Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Nikola Lončar: Igrači i navijači - pamet u glavu; Partizan u svakom pogledu iznad Reala, u utorak na pobedu

Vreme čitanja: 8min | sub. 29.04.23. | 09:17

"Ovo što se desilo u Madridu zapisano je i pamtiće se. Partizan ne treba da stane tu, zato treba da završi posao u utorak. Nema nikakve dileme. Samo se brinem za to da Egzum bude spreman", kaže za Mozart Sport nekadašnji košarkaš Partizana i Reala

Uzavrele emocije ostavile su u senci utakmicu koju je Partizan Mozzart Bet po gotovo svim merilima odigrao za desetku. Naterao je najveći klub na svetu da se preda pre nego što je bilo gotovo, da se u osvajaču deset Evroliga probude najmračnije emocije i da kroz neprimerena dela zapravo pokaže nemoć.

Ipak, sve što se desilo u četvrtak, treba da ostane u tom danu. Željko Obradović, Rudi Fernandez, kao i svi učesnici incidenta na kraju meča poslali su poruku mira, da se stavi tačka na tenzije i sa mirom dočeka naredni utorak (TV Sportklub, 20.30) kada će Parni valjak imati prvu od tri prilike da overi plasman na Fajnal for.

Izabrane vesti

Svi u crno-belom nadaju se da će se sve rešiti već u trećem susretu, a istog razmišljanja je i Nikola Lončar. Na pitanje kako će ekipa bez Matijasa Lesora u jednom, odnosno Kevina Pantera u dva meča, nekadašnji košarkaš Partizana i madridskog Reala je uzvratio:

"Iskreno, ne znam. Još procesuiram to u glavi. Da li su kazne velike ili male, to uopšte nije bitno", kreće sa jasnom porukom Lončar razgovor za Mozzart Sport:

"Posle utakmice mi je bilo važno to da Dante Egzum nije ozbiljno povređen i da će, koliko sam čuo, igrati u utorak. Ako bude bio u mogućnosti da zaigra, biće to najbolja vest za Partizan".

A, šta reći za odluku Disciplinskog sudije?

"Uf, nisam sve to tako doživeo, nemam iskustva da bih pričao o tome. Kao igrač sam učestvovao u nekim sličnim situacijama, ali ono što je uradio Jabusele... To po meni nema ime u svetu košarke, ne znam ni kako bih nazvao ono što je uradio..."

Kaže da mu je žao i da se kaje

"Kaje se sigurno, razumemo sve emocije, ali emocije kroz guranje ili ako baš mora pesničenje, ali ono... Onakav zahvat ne znam odakle je izvukao".

Njega definitivno nećemo videti do kraja sezone, to je takođe bitna vest…

"On je završio sezonu, bez obzira da li se u četvrtfinalu odigra još jedna ili tri utakmice, pa plus Fajnal for, on će svakako do kraja sezone biti na hlađenju, ili će odraditi suspenziju do kraja na početku sledeće godine. Po meni je ta odluka na nekih način projektovana".

Ostali?

"Nisam iskreno video šta su uradili Dek i Panter, ali jesam Lesora... Treba prihvatiti kazne, adaptirati se na situaciju i ići apsolutno na pobedu u utorak".

Da li su po vama kazne po meri?

"I dalje nemam formirano mišljenje, neki kažu da je mnogo, neki da je malo, po nekima prava mera. Čekam da se čujem sa prijateljima iz Španije, sa kojima sam stalno u kontaktu, bili smo i posle utakmice, pa i juče ujutru. Sada treba fokus staviti na utakmicu i nikako ne tražiti neku osvetu, na bilo kakav način. Samo da igra košarka i pobedi utakmica kako bi se ostvario dugo željeni cilj, a to je Fajnal for".

Glasno su se posle utakmice čule miroljubive poruke sa obe strane, taj trend nastavio se i u jučerašnjem danu porukama igrača na društvenim mrežama. Nema dileme da je svima stalo da se strasti smire i da se ponovo samo priča o košarci…

"To je sada najvažnije, poruka koju treba svi da širimo. Ima dosta vremena do utorka, znam da su svi navijači Partizana bili zaprepašćeni onim što se desilo u Madridu. Ali, sada treba da se strasti smire, ako želimo svi da Partizan da dobije jednu od dve utakmice kod kuće".

Lopta je u rukama Partizanovih košarkaša...

"Apsolutni je favotit posle onih nadigravanja u Madridu, košarkaških lekcija Realu. Sada treba da se dovrši posao i nastavi istim ritmom kao u Madridu. Prvo da smirimo strasti. Razumem, svi smo s jedne strane razočarani onim što se desilo, ali smo i uzbuđeni zbog dva brejka. To što je Partizan uradio tamo ne smemo nikako da širimo van okvira košarke".

Posle izrečenih kazni pojavila se škola mišljenja da bi Partizanu više odgovaralo da izgubi treći meč, mada će svako prizeman reći da apsolutno ne sme da se pruži šansa Realu da se vrati sa ivice ambisa…

"To su gluposti, mogu navijači da pričaju šta hoće, Partizan sigurno neće kalkulisati, ni gledati da li je poraz dobar ili ne zbog ovoga ili onoga. Poznajući Željka Obradovića, on će sigurno da priprema ekipu da se završi posao već u trećoj utakmici jer protivniku kakav je Real Madrid ne možeš da dozvoliš da te sada pobedi, da dobije samopouzdanje i da ga dovedeš u situaciju da se sa tobom nadigrava u četvrtom meču. Oni bi dobili motivaciju da mogu da vrate seriju u Madrid, vratio bi im se Dek i šta onda? Da se dobiju košarkaški, bez incidenata i da se plasiramo na Fajnal for. Posle će se praviti plan za Fajnal for".

Dakle, samo pobeda…

"I pamet u glavu, igrači i navijači, da Željko spremi utakmicu onako kako on to zna, kao što je to radio i dosad. Oslabljeni smo i mi i oni, ali treba samo da gledamo napred i pobedimo. Mnogo smo u ovom trenutku košarkaški iznad Real Madrida. Taktički, tehnički, u svakom pogledu".

Kako ste videli ove dve utakmice u Madridu, košarkaški gledano?

"Da ostavimo istoriju sa strane, Partizan je košarkaški nadigrao Real Madrid i to je po meni jedino merilo, jedino bitno. Ako pričamo o novijoj istoriji, ovaj Real Madrid nikad nije bio lošiji nego sada, u poređenju sa nekim prethodnim sezonama, po sastavu i po svemu što su pokazali, pogotovo u poslednja dva meseca. To uopšte ne skida zasluge sa igara Partizana i ono što je urađeno, počev od onog susreta u Beogradu pred kraj ligaškog dela. Ovo što se desilo u Madridu zapisano je i pamtiće se. Partizan ne treba da stane tu, zato treba da završi posao u utorak. Nema nikakve dileme. Samo se brinem za to da Egzum bude spreman. Pročitao sam u novinama da povreda nije toliko ozbiljna, to bi bio veliki dobitak za ekipu, da bude spreman za utorak", priča Lončar i dodaje:

"Partizan nesumnjivo igra najbolju košarku u poslednja tri meseca. Kada su prebrodili onu krizu na početku išli su samo uzlaznom putanjom, bili su sve bolji i bolji. Željko je izvukao maksimum, pa možda i iz svih igrača. Možda fali neki igrač koji taj maksimum nije dostigao, ali trenutno Partizan igra najbolju i najatraktivniju košarku u Evropi i Evroligi".

Šta je presudilo u Vizink Centru, da li Partizanova odbrana, Obradovićeva taktička fleksibilnost, napad koji je u dve utakmice ubacio prosečno preko 90 poena?

"Partizan je imao odgovor na sve, a Real Madrid je bio taj koji je konstantno tražio odgovore na sve što Partizan radi. Željko ima na raspolaganju igrače koji su spremni na sve što protivnik može da ponudi i to smo videli ne samo protiv Reala, već i u svim utakmicama poslednjih nedelja i meseci. Bilo je možda nekih manjih problemčića, ali Željko se maksimalno adaptirao i uskladio situaciju na terenu tako da Partizan drži kontrolu u obe utakmice. Sve igrače je maksimalno pripremio ofanzivno i defanzivno. Videlo se kakva je rotacija, kakvu ko ulogu ima... Svi su se lepo uklopili i ove utakmice sa Realom su pravi šlag na torti. Videli smo nešto slično i u Monaku, Panter je pogodio ta dva bitna šuta, ali ostali imaju takođe velike zasluge. Sve ide super, samo ono na kraju nikako nije smelo da se desi..."

Uspeo je Serhio Ljulj da isprovocira Kevina Pantera dovoljno, da bi se dogodilo posle sve to smo videli…

"Da, taj težak faul je definitivno izbacio Pantera iz takta. Nije trebalo da odreaguje na to, ali razumem ga. Emocije, ponos, dobra igra, niko ne želi da ga protivnik tako faulira i ponizi. Partizan nije odreagovao kako treba, pogotovo Panter jer je njegova reakcija povukla sve ono što se kasnije dogodilo. Ali, videli smo jasno ko je prvi krenuo, isprovocirao, a mi smo reagovali na to. Baš šteta".

Alen Smailagić je u poslednje vreme značajno digao formu, a u Madridu je dočekao svojih pet minuta…

"Definitivno nisu to samo ove dve utakmice u Madridu, video se i pre toga veliki progres u njegovoj igri. Prepoznaju se stvari na kojima Željko insistira u igri, Smailagić je sada došao do stadijuma da jedan od važnijih igrača u rotaciji".

Rekli ste da čekate da se čujete sa prijateljima iz Madrida da prokomentarišete kazne, a kako su oni videli dešavanja sa kraja utakmice?

"Razgovarao sam kolegama koje rade na televiziji, kao i nekim ljudima iz košarkaškog sveta, niko ne može da veruje šta se desilo, smatraju da nije trebalo da bude ovako, da ovo nije pravo lice igrača koji su bili akteri nemilog događaja. Igrači su posle utakmice pričali između sebe kako bi smirili strasti. Svi su razočarani, realno, žao im je što se desilo. Ovo su ipak dva istorijska kluba, ne mogu da kažem da je veliko rivalstvo, ali bivši su šampion Evrope jedni i drugi, mnogi igrači nosili su dresove oba kluba, od Zorana Savića, preko Saleta, Bodiroge, ja sam igrao tamo jednu sezonu, Željko je osvojio Evroligu sa Realom... Dosta je prijatelja, poznanstava koja smo stekli i koja su ostala tamo. Zato su svi zatečeni situacijom. Ne verujem da će se više desiti".

U Partizanovoj hendikep situaciji potrebno je da neko iskoči, da li se možda potajno nadate nečijoj dobroj roli u utorak, kako bi se odmenili Panter i Lesor?

"Iskreno, ne. Samo neka svako nastavi u svom ritmu, svi su spremni da podignu još malo više svoj nivo, da nadoknade to što su Panter i Lesor napolju. Videćemo kako je Egzum. Kako god, ko god da bude igrao, Partizan je u ovom trenutku mnogo bolji, bolju igru ima od Reala. Nema šta da se gleda Real Madrid, već da Partizan iskoristi svoj momenat i da ide na pobedu".



tagovi

Nikola LončarKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Real MadridKevin PanterMatijas LesorDante Egzum

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara