Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Partizane, napadaj!

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.05.23. | 09:33

Prva meč lopta Partizan Mozzart Bet za odlazak na fajnal-for zakazana je za večeras od 20.30 kada preko 20.000 ljudi bude dočekalo Real Madrid u atmosferi koja će se prepričavati

"Idemo po 3:0 protiv Reala", koliko god suludo zvučalo, ali bila je ovo rečenica Kevina Pantera pred put Partizan Mozzart Beta u Madrid na startu plej-ofa Evrolige. Desetak dana kasnije, Partizan je zaista došao do prilike da pometla najtrofejniji klub Evrolige, ispiše istoriju kao prvi koji je to uspeo i da posle 13 godina opet ode na završni turnir Evrolige. Svi preduslovi su se stvorili da veče u prepunoj Areni bude zaista istorijsko.

Euforija je nezapamćenja i bez dodatno raspaljenih strasti zbog dobro poznatog događaja u finišu druge utakmice u Madridu kada je tim Željka Obradovića držao surovi čas košarke Realu koji je toliko bio isfrustriran sopstvenom nemoći i svime što je crno-belih tim uradio da je Serhio Ljulj udario Kevina Pantera zbog "arogantnog driblanja" na manje od dva minuta pre kraja. Kapiten Partizana nije zadržao smirenost, spreman je bio da uzvrati prekaljenom Špancu, ali vatra je tada već bila zapaljenja, odmah su svi uleteli na teren i u narednih 10 do 15 sekundi najviše je stradao Dante Egzum koji je završio na štakama i donekle nedužni Džanan Musa koji je primio udarce i od Partizanovih i od svojih saigrača.

Izabrane vesti

Na kraju, donekle bačena mrlja koja je drastično oslabila Partizan pred večerašnji duel, ali isto tako dodatno raspaljena strast, posebno kod navijača kojima ionako malo fali da uđu u potpunu vatru koja im je sada u glavama i pred očima. Ipak, tu vatru treba da prebace u srce, fokusiraju se na sve ljubimce koji zaista jesu pred istorijskim uspehom, ali i pred skoro nemogućom misijom.

Partizan Mozzart Bet večeras ulazi u meč ranjen. Nema borbenog Matijasa Lesora i fantastičnog Kevina Pantera koji je bio najbolj igrača Partizana na ove dve utakmice. Prvo je ubacio pobedonosnu trojku, a onda je blistao i na drugom duelu uz Dantea Egzuma. Sada prva dvojica zbog suspenzija ne'e moći da pomognu, dok je Egzum uprkos povredi nakon rvačkog zahvata Geršona Jabuselea stisnuo zube i pokazao ono što karakteriše ovaj tim crno-belih, borbeni duh i kada su šanse okrenute protiv Partizana.

"Znam ove momke, odigraće najbolje do sada u trećoj utakmici. Nemaš pojma koliko im verujem", pričao nam je Panter u nezvaničnom ćaskanju na povratku za Beograd posle druge utakmice i tuče na parketu Viznik centra.

Iz njegovih reči jasno može da se zaključi da je upravo ta međusobna vera kamen temeljac svega što je Partizan od decembra uradio, a uradio je to da postane jedan od najboljih timova u Evropi koji melje sve pred sobom, bez obzira gde se meč igra i ko na njemu igra, jer nikada se ne zna ko će sledeći da bljesne.

A večeras u Areni će definitivno neko drugi morati da bljesne, a nekako se među navijačima najčešće šapuće ime Danila Anđušića. Zamenika kapitena, momka koji je u poslednje vreme pao u drugi plan. Slabija minutaža se odrazila i na statističke brojke, ali na treningu se čini da je baš Anđušić taj koji najžešće gura i pokušava da se vrati u postavu... Sada se i tu otvorila prilika kada nema Kevina Pantera.

"Spreman sam, uostalom ne bih bio ovde da nisam", kratko je poručio Anđušić kada je upitan da li je spreman da popuni cipele Kevina Pantera.

Isto se očekuje donekle i od Balše Koprivice koji će biti u ekipi, ali Željko Obradović je ostao zagonetan jer nije hteo direktno da otkrije da li će mladi centar zaigrati protiv Reala jer sasvim sigurno se na parket vraća Edi Tavares. Gorostas od koga puno zavisi igra Reala.

On se povredio na prvoj utakmici kada mu je Alen Smailagić zamutio glavu, doduše nije ta zamućena glava bila problem zbog kojeg nije igrao drugi meč i duel protiv Saragose u nedelje, već povreda noge. On je sada stigao u Beograd sa ostatkom tima. Definitivno bismo ponovo mogli da vidimo hrabrog Smajlija kako razbija odbranu Reala na proste činioce jer bi baš on mogao da bude jedan od iks faktora u eventualnoj večerašnoj pobedi.

Dobro ste pročitali - pobedi. Jer nema tu šta da se kakluliše, onaj koji kalkuliše uvek gubi, a ovaj Partizan nije gubitnički tim, a ni Željko Obradović nikada nije bio gubitnički trener, već najtrofejniji u Evropi. A kao najtrofejniji trener koji vodi pobednički tim, onda je i cilj vrlo jasan - uvek pobeda. Naročito kada iza sebe ima podršku preko 20.000 navijača.

I navijači su ovih dana bili posebna priča. Očekuje se novi rekord posećenosti za ovu sezonu koji su Grobari već tri puta ove sezone obarali, ali euforija nije bila ni približno ovakva. Tačnije ovakva euforija za jednu košarkašku utakmicu možda nikada nije viđena. Sve karte su planule za manje od tri sata, po gradskim ulicama se samo priča o okršaju protiv Reala, a onih 20.000 srećnika koji imaju zlata vredan papir će moći godinama da se hvale da su bili deo istorije kluba iz Humske.

Samo da ta istorija ne preraste u bilo kakvo brukanje koje bi Evroliga iskoristila da kažnjava Partizan i prazni tribine. Uostalo potrebno je da bude kao do sada kada su u grotlu Arene padali Efes, Olimpijakos, Monako, pa uostalom i Real Madrid ne tako davno.

Svesni su i Madriđani šta ih čeka.

"Moramo da se distanciramo od svega pa i od atmosfere i samo da se koncentrišeno na teren. Moramo da budemo strpljivi i da verujemo u našu igru", rekao je bio Ćus Mateo pred dolazak u Beograd.

Slično razmišlja i Adam Hanga, jedan od iskusnijih u redovima Reala.

"Moramo da budemo hladnokrvni i samo da razmišljamo o košarci. Tokom sezone smo pokazali kvalitet, a sada je potrebno da to ponovo uradimo uz disciplinu u igri, pre svega u odbrani jer je Partizan sjajan napadački tim", istakao je Hanga.

Ipak, teško da je Hanga udarna igla Raela. Ima Ćus Mateo plejadu iskusnih aseva koje do sada nije uspeo najbolje da iskoristi. Od čudne minutaže Gabrijela Deka koji neće igrati večeras zbog suspenzije, pa do Marija Hezonje koji je jedan od retkih koji je konstantno uspevao da zada probleme Partizanu pa do svih ostalih detalja u kojima je u dosadašnja dva meča dominirao Željko Obradović i njegov stručni štab.

Tajni više nema između ova dva tima, sada samo srce pobeđuje i ratnički karakter. A toga je Partizan pokazao na pretek i bez obzira što će večeras biti žestoko oslabljeni neigranjem dva vrlo bitna igrača, u vazduhu se nekako oseća da se sprema istorijska noć za Partizan Mozzart Bet, a da se za Real sprema metla.



tagovi

KK PartizanKK Real MadridEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara