Sander Sagosen, Uve Genshajmer i Domagoj Duvnjak (©Reuters, ©Shutterstock)
Sander Sagosen, Uve Genshajmer i Domagoj Duvnjak (©Reuters, ©Shutterstock)

Kreće bitka za Tokio: Francuzi i Slovenci oslabljeni, Hrvati s novim kormilarom, Nemci u najjačem sastavu

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.03.21. | 09:54

U Podgorici, Monpeljeu i Berlinu igraju se rukometni turniri za plasman na Olimpijske igre ovog leta. Za šest mesta bori se 12 reprezentacija

Rukomet je opet u epicentru. Naredna tri dana pada odluka o preostalih šest putnika na Olimpijske igre u Tokiju ovog leta. Kao kontinentalni šampioni vizu za Tokio su izvadili Španija, Argentina, Egipat i Bahrein. U Tokiju će igrati i svetski šampion Danska i domaćin Japan. Podgorica, Berlin i Monpelje biće domaćini tri kvalifikaciona turnira. Za šest mesta ima 12 kandidata. Iz svake grupe po dve najbolje selekcije igraće na Olimpijskim igrama u prestonici Japana.

Zbog krize izazvane virusom korona, jedan od turnira nije mogao da bude odigran u Norveškoj, pa je Podgorica domaćin Grupe 1 u kojoj su Norveška, Brazil, Čile i Južna Koreja. Ova grupa je na papiru najlakša, a za mesto ne bi trebalo da brinu Norvežani. Skandinavci stižu u Crnu Goru posle lošeg Svetskog prvenstva. Iako su bili među favoritima nisu se proslavili, nije ih bilo među četiri najbolje selekcije u Egiptu. Ovo je prilika za popravni Sandera Sagosena i drugova. Biće Norvežani jači nego na SP za levorukog bombardera Flenzburga Magnusa Abelvika Reda. Norveška je samo jednom bila na Olimpijskim igrama i to davne 1972. godine. Bronzana selekcija sa Evropskog prrvenstva 2020. godine ne bi trebalo da brine za mesto u Tokiju.

Izabrane vesti

15.30: (1,70) Nemačka (8,00) Švedska (2,55)

Danas (20.00) njihov rival je Brazil i pobeda bi gotovo sigurno Vikinge odvela na Olimpijske igre. Južna Koreja je autsajder grupe, dok će za drugo mesto da se bore južnoameričke selekcije, Brazil i Čile, s tim da Karioke imaju veće šanse.

Grupa 2 je najjača. Sve četiri selekcije mogu do plasmana na najveće sportske igre na svetu. Favoriti su Francuska i Hrvatska, ali i Portugalija i Tunis traže šansu da se nađu u Tokiju. Galski petlovi nisu oduševili ove godine. Posle poraza od Srbije u Zrenjaninu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i kasnije remija u Kreteju, u Egiptu su Trikolori bili četvrti. Dobro su gurali do polufinala, ali su zaustavljani od Švedske u borbi za finale, a kasnije su i Španci bili bolji u borbi za bronzu. I dalje se nije oporavila od teške povrede kolena legenda svetskog rukometa Nikola Karabatić. Iako veteran, u poznim igračkim godinama, videlo se u Egiptu koliko fali četi Gijoma Žila. Ukoliko bi se Trikolori plasirali u Tokio bili bi jači za sjajnog beka koji bi trebalo do leta da se oporavi.

21.00: (1,40) Francuska (8,50) Hrvatska (3,60)

Trikolori igraju na svom terenu u Monpeljeu, ali opet neće biti kompletni. Nedostaje i trenutno najbolji francuski golman Vesli Pardin iz Eksa. Povređeni su Eloim Prandi iz Pari Sen Žermena. Protekle nedelje van stroja je ispao i Roman Lagard, a na njegovo mesto pozvan je Ajmerik Min iz Nanta.

Dika Mem (©Reuters)Dika Mem (©Reuters)

Hrvatska stiže u Francusku posle kraha na Svetskom prvenstvu i odlaska iskusnog stručnjaka Lina Červara. Kormilo selekcije je preuzeo Hrvoje Horvat koji je dugo radio u Nekseu, posle Zagreba najboljeg klubu u Hrvatskoj. I dalje zbog povrede nema desnog beka Segeda Luke Stepančića, ali su tu iskusni, prekaljeni igrači koje predvodi kapiten Domagoj Duvnjak, as šampiona Evrope Kila.

Portugalci su pokazali na prethodnih takmičenjima da su sve bolji, blizu svetskog vrha. Tunis je autsajder, ali nekadašnji šampion Afrike može da iznenadi.

18.30: (3,60) Tunis (8,50) Portugalija (1,40)

U Grupi 3 u Berlinu tri selekcije bi trebalo da se bore za Tokio, a to su domaćin Nemačka, svetski vicešampion Švedska i Slovenija. Alžir gotovo da nema ni promil šanse da ugrozi evropske selekcije.

Nemci su bili loši u Egiptu, ali su bili desetkovani. Igrači Kila Patrik Vinček, Hendrik Pekeler i Stefan Vajnhold su bojkotavli Svetsko prvenstvo zbog straha od virusa korona, ali trofejni islandski stručnjak na kormilu Nemaca Alfred Gislason sada ima skoro najjači sastav. Trio iz redova šampiona Evrope je opet u selekciju, a tu si i sjajno levo krilo Uve Genshajmer, golman Kjelca Andreas Volf i bek Melsungena Julijus Kun.

17.45: (1,05) Slovenija (18,0) Alžir (13,0)

Šveđani su fantastično odigrali u Egiptu početkom godine, stigli su neočekivano do srebra. U odnosu na sastav na Svetskom prvenstvu jači su za verovatno najbolje krilo na svetu, levorukog Niklasa Ekberga iz Kila.

Slovenci žele opet na Olimpijske igre. Prošli put u Riju vodio ih je Veselin Vujović, a sada će vizu da pokuša da izbori Šveđanin sprskog porekla Ljubomir Vranješ. Slovenci su takođe razočarali u Egiptu, nisu stigli do polufinala. Četvrta selekcija Evrope biće lišena usluga startnog levog beka Boruta Mačkovšeka, Tilena Kodirna i Nika Henigmana. Sva trojica su van selekcija zbog povreda, ali je i dalje to reprezentacija koja je sastavljena od igrača koji brane boje najboljih klubova Evrope. U selekciji su Miha Zarebec, Dean Bombač, Jure Dolenac, Blaž Janc, Blaž Balagotinšek. U odnosu na Egipat u reprezentaciju se vratilo krilo Vesprema Gašper Marguč.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU

Petak

GRUPA 1 (PODGORICA)

17.30: (2,95) Čile (8,50) Južna Koreja (1,55)

20.00: (1,07) Norveška (16,0) Brazil (11,0)

GRUPA 2 (MONPELJE)

18.30: (3,60) Tunis (8,50) Portugalija (1,40)

21.00: (1,40) Francuska (8,50) Hrvatska (3,60)

GRUPA 3 (BERLIN)

15.30: (1,70) Nemačka (8,00) Švedska (2,55)

17.45: (1,05) Slovenija (18,0) Alžir (13,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za Olimpijske igrerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija Švedskerukometna reprezentacija nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara