Stefan Petrić, Duško Čelica i Nemanja Pribak (©Starsport, ©MN Press)
Stefan Petrić, Duško Čelica i Nemanja Pribak (©Starsport, ©MN Press)

Presek srpske rukometne pijace: Voša desetkovana, Dinamo zasad pobednik, Zvezda se budi, mirno u Humskoj

Vreme čitanja: 8min | sre. 06.07.22. | 08:01

Šampion ostao bez nosilaca igre – Nikolića, Verkića, Ratkovića, Šotića, verovatno i Ocvirka. Pančevci zasad najbolje pazarili, crveno-beli tek treba da pokažu da su kadri za borbu za titulu, Metaloplastika najavila velike ambicije angažovanjem Vladana Matića. U Partizanu i dalje besparica, oslanjanje na mlade snage. Jugović vratio dvojicu veterana – Stojanovića i Kosanovića

Bude se i rukometni klubovi u Srbiji. Prethodnih devet godina Vojvodina je bila najdominantnija. Najbolje se radilo na Slanoj bari, trofeji su se nizali. Ove sezone, Novosađani su, po trenutnom bilansu prelaznog roka, znatno slabiji. Lale su ostale bez najboljih igrača. Kao da je konkurencija osetila da je pravo vreme za skidanje Voše s trona. Dinamo iz Pančeva je krenuo najjače, Crvena zvezda najavljuje pohod na vrh, a kandidati za visok plasman su i Metaloplastika, Partizan, kragujevački Radnički i Jugović.

Konačno, vraća se i stari, dobri plej-of za titulu. Ne kao prethodnih godina kada je završni deo sezone igran sa 14 kola. Naredne sezone, 14 timova odigraće 26 kola, a onda najbolja četiri kluba se bore za titulu. Polufinale i finale je na dve dobijene utakmice.

Izabrane vesti

Da li je došlo vreme da dvorane budu punije, posebno u Beogradu i Novom Sadu, koje su mahom zvrjale prazne prethodnih godina?

VOJVODINA – ODLASCI KAO NA TRACI, TEŠKO BEZ NIKOLIĆA I VERKIĆA

Početkom prošlog meseca, Vojvodina se konsolidovala, došlo je do promena u klubu. Novi predsednik postao je Dušan Bajatović, zamenio je Milana Đukića, koji je postao čelni čovek Skupštine Novosađana. Trenutni bilans između dve sezone je 10 odlazaka i četiri pojačanja. Od startera ostao je samo iskusni srednji bek Nemanja Pribak.

Najveći hedikep za devetostrukog šampiona Srbije su odlasci reprezentativca, desnog beka Jovice Nikolića (Veclar, Nemačka) i iskusnog golmana Svetislava Verkića (Ašdod, Izrael). Dres novosadskih crveno-belih više neće nositi ni levo krilo Mladen Šotić (Benidorm, Španija), pivotmen Nemanja Ratković (Minaur Baja Mare, Rumunija), a slobodni u izboru nove sredine su i Aleksa Kljajić, Slovenac Nejc Žmavc, Miljan Bunjevčević i čuvar mreže iz Tunisa Ahmed Bedui. Milan Mirković je završio karijeru. Jednogodišnji ugovor je istekao levom beku, Slovencu Gregoru Ocvirku. Male su šanse da nekadašnji MVP juniorskog Evropskog prvenstva i naredne sezone ostane u srpskoj Atini.

Jovica Nikolić (©Starsport)Jovica Nikolić (©Starsport)

Zasad, stigla su četvorica novajlija. Najzvučnije je povremeni reprezentativac Srbije, pivotmen Živan Pešić. Još pre mesec dana Novosađani su obelodanili da su novi igrači Voše i desni bek Milan Savić i desno krilo Marko Vasić. Stigao je i iskusni golman iz Tunisa Idris Idrisi (35), koji je branio boje šampiona ove afričke zemlje Esperansa. Zameniće zemljaka Beduija koji nije ostavio veliki trag u dresu najboljeg srpskog tima u prethodnoj deceniji.

Sreda, 12.30: (6,75) Makedonija (12,0) Srbija (1,15)

Na klupi Vojvodine ostao je trofejni stručnjak Boris Rojević koji je za četiri godine na kormilu osvojio čak 11 trofeja. Samo mu je izmakao pehar Kupa Srbije prošle sezone, koji je završio u vitrinama Metaloplastike.

PARTIZAN – BESPARICA I DALJE TRAJE, PISARIĆ OTIŠAO, INTERESOVANJE ZA MLADE BEKOVE CRNO-BELIH

Godinama je Partizan u finansijskim problemima i prinuđen je da se osloni na mlade igrače iz svoje škole. Prethodne dve sezone, crno-beli su bili vicešampioni. Protekog leta pokušavao se napad na titulu, stigla su dvojica nekadašnjih reprezentativaca, Aleksandar Stojanović i Uroš Mitrović. Desni bek je razočarao, pa je tokom sezone napustio klub, dok povratnik u Humsku zbog povrede i bolesti nije odigrao nijedan meč. Posle dva vezana poraza od kragujevčakog Radničkog, trener Nenad Maksić je podneo ostavku, a klub je dao otkaze njegovom sinu Aleksi Maksiću i desnom beku Nikoli Ivanoviću.

Sa trenerom Darijom Krželjom je ponovljen uspeh iz sezone 2020/2021, drugo mesto u Superligi Srbije. Prethodnih meseci, miran period za Partizan. Klub je napustio samo srednji bek Đorđe Pisarić koji karijeru nastavlja u austrijskom Gracu. Crno-beli mogu da se pohvale da imaju četvoricu reprezentativaca koji su sa Orlovima na Mediteranskim igrama - golman Andrej Trnavac, bekovi Stefan Petrić, Veljko Popović i Uroš Kojadinović. Najveće interesovanje stranih klubova je za levog beka Stefana Petrića, sina Vladimira Petrića, nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje. Mladi levi bek ima ugovor sa crno-belima i zasad je u Humskoj.

Partizan će i u narednoj sezoni morati da se osloni na mlade snage. Nema informacija da se finansijska situacija popravila u Humskoj. Crno-beli mogu da se pohvale da gro repezentativaca Srbije čine rukometaši koji su igrali u crno-belom taboru – braća Nemanja i Vanja Ilić, Bogdan Radivojević, Mijailo Marsenić, Dejan Milosavljev, Lazar Kukić i Stevan Sretenović.

CRVENA ZVEZDA – ŠKRBIĆ ZASAD NAJVEĆE POJAČANJE, TROJICA STRANACA, TEK SE OČEKUJU „BOMBE“

Klub iz Ljutice Bogdana tavori već deceniju. Prethodne dve sezone - borba za opstanak. U crveno-belom taboru uveravaju da je finansijska kriza prošlost, da je klub stabilan, a optimizam provejava u Zvezdi. Vesnik boljih dana je Dragan Škrbić, koji je izabran za predsednik klubaa. Ostali su i generalni direktor Nenad Peruničić i sportski direktor Ognjen Kajganić.

Crveno-beli polako sklapaju kockice tima koji bi naredne sezone konačno mogao u borbu za titulu. Ratku Đurkoviću je poverena uloga trenera u naredne dve godine. Zadovoljni su u upravi crveno-belih radom crnogorskog stručnjaka koji je krajem 2021. preuzeo tim od Žikice Milosavljevića posle kraha u prvenstvu i novog igranja u plej-autu.

Zvezda veruje igračima koji su prošle sezone obezbedili osptanak. Ugovori su produženi sa osmoricom starosedelaca - Ivanom Horvatom, Mirkom Đurovićem, Markom Kneževićem, Viktorom Matičićem, Đorđem Majesom, Milošem Blagojevićem i golmanom Dimitrijem Jelićem koji su stavili paraf na dvogodišnju vernost, dok je Sava Radovanović (2004), koji je debitovao za prvi tim u prolećnom delu sezone, potpisao na tri godine.

Zasad, u Zvezdi su se okrenuli strancima. Kao što je Mozzart Sport pisao još početkom juna, prva pojačanja su nekadašnji crnogorski reprezentativac, rođeni Novosađanin Branko Kankaraš i Izraelac, desni bek Rotem Segal. U utorak je klub objavio da će novi igrač Zvezde biti reprezentativac Tunisa Ramzi Majdub, koji igra na poziciji desnog krila. Kao bomba u srpskoj javnosti odjeknula je vest da su Zvezdi ponuđena braća Njokas, Olivije i Kevin, nekadašnji trofejni rukometaši reprezentacije Francuske. Od njihovog angažovanja verovatno nema ništa. Zvezdi nedostaju dvojica, trojica iskusnih igrača, pogotovo na bekovskim pozicijama.

U Ljutice Bogdana najavljuju da je ovo tek početak, da će biti još potpisa. Novi čelnik kluba Dragan Škrbić na promociji je rekao da crveno-beli imaju petogodišnji plan, da neće jednu godinu da krenu napred, pa tri nazad. Misle se na budućnost, a jedan od novajlija mogao bi da bude mladi golman pančevačkog Dinama Nikola Perić, naslednik legendarnog Dejana Perića. Crveno-beli su angažovali i trenera golmana Željka Hornjaka. Posle godina tame, optimizam i vera zrače iz čelnih ljudi nekadašnjeg srpskog šampiona.

DINAMO – PANČEVCI DOVELI ISKUSNI TANDEM GOLMANA I LEVOG BEKA ČELICU

Pobednik prelaznog roka zasad je Dinamo. Ambiciozna uprava na čelu sa sportskim direktorom Stojanom Radanovićem ne krije da puca na titulu i Kup Srbije i da Pančevci što duže ostanu u Evropi. Prošlogodišnji sastav je ostao na okupu s trenerom Nenadom Kraljevskim, koji ima titulu sa Crvenom zvezdom. Najveće pojačanje dosadašnje rukometne pijace u Srbije je dolazak u Pančevo nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje, golmana Obrada Ivezića. On se vraća u domaći rukomet posle 16 godina. Više od deceniju je branio u Francuskoj, a dolazi iz Nansija, prošle sezone člana najjače lige Galskih petlova.

Istog dana, 20. juna, Dinamo je doveo i drugog golmana, rođenog Pančevca Nemanju Marjanovića, koji je pošle sezone osvojio titulu u Češkoj sa Karvinom, dok je branio i u veoma jakoj francuskoj ligi za Ivri. Prošle sezone je Dinamo bio najtanji na golmanskim pozicijama, a sada bi trebalo da ima najbolji tandem čuvara mreže u ligi.

Veliko pojačanje crno-žutih trebalo bi da bude i levi bek Duško Čelica, srpski globtroter koji je promenio veliki broj klubova i zemalja. Prošlu sezonu je proveo u Vogošću. U Srbiji je igrao za Vojvodinu. Branio je i boje klubova u Sloveniji, Kopra i Maribora, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Francuskoj je nosio dres Sesona i Selestata, a karijera ga je vodila i u Nemačku, Rumuniju i Izrael.

Najviše je upamćen po golu godine u Ligi šampiona pre sedam godina, kada je nosio dres Zagreba. Sa 17 metara postigao je pogodak za pobedu hrvatskog šampiona protiv španskog Logronja. Novi rukometaš Dinama postao je i Uroš Avramović, prošle sezone pivotmen Šamota iz Aranđelovca. Verni klubu ostali su i bekovi, reprezentativac Srbije na Evropskom prvenstvu u Segedinu, Danilo Radović, desni bek Milan Golubović i iskusno desno krilo, nekadašnji reprezentativac Srbije Miloš Kostadinović. Nije to sve od Pančevaca, u pregovorima su sa još dvojicom, trojicom igrača.

METALOPLASTIKA – VLADAN MATIĆ ZA ŠAMPIONSKE AMBICIJE

Vladan Matić (©Reuters)Vladan Matić (©Reuters)

Šapčani su prošle sezone osvojili Kup Srbije posle pobede nad Vojvodinom u Leskovcu. Velike ambicije i napad na titulu, nekadašnji dvostruki šampion Evrope je najavio angažovanjem Vladana Matića, bivšeg selektora Srbije. On se vraća u rodni grad posle 29 godina. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije ima veliko trenersko iskustvo u Mađarskoj i Sloveniji. Bio je na kormilima Pik Segeda, Tatabanje, Celja, a radio je i i kao pomoćnik u reprezentaciji Mađarske.

Zasad, jedino pojačanje je pivotmen Kosta Perović koji je prethodnih godina igrao u Poljskoj i Češkoj. Odlično levo krilo Marko Srdanović je produžilo ugovor sa Šapčanima. Vodeći igrači ostaju u klubu, levi bek, Tunišanin Mohamed Aziz Aidi i desni bek Vojislav Brajović, kao i golman Darko Arsić. Mladi Vukašin Antonijević je otišao u Celje, a dres Šapčana naredne sezone neće nositi Savo Mešter i Vuk Milenković. Narednih nedelja očekuju se pojačanja za ambiciozne Šapčane. Kao u Dinamu iz Pančeva, i u Metaloplastici ne krije da žele na srpski tron.

VUKOVIĆ NA KORMILU RADNIČKOG, KAĆANI DOVELI STOJANOVIĆA I KOSANOVIĆA

Kragujevački Radnički je prošle sezone bio najprijatnije iznenađenje, osvojio je treće mesto i izborio plasman u Evropu. Đorđe Teodorović je preuzeo niški Železničar, a na njegovo mesto je stigao proslavljeni as našeg rukometa, nekadašnji selektor Srbije koji ima srebro iz Beograda 2012. godine, Veselin Vuković. Klub je napustio pivotmen Veljko Davidović koji se preselio u poljski Gdanjsk.

Jugović je vratio iz pečalbe nekadašnjeg reprezentativca Vladicu Stojanovića. Kaćani su ostali bez trenera, mladog stručnjaka Akima Komnenića koji se vraća u Izrael. Naredne sezone predvodiće Makabi iz Tel Aviva. Veliko pojačanje je i iskusni golman Milan Kosanović. U Srbiji je branio bolje Železničara i Crvene zvezde, a internacionalnu karijeru gradio u norveškom Stavangeru, bundesligašima Balingenu i Mindenu, španskom Kangasu, Vardaru i francuskom Istru. Pojačanje za nekadašnjeg osvajača evropskog trofeja (Čelendž kupa) su i Marko Živković i Stevan Oljača.

Vladica Stojanović (©MN Press)Vladica Stojanović (©MN Press)

Zrenjaninski Proleter će i naredne sezone na terenu da predvodi nekadašnji reprezentativac Srbije Momir Rnić junior. Novi superligaš Topličanin iz Prokuplja ostao je bez trenera Miljana Manića koji se seli u drugoligaša Vranje. Na njegovo mesto dolazi Zlatko Petronijević, bivši trener Mokre Gore.

Naredne sezone nas očekuje mnogo zanimljivija i atraktivnija Superliga Srbije i velika borba za titulu.


tagovi

RK Radnički KragujevacRK Dinamo PančevoMetaloplastikaRK Crvena zvezdaRK PartizanRukometna superligaARKUS ligaRukometni transferi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara