Nikola Vučević (©AFP)
Nikola Vučević (©AFP)

Još sedam dana za Nikolu Vučevića: Orlando čeka veliki paket, Boston ima keca u rukavu, Popovič bi da nastavi tradiciju

Vreme čitanja: 7min | čet. 18.03.21. | 11:46

Šarlot bi dobio veliko pojačanje za plej-of, ali i dalje to ne bi bio kandidat za veliko finale

Još nešto više od sedam dana ostalo je do poslednjeg dana prelaznog roka u NBA ligi, posle kojeg trejdovi među klubovima neće biti mogući do leta. Ove godine je "Trade Deadline Day" pomeren za poslednji četvrtak u martu (25. mart, 20 časova po srednjoevropskom vremenu prim. aut.) zbog kasnijeg početka sezone, a kako se vreme zaključavanja kapija približava, tako je sve izglednije da bi centralna figura mogao da bude Nikola Vučević.

Od prvih spekulacija o potencijalnom odlasku, preko izjave crnogorskog asa da mu je "lepo u Orlandu", do poslednjih informacija da su samo Markel Fulc i Džonatan Ajzak nedodirljivi, Nikola Vučević bi protivno svojoj volji mogao ipak da nastavi karijeru na drugoj adresi - što ne bi bio prvi slučaj te vrste u NBA - možda čak i da promeni konferenciju. Kako je Orlando navodno spreman da čuje ponude za Evana Furnijea i Arona Gordona, jasno se naslućuje tendencija vrhuške kluba sa Floride da započne renoviranje tima gde bi praktično najviše mogao da dobije upravo od Nikole Vučevića.

Izabrane vesti

00.30: (1,40) Njujork (14,0) Orlando (3,35)

Šta je to što Orlando očekuje za svog franšiznog igrača? Prema izveštajima najuticajnijih NBA analitičara, na Floridi se čeka "veliki paket" što bi uključivalo jednog startera spremnog da odmah pravi razliku, plus hrpu pikova prve runde. Orlando još nije dobio ništa konkretno, iako je bilo nezvaničnih raspitivanja za zdravlje jednog od najboljih centara današnjice. Orlandovo ponašanje u preostalih sedam dana do kraja roka za trejdove pokazaće kakve su ambicije kluba. Vučevićev odlazak bi definitivno otvorio novo poglavlje u funkcionisanju Orlanda, dok bi ostanak potvrdio ambicije da se od takmičarske 2021/22 još jednom pokuša da ostvari visok plasman, što ove sezone nije moguće zbog povreda koje su pokvarile odličan utisak s početka.

Prema svemu što je dosad moglo da se čuje i pročita, lista klubova zainteresovanih za Vučevića nije dugačka. Boston Seltiks, San Antonio Spars i Šarlot Hornets. To je to. Majami se u prvi mah pominjao kao jedna od destinacija, ali su Erik Spolstra i njegovi saradnici u ovom trenutku okrenuti drugim opcijama.

Nikola Vučević (©AFP)Nikola Vučević (©AFP)

Od timova koji su dosad pokazali interesovanje, Boston je viđen kao favorit. Kelti bi dovođenjem Vučevića dobili najveći podstrek na rezultatskoj skali, jer ne samo što bi dobili centra koji može da rešava napade iz svih situacija, već bi Džejson Tejtum i Džejlen Braun dobili ozbiljan talenat koji bi formirao novu veliku trojku NBA lige. Boston bi bez sumnje bio među glavnim kandidatima bar za konferencijsko finale.

Bostonu je realizacija bila problem u dosadašnjem delu sezone i nedostaje mu centar kvaliteta dvostrukog učesnika Ol stara. Tristan Tompson i Danijel Tajs su delimično “undersize“ varijanta, što je Boston dosad teralo da često igra sa nižim petorkama. Tompton i Tajs zajedno ubacuju oko 17 poena u proseku i zajedno ne predstavljaju nikakvu pretnju van linije 7,24 metara. Vučević je sam na 25 poena, 11,6 skokova i 3,7 asistencija, uz 41,6 odsto pogodaka za tri na šest ispaljenih hitaca po meču i 49 odsto iz igre. Njegovim dolaskom otvorio bi se prostor u napadu za Tejtuma i Brauna koji Tompson ili Tajs jednostavno ne mogu.

-------------------

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

-------------------

Pored nespornih ofanzivnih kvaliteta crnogorski centar je i solidan defanzivac, mada ne top kvaliteta, iako zna da koristi svoje fizikalije kako bi usporio direktne rivale. Dominantna je figura u reketu i na skoku, što bi Bostonu odmah dalo jak podstrek za napad.

Van toga, Boston poseduje jakog keca u rukavu kojim bi mogao lako da pokupi Vučevića od Orlanda. To je “Trade exception“ ili trejd izuzetak u visini od 28.500.000 dolara. Boston ovu kartu čuva za specijalnu priliku, mada i sama ima rok trajanja od godinu dana iliti od momenta kada je Gordon Hejvord napustio klub u “sign-and-trade“ operaciji sa Šarlotom. S tim što bi Boston imao manje vremena da iskoristi ovu mogućnost jer se očekuje da naredna sezona krene po starom kalendaru, a Hejvord je u Šarlot otišao krajem novembra. U pitanju je, to treba istaći, rekordna suma novca koju je jedan klub dobio za trejd izuzetak.

Generalni menadžer Bostona Deni Ejndž još se dvoumi oko toga da li da ovaj benefit iskoristi sada ili na leto. Ako bi je upotrebio sada, bilo bi to samo zbog Nikole Vučevića. Kako Vučević za ovu sezonu ima garantovanih 26.000.000 dolara, to znači da Boston može komotno da ga uklopi u okvir postojećeg trejd izuzetka, s tim što bi paralelno morao da se oslobodi plata kako bi se ostalo ispod “tvrdog“ seleri kepa iliti gornje granice. I to suštinski ne bi trebalo da bude težak posao. Samo je pitanje šta bi Boston mogao da ponudi Orlandu? Dobra stvar za Boston je ta što Ejndž ima na raspolaganju dosta pikova prve runde, ali bi problem mogao da bude njegova želja da zadrži sve najvažnije igrače – Tejtuma, Brauna, Smarta i Vokera. A Orlando ipak želi nešto konkretno uz pikove, nekog na koga bi odmah mogao da se osloni. Naravno, to bi lako moglo da se promeni ako Orlando pokaže ozbiljnu želju da pusti Vučevića, a žrtva bi postao Smart, zajedno s Tompsonom i pikovima.

Nikola Vučević (©AFP)Nikola Vučević (©AFP)

Šarlot ove sezone prevazilazi očekivanja javnosti i sa skorom 20-19 zauzima peto mesto na tabeli Istoka. Lamelo Bol se sve više profiliše kao prvi kandidat za rukija godine, dok je Gordon Hejvord počeo da pronalazi svoju Ol star formu iz vremena pre one razarajuće povrede. Vučević bi Hornetsima došao kao odličan dodatak i doneo bi apsolutno sve ono što bi potencijalno mogao Bostonu. Jasno je da bi Šarlot s Vučevićem zacementirao svoje mesto u plej-ofu, ali ne bi to opet bio tim dostojan velikog finala NBA lige. Naravno, sve zavisi od strategije koju grade Majkl Džordan i njegovi saradnici, a Vučevićev trejd bi učinio Šarlot kratkoročno opasnim takmacom.

Šta bi Orlando mogao da dobije? Poznato je od ranije da je Šarlot spreman da se odrekne sadašnjeg startnog centra Kodija Zelera, s tim što bi na Floridi tražili mnogo više. Pominje se čak i da bi Šarlot mogao da ponudi Terija Rozira, Majlsa Bridžisa i Pi Džej Vašingtona, mada se čak šuška o tome da bi u tom slučaju Orlando tražio sve njih u kompletu. Rozir je napravio veliki iskorak otkako je u Šarlotu i sada beleži oko 20 poena u proseku, dok Bridžis i Vašington još važe za talentovane mlade igrače s manje od tri godine iskustva.

San Antonio se takođe pominje kao moguća destinacija i interesovanje iz Teksasa je veliko. Ekipa Grega Popoviča ima talenat, a posle dogovora da se raziđe s Lamarkusom Oldridžom u narednih nekoliko dana, igračima poput Demara Derozana, Dedžontea Marija i Derika Vajta potreban je ozbiljan centar Vučevićevog kalibra. 

Uoči početka sezone ovaj tim Sparsa niko nije mogao da zamisli ovako visoko pozicioniranog na tabeli Zapada, ali Greg Popovič uspeva da izvuče mnogo više. Najveći problem je upravo u reketu gde Sparsi postižu tek nešto preko 48 poena u proseku, što je 21. najlošiji rezultat ove sezone. S Vučevićem bi se perspektiva tima u reketu drastično promenila, kao i u napadačkom potencijalu.

Sparsi su prema poslednjim najavama spremni da Orlandu ponude Lamarkusa Oldridža i Lunija Vokera, plus nekoliko pikova prve runde. Da li će to biti dovoljno zavisi samo od Orlanda koji svakako želi nešto baš jako za svog prvog centra i vodećeg igrača.

Što se tiče San Antonija, Greg Popovič bi s eventualnim dolaskom Vučevića nastavio tradiciju formiranja tima sa evropskom zvezdom u srcu projekta, a onda i centra. Svojevremeno je Toni Parker bio deo velikog projekta kao evropska zvezda, s tim što je San Antonio svoje timove gradio oko Dejvida Robinsona i Tima Dankana nekada, a sada bi to bilo oko Nikole Vučevića.

U ovom trenutku niko ne zna da li će Nikola Vučević zaista otići s Floride i veruje se da će se klub pre odreći Arona Gordona, pa onda Evana Furnijea i Terensa Rosa, ali ostalo je još dovoljno vremena da se svi detalji definišu. Orlando je sada pretposlednji tim Istoka sa skorom 13-26 i nimalo dobrim izgledima za ovu sezonu, mada se pretpostavlja da bi naredne to moglo da bude znatno bolje.

NBA LIGA

Četvrtak:

23.55: (4,30) Vašington (15,0) Juta (1,27)

Petak:

00.30: (1,40) Atlanta (14,0) Oklahoma (3,35)

00.30: (1,40) Njujork (14,0) Orlando (3,35)

03.00: (1,22) Finiks (16,0) Minesota (5,00)

03.00: (1,80) Portland (12,5) Nju Orleans (2,25)

03.30: (1,35) LA Lejkers (14,0) Šarlot (3,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Nikola VučevićNBA ligaOrlando MedžikŠarlot HornetsBoston SeltiksSan Antonio Spars

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara