Sa meča Zvezde i Budućnosti (©Starsport)
Sa meča Zvezde i Budućnosti (©Starsport)

Kazne u ABA ligi: “Ubij Srbina” i pokušaj fizičkog napada po 2.500 evra, upaljač ka sudiji - 15.100

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.10.21. | 11:30

Disciplinske kazne za Zadar, Crvenu zvezdu i Mornar

Počela je ABA liga, a sa njom su krenule i da pljušte kazne učesnicima koje određuje disciplinski sudija Hrvoje Vidan.

Prvo je sankcionisan Zadar, sa 2.500 evra.

Izabrane vesti

"Kaznili su nas zbog vređanja na nacionalnoj osnovi službenih lica, sudijske trojke i igrača Partizana. Radi se o povicima ‘Ubij Srbina’, ‘Cigani’, ‘slovensko go..o’, spominjala im se i majka. Ovo nam je samo upozorenje, ako se bude ponavljalo, kazna će biti viša", rekao je po objavljivanju kazne za zadarsku Antenu Željko Žilavec, direktor kluba.

Zatim je Vidan kaznio Crvenu zvezdu sa čak 15.100 evra jer je, kako je navedeno u izricanju presude u koju je Mozzart Sport imao uvid: "Zvezda imala propust u organizaciji utakmice sa Budućnošću na način da su gledoci vređali sudije i gostujućeg igrača Vladimira Micova, kao i da su u poluvremenu počinili incident bacanjem predmeta (upaljača) na sudije..."

U obrazloženju stoji pisano zapažanje delegata utakmice Senada Beganovića.

"U 4:24 minutu prve četvrtine, 5:54 druge četvrtine i 4:32 minutu treće četvrtine gledaoci vređali sudije vičući im da su lopovi. U 5:17 minutu treće četvrtine službeni spiker je upozorio gledaoce da prestanu da se nesportski ponašaju i da prestanu da vređaju sudije. U 07:29 minutu treće četvrtine, posle lične greške Marka Simonovića, gledaoci su vikali Vladimiru Micovu ‘pi..o grobarska’, a odmah zatim i sudiji Damiru Javoru ‘pi..o slovenska’. Osim navedenog, delegat navodi kako mu je sudija Javor rekao da su u poluvremenu na izlasku iz igrališta, blizu plastičnog tunela, sudije bile gađane upaljačem", navodi se u obrazloženju kazne.

Zvezda je na optužbe odgovorila da je "tačno da je u jednom trenutku deo gledalaca vikao 'lopovi, lopovi' i 'pi..o grobarska', ali da nije tačno da je za vreme utakmice došlo do vređanja na nacionalnoj osnovi odnosno skandiranja 'pi..o slovenska', ali da je bilo povika 'pi..o lopovska', da je tačno da je jedan upaljač bačen s vrha tribina gde osiguranje nije moglo preventivno da deluje i da je taj gledalac udaljen iz dvorane i legitimisan od strane nadležnih organa, te da mu je oduzeta sezonska karta”.

Inače, u presudi se navodi da je gađanje sudije upaljačem koštalo crveno-bele 15.000 evra, da su uvrede dodatnih 1.000, ali je onda sve to svedeno na pomenutih 15.100.

Čisto poređenja radi, kada je Zvezda gostovala kod Makabija u Evroligi, izraelski tim je za ubacivanje upaljača na teren kažnjen sa 1.500 evra, dok je Panatinaikos morao da plati 5.000 zbog paljenja baklji u dvorani na meču sa Fenerbahčeom.

A, onda je na kraju disciplinski sudija Hrvoje Vidan odlučio da se lati dešavanja u Baru na utakmici Mornar – Borac. Kaznio je predsednika Barana Đorđija Pavićevića sa ukupno 2.500 evra jer je "vređao sudiju Nermina Nikšića, uhvatio ga za ruku te je s njim pokušao da se fizički obračuna".

U obrazloženju kazne navedeno je da je sudija Nikšić podneo prijavu protiv Đorđija Pavićevića koga je označio kao pomoćnog trenera domaće ekipe, zatim protiv Mornara zbog verbalnog napada prilikom izlaska s terena, hvatanja za ruku, unošenja u lice, a uz ulazak u svlačionicu i radi pokušaja fizičkog napada.

Delegat Dušan Đurović je izjavio kako nije prisustvovao nemilom događaju jer je u to vreme bio kod zapisničkog stola, a kada je video gužvu pošao je prema njoj, ali je osiguranje već bilo odvelo sudije prema svlačionici.

Predmetni izvještaj delegata, sa prijavom sudije Nikšića dostavljen je predsedniku Mornara. A kako se navodi u kazni "Pavićević nije stavio nikakav prigovor, niti se Mornar u odgovoru osvrnuo na predmetni događaj, pa su navedene činjenice u izveštaju delegata utakmice uzete kao nedvojbene i istinite".

Dakle kada se sve sabere vikanje "Ubij Srbina" košta 2.500 evra, upaljač 15.100, a pokušaj fizičkog napada 2.500 evra...


Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara