Teodora Veličković i Linea Čočaj
Teodora Veličković i Linea Čočaj

Dva najbolja strelca Superlige u Nišu: Naisa jača za 319 golova

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.08.23. | 14:08

Niške rukometašice dobile značajna pojačanja u Teodori Veličković i Linei Čočaj

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Davno su prošla vremena kada je niška Naisa harala srpskim, pa čak, u neku ruku, i evropskim rukometom – u prvoj deceniji ovog veka osvojila je svih šest trofeja u svojoj istoriji (jednu šampionsku titulu, četiri pehara nacionalnog Kupa, te evropski Čelendž kup 2007. godine) i dva puta igrala grupnu fazu Lige šampiona.

Izabrane vesti

Prošle sezone, pak, jedva se spasila ispadanja iz Superlige – sve je bilo stalo u jednu utakmicu, u kojoj su Nišlijke neophodnom razlikom savladale ekipu Bora. Uklopio se taj učinak u opštu sliku totalnog posrtanja niškog sporta poslednjih nekoliko godina, ali su u upravi Naise, očito, rešili da se tako nešto nikada ne ponovi i ovog leta načinili retko viđen potez u prelaznom roku – doveli su dva najbolja strelca prošlosezonskog šampionata, Teodoru Veličković i Lineu Čočaj.

Teodora (22) je rođena Nišlijka, karijeru je počela upravo u Naisi, ali ju je put posle toga, preko Juniora, vodio do dresa kragujevačkog Radničkog. U međuvremenu je postala potencijalna seniorska reprezentativka Srbije i jedan od najubojitijih bekova na domaćoj sceni. Linea (20) je prošle sezone bila kapiten Kikinde, baš Naisi je zagorčala život, u oba međusobna duela bila je proglašena igračem utakmice, a u onom igranom u Nišu postigla je 13 golova. Igra na poziciji desnog krila, najdeficitarnijoj u niškom klubu.

Ako malo iskarikiramo celu priču i saberemo broj pogodaka ove dve rukometašice u prethodnom prvenstvu, mogli bismo da kažemo da je Naisa jača za 319 golova, budući da je Veličkovićeva prošle sezone postigla 167, a Čočaj 152, što bi trebalo da bude dovoljno da ekipa uđe u najužu konkurenciju za mesto u plej-ofu.

Prelaznim rokom sam prezadovoljan. Doveli smo i dva mlada beka Mariju Konatar i Teodoru Manojlović. Sa Veličkovićevom smo dobili lidera, pobednika, igračicu koja jednim potezom može da reši utakmicu, a sa Lineom popunili desnu stranu i napravili balans u ekipi. Sa druge strane, hendikep je odlazak Sanje Stamenković u Crvenu zvezdu, ali imamo Jelenu Knežević, koja jeste igrala na bekovskoj poziciji, ali je seniorska reprezentacija Srbije vidi na mestu pivota i meni će biti privilegija da joj, upravo kao nekadašnji pivot, pomognem da se adaptira na novu poziciju. Ultimativni cilj je plasman u plej-of i od devojaka tražim da sa takvim stavom treniraju i ponašaju se od prvog dana“, istakao je trener Naise Slavko Krnjajac, koji je ovo leto proveo kao pomoćnik Dragana Markova u juniorskoj reprezentaciji Srbije.

U stručnom štabu Naise pomagaće mu doskorašnja prvotimka Teodora Petković i prekaljeni niški čuvar mreže, u prošloj sezoni Jugovića iz Kaća - Milan Kosanović, kao trener golmana.

Zanimljivo je da, iako tek drugi put u ovom veku, Naisa sledeće sezone neće učestvovati u evrokupovima, ekipa neće ostati bez ozbiljnog međunarodnog iskustva, budući da je za drugu polovinu avgusta planirana turneja u Mađarskoj i Austriji.

Sva je prilika da će odnos snaga u domaćem ženskom rukometu u narednoj sezoni biti izmenjen u odnosu na prethodni period. Tome će doprineti pre svega ambiciozni projekat Crvene zvezde, a tu su i dva poslednja šampiona Srbije Jagodina i Železničar iz Inđije. To su timovi, uz koje bi Naisa trebalo da bude kandidat za doigravanje za titulu.

Posle „rata“ na relaciji Rukometni savez Srbije - ARKUS liga, žrebanje takmičarskih brojeva za novu sezonu, koja bi, po kalendaru, trebalo da počne 16/17. septembra, još nije obavljeno. Ono što se, međutim, zna, posle18 kola po dvokružnom bod sistemu, prve četiri će, kao i prethodnih sezona, igrati plej-of po eliminacionom principu (prvi protiv četvrtog, drugi protiv trećeg u polufinalu, na dve pobede), dok će preostalih šest igrati plej-aut, tako što će preneti međusobne rezultate, formirati novu tabelu i onda igrati jednokružno, još pet kola. Posle toga, dve najslabije ekipe ispadaju direktno, a osmoplasirana igra dvomeč baraža sa trećeplasiranim timom iz Super B lige.

-------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

-------------



tagovi

ŽRK NaisaARKUS ligaRukometna superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara