Simon Pitlik (©Reuters)
Simon Pitlik (©Reuters)

Ko je nova danska „zver“, naslednik legendarnog Mikela Hansena?

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.04.23. | 08:07

Simon Pitlik je nova zvezda svetskog rukometa. Iza sebe ima već titulu i Kup Danske u dresu Gudmea, četvrtfinale Lige šampiona, bio je najbolji igrač u svojoj zemlji za 2022, najbolji levi bek SP 2023… Tek su mu 22 godine, od leta je stanovnik Flensburga

Gudme selo malo, za rukomet bi srce dalo…Gradić ili možda bolje da kažemo selo sa 900 stanovnika ima četvrtfinalistu Lige šampiona i izazivača strašne Barselone u borbi za završni turnir u Kelnu, a u redovima danskog prvaka stasava nova zvezda svetskog rukometa, fenomenalni levi bek Simon Pitlik.

Kada kažemo šuter, razbijač, bombarder, prva pomisao je Mikel Hansen. Dugo smo se divili legendarnom asu, najzaslužnijem za brojne trofeje ove skandinavske zemlje, a od ove sezone rukometaš Olborga ima pravog naslednika u vidu Pitlika. Zimus na Svetskom prvenstvu je naterao selektora Nikolaja Jakobsena da Hansena prebaci na srednjeg beka, a na levom je dominirao levi bek Gudmea koji je bio fantastičan u finalnom meču protiv Francuske u Stokholmu i na kraju je izabran za najboljeg na toj poziciji na planetarnom šampionatu.

Izabrane vesti

Pitlik ima 22 godine, a za reprezentaciju je debitovao 4. novembra 2021. u Trondhajmu protiv Norveške u Zlatnoj ligi. Selektor Jakobsen pozvao ga je telefonom i saopštio mu lepe vesti.

Osetio sam se napeto. Ne bih rekao da sam bio nervozan. Radovao sam se prvom meču u reprezentaciji“, rekao je tada Pitlik koji je za samo nešto više od godinu doživeo meteorski rast.

Dobio je pohvale od saigrača i selektora Danske.

Bila je to odlična utakmica za njega. Mora da se navikne na to, imao je neka zaista dobre akcije u drugom poluvremenu“, istakao je trofejni Jakobsen.

Nekoliko meseci se vodio pravi mali rat za Pitlika kome ugovor ističe sa sadašnjim klubom u junu. Najkonkrentiji je bio Flensburg koji je potpisao novu zvezdu svetskog rukometa do 2027. godine. Ima sebe ima titulu u domaćem prvenstvu, dva kupa ove zemlje, a što se tiče individualnih nagrada, osim najboljeg rukometaša Svetskog prvenstva, bio je izabran u Ol-star timu prvenstva prošle sezone, a bio je i rukometaš godine u Danskoj za 2022.

Naredne sezone biće strah i trepet u nemačkoj Bundesligi, najjačem šampionatu na svetu. Verovatno sledeće sezone nećemo tim iz Flens arene da gledamo u Ligi šampiona, jer je ekipa iz gradića na severu Nemačke na samoj granici sa Danskom trenutno tek peta u šampionatu, ali i dalje ima šanse da izbori jedno od prva dva mesta i igra elitno takmičenje Starog kontinenta.

Pitlik je već sada spreman za najveće domete i nema sumnje da će tim sa Baltika naredne sezone sa Jimom Gotfridsonom, Benjaminom Burićem, ali i novajlijama Kajom Smitsom i Lukasom Jorgensenom da bude tim kadar za napad na trofeje u svim takmičenjima.

Iver ne pada daleko od klade. Simonov otac je poznati danski stručnjak Jan Pitlik koji je na januarskom Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj bio selektor Saudijske Arabije. Dok je gledao oca na klupi ŽRK Vardara bio je impesioniran atmosferom u Skoplju, pa je poželeo da igra na ovim prostorima.

Bio sam u Makedoniji i gledao Vardar. Bio sam impresioniran atmosferom i načinom igre. To sam doživeo kao dete i zato mi je veliki san da zaigram tamo. O tome dugo razmišljam. Dok neki sanjaju o Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, ja sanjam da igram na Balkanu za nekoliko godina“, rekao je tada mlađani Pitlik.

Zimus je Jan Pitlik rekao da nije verovao u bum svog sina na Svetskom prvenstvu.

Nisam očekivako da će biti ovako dobar s obzirom na to da mu je ovo prvo takmičenje na ovom nivou“.

Verovatno mu san neće biti java bar četiri naredne godine koliko će biti stanovnik Flensburga. Simon je bio junak pobede Gudmea protiv Olborga u revanšu baraža za četvrtfinale najačeg klupskog takmičenja na tlu Strog kontinenta.

Hansen polako silazi sa glavne scene, kao i Rasmus Šmit Lauge, ali Danska ne mora da brine za budućnost - Simon Pitlik i Matijas Gidsel su predvodnici novog talasa. I zvezda Fukse Berlina, MVP Svetskog prvenstva, proslavio se u Gudmeu za koji je igra osam godina (od 2014. do 2022), a stigao je iz rodnog Skjerna.

(©Reuters)(©Reuters)

Gudme, mesto koje ima trocfreni broj stanovnika, živi za ovaj sport. Dvorana Feniks Tag može da primi više nego što ima žitelja ovog mestašca u opštini Svendborg na ostrvu Funen u južnom delu Danske. Kapacitet je oko 2.265 gledalaca. Protiv Olborga u danskom obračunu meč je odigran u obližnjem Odenzeu.

Maleno Gudme je mesto sa najmanjim brojem stanovnika koje je imalo klub u četvrtfinalu najjačeg takmičenja u Evropi. Pre toga je to uspelo Lemgu (41.000), Celju (38.000), Kopru (25.000), Metkoviću (17.000), Cetinju (14.000), a prethodni rekord držao je danski Skjern koji ima samo 8.000 stanovnika, a pre tri godine je eliminisao strašni Vesprem i stigao na korak do završnog turnira Lige šampiona u Lankses areni u Kelnu.



tagovi

GudmeSimon PitlikEHF Liga šampionaRK FlensburgRukometna reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara