Dejan Radonjić i košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Dejan Radonjić i košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Zvezdin sedmi meč u 17 dana, Cedevita za osveženje posle teške sedmice

Vreme čitanja: 6min | ned. 17.10.21. | 09:58

Susret protiv sastava iz Ljubljane mogao bi da ponudi odgovore na nekoliko pitanja

Nije fraza kada se kaže da Crvena zvezda na startu sezone nije mogla da ima teži raspored. Od prvog oktobra i utakmice sa Fenerbahčeom na startu Evrolige, crveno-beli su odigrali još pet mečeva. Večeras je na programu i šesti. Ritam koji bi teško izdržale i ekipe sa daleko dužom klupom, ali Zvezda se dosad nosila koliko je mogla, posebno jer je od starta imala probleme sa povredama. Okršaj sa Cedevita Olimpijom u dvorani Aleksandar Nikolić označiće kraj paklenog ciklusa (21.00) i pokazati da li ekipa Dejana Radonjića sa postojećim rosterom može da izdrži ovakav tempo.

21.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

Izabrane vesti

Predstojeći duel biće tek peti između ove dve ekipe u Jadranskoj ligi. Zvezda ima tri pobede i poraz, Zmajevi još nisu osetili slast trijumfa u Beogradu. Kada je kadrovska situacija u pitanju, Radonjić još ne može da računa na Majka Cirbesa, Erona Vajta i Branka Lazića. Ne cvetaju ruže ni Ljubljančanima, koji će zbog virusa i sitnijih povreda o nastupima nekolicine prvotimaca odlučivati u poslednjem mogućem trenutku.

Ostavila je Zvezda dosad odličan utisak. Uprkos činjenici da su praktično od starta van stroja pomenuti Lazić, Cirbes i Vajt, da su se postepeno ekipi priključivali Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac i Aleksa Uskoković, kao i da je povredu u procesu pretrpeo Ostin Holins,  Zvezda je u oktobru ostvarila polovičan učinak. Poraze pretrpela u Istanbulu, Laktašima i Moskvi, slavila na strani u Tel Avivu i kod kuće bila bolja od Budućnosti i Žalgirisa.

S ozbirom na kadrovske probleme koji crveno-bele prate još od priprema, teško da su mogli bolje. Podsetimo i da su premijeri bili više nego ubedljivi protiv Splita. Mnogi bi ipak rekli da je Zvezda morala bolje u Aleksandrovcu, kada je Igokea kontrolisala situaciju na parketu tokom većeg dela susreta i zasluženo došla do trijumfa.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih?

Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Upravo je u Laktašima Zvezdu stigao umor, jer je u šest dana pred gostovanje ekipi Dragana Bajića izvojevala velike i teške pobede protiv Budućnosti i Makabija, pritom i putovala u daleki Tel Aviv. Taj ritam se nastavio i posle poraza od Igokee. Minule srede - evroligaška premijera u Areni protiv Žalgirisa. Narednog dana put od 1.700 kilometara za Moskvu. U petak i susret sa jednim od glavnih favorita za osvajanje titule u Evroligi u Megasport Areni. Ostavili su Radonjićevi puleni i poslednji atom snage na parketu u svakom od pomenutih susreta, a sada ih čeka još jedan važan meč i težak protivnik.

Zbog povreda i postepenog priključivanja pojedinih igrača pod velikim opterećenjem su u pomenutom periodu bili Nikola Kalinić, Luka Mitrović, pa i Nejt Volters, sveže oporavljeni Davidovac i Dobrić, koji su iz povreda nekako odmah gurnuti u vatru. Jer nije bilo drugog rešenja. Kalinić je kao lider tima na terenu u Evroligi provodio po 33 minuta u proseku.

Dobra vest je da je Zvezda pokazala da može da se nosi sa daleko kvalitetnijim protivnicima od Cedevita Olimpije, uz dužno poštovanje prema sastavu iz Ljubljane. Da je Ognjen Kuzmić pre samo par dana odigrao najbolju utakmicu u poslednje dve godine (i duže), da Volters nastavlja pozitivno da iznenađuje.. Ohrabruje je utisak da je Nikola Ivanović izašao iz krize, Holins ostavio povredu iza sebe, Kalinić pokazao da ne zna šta je umor. Loša vest? Cedevita Olimpija je imala sedam dana da se odmori i detaljno spremi za jedno od najtežih gostovanja na Jadranu. Ima ozbiljan kvalitet i veliki motiv da popravi gorak ukus koji je ostavila u sudaru sa FMP-om minulog vikenda.

Kada pogledamo učinak u dosadašnjem toku sezone, uporedimo rostere i stil igre, činjenicu da će Zvezda imati pomoć "šestog igrača" sa tribina, rekli bi da je srpski šampion veliki favorit. Ali energetski nivoi ekipa se drastično razlikuju i to se pre samo nedelju dana u Laktašima pokazalo ključnim. Prosto rečeno, Ljubljančani su napunili baterije, dok je Zvezda igrala dva meča u Evroligi, putovala do Moskve i nazad i došla u poziciji da može da odradi samo jedan trening pred večerašnji okršaj.

Na pulenima Dejana Radonjića je da smognu snage kako bi odigrali na potrebnom nivou tokom punih 40 minuta i kako bi zadržali neophodnu koncentraciju za okršaj sa jednim od najboljih timova Jadrana. Ostale preduslove za trijumf košarkaši srpskog šampiona su, čini se, ispunili.

Zbog svega navedenog, susret sa Ljubljančanima pokazaće da li crveno-beli sa postojećim rosterom mogu da se nose sa problemima koja tekuća sezona nosi. Da iznesu teret i ispoštuju ambicije. Pokazaće da li je ekipi potrebno još igrača (čitaj pojačanja) na koje crnogorski stručnjak može da se osloni i da li su pojedini sposobni da izdrže ovakav ritam. Jer posle sudara sa Albom (22. oktobar) i Mornarom (24. oktobar) srpskog šampiona čeka još jedno duplo kolo Evrolige (gostovanja u Monaku i Milanu). Gotovo da neće imati vremena za predah.

Težine predstojećeg zadatka svestan je i trener tima sa Malog Kalemegdana.

"To će nam biti sedmi meč u 17 dana i Cedevita Olimpija…U ovom ritmu u kome nam je to i četvrti meč za samo sedam dana biće potrebno da odigramo sa dovoljno energije. Ono što je jako važno u tim okolnostima je i koncentracija jer nas čeka meč sa ekipom koja je imala skoro punih sedam dana da se pripremi za ovu utakmicu. Iskusni su, kvalitetni i zaista neće biti lako, ali uz podršku navijača koje ovom prilikom pozivam da dođu i pomognu nam, tako što će nam dati dodatnu snagu, verujem da možemo da odigramo dobar meč i dođemo do bodova", izjavio je uoči utakmice Radonjić.

Golemac je sa druge strane istakao da njegovu ekipu čeka okršaj sa možda i najboljom odbranom Evrolige u ovom trenutku.

"Pratimo mečeve beogradskog tima u Evroligi i vidimo da igraju izuzetno agresivnu i fizičku košaru. Otprilike su svi slične visine i teško ih je braniti u dubini. Možda trenutno ne pogađaju kao prošle sezone, ali i dalje dobijaju mečeve. Idemo u Beograd svežiji, jer su Zvezdini igrači imali dve utakmice u Evroligi ove nedelje. Zvezda trenutno igra možda i najbolju odbranu u elitnom takmičenju. Tako da, moraćemo naporno da radimo da bi stizali do poena. Da igramo pametno i da se puno dodajemo kako bi stvarali otvorene pozicije za postizanje koševa. Nismo u najboljoj poziciji. Imamo svojih problema, ali to je tako u životu i sportu. Moramo da se adaptiramo. Drugu nedelju zaredom imamo problema sa virusom u timu, neki igrači imaju problema i sa manjim povredama. Ali svi imaju probleme i ne tražimo izgovore. Moramo da damo sve od sebe i pripremimo se za naredne izazove kako bi bili još bolji", rekao je trener Cedevita Olimpije pred nedeljni okršaj.

ABA LIGA - 4. KOLO

Petak

Cibona - Partizan 61:79

/Prkačin 14 - Ledej 24/

Subota

Budućnost - Igokea 81:68

/Sili 21 - Robinson 13/

Nedelja

12.00: (1,60) Split (14,5) Studentski centar (2,55)

17.00: (1,35) Krka (16,0) Zadar (3,50)

18.00: (2,30) Borac (14,5) Mega (1,70)

19.00: (1,55) FMP (14,5) Mornar (2,70)

21.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Cedevita Olimpija (3,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaABA ligaDejan RadonjićJurica Golemac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara