Domagoj Duvnjak i Patrik Vinček (©Reuters)
Domagoj Duvnjak i Patrik Vinček (©Reuters)

Kreće borba za Keln: Nenadić u paklu Baltika, Visla želi novi skalp velikana

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.05.23. | 08:45

EHF Liga šampiona: Pari Sen Žermen gostuje u Kilu (20.45), dok dva sata ranije u Plocku (18.45) poljski vicešampion dočekuje Magdeburg u prvim mečevima četvrtfinala

Rukometni poredak, kako reprezentativni, tako i klupski, zacementiran je poslednjih godina. Danska, Francuska, Švedska i Španija osvajaju medalje na velikim takmičenjima, dok je i kod klubova „zacrtano“ da se u Kelnu na završnom turniru nađu Barselona, Kjelce, Kil i Vesprem.

Ove sezone, sigurno jednog od četiri prošlogodišnja polufinalista nećemo gledati u borbi za najvredniji klupski trofej na Starom kontinentu. Poljski i mađarski gigant odmeriće snage već u četvrtfinalu. Barselona je izraziti favorit u dvomeču sa danskim prvakom GOG Gudmeom, dok je i nemački prvak Magdeburg bliži završnici u odmeravanju snaga sa Vislom iz Plocka. U ostala dva četvrtfinala prštaće u duelima Kjelcea i Vesprema, odnosno Kila i Pari Sen Žermena.

Izabrane vesti

Danas se igraju prva dva meča četvrtfinala, a epicentri su u Plocku i Kilu. Ovu rundu otvaraju Visla i Magdeburg (18.45). Poljski vicešampion je napravio iznenađenje u baražu, kada je eliminisao francuski Nant i to posle boljeg izvođenja sedmeraca, a jedva je bio šesti u grupi posle pobede u Portu u poslednjem kolu grupne faze. Prvak Nemačke je kao drugoplasirani tim u grupi se direktno plasirao među osam najboljih klubova u Evropi.

18.45: (3,60) Visla Plock (8,50) Magdeburg (1,40)

Magdeburg ima ulogu favorita bez obzira što je zimus do kraja sezone ostao bez dvojice važnih igrača, desnog beka, Islanđanina Omara Ingija Magnusona i pivotmena, Danca Magnusa Saugstrupa. Holanđanin Kaj Smits se pokazao kao sjajna zamena za Magnusona. Magdeburg je u konkurenciji za titulu u Nemačkoj sa Kilom i Fukse Berlinom.

Prva zvezda nemačkog tima je sjajni islandski srednji bek Gisli Kristjanson koji je sa 75 golova najbolji strelac tima. Magdeburg je prošle godine igrao u finalu Lige Evrope sa Benfikom, ali je poražen posle drame posle produžetaka u Lisabonu. Sada želi da vizira kartu za Keln i da napadne krunu na Starom kontinentu.

Tim Ćavija Sabatea nikada nije igrao na završnom turnru u Kelnu. Sada je stigao na korak do toga. Vislu ove sezone u evroeliti predvodi Hrvat Tin Lučin. On je sa 76 pogodaka najbolji strelac tima. Ekipa iz Plocka je lider u poljskom šampionatu, ispred do ove godine dominantnog Kjelcea.

Ključaće u dvomeču Kila i Pari Sen Žermena. Prvi meč na programu je večeras (20.45) u uvek punoj Vunderino areni. Više od 10.000 gledalaca biće vetar u leđa za Zebre s Baltika koje ove sezone ne briljiraju u Ligi šampiona. Tim Filipa Jihe u prvoj nokaut rundi lako je eliminisao rumunskog prvaka Dinamo iz Bukurešta. Sveci su bili sjajni u grupnoj fazi, bili ubedljivo prvi u grupi, ispred Vesprema i Magdeburga.

20.45: (1,65) Kil (8,00) PSŽ (2,70)

Nekadašnji reprezentativac Srbije Petar Nenadić je tokom sezone prešao u redove Parižana posle konflikta sa zemljakom, trenerom Momirom Ilićem. Suspendovan je u redovima mađarskog kluba, ali je brzo našao novi klub u možda poslednjoj šansu da se dokopa najvrednijeg trofeja u Evropi. Godinama nije uspevao da to uradi sa Vespremom, a sada mu se pruža šansa u debitanskoj sezoni u dresu francuskog prvaka. PSŽ je lider u domaćem takmičenju, kao i i Kil, pa ova kluba imaju velike šanse da se domognu kruna.

Kil godinama ima probleme s povredama igrača. Poslednji peh je zadesio levog beka Erika Johansona. Šveđanin je za vikend u meču sa Hanoverom polomio dva prsta šuterske ruke i čeka ga operacija i za njega je ova sezone završena. Sander Sagosen igra poslednjih mesec dana u Kilu jer se na leto seli u ambiciozni norveški projekat Kolstad. Ima trofej Lige šampiona sa Zebrama u prvoj sezoni, a biće glavni adut protiv bivšeg kluba.

Parižani su ostali zimus bez Nikole Karabatića koji ima upalu vena i neće ga biti do kraja sezone.

Parižani u svojim redovima imaju čak trojicu igrača sa 70+ golova u Ligi šampiona ove sezone, a to su snažni poljski pivotmen Kamil Sipžak, levi bek Eloim Prandi i gorostasni Letonac Dainis Krištopans koji se na leto seli u nemački Melsungen. Kod Kila najbolji strelci ove sezone su Skandinavci, levoruki Norvežanin Harald Rejkind i Šveđanin Niklas Ekberg sa po 58 pogodaka

Biće to dve brutalne utakmice“, najavljuje srednji bek Kila Domagoj Duvnjak i dodaje:

PSŽ ima neverovatno jak tim i imao je četiri dana da se dobro pripremi za nas. Potrebna nam ja najglasnija i najemotivnija podrška ’belog zida’ da bismo u Pariz otišli sa dobrim osećajem posle prvih 60 minuta“, rekao je hrvatski as.

Biće ovo repriza prošlogodišnjeg četvrtfinala, kada je posle drame u 120 minuta, Kil bio bolji za gol. Posle 30:30 u Parizu, u revanšu je slavio sa 33:32 i našao se u Kelnu gde je bio treći, iza Barselone i Kjelcea, a ispred Vesprema.

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

18.45: (3,60) Visla Plock (8,50) Magdeburg (1,40)

20.45: (1,65) Kil (8,00) PSŽ (2,70)

Četvrtak

18.45: (1,65) Vesprem (8,00) Kjelce (2,70)

20.45: (4,90) GOG Gudme (10,0) Barselona (1,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF Liga šampionaRK KilRK PSŽDomagoj DuvnjakPetar Nenadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara