Dika Mem, Aleks Dujšebajev, Karlos Ortega i Talant Dujšebajev (©Reuters)
Dika Mem, Aleks Dujšebajev, Karlos Ortega i Talant Dujšebajev (©Reuters)

Barsa za istoriju, niko u Kelnu nije odbranio tron, Kjelce na krilima Dujšebajeva igra za drugu krunu

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.06.22. | 09:08

Katalonci danas (18.00, Arena premijum) u Lankses areni napadaju 11. titulu šampiona Evrope. Dika Mem i Aleks Gomez Abeljo se bore za prvo mesto na listi strelaca, mada šansu ima i Petar Nenadić. Otac i dvojica sinova aduti poljskog prvaka

Atomski rukomet smo gledali u subotnjim polufinalima. Mečeve za slakodusce, za promociju ovog sporta. Krcata dvorana u Kelnu, 20.000 ljudi moglo je da vidi sve ono najbolje što rukomet pruža. Danas (18.00, Arena premijum) pada odluka – Barselona ili Vive Kjelce? Branilac titule, desetostruki šampion Evrope ili poljski velikan koji napada drugu krunu u drugom finalu? Prvo je dobio pre šest godina u trileru protiv Vesprema. Gonzalo Perez de Vargas ili Andreas Volf, Luka Cindrić ili Igor Karačić, Aleks Gomez Abeljo ili Arkadijuš Morito, Dika Mem ili Aleks Dujšebajev?

Barselona može da postane prvi tim u istoriji završnih tunira Lige šampiona koja je odbranila tron. Od sezone 2009/2010 Keln i velelepna Lankses arena su poprište četiri najbolja tima. Ugovor sa gradom na Majni je produžen do 2026. Pre toga su se finala igrala u klasičnom sistemu na dve utakmice, kod kuće i u gostima. Sada već ugašeni Sjudad Real je dvaput uzastopno bio najbolji 2008. i 2009. godine. Posle toga u Kelnu šampioni se su smenjivali – Kil, Barselona, Kil, Hamburg, Flenzburg, Barselona, Vive Kjelce, Vardar, Monpelje, Vardar, Kil i Barselona opet prošle godine, kada je u finalu pregazila danski Olborg sa 36:23.

Izabrane vesti

Vive Kjelce od istorijske krune 2016. godine nije igrao finale. Sada se vraća. Katalonci imaju ulogu blagog favorita, ali, ako iko zna kako se dobija Barsa onda je to četa Talanta Dujšebajeva. Ove sezone, Kjelce je oba puta u grupnoj fazi bio bolja od španskog velikana koji igra za 11. titulu prvaka Starog kontinenta.

18.00: (1.55) Barselona (8,50) Vive Kjelce (2.95)

Kada se sve sabere i oduzme, dve najbolje ekipe Evrope igraće za pehar. Vive Kjelce je najviše pokazao u dosadašnjem toku Lige šampiona. U subotu je pao Vesprem sa 37:35. Katalonci su lakše dobili oslabljeni Kil sa 34:30. Nije bilo neizvesna završnica, kao u prvom polufinalu. Izostanak povređenih Sandera Sagosena i Hendrika Peeklera Zebra s Baltika nisu mogle da nadoknade.

Golmani su u modernom rukometu pola tima, ali u subotu ni Gonzalo Perez de Vargas ni Andreas Volf nisu blistali. Ipak, u finišu, skinuli su nekoliko lopti i doprineli pobedi svog tima. Prštaće na svakoj poziciji, a možda najzanimljivija borba je na srednjem beku, gde će snage da odmere nekadašnji saigrači iz Vardara, Hrvati Luka Cindrić i Igor Karačić. Obojica imaju po dva pehara Lige šampiona, s tim da je Karačić do uradio s jednim klubom Vardarom, dok je organizator igre Barse jednom bio najbolji sa skopskim timom 2017. godine, a prošle godine sa sadašnjom ekipom.

Na desnom krilu, oba tima imaju ubojite golgetera, Aleksa Gomeza Abelja i Arkadijuša Morita, koji su bili najefikasniji igrači svog tima u subotnjim polufinalima. Vihorno krilo Barse je Kilu postiglo čak 12 golova i postao je tek treći igrač u istoriji završnih turnira u Kelnu koji je dvaput imao 10+ pogodaka. Pre njega su to uspelo Filipu Jihi i Mikelu Hansenu.

Osim borbe za tron biće zanimljiva i bitka za najboljeg strelca Lige šampiona. Saigrači iz Barselone, Dika Mem i Aleks Gomez Abeljo su postigli po 94, dok preti i srpski as Petar Nenadić koji ima tri pogotka manje i igraće danas (15.15) za treće mesto protiv Kila.

15.15: (2,15) Kil (8,00) Vesprem (1,95)

Finalni meč biće i borba dvojice iskusnih španskih trenera. Talant Dujšebajev je dugo na kormilu Vive Kjelce, dok je Karlos Ortega ove sezone seo na klupi velikana posle odlaska Ćavija Paskvala u Dinamo iz Bukurešta.

Kvota u Mozzartu da će u finalu da bude više od 64,5 gola je 1,95.

Kjelce je u poslednjih 12 godina tri puta dobio Barsu. Katalonci imaju šest trijumfa, dok su dva meča u Ligi šampiona završena remijima.

Utešna utakmica za „bronzu“ nikada ne izazva veliku pažnju i realno je nepotrebna, ali mora da se odradi. Biće to duel mladih trenera, nekadašnjih saigrača iz Kila, Momira Ilića i Filipa Jihe.

RUKOMETNA LIGA ŠAMPIONA (KELN)

Nedelja

FINALE

18.00: (1.55) Barselona (8,50) Vive Kjelce (2.95)

ZA 3. MESTO

15.15: (2,15) Kil (8,00) Vesprem (1,95)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EHF Liga šampionaRK KjelceRK BarselonaVespremRK KilPetar NenadićMomir IlićVladimir Cupara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara