Košarkaši Partizana (©MN Press)
Košarkaši Partizana (©MN Press)

Šta Partizan želi da popravi za 22 sata: Skok, čvršće u odbrani, manje prodatih lopti i - koncentraciju

Vreme čitanja: 6min | ned. 20.02.22. | 10:08

“Biće potrpuno drugačija utakmica nego protiv FMP. Verujem da Zvezda neće da igra zonu 30 minuta“, kaže Matijas Lesor kome će ovo biti prva utakmica protiv Crvene zvezde u dresu Partizana

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Puna dva sata trajalo je drugo polufinale u niškoj dvorani Čair. Partizan se poigrao sa živcima navijača i umalo ispustioo vođstvo od 11 poena (91:80), što je utakmicu kojoj se video mirniji kraj pretvorilo u pravu dramu na parketu gde je tenzija mogla da se seče nožem. Naučili su crno-beli, pogotovo mlade snage šta znači ona, pomalo i floskulna priča da "nije kraj dok se sirena ne oglasi", jer su košarkaši FMP pokazali kako ne treba odustajati čak i kada su svi izgledi protiv tebe.

Izabrane vesti

Partizan jeste obezbedio novo finale u Nišu i to protiv najtežeg mogućeg protivnika (TV Arenasport, 21.00), ali je ponovo dozvolio da koncentracija u finišu padne, zbog čega se vreme boravka na parketu produži za još koji minut. A, kada za odmor do sledeće utakmice ostane manje od 22 časa, svaki trenutak za predah je važan... Nisu mogli u redovima Parnog valjka protiv standardnih procedura. Konferencije za novinare pre svega.

Posle tuširanja i pakovanja, igrači su izašli u susret navijačima za fotografiju, autogram ili kratak razgovor, što je uključivalo i razmenu mišljenja sa novinarima prisutnim na završnici Kupa. Sve to dovelo je da ekipa put hotela krenula nešto pre ponoći.

21.00: (1,70) Crvena zvezda (14,0) Partizan (2,55)

Dok su igrači napuštali kompleks SC Čair, u vazduhu se osećao miks olakšanja među košarkašima Partizana zato što šut Nenada Nerandžića za produžetak nije prošao, te doze nervoze jer su svi u timu bili svesni da je moglo i možda čak moralo da bude jednostavnije. Ali, nije... I zato, bez progovorene reči moglo je da se shvati jedno - u Partizanu veruju da za trofej treba da se odigra daleko bolje, u više aspekata igre. Jer, protivnik kao što je Crvena zvezda ne prašta greške tek tako.

Čekajući sagovornike kraj medijskih ekipa prošao je Alen Smailagić. Podsetimo, nekadašnjem košarkašu Golden Stejta levo koleno stradalo je već posle dva i po minuta utakmice, zbog čega se više nije vraćao ni na klupu. Išao je polako ka autobusu, šepajući, držeći se jednom rukom za saigrača Uroša Trifunovića, koji mu je i nekoliko trenutaka posle tog nezgodnog kontakta sa Brajsom Džonsom pružio podršku i pomogao mu da izađe sa parketa.

"Sve je to deo igre, nažalost. Trudio sam se da ne upadnem u probleme sa faulovima. Kada jedan igrač padne, drugi mora da uskoči, zameni ga i proba da napravi što bolje stvari za tim. Nadam se da Smajlijeva povreda nije teška", kaže nam Matijas Lesor, koji je i sam imao zdravstvenih problema uoči puta za Niš.

Matijas Lesor (©Star Sport)Matijas Lesor (©Star Sport)

Željko Obradović je nekoliko minuta ranije na konferenciji za novinare otkrio da je francuski centar pet dana proveo u krevetu, da je utakmicu sa Panterima iz Železnika odigrao bez treninga, odnosno da je Lesor na svoju odgovornost tražio da pomogne saigračima. Želja mu je bila ispunjena. Posle FMP dolazi Crvena zvezda za koju je nastupao u sezoni 2017/18. Zato nas je zanimalo kako se oseća pred utakmicu koja nosi posebnu težinu ne samo zbog veličine dva kluba i zato što je u igri trofej, već zato što će snage odmeriti protiv igrača sa kojima je nekada delio dobro i zlo?

"Finale, velika utakmica, derbi... Svi žele da igraju takvu utakmicu, na najvećoj sceni. Biće vruće na tribinama, ali mi na parketu gledaćemo da se borimo za pobedu na naš način", nije Lesor mnogo želeo da se vraća u prošlost, već gleda isključivo ka onom što dolazi u nedelju od 21 čas.

A, šta Partizan može da promeni za manje od dana do prvog finala klupske sezone i drugog večitog derbija? Željko Obradović je izneo svoje viđenje stanja, ukazao na podatak da je njegova ekipa samo u poslednjoj deonici imala osam prodatih lopti - ukupno 16, pet manje od protivnika -, što je izabranike Nenada Stefanovića povuklo sa ivice ambisa. Imao je najtrofejniji evropski stručnjak zamerki na odbranu i koncentraciju igrača još posle četvrtfinalnog duela sa Borcem iz Zemuna, što je tada bilo daleko benignije. Ni sinoć se nije dogodilo ništa, za Partizan nepredviđeno u rezultatskom smislu, ali još jedna opomena mora da bude shvaćena najozbiljnije.

Partizan je još jednom ove sezone pokazao slabost u skok igri, što je ranijih godina bio zaštitni znak kluba. FMP je čak 15 lopti pokupio u fazi napada, što je direktno donelo isto toliko poena. Ukupno su Panteri imali 35 skokova. Osam više od protivnika. Defanzivno je takođe imao oscilacija, zbog čega je dozvoljeno 38 poena iz reketa... Srećom po crno-bele, Kevin Panter, Dalas Mur i Zek Ledej su ostali hladnih glava da pogode važne šuteve sa distance i tako napravili ključnu razliku. Pogođeno je 11 trojki uz respektabilnih 43 odsto preciznosti, a pomenuti triling pogodio je osam puta. To bi, između ostalog, trebalo da bude jedno od glavnih oružja Partizana večeras, uz atletsku komponentu koja krasi ovaj tim.

"Biće potrpuno drugačija utakmica nego protiv FMP. Verujem da Zvezda neće da igra zonu 30 minuta. Mi moramo da budemo bolji na skoku, izvršavamo bolje zadatke u odbrani, da koristimo više situacije jedan na jedan", analizira Lesor i dodaje:

"Neće biti ’tuče’ samo u reketu, već na svim pozicijama. Da, među centrima ima najviše kontakta, mnogo se toga događa jer želiš da zaštitiš reket. Očekujem da će biti tesna borba svih 40 minuta".

Koprivica i Izundu (©Star Sport)Koprivica i Izundu (©Star Sport)

Istog mišljenja je i Balša Koprivica. Rvao su se on Ebuka Izundu i on pod koševima, poneo je veći teret na svojim leđima u Smailagićevom izostanku, ali je izvukao važne lekcije. U napadu je odigrao perfektno (5/5 iz igre), imao neka snažna zakucavanja kojim je vraćao balans na ono što je Izundu radio na drugoj strani. Bilo je i nekih grešaka, ali sve je to deo rasta i sazrevanja jednog mladog, perspektivnog centra.

"Za ovo smo se pripremali poslednjih nekoliko dana, zbog toga smo spremni za finale, želimo da nastavimo niz pobeda. Očekujem Jako agresivnu utakmicu, svaki napad i odbrana biće važni. Naš plan je da budemo koncentrisani u odbrani i napadu, verujem da ćemo igrati dobro ako zadržimo potreban nivo fokusa", smatra Koprivica.

Kroz izjave dvojice Partizanovih centara upečatljivo se izdvajala reč "koncentracija". To je nešto na čemu Željko Obradović insistira bez presedana, na dobro organizovanoj igri, pedantnom taktičkom pristupu i pravovremenom tempiranju forme, između ostalih stvari, izgradio je nešto čime malo koji trener može da se pohvali. Koncentracija je nešto što dolazi sa iskustvom, to se odnosi i na mirnoću u situacijama sa linije slobodnih bacanja. Partizan ih nije iskoristio devet (23/32) i opet dobio. Ima crno-beli sastav neiskusnih pojedinaca, a kada nakupljeni umor dođe na naplatu, onda znaju da se poremeti kompas čak i najiskusnijima... Crvena zvezda, opet, živi život u kojem su konstantno isprepletani umor, povrede, nedovoljno vremena za san i odmor, uz opterećenje koje na ovoj strani Atlantika može da napravi samo zamršeni kalendar takmičenja koji obuhvata i učešće u Evroligi...

"Imali smo protiv FMP priliku dvaput da igramo ove sezone. Znamo kakva su ekipa, koliko agresivno i borbeno igraju i takav pristup imaju tokom cele utakmice. To smo i očekivali, verujem da smo tridesetak minuta igrali vrlo kvalitetnu košarku, gde smo deset ili možda malo manje minuta imali neke greške, u napadu smo prodavali lopte, dozvolili protivniku da utakmica bude neizvesnija nego što je trebalo. Trebalo je da budemo koncentrisani više, da očekujemo njihov odgovor i agresivnost. Zbog toga smo im dozvolili da bude tako blizu", zaključio je Koprivica.

Vreme curi i bliži se trenutak kada će, nesumnjivo, prepuna dvorana Čair dočekati dva najveća srpska kluba. A onda - biće to borba najjačih!

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

Partizan - Borac Zemun 101:48

/Vukčević 16 - Balmazović 15/

POLUFINALE

19. februar

Crvena zvezda - Mega Mozzart 72:53

/Kalinić 15 - Matković 15/

Partizan - FMP Železnik 92:89

/Panter 29 - Džons 29/

FINALE

20. februar

21.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)


tagovi

KK PartizanMatijas LesorKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.Balša Koprivica

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara