igramo... Sve nas to iscrpi, pa je normalno i da dođu takvi padovi. Igrali smo i mi lošu utakmicu, Zadar je to lepo iskoristio i svaka im čast, pobedili su nas. To je košarka, nama ništa novo i strano. Dobili smo Mornar, imamo lekcije koje treba da naučimo i to je to“.

Igraš svoju drugu sezonu u Ljubljani, kako se osećaš sada, u poređenju sa prošlom godinom u kojoj si dosta pauzirao zbog povrede? Možda čudno zvuči, ali si među iskusnijim igračima u timu, gledajući koliko si dugo u ABA ligi...

“Mladi veteran (smeh). Osećam se dobro, imam svoju ulogu i slobodu, nemam pritisak od trenera ili nešto negativno, sve je pozitivno, dobra podloga za dalji rad i napredak. Guram dalje, okej sam, žao mi je rezultata ekipe, ali što se tiče minuta, uloge i igara, s tim mogu da budem zadovoljan, ali može uvek bolje. Ekipa napreduje, to je bitno. Drago mi je što sam mogao da igram sa Prletom (Klemenom Prepeličem) i što igram sa (Jakom) Blažičem. Cenim trenutke sa njima, evo sada se vraća Nikola (Radičević), onda i Džastinom (Kobsom). Sećam se kada sam bio u Cedeviti (zagrebačkoj prim. aut), Džastin je bio senior, sada imamo šansu da igramo zajedno. To jako cenim, to je posebna stvar u košarci. Vidiš dokle si došao, odakle si pošao. Nekada si te igrače gledao na tribinama, sada si sa njima. To mi je zabavno, ceniš takve stvari“.

Izabran si za MVP novembra u Jadranskoj ligi, koliko ti posle izlaska iz povrede znači ovo priznanje?

“Lepo je što sam dobio MVP priznanje, ali to više gledam kao timsko ostvarenje, s obzirom da sam odigrao samo dve utakmice. Tu je, ali je ne uzimam zdravo za gotovo. Zahvalan sam ekipi što sam odigrao tako dobro uz njih. Na sve to više gledam podsticajno, da nastavim dalje da radim i podigne dalje motivaciju“.

Simone Pjaniđani ti je dao veliko poverenje...

“U dobrim smo odnosima, dao mi je 'zelenu kartu' za sve, šta god da mi treba – tu je. Mi smo u takvoj situaciji, gde se svašta gleda, ali nemam šta da kažem. Novi trener, nova ekipa, pokušavamo da pohvatamo sve, trener se trudi da na treninzima podigne energiju tima. Sve je u redu“.

Ne može da prođe neprimećeno da Cedevita Olimpija igra slabije u Evrokupu, imate svih deset poraza... Gde je problem?

“Ne mogu da kažem da je zbog ritma, ali ima do povreda, nova ekipa, nekima je prvi put da igraju u Evropi. Malo smo mladi, a tu imamo praktično 'veterane', imali smo i neke pehove, da smo gubili utakmice na jednu loptu. To nas je dosta oborilo, jer da smo dobili neke od tih utakmica bilo bi sigurno mnogo lakše. Više je do toga što je nova ekipa, Radičević nam dugo nedostaje, fali plejmejker kao što je on“, priča Matković i dodaje:

“Kada je došao Prle (Prepelič) uspeli smo da se dignemo, ali smo onda imali druge pehove... Dosta je uticalo i to što nismo imali pravo igrača koji razigrava“.

Nedostajaće vam puno Prepelič, s obzirom da je za kratko vreme ostvario jak uticaj na ekipu?

“Hoće, na terenu i van njega. Imao je baš veliku energiju koju je doneo u svlačionicu. Svaka mu čast, baš sam se iznenadio. Očekivao sam nešto veliko, ali ne ono što je napravio za ovo kratko vreme. Odličan igrač, evroligaški kvalitet, baš mi je legao kao igrač, a i ja njemu, na terenu i van njega. Bio je jako aktivan sa nama, uz porodicu koja mu je tu stalno je bio sa nama, vodio nas na ručkove... Ljudina, baš ljudina. Veliki respekt za njega, hvala mu za sve i neka mu nastavak karijere bude što bolji i neka je živ i zdrav“, završava Matković javljanje iz Ljubljane.



tagovi

Cedevita OlimpijaKarlo MatkovićABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara