Patrik Mahoms i Tom Brejdi (©AFP)
Patrik Mahoms i Tom Brejdi (©AFP)

Brejdi VS Mahoms: G.O.A.T. protiv najboljeg igrača današnjice

Vreme čitanja: 8min | sub. 06.02.21. | 07:56

Iskustvo i pobednička navika veterana ili lucidost i hladnokrvnost prošlogodišnjeg MVP Superboula? Kako je legendarni as dao "vetar u leđa" mladom kolegi posle pobede na Erouhedu pre dve godine?

Tom Brejdi je pre tri nedelje poslao Drua Brisa najverovatnije u zasluženu penziju, pretprošli vikend je na Lembo fildu pokazao Eronu Rodžersu da novinari više ne smeju da postavljaju pitanje ko je bolji od njih dvojice (10 učešća u Superboulu naspram jednog, šest titula naspram jedne). Ostao je jedan stepenik do Mont Everesta, tamo gde je već bio šest puta, ali u dresu "zle" imperije Nju Ingland Petriotsa. Ostao je jedan stepenik da se sedmi put nađe na NFL tronu, da podigne trofej Vinsa Lombardija težak oko tri kilograma, prvi put u dresu Tampe Bej Bakanirsa i ispiše nove blistave stranice i ostane dugo neprikosnoveni G.O.A.T.

Kladioničarski, u prethodne dva meča plej-ofa, veliki Tom, odnosno njegov tim Tampa Bej, bio je autsajder, doduše, blagi autsajder. Bukmejkeri su veće šanse davali i Nju Orleans Sejntsima i pogotovo Grin Beju u finalu Nacionalne fudbalske konferencije. I Bakanirsi igraju 55. Superboul na svom terenu i imaju velikog Toma Brejdija i opet se veće šanse daju braniocu titule Kanzas Sitiju. Razlog je jednostavan – Čifse predvodi trenutno najbolji igrač lige, čudesni Patrik Mahoms. Nisu slučajno šampioni proteklog leta potpisalo s njim desetogodišnji blokbaster ugovor za maksimalnih 503.000.000 dolara. Sledeći najplaćeniji igrač lige je Dešon Votson sa 160.000.000 za četiri sezone.

Izabrane vesti

KVOTA DA ĆE TAJT END KANZASA TREVIS KELSI DA POSTIGNE TAČDAUN JE 1,65.

Mahoms je imao šest godina kada je Brejdi prvi put osvojio Lombardijev trofej. Njhovo rivalstvo traje samo nešto manje od dve i po godine. Trajaće još neko vreme. Brejdi je ranije rekao da želi da igra do 45. godine, ali je pre nekoliko dana pomerio tu čarobnu granicu koja se kosi sa svim zakonima biologije i ostavio mogućnost da igra i duže. Sledeće sezone ima ugovor sa Bakanirsima i sigurno ostaje. Koliko puta su mu rekli da mu je ovo poslednja šansa da uzme još koji trofej?

Brejdi i Mahoms su se sastali četiri puta dosad, skor je izjednačen. Veteran je dobio prva dva duela protiv Čifsa u dresu Petriotsa, izgubio je treći na Foksborou u poslednjoj sezoni u Nju Inglandu, a ove godine u dresu novog tima poražen je od Mahomsa i Čifsa (24:27) na stadionu Rejmond Džejms gde će se igrati veliko finale, 55. Superboul. Jedan meč je po važnosti bio sličan duelu za trofej. Pre nešto više od dve godine, 20. januara 2019. godine, Kanzas Siti Čifsi su dočekali na zaleđenom Erouhedu, na temperaturi ispod nule Petriotse u finalu Američke fudbalske konferencije (AFC).

Bila je to prva sezona kao startera Mahomsa u dresu Čifsa. Godinu dana je učio posao od Aleksa Smita, gledao kako to radi iskusniji kolega, upijao znanje ofanzivnog gurua Endija Rida. Odigrao je poslednji meč u ligaškom delu sezone kao ruki, čisto da oseti teren, a onda je iskusni stručnjak morao da se zahvali Smitu, trejduje ga u Vašington, a štafetu preda mlađanom asu. U prvoj sezoni kao startera Mahoms je rušio sve pred sobom, postao je MVP lige, a Kanzas je imao ulogi blagog favorita, bar zbog domaćeg terena.

U prvom poluvremenu sve je ličilo na rutinsku pobedu Brejdija i drugova. Poveli su sa 14:0, ali u nastavku se razgoropadio mladi as, vodio je Kanzas do produžetka – 31:31. Četvrta četvrtina je bila jedna od najluđih u ovom milenijumu, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Posle tačdauna Reksa Burkheda, Petrotsi su poveli sa 31:28, ali su ostavili 39 sekundi Kanzasu. Dovoljno za Mahomsa da odvede svoj tim do šuta za tri poena. Tada je novčić odlučio pobednika! Kako? Pravilo u NFL-u kaže da ko pogodi pismo ili glavu, dobija prvi loptu u produžetku, a tačdaun za jednu ekipu znači kraj meča.

KVOTA DA ĆE BRZONOGI RISIVER KANZASA TAJRIK HIL DA POSTIGNE TAČDAUN JE 1,55.

Fortuna je bila po ko zna koji put na strani čete Bila Beličika. Brejdi je dobio loptu i bila je to surova egzekucija, napad koji se ne brani. Legendarni as lako je doveo svoj tim do tačdauna. Tu su bile omiljene mete tih godina, Džulijan Edelman i Rob Gronkovski (sadašnji saigrač u Tampi). Tačdaun za goste, muk na Erouhedu. Da je novčič pao na stranu Kanzasa, verovatno bi to slično uradio Mahoms. Napadi su bili nezaustavljivi u četvrtoj četvrtini. Brejdi odlazi u Superboul, a onda padaju i Los Anđeles Remsi u defanzivnom meču za Lombardijev trofej. Na kraju 13:3, dovoljno za šesti i zasad poslednji šampionski prsten Brejdija.

Patrik Mahoms i Tom Brejdi u periodu kada je branio boje Nju Ingland Petriotsa (©AFP)Patrik Mahoms i Tom Brejdi u periodu kada je branio boje Nju Ingland Petriotsa (©AFP)

Posle tog meča na Erouhedu, Mahoms je dugovao. Sjajnu sezonu, praktično prvu u NFL karijeri nije uspeo da kruniše Superboulom. Dok je bio potišten, u svlačionici ga je posetio neko. Naravno, Tom Brejdi. Pokazao je viteštvo svojstveno legendama ovog sporta. „U pobedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi“, kao da je bio lajtmotiv. Svestan je bio Brejdi tada, video je ono što su mnogo videli – rađa se budući veliki as, njegov legitimni naslednik na NFL tronu.

Dve godine posle toga, sada u važnijoj bici, za trofej, dva asa će opet da vode svoje brutalne napade nakrcane zvezdama. Nekoliko dana pred 55. Superboul (ponedeljak, 00.30, Sport klub 1), Mahoms se prisetio reči koje mu je uputio veliki as.

"Bilo mi je veoma važno što je bio tu, što mi je pokazao da radim stvari na pravi način. Kao mlad igrač u ovoj ligi mnogo sam radio da bih bio dobar, da bih došao tu gde jesam. On je rekao da poštuje ono što radim i kako igram na terenu. Bio sam presrećan, imao sam mnogo samopouzdanja i pre toga, ali mi je stavio do znanja da moram da budem još bolji da bih došao do Superboula“, ispričao je Mahoms za ESPN.

KVOTA DA ĆE RISIVER TAMPA BEJA MAJK EVANS DA POSTIGNE TAČDAUN JE 2,10.

Godinu dana kasnije, Mahoms je bio u Superboulu. Brejdi je ispao sa Petriotsima od Tenesija u prvoj rundi plej-ofa i tu je bio kraj dvedecenijskog puta. U Majamiju je Mahoms nadigrao Brejdijevog učenika, nekadašnjeg rezervistu Nju Inglanda, Džimija Garopola.

Mahoms ostaje da pobedi velikog Brejdija u Superboulu i da polako preuzima primat i slavu legendarnog asa. Dva poslednja međusobna duela je bio bolji, sada mu se pruža prilika za het-trik.

"Brejdi je isti kao ja. On će sve da uradi da bi pobedio na terenu. Nije ga briga šta je potrebno. Ako treba da baci 400 jardi, baciće ih. Ako treba 100, baciće 100. Sve što bude treba, samo da pobedi. Ja mislim da imam isti mentalitet. I dalje pokušavam da dostignem njegov nivo. Način na koji on posmatra odbranu pre ’snepa’ je nešto čemu se svakodnevno divim, kako on ulazi u ’džep’, kako ostaje miran iako ima pritiska oko njega. Gledao sam mnoge njegove mečeve. Način na koji on to radi je fenomenalan. Broj titula govori mnogo“.

Mahoms želi da prati Brejdija i kada je u pitanju dugovečnost. Više od dve decenije traje. Poznate je Tomova rečenica da su jagode sa šlagom za njega luksuz. Zato i igra u 44. godini.

"Želim da igram sve dok mi dozvole. Da bih to uradio, moram da brinem o svom telu koliko i o svemu ostalom na terenu. Ako želite dugo da se bavite ovim sportom morate da uložite toliko vremena u svoje telo koliko u bilo šta drugo. U svojoj dosadašnjoj karijeri naučio sam mnogo toga, kako da budem zdrav i da se trudim da budem u najboljem nutritivnom stanju. Osećam da mogu da budem još bolji“, zaključio je mlađani as.

Paralela njih dvojice mogla bi da se povuče da su na početku karijere imali starije, iskusnije kolege. Brejdi je bio rezervista tada zvezdi Druu Bledsou. On se povredio, ušao je na teren momak koga je Nju Ingland draftovao sa 199. pozicije. Ostalo je istorija. Mahoms je imao bolje prolazno vreme. Draftovan je 2017. godine kao 10. pik. Šta li radi generalni menadžer Čikago Bersa? On je birao s drugog mesta Miča Trubiskog... Mahoms je za kratko vreme pokazao klasu i trenutno je najbolji igrač lige iako će ove sezone MVP kruna da ode u ruke Erona Rodžersa.

Njihove brojke ove sezone približne su. Tom Brejdi je bacio 40 tačdaun pasova u ligaškom delu sezone, Mahoms dva manje, ali i utakmicu manje. Tom je imao duplo više presečenih lopti – 12, naspram samo šest kvoterbeka Kanzasa. Brejdi je bacio 4.633 jardi, Mahoms 4.740. Brejdi je imao 65,7 odsto kompletiranih pasova, a Patrik malo više – 66,3. Utisak je da je napad Mahomsa i Čifsa tečniji, da lakše i brže dolazi do end zone rivala, da je ubitačniji. Čifsi umeju za četvrtinu da pregaze rivala. San Franisko je na sedam minuta pre kraja imao prednost od 20:10 u prošlogodišnjem Superboulu, a onda su Mahoms i drugovi ubacili u petu brzinu i postigli tri tačdauna, na kraju, za ubedljivih 31:20.

KVOTA DA ĆE RISIVER TAMPE ANTONIO BRAUN DA POSTIGNE TAČDAUN JE 3,15.

Vođa Tampe je u plej-ofu bacio sedam tačdauna pasova, ali je imao i četiri presečene lopte, od toga tri u Grin Beju pre dve nedelje koje nisu skupo koštale njegov tim. Mahoms ima četiri tačdauna u doigravanju, bez presečene lopte u mečevima sa Klivlendom i Bafalom u doigravanju.

Brejdi igra za sedmi trofej u 10. Superboulu, Mahoms za drugi u isto toliko mečeva za krunu. Kanzas je favoriti, stručnjaci "preko bare" mu daju veće šanse. Mnogi prognoziraju Superboul s velikim brojem poena. Ne zaboravite staro kladioničarsko NFL pravilo: Ne igrajte protiv Toma Brejdija.

Mozzart deli NFL loptu i igricu. Tipuj za NFL loptu i Bonus. Zaprati Mozzart Bet Instagram stranicu, lajkuj ovaj post i do ponedeljka do⏰00.30 u komentaru prognoziraj ko će pobediti i koliki će biti ukupan broj poena na Superboulu. Mozzart pruža priliku za najbržeg da osvoji NFL loptu i Bonus 1000. Drugoplasirani će osvojiti Bonus 500, a trećeplasirani Bonus 200. Opširnije o pravilima igre pročitajte OVDE.

Tipuj za NFL igricu. Zaprati Mozzart Sport Instagram stranicu, lajkuj ovaj post i do ponedeljka do⏰00.30 u komentaru prognoziraj koliki će biti ukupan broj poena na Superboulu. Opširnije o pravilima igre pročitajte OVDE.


tagovi

američki fudbalNFLNFL ligaTom BrejdiPatrik MahomsSuperboulKanzas SitiKanzas Siti ČifsTampa Bej Bakanirs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara