Niklas Landin Jakobsen, Ludovik Fabregas, Sander Sagosen i Luka Cindrić (©Reuters)
Niklas Landin Jakobsen, Ludovik Fabregas, Sander Sagosen i Luka Cindrić (©Reuters)

Giganti na kolenima, Skandinavci se dižu: Da li se menja rukometni poredak u Evropi?

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.03.23. | 14:53

Timovi sa severa Evrope, Olborg i Kolstad, finansijski ojačali, dok se najavljuje drastično smanjenje budžeta finalista prošlosezonske Lige šampiona, Kjelcea i Barselone. PSŽ skresao sredstva proteklog leta. Jedino Vesprem odoleva i podiže letvicu ne bi li stigao do toliko željene titule šampiona Starog kontinenta

Barselona, Vesprem, Kjelce, Kil, Pari Sen Žermen, Olborg kao incident, ranije Vardar u zlatnoj eri (2017, 2018 i 2019), Flensburg, Nant, Monpelje... To su timovi koji su prethodnih godina igrali na završnom turniru EHF Lige šampiona u Kelnu. I ove sezone poredak ne bi trebalo da se menja.

Dvostruki uzastopni šampion Evrope Barselona je prvi favorit za krunu, jedina neporažena ekipa u grupnoj fazi. Kjelce i Vesprem, odnosno Kil i Pari Sen Žermen će odmeriti snage u derbijima četvrtfinala, dok bi nemački šampion Magdeburg posle dva osvojena Supergloba (Svetsko klupsko prvenstvo), mogao da se nađe u završnici. Rival za plasman u Lankses areni biće mu pobednik meča Nant – Visla Plock. U budućnosti to bi moglo da se promeni.

Izabrane vesti

U problemima je pre svega Kjelce, čija sudbina je već mesecima pod znakom pitanja. Već je vicešampion Evrope morao da proda Nedima Remilija u Vesprem (pominje se obeštećenje od 500.000 do 1.000.000 evra, što je retkost u rukometnim transferima), a najavljuju se odlasci najboljih igrača, nemačkog golmana Andeasa Volfa i beloruskog pivotmena Arcema Karaleka, MVP u Kelnu prošle godine. Poljski velikan će naredne sezone biti drastično slabiji, a videćemo samo koliko. Da li će i trener Talant Dujšebajev i njegovi sinovi Aleks i Danijel da promene sredinu, a ponude im ne menjkaju. Mađarski Seged se pominjao kao moguće rešenje.

20.45: (1,20) Nant (11,0) Visla Plock (5,60)

Poslednje vesti iz Španije govore da se sprema i kresanje budžeta Barselone, najvećeg kluba na svetu koji funkcioniše kao sekcija FK koji je u velikim finansijskim problemima. Smanjenje sredstava se očekuje u košarci, rukometu, futsalu i hokeju. Prošle nedelje su katalonski mediji javili da se Barsa odriče usluga Luke Cindrića iako ima ugovor do 2025. godine. Hrvatski as ima jedan od najvećih, ako ne i najveći, ugovor u Blaugrani, a pošto je često povređen, u redovima dvostrukog uzastopnog šampiona su procenili da će tim najmanje da bude oštećen odlaskom iskusnog srednjeg beka.

Na toj poziciji šansu bi trebalo da dobije mladi Slovenac Domen Makuc, Španac Pol Rivera, a i levoruki Melvin Ričardson može da odigra minute kao organizator igre, pa čak i prva zvezda tima Dika Mem. Barsa ostaje na leto bez jednog od najboljih pivotmena na svetu, Francuza Ludovika Fabregasa koji se seli u najbogatiji klub na svetu, mađarski Vesprem.

Belorus Arcem Karalek je dugo bio na listi želja, ali poslednje informacije iz Katalonije govore da je šampion Evrope odustao od kružnog napadač Kjelcea i da se okreće jeftinijim rukometašima.

Barselona je prošle šampionske sezone objavila da je na plate igrača i trenere potrošeno 6.052.000 evra. Poslednjih godina, Barsa ne dovodi velike zvezde, još od prelaska Luke Cindrića iz Kjelcea 2018. Izuzetak je protekog leta bilo prelazak iz Flensburga jednog od najboljih krila na svetu, Šveđanina Hampusa Vanea.

Dika Mem, prva zvezda Barselone (©Reuters)Dika Mem, prva zvezda Barselone (©Reuters)

Nekada su u Blaugrani igrali Nikola Karabatić, Kiril Lazarov, Aron Palmarson, ranije Mikel Hansen, Arpad Šterbik, u tim trenucima najbolji rukometaši sveta. Francuski bombarder Dika Mem je doveden kao junior, Timoti N'Gasan je u klubu od 2016. Barsa crpi snagu iz svoje škole. Perjanice tima, golman Gonzalo Perez de Vargas i vihorno desno krilo Aleiš Gomez Abeljo su deca katalonskog giganta.

Prošle sezone je Pari Sen Žermen drastično smanjio budžet, sa 17.800.000 evra na „samo“ 12.000.000, a dobar deo otpada na poreze koji su u Francuskoj veliki i koji su uzrok „bežanije“ najboljih igrača Galskih petlova u inostranstvo.

Četvrtak, 18.45: (1,20) Vesprem (11,0) Seged (5,60)

Jedino stabilan gigant je Vespem. To je klub iz koje stoji država Mađarska i za narednu sezonu će sigurno da ima najveći budžet na svetu. Stižu Ugo Deska, Ludovik Fabregas, Sergej Kosorotov, Lukas Sandel, a pominje se i Luka Cindrić... I dalje je titula šampiona Evrope nedostižna za klub iz gradića u blizini jezera Balaton.

Dinamo iz Bukurešta raste iz godinu u godinu. Tim za koji igra srpski reprezentativac Lazar Kukić, a od 2024. biće jači i za Vladimira Cuparu, ove sezone je uspeo da dođe prvu put u istoriji do nokaut runde, ali i dalje ne može da parira timova iz evropskog krema.

Dok giganti slabe, stežu kaiše, bude se Skandinavci. Godinama nisu imali klub koji bi mogao da se bori za tiutlu. Brzo su padali projekti kao što je bio Kopenhagen pre decenije i po. „Incident“ je bio pretprošle sezone kada je Olborg uspeo da bude hit u Ligi šampiona, stigne do finala, ali je Barsa bila prejaka. Pošto su reprezentacije sa severa Evrope na vrhu (Švedska prvak Evrope, a Danska šampion sveta), probudili su se i klubovi koji narednih godina planiraju dva, tri puta veće budžete od postojećih.

Četvrtak, 20.45: (1,40) GOG Gudme (8,50) Olborg (3,60),

Olborg je već etabliran u Top 10. Prošle sezone je doveo Mikela Hansena iz Pari Sen Žermena, na leto stiže i fenomenalni golman Niklas Landin Jakobsen iz Kila, pa se očekuje da će danski vicešampion da bude još jači. Dolazi i Slovenac Aleks Vlah iz Celja, prvi strelac grupne faze Lige šampiona.

Pravi bum najavljuje norveški Kolstad čiji budžet naredne sezone će biti 7.100.000 evra, a u ovaj klub iz Trondhajma stiže trio reprezentativnih bekova Vikinga, Sander Sagosen iz Kila i Geran Johanesen i Magnus Abelvik Red iz Flensburga. Kolstad je na pragu da skine s trona Elverum u domaćim okvirima. Uz Guleruda, Bergeruda, Smarasona i Gudđonsona, rađa se novo rukometni džin na severu kontinenta.

Sve bi ovo moglo da sruši postojeći poredak u Evropi i da sledeće godine na finalnom turniru Lige šampiona ne gledamo baš uvek iste ekipe (Barselona, Kjelce, Kil, Vesprem)… U planu je proširenje elitnog takmičenja na Starom kontinentu, kao i Lige Evrope od strane EHF-a.

Gde su tu srpski klubovi u novoj preraspodeli moći? Zasad, Vojvodina deluje kao najozbiljniji klub, finansijski i organizaciono kadar da bude redovni učesnik grupne faze Lige Evrope. Novosađani su stigli do polufinala EHF kupa i mogli bi Srbiji da donesu međunarodni trofej posle 22 godina. Liga šampiona bar za još dve, tri godine, biće nedostižna za srpske klubove koji još nisu probili „magičnu cifru“ od 1.000.000 evra.


tagovi

EHF Liga šampionaRK BarselonaRK KjelceVespremRK PSŽRK KilSander SagosenNiklas Landin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara