Vladimir Jovanović sa pomoćnicima i košarkašima Zvezde (©KK Crvena zvezda)
Vladimir Jovanović sa pomoćnicima i košarkašima Zvezde (©KK Crvena zvezda)

Sa Lukom Vildozom Zvezdina rotacija imaće 17 igrača

Vreme čitanja: 6min | uto. 18.10.22. | 19:35

Argentinac neće igrati protiv svog nekadašnjeg kluba u sredu, Nedović i dalje čeka zeleno svetlo lekarskog tima da ponovo zaigra, Marković će konkurisati za Baskoniju... Svakako, Vladimir Jovanović moći će da računa na dugačku klupu

Obezbeđivanjem LOC-a (Letter of Clearance) koji izdaje FIBA, Crvena zvezda definitivno je rešila zavrzlamu oko registracije Luke Vildoze zbog koje je Baskonija digla glas. Argentinac je na treningu pred odlazak ekipe u Vitoriju na noge Baskoniji (sreda, 20.30) rekao da je agentima i advokatima prepustio dalju komunikaciju sa svojim nekadašnjim klubom, da bi se nešto kasnije našao u avionu za Baskiju. Neće, ipak, moći da pomogne novim saigračima pošto njegova prijava za Evroligu nije izvršena na vreme.

On će se u konkurenciji naći već za gostovanje Realu u Madridu zakazano za petak. Priznao je da mu je potrebno malo vremena da uhvati korak sa ostatkom ekipe, mada s obzirom da je donedavno bio u punom trenažnom procesu sa Milvokijem to ne bi trebalo da traje dugo.

Izabrane vesti

Sa Lukom Vildozom na raspolaganju i mogućim povratkom Stefana Markovića koji je počeo da trenira uz kontakt, Vladimir Jovanović dobiće mogućnost da izrotira veći broj igrača spolja, mada mu za pun ugođaj nedostaje još Nemanja Nedović. Zbog kompleksnosti povrede, odnosno rupture mišića lista, Srpski reprezentativac i dalje čeka zeleno svetlo lekarskog tima. Kada se i on bude stavio na raspolaganje za takmičarske obaveze, Zvezdina rotacija brojaće 17 igrača.

Tolika dužina klupe rezultat je ili bolje rečeno posledica prenatrpanog godišnjeg kalendara. Obaveze na više frontova, neretko sa četiri utakmice u rasponu od nedelje do nedelje povećavaju mogućnost od povreda. Uz virus korona koji je i dalje prisutan, na klubovima je dodatni pritisak da treneru obezbede uslove za normalan rad. Odnosno, da u svakom trenutku na raspolaganju budu još dvojica ili trojica igrača u rezervi. Nekada i više od tog broja. Makabi iz Tel Aviva je svojevremeno imao ideju da registruje dva različita tima u Evroligi i izraelskom prvenstvu upravo iz tog razloga. Kada je izbačen u drugu ligu, Olimpijakos je tako funkcionisao dok se nije prošle godine vratio u elitni rang grčke košarke. Jednostavno, košarkaške prilike u Evropi zahtevaju od evroligaša da ima veći platni spisak od ostalih.

Sreda, 20.30: (1,55) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Crvena zvezda može da pogleda i u dvorište fudbalske sekcije, koja godinama zbog većeg broja utakmica ima bar po dve opcije na svakoj poziciji. Poučena prošlogodišnjim iskustvom, kada je Dejan Radonjić sve igrače prvi put na raspolaganju imao tek početkom 2022. godine, klub je ovog leta radio drugačije na letnjoj pijaci i ciljano je tražio da se produži rotacija, o čemu je za Mozzart Sport govorio generalni menadžer Nemanja Vasiljević.

”Možda treba težiti i većem broju igrača. Prenaporno je, previše je utakmica. Ako se ponovo budu uvodile neke mere, restrikcije, obavezna testiranja... Može da se dogodi da se povredi par igrača, trojica dobiju koronu, ali utakmice moraju da se igraju. Onda izgubiš u Evroligi, a sa tri poraza zaredom gubiš korak u trci za plej-of”, rekao je Vasiljević prošlog meseca.

Vladimir Jovanović imaće u dogledno vreme šansu da bira kojih će pet igrača da odmori, odnosno ubaci u vatru ako prethodno nisu imali minute. Moraće još da se strpi, jer ni sam od starta priprema nije imao sve prvotimce na raspolaganju. Prvo zbog obaveza reprezentativaca, onda i povreda koje su dovele do toga da bekovska linija na početku sezone ostane na samo tri imena što je možda i najviše uticalo na Džejlena Adamsa koji nije dobio mogućnost da se navikne na evropsku košarkašku atmosferu.

Ako se niko ne bude povredio do Nedovićevog povratka, Crvena zvezda dobiće potpuno novi izgled. Narodski rečeno, Jovanović će se naći na slatkim mukama. Ali i ta pozicija ostavlja prostor za razmišljanje na temu ko će biti, uslovno rečeno, uskraćen za sigurne minute?

Od 17 prvotimaca jedan je igrač na dvojnoj registraciji - Nikola Topić. Sin žive legende Crvene zvezde Milenka Topića ima mogućnost da paralelno nastupa za Slodes u Drugoj muškoj ligi Srbije. To znači da u svakom trenutku može da uskoči u protokol jedne ili druge ekipe. Sa drastičnim uvećanjem konkurencije, pogotovo na plejmejkeru, logično je videti Topića mnogo više u dresu Slodesa gde bi nastavio kaljenje.

I bez njega, Zvezda će moći da se osloni na četvoricu plejmejkera – Džejlena Adamsa, Stefana Markovića, Nikolu Ivanovića i Luku Vildozu. Adamsa i Markovića je Jovanović je koristio u istoj petorci kako bi rasteretio MVP australijske lige i najboljeg strelca ovog takmičenja. S obzirom na današnju kategorizaciju pozicija u košarci i da češće viđamo dva beka ili dva visoka krila na parketu istovremeno – u slučaju Crvene zvezde u proteklim utakmicama i dva centra –, Vildoza takođe se kategoriše kao plejmejker i bek, Nedović je takođe neko ko igra sa loptom u rukama, što dodatno uvećava mogućnost kombinovanja.

Na spoljnim pozicijama, odnosno na “dva“ i “tri“ još su Ognjen Dobrić, Branko Lazić, Džon Holand i Stefan Lazarević, koji je u niskim petorkama bio i “četvorka“. Zvezdino glavno oružje u dosadašnjim utakmicama bila je jaka centarska linija. Vladimir Jovanović dosad je najviše nade polagao u Bena Bentila, Luku Mitrovića i Hasana Martina, sve veći prostor dobija Filip Petrušev, od derbija protiv Budućnosti je u rotaciji i Miroslav Raduljica koji je označen kao potencijalno veliko pojačanje za crveno-bele. Među visokima su još Dalibor Ilić i Ognjen Kuzmić. Nekadašnji kapiten juniorske reprezentacije Srbije i dugogodišnji biser Igokee igrao je dosad samo protiv MZT na otvaranju sezone, dok osvajač evropskog srebra iz 2017. još nije dobio ni minut, prvo jer ga je mučila povreda, onda i zbog jake konkurencije...

Gledajući neke prethodne sezone i generacije, Jovanović je dobio benefit kakav njegovi prethodnici nisu. To nije nužno loša stvar jer, ponavljamo, upravo je manjak opcija u određenim fazama takmičenja uticao da se neki igrači više potroše od drugih. Radonjić je prošle godine koristio Mitrovića i Kuzmića na centru, Cirbes je bio tu mahom da popuni broj. Zbog toga je trofejni stručnjak “izmišljao” Dejana Davidovca na petici u nižim postavkama što je i te kako znalo da donese rezultat, što je sa sobom povlačilo i neka druga taktička pomeranja. Saša Obradović jedini je trener u novije vreme crveno-belih koji je imao rotaciju sa više od 15 igrača sličnog kvaliteta. Setićemo se da je on polovinom septembra doveo Emanuela Terija kao odgovor na zdravstvene probleme Lendrija Noka, onda u oktobru Tejlora Ročestija i Džonija O'Brajanta, pa u decembru i Kina Koloma. Obradovića je u međuvremenu zamenio Radonjić koji je raščistio ekipu, ali je dobio Noka koji je na kraju izrastao u jednog od heroja šampionskog pohoda Crvene zvezde.

Sezonu ranije, u onoj koja je prekinuta zbog korone, Crvena zvezda pravila je promene pošto je otišao Milan Tomić, a došao Dragan Šakota. U kratkom intervalu potpisani su Marko Jagodić Kuridža, Vladimir Štimac i Kevin Panter, onda i Kalin Lukas pred samo proglašavanje pandemijskog stanja. Ekipu su naknadno napuštali Nemanja Nenadić, te Filip Čović i Ognjen Kuzmić...

Crvena zvezda je u proteklim godinama uglavnom funkcionisala sa rotacijom od oko 15 igrača, uz juniore koji su dobijali sporadično šansu zajedno sa mlađim prvotimcima. Sada Crvena zvezda ima iskusan sastav. Mlađi od 25 godina su Dalibor Ilić, Filip Petrušev i Nikola Topić, u rangu od 26 do 30 leta su Džejlen Adams, Ben Bentil, Ognjen Dobrić, Nikola Ivanović, Stefan Lazarević, Hasan Martin, Luka Mitrović i Luka Vildoza, dok su u četvrtu deceniju života zagazili Miroslav Raduljica, Nemanja Nedović, Stefan Marković, Branko Lazić, Ognjen Kuzmić i Džon Holand.

Vladimir Jovanović se nada da će Nedovića dobiti uskoro. Tada će i zvezdaška javnost konačno moći da vidi Crvenu zvezdu u punom obimu snaga.


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaABA ligaJadranska ligaVladimir JovanovićLuka VildozaNemanja NedovićDžejlen AdamsBen BentilFilip PetruševMiroslav Raduljica

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara