Toni Đerona daje savete na tajm-autu (©EHF/Kolektiff)
Toni Đerona daje savete na tajm-autu (©EHF/Kolektiff)

Da, ovo je najbolja Srbija u Đeroninoj eri

Vreme čitanja: 6min | sub. 13.01.24. | 08:05

I pored košmarnih pola minuta, utisak je ostao isti. Islandske zvezde delovale su kao prosečni igrači koji nisu u pozicionom napadu mogli da probiju bedem Orlova, a radi se o majstorima u igri „jedan na jedan“. U jednom trenutku bekovska postava je bila sačinjena od rukometaša šampiona Evrope Magdeburga, Kristjanson-Smarason-Magnuson

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Eh, da nije poslednjih pola minuta, sada bismo pisali o najboljem defanzivnom prvom poluvremenu ove generacije, o tome kako su tri superstara Islanda Gisli Kristjanson, Omar Ingi Magnuson i Aron Palmarson stavljeni u džep, doktorskoj disertaciji Miljana Pušica koji je vladao središnjem delu odbrane, sjajnom Dejanu Milosavljevu u prvih 30 minuta, fantastičnom napadu u nastavku, Petru Đorđiću koji je bio fenomenalan u nastavku i baš je sportska tragedija da je on bio tragičar, odličnim krilima Vanji i Nemanji Iliću i Bogdanu Radivojeviću, dva gola debitanta Uroša Kojadinovića koja su nas odvojila na +3, zreloj igri vođe Orlova Lazara Kukića, golovima Predraga Vejina, odličnim pivotmenima Draganu Pešmalbeku i Mijajlu Marseniću...

Izabrane vesti

Za prosutim mlekom ne vredi žaliti, gotovo je. Da, govorićemo o svemu navedenom. Zaključak: Ovo je najbolja Srbija u troipogodišnjem mandatu Tonija Đerona na klupi reprezentacije. Jesmo pobeđivali Francusku i Norvešku u kvalifikacijama, šampiona Evrope Švedsku u prijateljskom meču, dva puta oborili na pleća tada favorita Sloveniju u baražu za SP 2023. Sve su to činjenice, ali nisu iste kvalifikacije i šampionat, kada svi dolaze zategnuti kao strune, u „fulu“, naštelovani za pik sezone.

Postavio je španski stučnjak savršenu taktiku protiv Islanda, plana su se držali svi igrači, nije bilo iskakanje iz koleseka, osim nekoliko više izgubljenih lopti od prihvatljivog. Dobro poznaje pedantni Katalonac svoje igrače, savršeno je menjao ritam u napadu, ubacivao, odmarao bekova kada je trebalo, rotirao ih. Đorđić je bio u krizi ove polusezone, ali se sada izdigao poput Feniksa. Dva meseca je propustio zbog povrede, nije ga išlo u Granoljersu na pripremnom turniru, nije igrao prvih 30 minuta protiv Islanđana, a onda je sa klupe slao karaketistične projektile, ona koje smo navikli prethodnih godina od novog igrača srpskog šampiona Vojvodine.

Islanđani su baš u poslednjh pola minuta pokazali klasu o kojoj je pričao Marko Vujin, nekadašnji saigrač Gislija Kristjansona i Arona Palmarsona u Kilu. Taj strašni levi bek, kapiten Islanda, dao je samo jedan gol pre te bombe koja je bila uvod u izgubljeni bod. I tu dolazimo do zakonitosti sporta, o milimetrima koji su odlučivali da li će da s odbije od prečke u mrežu ili će da ostane u polju. Da je samo malkice otišla više... Sada bi se slavila pobeda, ali ovaj bod je zlata vredan. Kada se hladne glave razmisli, bez emocija (utučeno su delovali Orlovi u miks zoni), ipak je ovo osvojeni bod, a ne izgubljen.

Nedelja, 20.30: (1,60) Srbija (8,00) Mađarska (2,85)

U jednom trenutku u postavi Islanda su bili trojica bekova šampiona Evrope Magdeburga, levo krilo Vesprema, desno Kolstada, sve sami rukometaši iz evropskg krema, koji se bore za titulu u Ligi šampiona. Na klupi je ostao pominjani Palmarson koj je skoro deceniju i po branio boje Kila, Vesprema, Barselone i Olborga, a sada sw za svoju dušu vratio u rodni Rejkjavik gde brani boje Hafnarfjerdura. S druge strane, Urošu Kojadinoviću je bilo prvi put da igra ovako važan meč pred ovolikim brojem publke. Kosu je takođe bilo vatreno krštenje za Orlove na velikom takmičenju...

Ono što je najvažnije osvojeni bod nas ostavlja u igri za drugi krug, za Keln, za željeni cilj, kvalifikacije za Olimpijske igre, poslednja šansa obe generacije da se dokopa turnira i izbori najveće sportsko takmičenje, san svih, da vide pet krugova, da žive dve nedelje u olmpijskom selu u Parizu krajem jula. Za mnoge će Los Anđeles 2028. godine da bude nemoguća misija.

Tek je prvo kolo šampionata Starog kontinenta, možda ovaj bod na kraju donese dva za narednu rundu.

Najavljivali su Đerona i igrači da osećaju i mogu, da je ovo šansa generacije, ispit zrelosti. Položili su ga za 10. Ovaj bod samo treba da bude injekcija za naredne utakmcie. Mađarska i Crna Gora su pokazali da su skromne selekcije, daleko od evropskog vrha, koje mogu da se dobiju. Imaće Orlovi uloge favorita u tim mečevima, a u eventualnom Kelnu... Ko preživi – pričaće. Tada u sve četiri utakmice nećemo biti favoriti.

Lankses arena, ta velelepna dvorana, rukomeni hram, koja svake godine negde sredinom juna bude stecište hodočasnika ovog sporta, gde je prava promocija rukometa, gde igla nema gde da padne, samo 20.000 srećnika sa dragocenim parčetom papira. To bi bila nagrada i bonus za ovaj tim, za uloženi trud ove tri godine, otkad je Đerona seo na užarenu stolicu selektora „poljuljanog broda“.

Predrag Vejin u duelu sa Bjarkijem Elisonom (©Reuters)Predrag Vejin u duelu sa Bjarkijem Elisonom (©Reuters)

I nabrajanja mečeva Srbije na dva velika takmičenja pod vođstvom Tonija Đerona govore da je ovo najbolja utakmica, najvredniji rezultat. Da se ogradimo – na završnim turnirima. U Segedinu na Evropskom prvenstvu 2022. godine smo pobedili skromnu Ukrajinu, poraženi od Hrvatske i Francuske. U Katovicama prošle godine na planetarnoj smotri dobili smo timove koje smo morali da pobedimo ili da se kladioničarski izrazimo – bili smo favoriti protiv Alžira, Katara, Argentine i Holandije, tesno poraženi od Nemačke, odigrali maestralnih 40 minata protiv Norveške, a ona je usledio cunami Vikinga i kraj nada za četvrtfinale.

Nedelja, 18.00: (6,25) Crna Gora (12,0) Island (1,17)

Ono što će da ostane Đeronino nasleđe jednog dana kada ne bude više selektor je idila u taboru Orlova. Nije daleko bilo vreme kada je atmosfera u reprezentaciji bila tenzična, kada su se Pandorine kutije otvarale posle svakog neuspeha, kada su se selektori svađali sa svima, kada su im novinari bili dežurni krivci. Onih nekoliko predstavnika „sedme sile“ iz Srbije, nažalost mogu da se nabroje na prste jedne ruke (u Katovicama prošle godine bila su dvojica izveštača), koji prate ovaj sport svakodnevno mogu da svedoče kakva je saradnja sa španskim stručnjakom. Jednom rečju – milina.

Ovo za seelektora, važi i za igrače. Uvek nadohvat ruke, spremni da izađu u susret.

Mađarska dolazi već sutra. Takav je raspored, utakmice svaka dva dana. Emotivno, ali i fizički meč protiv Islanda uzeo je danak, ali sada je fokus na novo „finale“. Opet Damoklov mač visi nad Orlovima, opet mora da se pobedi ili bar da se ne izgubi, ali drži se sve u svojim rukama. Nema digitrona, kalkulacija, dve pobede donose toliko željeni Keln i četiri utakmice, sada je to već izvesno sa Francuskom, Nemačkom, Hrvatskom i verovatno Španijom i pored debakla od 10 golova razlike (39:29) od strašnih „bivših Kauboja“ koji su oduvala Furiju u Manhajmu u petak uveče.


EVROPSKO PRBENSTVO ZA RUKOMETAŠE (NEMAČKA) – 2. KOLO

Subota

GRUPA D (BERLIN)

18.00: (3,15) Poljska (8,50) Slovenija (1,50)

20.30: (13,0) Farska Ostrva (18,0) Norveška (1,05)

GRUPA E (MANHAJM)

18.00: (11,0) BiH (16,0) Holandija (1,07)

20.30: (22,0) Gruzija (25,0) Švedska (1,01)

GRUPA F (MINHEN)

18.00: (2,55) Češka (8,00) Portugalija (1,70)

20.30: (22,0) Grčka (25,0) Danska (1,01)

Nedelja

GRUPA A (BERLIN)

18.00: (13,0) Švajcarska (18,0) Francuska (1,05)

20.30: (19,0) Makednija (23,0) Nemačka (1,02)

GRUPA B (MAHHAJM)

18.00: (16,00) Rumunija (20,0) Španija (1,03)

20.30: (1,07) Hrvatska (16,0) Austrija (11,0)

GRUPA C (MINHEN)

18.00: (6,25) Crna Gora (12,0) Island (1,17)

20.30: (1,60) Srbija (8,00) Mađarska (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija SrbijeToni Đerona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara