Mihajlo Radojković, Jovica Nikolić i Miloš Orbović (©Starsport)
Mihajlo Radojković, Jovica Nikolić i Miloš Orbović (©Starsport)

Đeronina jedina nedoumica pred Svetsko prvenstvo – ko na desnom beku?

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.10.22. | 07:22

Konkurs za prvog levorukog bombardera - Miloš Orbović, Jovica Nikolić, Predrag Vejin, Mihajlo Radojković, Milan Milić...

Rukometaši Srbije nisu imali težak zadatak u prva dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine. Lako su savladani Finska u Novom Sadu sa 34:24 i Slovačka u Prešovu sa 27:21. Odškrinuta su vrata kontinentalnom prvenstvu. Ovi mečevi su bili poslednji zvanični pred start Svetskog prvenstva gde Orlovi imaju velike ambicije, žele konačno da se vrate u svetski vrh i da pokušaju da izbore kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Selektor Toni Đerona je za ovu akciju šansu dao trojicu bronzanih juniora sa Evropskog prvenstva u Portugaliji - Milošu Kosu, Stefanu Dodiću i Luki Rogana. Vratio je u selekciju Predraga Vejina i Nemanju Obradovića, dok je debitant za najbolju selekciju bio desni bek slovenačkog Trimo Trebnja Mihajlo Radojković koji je igrao u prvom meču u SPENS-u protiv Finaca.

Izabrane vesti

Čini se da je većinu dilema oko sastava španski stručnjak otklonio. Na golu su neprikosnoveni Dejan Milosavljev i Vladimir Cupara. Obojica su stub selekcije, branili su po 60 minuta, Cupara u Novom Sadu i Milosavljev u Prešovu i odradili odlično svoje zadatke, imali dvocifreni broj odbrana (golman Vesprema 10, a čuvar mreže Berlina 11 uspešnih intervencija).

Na levom krilo je Đerona odmorio kapitena Nemanju Ilića, šansu je dobio Miloš Grozdanić, ali čini se da je Vanja Ilić zakucan kao drugi izbor na toj poziciji pored starijeg brata, rukometaša Tuluza, jednog od najboljih strelaca šampionata Francuske. Na desnom krilu, prvi izbor je Bogdan Radivojević, početkom godine naš najboji igrač na Evropskom prvenstvu u Segedinu. Nažalost, u Katovicama nećemo gledati Darka Đukića, koji je prošlog meseca doživeo težu povredu kolena braneći boje Vardara. Za njega je sezona završena. Kao alternativa rukometašu PIK Segeda nemeće se Vukašin Vorkapić, igrač Ivrija, nekadašnji rukometaš Metaloplasitke. Odličan je bio protiv Finaca u srpskoj Atini, postigao pet golova, slabiji u Prešovu (dve promašena zicera iz kontri).

Na pivotmenu dominantni su Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek. Oni su i stubovi naše odbrane, zajedno sa Ilijom Abutovićem. Vreme radi za Luku Rogana iz Vojvodine.

Na levom beku nije bilo Petra Đorđića za ovu akciju zbog povrede, ali je as Benfike prvi izbor na toj poziciji, neko od koga mnogo toga zavisi, koji šutevima sa 10 metara može da razbije protivničke odbrane. Uroš Borzaš je dosad bio drugi izbor, i dalje je to, ali se nameće sve bolji Miloš Kos, juniorski repzrezentativac koji je zablistao letos na Evropskom prvenstvu. Momak iz Kozarske Dubice je već nekoliko godina ključni igrač Izviđača. Letos mu je propao angažman u Zagrebu jer klubovi nisu mogli da se dogovore oko obeštećenja. Ostao je u timu iz Ljubuškog. Ne libi se da preuzme odgovornost i neko je ko bi mogao Đeronu da natera da ga povede na planetarni šampionat koji počinje za manje od tri meseca.

Lazar Kukić je i na ovom mečevima pokazao da je duša tima, da je mozak Orlova, nezamenjiv je na srednjem beku. Prva alternativa mu je Đorđe Đekić, koga ovog puta nije bilo u timu, a tu je i juniorski MVP EP u Portugaliji, Stefan Dodić. Neće biti iznenađenje ako obojica odu na Svetsko prvenstvo.

Najveće brige Đeroni zadaje pozicija desnog beka. Mnogo je kandidata, ali čini se da i dalje nemamo rešenje – ko je prvi levoruki bombarder Srbije? Miloš Orbović, rukometaš švajcarskog Kriens Lucerna je prvi izbor Đerone u proteklih skoro dve godine. Nije blistao u Segedinu, ali treba reći da je ostao usamljen na toj poziciji i da nije mogao više. Nije oduševio ni u prethodnim mečevima, ali je izvesno siguran putnik za Katovice. Za drugo mesto kandidata je mnogo. Predrag Vejin i Mihajlo Radojković su ovog puta dobili šansu. Čini se da je bolji utisak ostavio rukometaš Neksea. Šteta što se povredio u 41. minutu protiv Slovaka u Prešovu. Do tada je postigao dva gola i najavio da na njega može ozbiljno da se računa u Katovicama.

Ne treba zaboraviti prošle sezone najboljeg igrača Superlige Srbije, Jovicu Nikolića. Dobre igre u dresu Vojvodine trasirali su mu put u najjači šampionat na svetu, Bundesligu. Na početku mandata u Veclaru se povredio, pauzirao je mesec dana, pa tek se prilagođava na težak ritam igranja u Nemačkoj. Protiv Slovenije u Kragujevcu u revanšu baraža za Svetsko prvenstvo pokazao je da je budućnost srpskog rukometa, da iako ima samo 20 godina, već ima mnogo utakmica u nogama. Nije ga bilo na EP u Segedinu zbog povrede.

Milan Milić je bio na širem Đeroninom spisku. Malo je igrao u Nantu pored Kirila Lazarova. Letos je potpisao za Zagreb, ali se nekadašnji rukometaš Metaloplastike nije izborio za mesto pod suncem u hrvatskoj prestonici, pa je početkom meseca stigao u Vojvodinu gde će pokušati da oživi karijeru i nametne se opet selektoru Srbije.

Defanzivni specijalista ostaje naš najiskusniji igrač Ilija Abutović, koga nije bilo ovog puta u dresu Orlova, a zbog korona virusa je propustio i Evropsko prvenstvo u Segedinu. Bio je važan šraf u dvomeču baraža sa Slovenijom u aprilu ove godine. Đerona je u Prešovu dao šansu i povratniku u najbolji tim Nemanji Obradoviću koji je imao dosta pehova u karijeri, teških povreda. Posle Eurofarm Pelistera, od letos je u Tatabanji koju trenira srpski stručnjak Dragan Đukić.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------



tagovi

Toni ĐeronaRukometna reprezentacija SrbijeJovica NikolićMiloš OrbovićMilan MilićPredrag VejinKvalifikacije za Evropsko prvenstvo u rukometu 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara