Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Nek priča Harden šta hoće, Jokić je najbolji

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.03.21. | 09:37

Neka mu Kevin Durant, Kajri Irving, Blejk Grifin, Lamarkus Oldridž i Džo Heris, momak iz Sombora je #1

Rečima da se “oseća kao MVP“ Džejms Harden bacio je rukavicu u lice Nikoli Jokiću.

Hardenove reči odjeknule su jako, jer čak je i najvećim košarkaškim umovima, stručnjacima i kritičarima ovo zazvučalo pretenciozno. Da, Bradonja igra još jednu odličnu sezonu i tržište u kojem igra jeste veće od Kolorada. Beleži i statistiku od koje pamet staje u timu nakrcanom superzvezdama. Sve su to validni argumenti za Hardena i niko ne pokušava da ospori ono što Bradonja radi sa statistikom od 26,1 poen, 11,2 asistencije i 8,2 skoka. Ali onda tu su dokazi koji potvrđuju koliko je Nikola Jokić trenutno nenadmašan.

Izabrane vesti

U sigurnoj pobedi nad Filadelfijom Nikola Jokić skupio je 21 poen (8/14 iz igre), 10 skokova i pet asistencija za svoj 42. dabl-dabl na 47 ovosezonskih nastupa. Po broju dvocifrenih brojeva u dve od tri glavne statističke kategorije je bez konkurencije otkako se ponovo začula škripa patika širom SAD.

01.30: (2,25) Boston (12,5) Dalas (1,80)

Ono što je ipak privuklo mnogo veću pažnju jeste podatak da je Nikola Jokić s najvećim PER iliti Holindžerovim rejtingom u istoriji NBA lige! Za one koji možda nisu upućeni PER je takozvani “All-In-One“ rejting koji pokušava kroz skup dostupnih statističkih parametara da objasni težinu učinka jednog igrača. Za to postoji kompleksna formula koju je razvio nekadašnji potpredsednik košarkaških operacija Memfisa Džon Holindžer, danas ugledni kolumnista Atletika, svojevremeno Sports Ilustrejteda i ESPN.

Prema zadatoj formuli Nikola Jokić sada ima PER vrednosti 33,99, što niko nikada nije beležio u istoriji košarke tokom jedne sezone. Prema PER tabeli, vrednost iznad 35 je u ravni najboljeg učinka svih vremena. Od 30 do 35 je prvi kandidat za MVP nagradu, a od 27,5 do 30 je u konkurenciju za ovo priznanje.

Naravno, treba odmah naglasiti da je sezona još u punom jeku što znači da ima prostora da se isti promeni na ovu ili onu stranu. Gledajući kako momak iz Sombora igra teško da će mnogo da pokvar PER čak i u najgorem slučaju. Pošto je Denver u dobroj poziciji da značajno popravi stanje na tabeli posle dobro odrađenog poslednjeg dana prelaznog roka, očekivanja su da će Jokić ostati u zoni pomenutog indeksa.

Kako bismo povukli paralelu, Džoel Embid je u prvom delu sezone po ovom aspektu bio prvi kandidat za MVP nagradu i u momentu povrede stao je na vrednosti od 31,6. Dvostruki uzastopni MVP najjače lige sveta Janis Adetokunbo je u poslednje vreme počeo da se popravlja i sada je na 30,48, dok Zajon Vilijamson ima 27,74 PER. Džejms Harden trenutno je na deseti s učinkom 26,29. Gledajući kroz istoriju NBA lige u jednoj sezoni najveći PER imao je upravo Janis. Prošle sezone skupio je vrednost 31,86 čime je oborio rekord Vilta Čembrlejna koji je drži do tog momenta držao dve čelne pozicije s učinkom 31,82 u sezoni 1962/63 i 31,76 u takmičarskoj 1961/62. Slede ga Majkl Džordan sa 31,71 u 1987/88 i Lebron Džejms s 31,67 u sezoni 2008/09.

SVE KVOTE ZA NBA MEČEVE

Ponavljamo, sezona još traje i postoji verovatnoća da se sve do kraja promeni, možda čak i drastično, ali Nikola Jokić u ovom trenutku nema pravu konkurenciju za MVP nagradu. Bio je to Džoel Embid, ali posle ko zna koje povrede u poslednjih nekoliko godina stiče se utisak da na njega ne može da se računa u nekom dužem vremenskom intervalu. Lebron Džejms je takođe povređen i prema poslednjim informacijama neće ga biti na parketu još bar tri do pet sedmica. Janis Adetokunbo i Džejms Harden su trenutno najveća konkurencija, ali osvajač olimpijskog srebra 2016. je iznad svih.

Jokićevoj dominaciji NBA parketima se posle Karla Melouna poklonio i Aleks Ingliš, najbolji strelac Denver Nagetsa. Čak je i on priznao da je srpski košarkaš najbolji igrač u istoriji franšize i da apsolutno zaslužuje MVP nagradu.

“On je taj“, počeo je Ingliš i nastavlja:

“Ljudi, ja nisam najbolji igrač u istoriji Denvera, niti tvrdim da sam najbolji. To je na ljudima da odluče. Ali... Jokićev doprinos je ogroman. Ako osvoje prsten, biće to nešto mnogo više od onoga što sam ja ikada mogao da dam Nagetsima“.

Nikola Jokić (©AFP)Nikola Jokić (©AFP)

A, budite sigurni, Ingliš je dao celog sebe tokom deset godina boravka u Denveru. U jedanaest sezona beležio je prosečno 25,9 poena i 5,6 skokova, a najbolji strelac NBA lige bio je u 1983. godine. Denver je na Ol star utakmicama predstavljao osam puta. Priče oko najboljeg svih vremena u Denveru su se dosad svodile na Ingliš, zatim Dejvida Tompsona, Karmela Entonija i Dena Isla. Najbliži MVP zvanju u dresu Nagetsa bio je Tompson 1978. kada je završio kao treći iza Bila Voltona i Džordža Gervina.

Sada je Jokić neko o kome se neprestano priča i sa svojih 26,9 poena, 11,1 skok i 8,5 asistencija prvi je pik za MVP nagradu.

“Jokić je izneo ozbiljne dokaze u svoju korist. Ako ga kritičari gledaju ozbiljno, brojevi koje beleži su jako dobri, a nebrojano puta dosad je nosio tim na svojim leđima kao što to radi Lebron Džejms u najboljim danima. Zato Jokić ima legitimnu šansu da bude MVP“, tvrdi Ingliš.

Gledajući čist kvalitet i učinak pojedinca, Jokić je do poslednjih izmena u rosteru bio jedini igrač Denvera s konstantnim učinkom. Do prošlog četvrtka, da ste Denveru oduzeli Jokića niko ne bi tim uzimao za ozbiljno. Sada, uz dolaske Džavala Mekgija i Arona Gordona, to izgleda jako dobro. Sada je na Nagetsima, a pre svega Jokiću da preteknu konkurenciju i uoči plej-ofa zauzmu što bolju poziciju na tabeli Zapada. S tim je saglasan i Ingliš.

“Ako izbacite Nikolu iz jednačine, Denver je dobar tim. Ali, s njim je to kandidat za šampionski prsten. Jokić je MVP. Embid je imao odličnu sezonu do povrede. Ali čak i kada je igrao teško da je imao takav uticaj na ekipu kao Jokić na Denver. Jedini igrač koji može da mu parira je Lebron Džejms. A i on je povređen“.

Nikola Jokić je prvi centar posle neponovljivog Vilta i distance od pola veka koji je u tri uzastopna meseca imao bar 300 poena i po 100 skokova i asistencija. Druga je “petica“ u istoriji NBA lige u broju prosečno podeljenih asistencija po meču sa 8,5. Prvi je i dalje Vilt sa 8,6 završnih dodavanja u sezoni 1967/68. Nedavno je svetlost dana ugledala statistika koja pokazuje da je Jokić prvi igrač Denvera u apsolutno svim kategorijama. Da li je to dovoljan dokaz njegove važnosti? Zar to nije merilo jednog MVP igrača, pogotovo u timu koji ima realnu šansu da se dobro pozicionira za plej-of i napravi nešto?

Najbolji je - Nikola JokićNajbolji je - Nikola Jokić

Nek priča Džejms Harden šta hoće i neka mu Kevin Durant, Kajri Irving, Blejk Grifin, Lamarkus Oldridž i Džo Heris. Zna se ko je najbolji...



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMVP NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara