Foto: Starsport
Foto: Starsport

Đorđević: Mi smo hteli da igramo protiv Sabonisa, a danas pojedinci paze telo i misle na ugovore

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.11.21. | 20:15

Strateg Fenerbahčea o odnosu prema reprezentativnom dresu njegove i aktuelne generacije

Tokom bogate igračke karijere Aleksandar Đorđević je ostvario je brojne uspehe kako u reprezentativnom, tako i u klupskim dresovima, a u podkastu Basketnjuza, među brojnim temama osvrnuo se i na pobednički mentalitet koji danas, kao trener Fenerbahčea ima zadatak da prenese na igrače turskog kluba. Sa istim zadatkom Đorđević je 2013. godine preuzeo kormilo reprezentacije Srbije, međutim, tokom šest godina selektorskog mandata susreo se sa specifičnim stavom igrača, njemu nesvojstvenim i nerazumljivim u potpunosti.

Izabrane vesti

"Pobednički mentalitet je potrebno stvoriti. Mnogo toga ide iz selekcije. Izbora saradnika, igrača. Izbor je vrlo važan pri kreiranju pobedničkog mentaliteta. Svi smo rasli uz neke idole i uzore. Uz pobednike. Ja sam stasavao uz generaciju Dalipagića, Kićanovića i ostalih asova iz 1978. godine. Želeo sam da budem poput njih. Nije mi cilj bio da obučem dres reprezentacije, već da u njemu pobeđujem. Da podižem trofeje u njemu kao kapiten. To su bili moji snovi, moji ciljevi. Takvo gledište nemaju svi. Danas je mnogo kalkulacija, mnogo toga u stavu igrača zavisi od trenutka. Videli smo tokom leta, procenjuje se rizik, igrači gledaju da li treba da se sakriju, razmišljaju da li mogu da iskoriste prednost tog takmičenja, odnosno kakve su im šanse da pobede, da li će biti osuđeni od strane košarkaške javnosti... Tu su brojni uticaji u mislima košarkaša koje potcenjujemo", kazao je Đorđević.

Strateg košarkaškog giganta sa Bosfora je napravio paralelu aktuelne sa svojom generacijom.

"Mi smo želeli da igramo, da se odmerimo sa igračima poput Sabonisa i Marčuljonisa. Želeo sam da vidim da li sam bi bolji od njih. Sada, shvatio sam kroz trenersku i selektorsku karijeru, neki igrači nemaju to. Pojedinci se povlače, pronalaze izgovore kako bi izbegli obaveze. Paze telo, razmišljaju o ugovorima. Rekao sam 2017. godine da imam razumevanje za igrače koji ne žele da igraju. Pokušao sam da poštujem odluke igrača, ugovore, to što čuvaju telo... Sve što su navodili je legalno. Ipak, pitao sam igrače koji su se odazvali: ko od vas nema ugovor? Sedam igrača je diglo ruke, počevši od Simonovića koji je bio kapiten. Tada sam im rekao: Ovo je za vas, vi nemate budućnost, ali ste se tu. Prihvatili se izazov nacionalnog tima, ponos i čast koju nosi dres Srbije. Shvativši gledište pojedinih današnjih igrača želeo sam da prenesem moje mišljenje mlađim generacijama, da shvate koliko je važan reprezentativni dres".

Srpski trener i ranije je isticao da je pobedničkom timu potreban lider kako bi postao šampionski, a ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je tokom dosadašnjeg trenerskog staža imao priliku da sarađuje sa vrhunskim liderima na parketu.

"To je jedno od mojih pravila. Nando De Kolo i Jan Veseli su dvojica lidera u aktuelnom timu Fenera. Oni su vođe na različite načine, ali su pokazali da mogu da predvode tim. Nando je sjajan, veliki je profesionalac, odgovoran je, ozbiljan i svestan šta je klub dao njemu zbog čega se trudi da to vrati na pravi način. Idealan je primer saigrača, model na koji treba da se ugledaju ostali košarkaši. Jedan od primera je i Teodosić, sa kojim sam sarađivao u Bolonji i Srbiji. Ipak, ne mogu da kažem ko je najbolji lider sa kojim sam sarađivao jer sam imao sreće da radim sa mnogim dobrim igračima, sjajnim vođama".

Kada je u pitanju Fener, iako rezultati na evroligaškoj sceni nisu na očekivanom nivou Đorđević je istakao vreme kao krucijalan faktor.

"Za napredak i rezultate je potrebno vreme. To je proces. Trener sam koji želi da pruuži podršku i podstrek igračima. Kad god je to moguće, želim da budem tu za igrače, da im budem potpora, da dotaknu nebo", rekao je Đorđević.



tagovi

Aleksandar ĐorđevićŽeljko ObradovićFenerbahče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara